Ce este Dow Jones Industrial Average (DJIA)?

Dow Jones Industrial Average (DJIA), cunoscut în mod obișnuit ca „Dow Jones” sau pur și simplu „Dow”, este unul dintre principalii indici bursieri din Statele Unite și din lume.

DJIA a fost creat de Charles Dow în 1896 și este unul dintre cei mai vechi și urmăriți indici pentru a evalua performanța generală a pieței de acțiuni din Statele Unite.

DJIA este format din 30 de companii industriale blue chips, adică companii lider și stabile care au o lungă istorie de succes, sunt recunoscute și sunt consolidate. Astfel, acestea au o mare capitalizare bursieră. În rezumat, sunt firme care conduc sectoarele lor respective.

DJIA este un indice ponderat pe preț, ceea ce înseamnă că nu se bazează pe capitalizarea de piață a companiilor incluse, ci pe prețul acțiunilor lor. Acest lucru implică faptul că acțiunile cu preț mai mare au o greutate mai mare în indice comparativ cu acțiunile cu preț mai mic.

Indicele Dow Jones Industrial Average include 30 dintre cele mai importante și influente companii din Statele Unite în diverse sectoare ale economiei. Aceste companii sunt selectate de comitetul Dow Jones, care ia în considerare factori precum reputația, importanța economică și diversificarea sectorială. De-a lungul anilor, firmele componente s-au schimbat pentru a reflecta schimbările din economie și industrie.

Te poate interesa și: Cele mai bune ETF-uri pe Dow Jones

Cum se calculează Dow Jones Industrial Average?

La început, indicele DJIA a inclus 12 valori. Pentru calcul, s-a realizat o medie simplă, adunând prețurile componentelor și împărțind la 12. Cu toate acestea, metodologia s-a sofisticat de-a lungul timpului.

Calculul DJIA implică astăzi suma prețurilor acțiunilor celor 30 de companii componente și împărțirea totalului la un divizor ajustat. Acest lucru se face pentru a lua în considerare evenimente precum divizarea acțiunilor (compania crește numărul de acțiuni, reducând prețul fiecăreia), dividende și schimbări în compoziția indicelui. Scorul rezultat este ceea ce se observă în mass-media și pe platformele de urmărire financiară.

Divizorul se ajustează de-a lungul timpului pentru a reflecta schimbările de pe piață. În septembrie 2023, de exemplu, divizorul era de 0,15172752595384. Deci, presupunând că suma prețurilor celor 30 de acțiuni ale indicelui era de 4.086, rezultatul indicelui ar fi 26.929,8532 (4.086/0,15172752595384).

DJIA este utilizat ca un indicator cheie pentru evaluarea sănătății generale a pieței bursiere și a economiei Statelor Unite. Cu toate acestea, este important de reținut că este un indice ponderat de preț și reflectă doar performanța a 30 de companii, ceea ce poate să nu reprezinte în totalitate diversitatea pieței. Alți indici, cum ar fi S&P 500, care ia în considerare capitalizarea de piață, sunt adesea considerați indicatori mai largi și reprezentativi pentru piața în ansamblu.

Citește și: Cum să investești în S&P 500?

Limitările Dow Jones Industrial Average

După cum am menționat anterior, Dow Jones Industrial Average ia în considerare doar 30 de companii, în timp ce S&P 500 include 500,, acoperind astfel un spectru mai larg de piață.

O altă problemă, pe care am semnalat-o și noi, este că DJIA este ponderat de preț. Astfel, o companie cu un preț mai mare al acțiunilor sale, dar cu o capitalizare bursieră mai mică, ar avea o greutate mai mare decât o firmă cu un preț de piață mai mic, dar cu o capitalizare mai mare. Prin urmare, importanța unor corporații nu ar fi reflectată cu precizie.

În plus, trebuie să luăm în considerare că o creștere de 10 $ într-o acțiune care valorează 30 $, de exemplu, ar avea același impact ca o creștere de 10 $ într-o acțiune care costă 56 $.

Alți indici Dow Jones

DJIA este al doilea cel mai vechi indice de pe piața americană, după DJTA (Dow Jones Transportation Average) compus din 20 de companii din sectorul de transport, fie că este vorba de transport pe cale ferată, transport terestru sau aerian. De asemenea, avem DJUA (Dow Jones Utility Average), format din 15 companii din sectorul de servicii de bază.

DJIA include companii din toate sectoarele principale ale Statelor Unite, cu excepția transporturilor și utilităților.

Repere ale DJIA

Cum am menționat deja, acest indice se adaptează la evoluția economiei.

Astfel, de exemplu, în martie 2015 Apple a înlocuit AT&T. În mod similar, în iunie 2018, Walgreens Boots Alliance a înlocuit General Electric.

În final, pentru a menționa o schimbare în plus dintre toate cele înregistrate, Salesforce, Amgen și Honeywell au fost adăugate la indice în august 2020, înlocuind ExxonMobil, Pfizer și Raytheon Technologies.

Componentele DJIA

Componentele indicelui, conform paginii slickcharts.com și cu date actualizate la 22 februarie 2024 sunt:

Unitedhealth Group Inc
Microsoft Corp
Goldman Sachs Group Inc
Home Depot Inc
Caterpillar Inc
Mcdonald S Corp
Salesforce Inc
Amgen Inc
Visa Inc Class A Shares
Travelers Cos Inc
American Express Co
Boeing Co
Honeywell International Inc
Apple Inc
Intl Business Machines Corp
Jpmorgan Chase & Co
Walmart Inc
Procter & Gamble Co
Johnson & Johnson
Chevron Corp
Merck & Co. Inc.
Walt Disney Co
Nike Inc Cl B
3m Co
Coca Cola Co
Dow Inc
Cisco Systems Inc
Intel Corp
Verizon Communications Inc
Walgreens Boots Alliance Inc

👉 Cele mai bune acțiuni Dow Jones – cea mai bună și cea mai slabă performanță

FAQ

Ce alți indici exista in SUA?

Pe lângă DJIA, alți indici faimoși din SUA sunt S&P 500 și NASDAQ.

Care este cea mai mare piață de acțiuni din lume?

De departe, cea mai mare piață de acțiuni din lume este cea din Statele Unite ale Americii.

Care sunt cei mai faimoși indici Europeni?

FTSE 100 din Marea Britanie, DAX din Germania, CAC 40 din Franța, și IBEX din Spania.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...