Geniul Jim Simons și Renaissance Technologies

Jim Simons a fost un criptoanalist, matematician, academician, consilier de investiții, miliardar și filantrop. Înainte de a gestiona hedge funds, acesta a fost profesor la Harvard, MIT și Stony Brook University, în Long Island.

  • Nume: James Harris Simons.
  • Data nașterii: 25 aprilie 1938.
  • Data decesului: 10 mai 2024.
  • Cunoscut pentru: fondarea Renaissance Technologies Corporation, unul dintre cele mai de succes hedge funds din lume.
  • Cea mai influentă cercetare: Formula Chern-Simons.

Cu o avere netă estimată la $28.100 milioane (date actualizate din anul 2023), Jim Simons a fost catalogat de Forbes ca fiind a 49-a persoană cea mai bogată din lume.

Jim Simons lectie

Biografia lui Jim Simons

Jim Simons, s-a născut pe 25 aprilie 1938, în Newton, Massachusetts. A fost singurul copil al lui Marcia și Matthew Simons. Simons a dezvăluit într-o conferință că pasiunea sa pentru matematică a început când avea trei sau patru ani.

Simons a absolvit Matematica la Massachusetts Institute of Technology (MIT) în 1958 (absolvind în doar trei ani). De asemenea, a obținut un doctorat în Matematică la University of California, Berkeley, în 1962, când avea 23 de ani.

În 1964, în timpul Războiului Rece, Simons a fost recrutat de Agenția de Securitate Națională. National Security Agency a Statelor Unite îl vizau pentru a descifra coduri rusești.

Între 1964 și 1968 a făcut parte din echipa de cercetare a Institutului de Analiză a Apărării sau AIF după numele său în engleză (Institute for Defense Analyses). Acesta este un centru de cercetare non-profit, finanțat de Guvernul american, care împarte informații cu entități statale precum Departamentul de Stat sau Agenția Centrală de Informații (cunoscută mai bine sub numele de CIA).

În plan academic, Simons a fost profesor la MIT și Harvard. În 1968, la doar treizeci de ani, a fost numit președinte al departamentului de matematică al Universității Stony Brook.

Teoria Chern-Simons

Cea mai influentă cercetare a lui Simons a constat în descoperirea și aplicarea anumitor măsurători geometrice. Aceasta a dus la formula Chern-Simons, cunoscută și sub numele de teoria Chern-Simons. Are o utilizare largă în fizică, în special în teoria corzilor (string theory).

În 1976, Simons a fost premiat cu Premiul Oswald Veblen în Geometrie de către Societatea Americană de Matematică. Acest lucru a contribuit la cercetările sale despre suprafețele minime.

Jim Simons și fondarea Renaissance Technologies

În 1978, Simons a părăsit lumea academică pentru a conduce un fond de investiții care făcea trading cu materii prime (commodities) și alte instrumente financiare. Astfel, s-a născut Renaissance Technologies. Împreună cu primul său partener Leonard Esau Baum, un eminent om de știință în domeniul informaticii și expert în a face predicții în scenarii haotice, au început cercetările de analiză statistică pentru a dezvolta strategii de investiții inovatoare.

Combinația dintre abilitățile matematice ale lui Simons, experiența în teoria informației a lui Baum și experiența în științele calculatoarelor a lui James Ax, un alt matematician excelent pe care Simons îl cunoștea de la Stony Brook, a pus bazele abordării cantitative a Renaissance în luarea deciziilor de investiții.

Începutul Simons Foundation

De-a lungul decadelor, Renaissance Technologies a excelat în sectorul de trading. Cu averea acumulată din această companie, Simons a fondat în 1994, împreună cu soția sa (la a doua căsătorie) Marilyn Hawrys Simons, o organizație non-profit, numită Simons Foundation. Această instituție este dedicată, în principal, sprijinirii științelor de bază și a finanțat, de asemenea, cercetări despre autism.

Simons foundation

Simons a anunțat în 2009 că intenționează să se retragă în anul următor. Toutși, el a continuat să facă parte din Renaissance Technologies ca președinte non-executiv.

Un alt aspect pe care îl putem menționa despre viața sa personală este că a pierdut doi fii în accidente tragice. Unul numit Paul a murit lovit de o mașină la vârsta de 34 de ani în 1996 când se plimba cu bicicleta în Long Island. Celălalt, numit Nick, s-a înecat în Indonezia în 2003 la vârsta de 24 de ani.

Deși Simons este recunoscut în lumea academică și financiară, el nu a fost străin de controverse. A fost implicat în dispute legale cu Serviciul Intern de Impozitare sau IRS după numele său în engleză (Internal Revenue Service). Acest lucru a avut loc pentru presupuse manevre contabile pentru economisirea la plata impozitelor de miliarde de dolari de-a lungul mai multor ani.

Istoria Renaissance Technologies

În 1982, Simons, la peste 40 de ani și fără cunoștințe mari despre piața bursieră, a fondat Renaissance Technologies Corporation, o companie de investiții privată cu sediul în New York, care, în prezent, este cel mai mare hedge fund din lume, gestionând peste $68.000 de miliarde de active și care a oferit un randament mediu de peste 60% pe an.

Avere Jim Simons

Simons a continuat să conducă compania până în 2021 ca președinte al ceea ce este unul dintre cele mai de succes hedge funds din lume. Considerată una dintre cele mai prestigioase și bine gestionate firme din Statele Unite, acum este condusă de Peter Brown, după demisia lui Robert Mercer ca director general, pentru a se alătura cabinetului lui Donald Trump ca secretar al Trezoreriei.

Renaissance Technologies, care face trading pe piețele din întreaga lume, a fost în avangardă timp de mai mult de două decenii în cercetarea în matematică și analiză economică.

Renaissance utilizează în hedge funds modele informatice pentru a prezice schimbări în prețurile unor instrumente financiare specifice. Aceste modele se bazează pe analiza masivă a tuturor datelor care pot fi colectate, căutând mișcări nealeatorii pentru a face predicții.

👉 Trading cantitativ | Ghid pentru a-l înțelege de la zero

La sfârșitul anului 2019 avea peste $68.000 de miliarde în active gestionate. Fondul Medallion este un fond exclusiv creat în 1988 în care pot investi doar angajații sau foștii angajați ai Renaissance. El a obținut o rentabilitate medie anuală de 38%, după comisioane, începând din 1989. A fost considerat în industrie ca fiind hedge fund-ul cu cel mai mare succes în mod constant. Având atât de mult succes, percepe un comision de administrare de 5% și are un comision de stimulare de 44%.

Informații esențiale și puncte cheie Jim Simons

Renaissance angajează peste 300 de persoane, multe dintre ele fiind oameni de știință de top. Printre aceștia se află matematicieni, fizicieni, astrofizicieni și statisticieni, obținând randamente cu zece puncte procentuale mai mari decât investitorii renumiți precum Bruce Kovner, George Soros, Paul Tudor Jones, Louis Bacon, Mark Kingdon sau Monroe Trout. Au birouri în New York, Long Island, Londra, Milano și San Francisco.

Știi, nu este chiar despre mine. Este vorba despre oameni și despre cum încercăm să creăm un mediu în care comunicarea deschisă poate prospera.

Jim Simons

În cele ce urmează, vom expune unele dintre punctele cheie ale managementului la Renaissance:

  • Modelul lor de management se bazează pe utilizarea algoritmilor avansați. În acest fel, se poate căuta printre datele istorice ale cotațiilor orice anomalie care nu apare la întâmplare, și care poate fi exploatată.

👉 Tipuri de Sisteme de Tranzacționare | Diverse clasificări

  • Dacă valoarea este listată la bursă, are lichiditate și poate fi modelată (căutarea anomaliilor). Așadar, se încearcă să obțină un avantaj și să fie studiată acea valoare.
  • Teoria pieței eficiente este corectă în sensul că nu există ineficiențe brute. Totuși, trebuie observate anomaliile, care pot fi mici și de scurtă durată. De exemplu, cum este cazul impulsului unei acțiuni sau evenimentele macroeconomice, pentru a face previziuni. Astfel, Renaissance reevaluează situația și revizuiește proiecțiile și portofoliile. Ea se ocupă de acest lucru în mod continuu. De asemenea, această acțiune implică și faptul că pot intra și ieși dintr-o poziție de multe ori pentru a profita de acea mică anomalie.
  • Backtesting-ul este esențial. Performanța trecută este cel mai bun prezicător al succesului.
Backtesting
  • Caută cei mai buni profesioniști (mari matematicieni, fizicieni, etc.), și le oferă o infrastructură tehnologică mare și un mediu deschis pentru a lucra. Remunerează peste medie, dar bazându-se pe performanța globală a angajatului. Acest lucru le-a permis angajaților săi să câștige mulți bani dacă reușeau să ofere o performanță peste medie.

The man who solved the market carte

Penrtru informații suplimentare cu privire la viața și modul de lucru al lui Jim Simons, poți consulta cartea intitulată The man who solved the market. Aici vei avea ocazia de a accesa modalitatea de gândire a renumitului matematician, dar și strategii aplicate la Renaissance. 

The man who solved the market

Întrebări frecvente

Pentru ce este faimos Jim Simons?

Jim Simons a fost cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari investitori de pe Wall Street. De asemenea, el era considerat și ca cel mai de succes administrator de fonduri speculative. Simons a lucrat ca matematician și profesor la diferite instituții precum MIT și Universitatea Harvard.

A fost Jim Simons un geniu?

Jim Simons, care a decedat la vârsta de 86 de ani, a fost considerat ca fiind un adevărat geniu. Pe lângă titlul său de geometru, acesta a identificat și modul în care pot fi prezise și înțelese piețele, prin intermediul statisticilor.

Care a fost strategia de bază a lui Jim Simons?

Strategia sa de bază făcea referire la analiza cantitativă și execuția algoritmică, folosind modele matematice avansate și învățare automată.

Articole similare