Acțiuni preferențiale vs acțiuni ordinare – Care sunt mai bune?

Ce sunt acțiunile preferențiale? Este mai bine să investești în acțiuni preferențiale sau în acțiuni ordinare (comune)? Care sunt drepturile acțiunilor preferențiale? Ce se întâmplă cu acțiunile dacă compania dă faliment? Încercăm să răspundem la toate aceste întrebări în acest material.

Acțiuni preferențiale vs acțiuni ordinare

Ce sunt acțiunile ordinare?

Acțiunile ordinare, cunoscute și sub numele de acțiuni comune, sunt titluri de proprietate, care se tranzacționează la bursă astfel încât, după achiziția lor, proprietarul acestora devine proprietar al companiei în proporția pe care o reprezintă acea acțiune din capitalul social al acesteia.

Acțiunile ordinare, spre deosebire de multe alte active financiare, nu au dată de expirare, astfel încât deținătorul acestora le va putea păstra până când le vinde, le lasă moștenire sau compania își încheie activitatea.

Ce drepturi acordă acțiunile ordinare (comune)?

Un acționar obișnuit se bucură de următoarele drepturi:

 • Dreptul la dividende: Acționarul are dreptul să participe la profiturile generate de companie, fie prin distribuirea de dividende, fie prin creșterea capitalizării bursiere a companiei.
 • Dreptul de revendicare în caz de faliment: Când se inițiază o procedură de insolvență, acționarul obișnuit are dreptul să-și recupereze contribuția după ce toate datoriile au fost lichidate și acționarii preferențiali au fost despăgubiți. Prin urmare, există riscul să nu-și recupereze banii, ceea ce s-a întâmplat adesea în cazul lichidărilor de active ale companiilor.
 • Drepturi politice: Acționarul are dreptul să participe la adunările generale și să voteze pentru alegerea Consiliului de Administrație, cu o pondere a votului proporțională cu procentul de capital social pe care îl deține. Trebuie menționat că acțiunile ordinare sunt, de regulă, singurul activ care oferă drept de vot.
 • Răspundere limitată: Acționarul nu are o responsabilitate solidară în caz de faliment sau neplăți, răspunde doar pentru partea de capital alocat și acesta va fi singurul său risc.

Ce sunt acțiunile preferențiale?

Acțiunile preferențiale sunt acțiuni emise de companie cu diferite caracteristici, care variază în funcție de ceea ce decide compania. Înainte de a achiziționa acest tip de activ, trebuie să fie cunoscute în mod specific caracteristicile particulare ale acțiunilor preferențiale.

Acest tip de acțiuni nu oferă acționarului drept de vot sau cota de capital, dar oferă prioritate la încasarea dividendelor sau în cazul lichidării (falimentul companiei), așa cum vom vedea în cele ce urmează.

Ce beneficii oferă acțiunile preferențiale față de acțiunile ordinare?

Investind în acțiuni preferențiale, o persoană dobândește o serie de avantaje sau beneficii care nu sunt la îndemâna acționarilor obișnuiți, cum ar fi drepturi politice sau încasarea prioritară a dividendelor, așa cum vom vedea în continuare.

Prioritate la încasarea dividendelor acțiunilor preferențiale

Unul dintre principalele avantaje ale acțiunilor preferențiale este acela că, de regulă, oferă prioritate în ceea ce privește încasarea dividendelor față de acțiunile ordinare. În cazul în care totul merge bine pentru companie, ambele tipuri de acțiuni vor încasa dividende (dacă compania distribuie dividende). Cu toate acestea, în cazul în care lucrurile nu merg atât de bine și compania nu poate plăti în totalitate dividendului prevăzut, este posibil ca acțiunile preferențiale să încaseze dividende și acțiunile ordinare să primească o valoare redusă a dividendului, sau să nu încaseze nimic. Dividendele pentru acțiuni preferențiale poate depinde de mai mulți factori, printre care:

 • Suma investită
 • Evoluția rezultatelor companiei
 • Dividendul pentru acțiuni ordinare

Ce se întâmplă cu acțiunile preferențiale în caz de faliment?

Un alt avantaj al acțiunilor preferențiale este acela că, în caz de faliment, acțiunile preferențiale au prioritate la încasare față de acțiunile ordinare, odată ce toate activele societății au fost lichidate printr-un aranjament cu creditorii și toate datoriile au fost achitate.

Dezavantajele acțiunilor preferențiale față de acțiunile ordinare

Așa cum beneficiază de anumite avantaje, investitorul în acțiuni preferențiale are și o serie de dezavantaje în comparație cu acționarii obișnuiți.

De ce acțiunile preferențiale au un preț diferit? | Lichiditate

Acțiunile preferențiale nu beneficiază de aceeași lichiditate precum acțiunile ordinare, în principal din trei motive:

 • Există mai puține acțiuni preferențiale în circulație în comparație cu acțiuni ordinare (comune).
 • Acționarii sunt, de obicei, investitori instituționali.
 • Deținătorii acțiunilor preferențiale tind să fie investitori pe termen lung.
 • În plus, nu se tranzacționează pe piață (adică, printr-un broker la bursă). De obicei, va trebui să te adresezi direct companiei. Acestea pot fi furnizate de bănci, sau organisme instituționale.

Toate aceste criterii fac ca aceste acțiuni să fie foarte rare și, prin urmare, să aibă prețuri mult mai stabile și ușor superioare acțiunilor comune (care sunt mai abundente, se tranzacționează pe piață și, pe cale de consecință, sunt mai volatile).

Până la urmă, acțiunile cu drept de colectare prioritară sunt mai valoroase, mai ales în momentul în care solvabilitatea economică a unei companii este pusă sub semnul întrebării. Cu toate acestea, acțiunile preferențiale sunt active care implică un risc mai mic.

Posibila pierdere a dividendelor

Există anumite situații în care nu se pot distribui dividende. În Romania, legea care stabilește cadrul legal al dividendelor este legea 31/90 privind societățile comerciale. Dispozițiile speciale pentru emitenții de pe BVB se regăsesc în legea 297/04 și Regulamentul CNVM 1/06.

Când vorbim despre acțiuni preferențiale, uneori suma dividendelor de încasat este predefinită în prealabil și supusă obținerii de profituri. Cu toate acestea, în caz de rezultate negative, dividendele la care se are dreptul de colectare predefinite se pot acumula pentru exercițiile viitoare în care se obțin profituri.

Drepturile politice ale acțiunilor preferențiale

De obicei, în cazul acțiunilor preferențiale, acționarul nu are niciun fel de drept politic, adică nu poate vota la adunările acționarilor. Pentru un investitor mic, acest aspect ar putea fi irelevant. Cu toate acestea, mulți investitori preferă să aibă capacitatea de a influența deciziile companiei. De exemplu, în cazul în care există concurență pentru preluarea controlului unei companii între investitori, aceste drepturi politice sunt importante și fac ca acțiunile care dețin aceste drepturi politice să valoreze mai mult decât cele care nu le au.

Acțiuni preferențiale vs. obligațiuni | Sensibilitatea la ratele dobânzilor.

În multe cazuri, acțiunile preferențiale pot fi răscumpărate în conformitate cu deciziile companiei. Faptul că pot fi răscumpărate înseamnă că societatea poate cumpăra acțiunile preferențiale oricând dorește, la același preț la care au fost vândute.

De multe ori acțiunile preferențiale sunt descrise ca un amestec între acțiuni și obligațiuni, deoarece proprietarul are un titlu de proprietate al companiei (acțiune), dar nu are niciun drept politic asupra acesteia, se reduce doar la încasarea dividendului aferent (obligațiune).

De aici se deduce că atractivitatea acțiunilor preferențiale este strâns legată de ratele dobânzilor pe care le plătesc obligațiunile. De exemplu, într-un climat de creștere a dobânzilor de către băncile centrale, obligațiunile datoriei publice vor tinde să ofere randamente mai mari creditorilor. Dacă o acțiune preferențială (fără drepturi politice), nu este capabilă să ofere cel puțin aceeași rentabilitate, ar fi de așteptat ca investițiile în acestea să fie redirecționate către active mai sigure și cel puțin la fel de rentabile ca obligațiunile proprii.

Cum poți investi în acțiuni preferențiale? | Acțiuni și ETF-uri

În continuare vom vedea ce alternative există pentru a investi în acțiuni preferențiale. Deși cea mai intuitivă, confortabilă și rentabilă modalitate este prin intermediul ETF-urilor, există și alternative.

Investește în acțiuni preferențiale individuale

Prima opțiune este să investești în acțiuni preferențiale ale entităților particulare. Nu este cea mai recomandată deoarece necesită să te adresezi companiei de care ești interesat, ceea ce înseamnă rezultă într-un cost mare legat de de timp și informații. Astfel, acest tip de acțiuni sunt de obicei emise de instituții financiare, furnizori de telecomunicații, servicii publice și companii energetice.

Investește în ETF-uri de acțiuni preferențiale

A doua opțiune este investești în ETF-uri sau fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri) care sunt construite pe baza unui portofoliu de acțiuni preferențiale.

Având în vedere faptul că investești într-un fond și nu vei avea un niciun drept politic, aceste fonduri tranzacționate la bursă pot reprezenta o alternativă, nu doar mai profitabilă, ci și mai sigură, deoarece în cazul în care una dintre companiile care îl compun ar da faliment, pe măsură ce ar lichida activele sale, ar trebui să își rezolve situația cu fondul, înainte de orice alt acționar obișnuit.

Un exemplu de ETF care investește în acțiuni preferențiale este:

 • Invesco Preferred Shares UCITS (ISIN IE00BDT8V027)

Cum alegi între acțiunile ordinare și acțiuni preferențiale

Dacă trebuie să alegi între o companie care oferă acțiuni obișnuite sau acțiuni preferențiale, de obicei, sunt mai atractive cele ordinare, datorită drepturilor politice pe care le oferă și pentru că nu pot fi răscumpărate.

Chiar dacă acțiunile preferențiale au caracteristici diferite, pot exista cazuri în care acestea sunt mai interesante decât acțiunile ordinare. Cu toate acestea, trebuie să analizezi întotdeauna toate implicațiile juridicecare țin de achiziționarea acestora.

Acțiuni ordinare vs acțiuni preferențiale – Tabel comparativ

DrepturiAcțiuni
preferențiale
Acțiuni
o
rdinare
Drept de vot
Dreptul la încasare în caz
de faliment
❌*
Acțiuni răscumpărabile
Lichiditate
Dreptul la dividende✅**
Răspundere limitată

* Acțiunile ordinare au dreptul la încasare în caz de lichidare a companiei listate. Cu toate acestea, faptul că sunt ultimii care primesc banii, după ce toți creditorii și acționarii preferențiali au fost plătiți, face ca în multe cazuri capitalul investit, sau cel puțin o parte din acesta, să nu poată fi recuperat.

** Dreptul la încasare a dividendelor este superior în cazul acțiunilor preferențiale, fapt ce reiese și din denumirea acestora. Acest aspect este deosebit de important dacă lucrurile ar începe să meargă prost.

În concluzie, principala diferență între acțiunile preferențiale și acțiunile ordinare constă în posibilitatea de a beneficia plata anticipată în cazul acțiunilor preferențiale (în special în cazul unor situații financiare nefavorabile), în timp ce acțiunile ordinare sunt însoțite de anumite drepturi politice. Tu, pe care le preferi?

Articole similare