Cum să alegi un cryptoexchange sigur: 5 recomandări

Ca în orice sector în care se mișcă bani, blockchain și platformele de criptomonede sunt vulnerabile la atacurile cibernetice.Deși securitatea este unul dintre pilarii tehnologiei blockchain și vârful de lance al adoptării sale generalizate, niciun sistem informatic nu este 100% sigur; întotdeauna există vulnerabilități și eroarea umană este întotdeauna prezentă. Acest articol trateaza cele mai importante aspecte ale unui criptoexchange sigur.

criptoexchange sigur: considerente

Poate fi piratat sistemul blockchain?

Acesta este unul dintre primele mituri care trebuie explicate. Deși lanțul de blocuri prezintă standarde de securitate mult mai ridicate decât orice altă tehnologie digitală, adevărul este că este încă vulnerabil.

Chiar și Bitcoin, cea mai utilizată criptomonedă din lume, a arătat erori în codul său de-a lungul anilor. De exemplu, unele dintre OP_CODES-urile sale au trebuit să fie dezactivate deoarece cauzau probleme grave de securitate.

Pentru a ne face o idee, Bitcoin a acumulat aproximativ 46 de erori grave de securitate de-a lungul vieții sale. Ți se par multe? Gândește-te că Windows 10, în doar 4 ani, a acumulat peste 8.000 de erori.

Aceasta demonstrează că, deși blockchain poate fi hackuit, este încă mai sigur decât majoritatea platformelor create pe tehnologie digitală.

Importanța securității într-un exchange

Înainte de a lua decizia de a opera cu un exchange, este esențial să analizăm mai multe aspecte, cum ar fi:

 • Cantitatea și calitatea serviciilor sale.
 • Transparența sa financiară.
 • Respectarea reglementărilor.
 • Și, desigur, securitatea platformei.

Datorită naturii digitale a tranzacțiilor cu criptomonede, este vital să alegi o platformă care dispune de cele mai înalte standarde de securitate cibernetică.

Siguranța este unul dintre factorii care influențează cel mai mult încrederea utilizatorilor într-un exchange de criptomonede, deoarece dacă platforma este sigură, vor avea garanția că fondurile și datele lor personale sunt în siguranță.

Analizarea securității unui exchange necesită revizuirea standardelor de criptare, precum și a tuturor măsurilor de securitate legate de custodia fondurilor.

Factori de securitate ai activelor

5 factori de luat în considerare atunci când se determină securitatea oferită de un exchange centralizat:

 • Depozitare la rece
 • Furnizor de custodie
 • Securitate cibernetică
 • Teste de rezervă
 • Acoperire în depozite fiat

Depozitare la rece

În lumea cripto există mai multe modalități de a stoca criptomonedele, deși cele două cele mai comune sunt: la rece sau la cald.

Depozitarea la rece, prin utilizarea portofelelor reci, înseamnă că criptomonedele sunt stocate pe dispozitive fizice care nu sunt conectate la internet, ceea ce îmbunătățește securitatea și le face mai greu de hackuit.

Criptomonedele sunt active digitale, astfel că aceste dispozitive sunt similare cu un USB și se conectează la internet doar când utilizatorul dorește să efectueze o tranzacție sau să-și mute activele.

Exchange-urile care stochează fondurile clienților la rece, sunt mai de încredere, deoarece păstrează fondurile mai în siguranță.

Furnizor de custodie

Custodia criptomonedelor este procesul care asigură activele împotriva furturilor. Custozii sunt companii angajate pentru a supraveghea securitatea criptomonedelor și acționează ca paznici ai banilor.

În lumea băncilor tradiționale, custozii există din anii ’60 și au devenit pilonul sistemului bancar actual.

În cazul custozilor de criptomonede, nu se stochează niciun activ, deoarece toate datele și tranzacțiile sunt stocate în registru public care este blockchain. În schimb, custozii protejează cheile private ale utilizatorilor.

Cheile private sunt cea mai importantă parte a unui portofel, deoarece aceasta garantează accesul utilizatorului la fonduri.

Furnizorii de custodie au un rol foarte important în lumea cripto și de ei depinde, în mare parte, impulsul către adopție, deoarece instituțiile mari (în special cele care gestionează sume mari de bani, cum ar fi fondurile sau băncile de investiții) se tem să investească în cripto din cauza problemelor de securitate.

👉 Staking cu criptomonede: Platforme de top și cum funcționează

Cybersecuritate

Criptomonedele sunt vulnerabile la atacuri cibernetice, așa că este vital să avem cele mai bune măsuri de securitate.

În acest sens, trebuie să dispunem de toate barierele active și pasive posibile. Este necesar ca platformele cripto să efectueze teste de penetrare și să își testeze sistemele de securitate în mod periodic.

O platformă de acest gen trebuie să fie capabilă să continue să ofere servicii, chiar și în momente de criză, precum și să gestioneze corect informațiile utilizatorilor.

Este foarte important ca operațiunile sale de securitate cibernetică să fie auditate și revizuite de companii specializate.

Un aspect important atunci când alegeți un exchange de criptomonede este să vă uitați la scorul său de securitate cibernetică sau dacă are cele mai importante ISO-uri de securitate cibernetică, care garantează utilizatorilor că se vor bucura de cea mai mare securitate.

În plus, platformele trebuie să ofere caracteristici care să consolideze securitatea conturilor. De exemplu, autentificarea în doi pași (2FA). Aceasta necesită introducerea unui cod suplimentar, generat de o aplicație sau un al doilea dispozitiv, pentru a finaliza procesul de logare.

Teste de rezervă

Testele de rezervă sunt teste care demonstrează solvabilitatea unei organizații. În esență, acestea sunt teste care demonstrează că platforma are activele pe care pretinde că le are.

Aceste teste trebuie efectuate de o companie externă specializată și rezultatele trebuie să fie publice (deși există unele excepții). Aceste informații permit utilizatorilor să știe că fondurile lor sunt garantate și să înțeleagă care este starea finanțelor unui exchange.

Cel mai obișnuit este să se utilizeze o tehnică numită Merkle Tree (Arborele Merkle). Arborii Merkle sunt structuri de date create.

Sunt create cu scopul de a facilita verificarea unor cantități mari de date organizate, legând aceste date prin diverse tehnici de criptografie și de gestionare a informațiilor.

Prin criptografie, testele de rezervă verifică validitatea soldurilor portofelelor companiei și a tranzacțiilor utilizatorilor.

Acoperirea depozitelor fiat

În final, este foarte important ca un exchange să ofere o garanție care să acopere totalul fondurile fiat depuse de utilizatori.

Este esențial ca fondurile utilizatorilor și cele ale exchange-ului să nu se amestece. Pentru asta, trebuie să te asiguri că aceste fonduri sunt stocate în conturi personale, gestionate de o a treia entitate care are licența, emisă de Banca Centrală corespunzătoare, și care respectă normele și reglementările relevante.

Siguranța regulatorie și fiscală

În final, un punct esențial pentru a știi dacă un exchange este de încredere este să știi dacă îndeplinește cerințele regulatorii.

În acest sens, începe prin a căuta dacă are un sediu fizic și localizabil. Unde este situat acest sediu.

O platformă de încredere nu va avea niciodată sediul într-un paradis fiscal, ci va fi înregistrată într-un țară cu o reglementare clară. Uniunea Europeană este una dintre jurisdicțiile care protejează cel mai mult clienții și este și singura care are o reglementare cripto clară, Legea MiCA.

Pe lângă toți acești factori, este important să iei în considerare următoarele aspecte înainte de a alege un exchange de criptomonede:

 • Reputația: cercetează reputația platformei înainte de a deschide un cont. Caută opiniile altor utilizatori și consultă site-uri de recenzii pentru a avea o idee la ce te poți aștepta.
 • Oferta de active: Unele exchange-uri oferă o gamă foarte largă de criptomonede, în timp ce altele au mai puține. Alegeți cel care are activele cu care doriți să lucrați și nu vă lăsați orbiti de „cantitate”.

Începând cu 2014, Bit2Me s-a consolidat ca un schimb de criptomonede lider, prioritizând securitatea și fiabilitatea. Cu sediul în Spania, în plină Uniune Europeană, respectă reglementări precum MiCA și RGPD, oferind un mediu pro-consumator.

Oferă suport în șapte limbi, asigurând o comunicare globală eficientă prin e-mail, ticket și telefon. Istoricul lor de securitate impecabil în aproape 10 ani, susținut de certificări ISO/IEC 27001, ISO 22301, și asocieri cu lideri internaționali precum Ledger Enterprise, poziționează Bit2Me ca cel mai de încredere exchange.

👉 Ce sunt portofelele de criptomonede: Portofelul cald vs Portofelul rece

FAQ

Ce este un criptoexchange?

Un criptoexchange este un intermediar intre cumpărătorii și vânzătorii de criptomonede. Pentru serviciile sale, încasează un comision.

Cate criptoexchange-uri există in total?

Există peste 200 de criptoexchanges.

Care este volumul zilnic tranzacționat pe toate criptoexchange-urile din lume?

Zilnic se tranzacționează peste $75 miliarde de dolari.

Articole similare