Cum să alegi un fond de investiții?

Odată ce ai luat decizia de a investi în fonduri de investiții, este frecvent să te întâlnești cu incertitudinea alegerii celui mai bun fond de investiții care să se potrivească obiectivelor tale. Acest proces de selecție poate fi dificil, deoarece piața oferă numeroase fonduri cu multiple tematici.

În acest articol te vom ajuta să iei o decizie mai bună.

alegere fonduri de investitii
Sursa: QMagazine

Din moment ce am hotărât să alocăm o parte din economiile noastre prin fonduri de investiții, primul lucru pe care ar trebui să-l alegem este fondul sau familia de fonduri în care să investim. Pentru a lua decizia cea mai convenabilă, este necesar ca în primul rând să fim conștienți de nivelul nostru de aversiune/predispoziție la risc, să reflectăm asupra orizontului temporal al investiției noastre, precum și modul de implementare a acesteia.

Este evident că dacă investești într-un fond cu un orizont temporal de douăzeci de ani, îți poți asuma mai multe riscuri decât dacă dorești să investești pentru a scoate banii în cinci ani care să îți permită să-ți trimiți copilul la universitate.

Pentru a înțelege potențialele randamente, ne bazăm pe două resurse principale: datele istorice ale performanțelor pe termen lung ale diferitelor investiții și evaluările actuale. Pentru a-ți defini profilul de investitor, multe instituții financiare oferă chestionare care ajută la clasificarea clienților în funcție de aceste criterii. 

Ar fi benefic să completezi un astfel de chestionar pentru ca instituția să îți poată înțelege mai bine apetitul pentru risc. Este esențial, atunci când îți completezi formularele, să fii sincer cu tine însuți și să reflectezi asupra răspunsurilor tale, evaluând dacă sunt influențate de starea ta emoțională sau de condițiile actuale ale pieței.

Poți evalua calitatea fondurilor, rentabilitatea și costurile consultând unele site-uri interesante precum Morning Star sau presa specializată.

Recomandări înainte de a investi într-un un fond de investiții

În orice caz, recomandările noastre înainte de a investi întruun fond sunt următoarele:

1. Citește politica de investiții a fondului

Pentru a afla în ce tip de active investește (național, internațional sau emergent, companii mici sau mari, din ce sectoare) și ce instrumente utilizează pentru a materializa investiția. În cazul în care fondul folosește derivate, riscul este mai mare.

Este preferabil ca fondul să aibă niște obiective clare de rentabilitate de atins, fie acestea un indice de referință precum Nasdaq sau o combinație de mai mulți indici. Toate aceste informații le vei putea găsi în broșura fondului.

Nu trebuie să îți fie teamă să pui orice întrebare dacă nu înțelegi ceva din politica de investiții. De asemenea, este bine să te informezi periodic citind rapoartele trimestriale și fișele informative care de obicei se editează lunar.

👉 Ar putea fi interesat de: Cum să investești în indici bursieri prin fonduri și ETF-uri

Verifică portofoliul real al fondului de investiții cu politica de investiții și înțelege bine produsele care îl compun.

2. Examinează istoricul fondului de investiții

Este important să revizuiești istoricul din, cel puțin, ultimii cinci ani ai fondului și să compari evoluția sa cu cea a pieței.

După fiecare scădere, urmărește momentul în care atinge din nou nivelul maxim anterior. Compară evoluția fondului între data scăderii și data recuperării ultimului punct maxim. Dacă valoarea lichidativă a fondului depășește nivelul său maxim anterior, asta indică faptul că performează mai bine decât piața și că managerul a reușit să genereze alpha, adică profit pentru tine. Aceasta este o regulă simplă, însă eficientă.

Este, de asemenea, indicat să compari fondul ales de tine cu alte fonduri din aceeași categorie.

3. Revizuiește clasamentul de rentabilitate al fondurilor

Obține informații despre locul pe care îl ocupă fondul tău în clasamentul de rentabilitate al fondurilor din aceeași familie atât în ultimul an, cât și în ultimii trei și cinci ani. Alege întotdeauna un fond care se află în toate cele trei cazuri în primul sfert, adică între 25% dintre cele mai bune, și care este încă gestionat de aceeași persoană. 

Cineva poate avea noroc într-un an, dar pare mai complicat să aibă noroc timp de trei sau cinci ani consecutivi. Cea mai importantă întrebare este dacă depășește indicele de referință sau benchmark-ul său.

4. Verifică taxele de administrate și alte costuri

Alege un fond în care costul de administrare este legat de rentabilitate. Acesta este ceea ce se numește comision de succes și poate fi bine determinat fie prin obținerea unei anumite rentabilități absolute, fie prin obținerea unei rentabilități mai mari decât indicele de referință.

Încearcă să afli dacă managerul își canalizează investițiile personale prin intermediul acestui fond. Când cineva investește propriul patrimoniu, pare rezonabil să credem că se va preocupa mai mult de luarea deciziilor corecte.

Deși costurile de administrare au scăzut în ultimii ani (de obicei oscilează în jurul valorii de 1,66% pentru acțiuni și 0,84% pentru fondurile monetare), acestea sunt încă excesive pentru rentabilitatea obținută. Informează-te despre totalul cheltuielilor sau cheltuielilor curente (denumite în engleză ca TER) pe care le presupune fondul, pentru a evita să te pierzi în activități excesive de cumpărare și vânzare care doar adaugă costuri pentru brokerul tău.

5. Fonduri active sau fonduri indexate?

Dacă nu ești convins că echipele de management pot depăși constant indicii de referință, optează pentru un fond indexat care replică o piață despre care crezi că va crește în următorii ani. În acest context, evită să plătești costuri mari de administrare (sub 1%), deoarece, în esență, administratorul se limitează la a imita structura indicelui de referință.

👉 Fonduri Indexate vs ETF-uri: Ghidul Complet pentru Investiții

Istoria ne învață că rentabilitatea este corelată cu factori precum demografia, tehnologia, resursele naturale și guvernanța eficientă. Datele din acest secol subliniază importanța crescută a Statelor Unite și a sectorului tehnologic, precum și ascensiunea puterilor asiatice.


💡 Mai multe despre fonduri:


6. Cercetează echipa de administrare a fondului

Verifică profesionalismul managerilor fondului, deoarece managerul reprezintă cel mai valoros activ al unui administrator de fond. Performanța acestuia poate determina dacă rentabilitatea fondului va atinge 200% sau va fi zero. Un fapt „surprinzător” despre multe fonduri de investiții este că vânzătorii au retribuții mai mari decât managerii.

Încearcă să ai o relație activă cu managerul și cu administratorul

Cunoaște numele managerului fondului, istoricul său, citește un articol despre el și participă la o conferință. Îți inspiră încredere? Înțelegi de ce cumpără și vinde anumite companii și nu altele? Înțelegi stilul său de administrare? A primit vreun premiu?

Este important de menționat că mulți manageri sunt foarte activi pe Twitter, urmărindu-i pe acest mediu poate fi, de asemenea, o alternativă bună pentru a fi informat despre activitățile lor zilnice.

Cunoscându-l pe manager și abordarea sa, vei fi mai relaxat și vei avea mai multă încredere în modul în care acesta gestionează fondul. Astfel, nu numai că vei tolera fluctuațiile pieței, dar vei și folosi momentele de scădere pentru a achiziționa mai multe unități.

Investiții în fonduri mixte

Dacă investești în fonduri mixte de acțiuni și obligațiuni, asigură-te că se realizează o gestionare activă a lichidității și a obligațiunilor.

Fonduri garantate

Fondurile garantate sunt tipuri de investiții care oferă investitorilor o anumită protecție a capitalului investit, garantând returnarea unei părți sau a întregului capital la un moment dat în viitor. Acestea sunt adesea asociate cu investiții în instrumente financiare precum obligațiuni sau alte active cu risc redus.

Practic, când investești într-un fond garantat, ești promis că, indiferent de performanța pieței, vei primi înapoi cel puțin suma pe care ai depus-o inițial, iar în unele cazuri și o rentabilitate minimă. Această caracteristică face fondurile garantate atractive pentru investitorii conservatori sau pentru cei care nu doresc să-și asume riscuri mari.

Managementul unui fond garantat include strategii de investiții care să minimizeze riscul de pierdere, cum ar fi diversificarea portofoliului și alegerea unor active mai sigure. Totuși, este important să se înțeleagă că, deși fondurile garantate reduc riscul de pierdere a capitalului, ele pot oferi, de asemenea, randamente mai mici comparativ cu alte tipuri de fonduri care presupun riscuri mai mari. De asemenea, aceste fonduri pot implica comisioane mai mari pentru gestionarea și asigurarea garanțiilor.

Să presupunem că dorim să investim într-un un fond garantat pe patru ani, cu ratele dobânzii pentru această perioadă la 4% și că cheltuielile totale ale fondului (comision de administrare și depozitare, taxe) însumează 1,5% anual din patrimoniul său (6% pe toată durata de viață a fondului). Pentru a garanta capitalul final, calculăm valoarea prezentă a celor 100 de unități monetare pe parcursul a patru ani capitalizate la 4%.

100/(1,04)^4 ceea ce ne dă 85,48.

Investind aceste 85,48 de unități monetare am obține cele 100 de unități monetare care garantează capitalul promis și am putea cheltui restul de 14,52 pentru a cumpăra derivate (opțiuni / și sau futures) pentru a obține rentabilitatea promisă.

Însă din aceste 14,52 mai trebuie să scădem 6 din cheltuielile fondului, astfel că vom investi 8,52% din totalul patrimoniului cumpărând opțiuni.

Ce rentabilitate mai probabilă ne vor oferi opțiunile cumpărate? Ei bine, exact acest 8,52% în total pe parcursul acestor patru ani, adică un 2,13% anualizat, deoarece dacă opțiunile ar oferi mai mult cu o anumită siguranță, băncile care ne vând opțiunile, deoarece nu sunt proaste, ne-ar percepe o sumă mai mare.

Prin urmare, când achiziționăm un fond garantat, este foarte probabil ca rentabilitatea totală, în cel mai bun caz, să nu depășească randamentul datoriei pentru aceeași perioadă, minus comisioanele suportate de fond.

Fonduri sectoriale: da sau nu?

Evită să aloci o parte semnificativă din patrimoniul tău în fonduri sectoriale, decât dacă ai o cunoaștere superioară pieței despre acel sector sau dacă sectorul respectiv este parte dintr-o megatendință. Volatilitatea și riscul asociate vor fi considerabil mai mari pe termen scurt, cu excepția situației în care ai abilitatea de a anticipa constant sectoarele care vor înregistra creșteri sustenabile

Investește în țări emergente

Investește un procent moderat în fonduri din țări emergente. Deși acestea pot fi mai volatile pe termen scurt, este prudent să echilibrezi portofoliul de fonduri ținând cont de importanța fiecărei piețe bursiere.

Investește în viitor

Anticipează viitorul și observă ce consumă nepoții tăi, cum trăiesc, noua formă de organizare, unde cheltuiesc guvernele banii și ce politici promovează… În definitiv, observă tendințele viitorului și ceea ce ne face viața mai ușoară și mai plăcută.

Atenție la publicitatea fondului

Ignoră în mare parte echipele de marketing ale companiilor de administrare a fondurilor care creează produse prin combinarea altora.

Studiază corelația dintre fondurile de investiții

Dacă optezi pentru mai multe fonduri, analizează interdependența dintre ele înainte de a forma un portofoliu. Chiar dacă acestea pot include companii diferite, este posibil să aparțină aceluiași sector sau să se miște în mod similar, ceea ce nu oferă diversificare.

Dacă ai nevoie, caută un profesionist

Adesea este prudent să ceri sfatul unui profesionist care înțelege clar proveniența veniturilor sale. Înainte de a consulta un expert, este bine să reflectezi asupra a ceea ce aștepți de la el.

Compară intermediarul prin care achiziționezi fondurile și analizează cât te costă în total. Asigură-te că oferă clase de fonduri transparente. Dacă nu reușești să găsești un fond care să depășească indicele său de referință pe termen lung, optează pentru un fond indexat.

Investește sistematic

Investește sistematic în fiecare trimestru cu un plan de economii-investiții. Nu lua în considerare mass-media, deoarece te invită să vinzi când bursa este scăzută și să cumperi când prețurile cresc.

👉 Dollar Cost Averaging (DCA): Investește sistematic

În continuare, prezentăm conceptele cheie atunci când alegi un fond de investiții:

Concepte CheieAcțiuni
Informează-teCunoaște-ți profilul de risc
Ce produse se potrivesc profilului meu?
Citește politica de investiții a fondurilor
Cunoaște metodele de analiză
ComparăCăută mult printre diferitele fonduri
Compară fondurile cu indicii lor
Verifică comisioanele de comercializare
AnalizeazăTraiectoria managerului
Rezultatele fondului
Strategia de investiții aplicată – Se potrivește nevoilor mele?
Cum se comportă în momentele cele mai dificile?
Sunt dispus să suport pierderea maximă?
Am încredere în ei?
InvesteșteMinimizează costurile
Nu investi totul într-un singur fond
Investește în fonduri care au filosofii de investiții și piețe diferite
Nu investi brusc, fă contribuții periodice
Cât mai puține tranzacții posibile
Ai încredere în gestionare și nu vinde la prima cădere a prețului

Concluzie

Alegerea unui fond de investiții potrivit necesită o evaluare atentă a mai multor factori cheie. Este crucial să îți cunoști obiectivele financiare, toleranța la risc și orizontul de timp al investiției. Analiza performanței fondului pe termen lung, a calificărilor managerului de fond și a structurii de comisioane poate oferi indicii valoroase despre potențialul său de succes. 

De asemenea, diversificarea printr-o selecție prudentă a fondurilor din diferite sectoare sau geografii poate reduce riscul și îmbunătăți randamentele. În cele din urmă, este esențial să monitorizezi constant performanța fondului și să ajustezi strategia de investiții în funcție de evoluțiile pieței și de obiectivele personale.

Întrebări frecvente

Care sunt diferențele principale între fonduri active și fonduri indexate?

Fondurile active sunt gestionate activ, ceea ce înseamnă că managerii de fond încearcă să depășească piața prin selecția de active. Fondurile indexate sunt gestionate pasiv și urmăresc să reproducă performanța unui indice specific, cum ar fi S&P 500, cu comisioane mai mici și o abordare mai stabilă.

Ce sunt comisioanele unui fond și cum te afectează?

Comisioanele unui fond sunt costuri pe care trebuie să le plătești pentru managementul și administrarea investiției tale. Acestea pot reduce semnificativ rentabilitatea investițiilor pe termen lung, deci este esențial să alegi fonduri cu comisioane rezonabile.

Când ar trebui să retragi investiția dintr-un fond?

Retragerea ar trebui considerată dacă fondul nu mai îndeplinește obiectivele tale financiare, dacă există o schimbare în toleranța ta la risc, sau dacă există opțiuni mai avantajoase de investiție. 

Articole similare