Ce sunt fondurile mutuale și cum să investești in ele

În acest articol vom afla ce este un fond mutual și care sunt caracteristicile lui principale. Un fond mutual este un tip de investiție colectivă în care mai mulți investitori contribuie cu banii lor pentru a constitui un patrimoniu comun. Ulterior, managerii fondului investesc acest patrimoniu comun într-o varietate de active financiare cu scopul de a obține profituri.

ce este un fond mutual

Fonduri mutuale – Ce sunt?

Un fond mutual este un vehicul de investiții, un fel de coș de investiție colectivă unde multe persoane își pun banii pentru a fi investiți împreună. Acest fond este administrat de profesioniști care iau decizii despre cum și în ce investesc fondurile.

Mai precis, in loc ca fiecare persoană să investească individual în acțiuni, obligațiuni sau alte active, fondul o face pentru ei, diversificând banii între diferite tipuri de investiții.

Ideea din spatele unui fond mutual este simplă: adunând banii multor investitori, fondul poate accesa o gamă mai largă de investiții și poate efectua operațiuni care ar putea fi prea costisitoare sau complicate pentru un investitor individual. În plus, având o varietate de active, cum ar fi acțiuni de la diferite companii, obligațiuni de la diferiți emitenți și uneori alte instrumente financiare, riscul este diverisficat.

De exemplu, cumpărarea unei acțiuni Berkshire Hathaway, ne-ar putea costa mai mult de 500.000 de dolari. Cu toate acestea, printr-un fond mutual, și utilizând toate participațiile, am putea include această acțiune în portofoliul nostru și să participăm la profiturile sale. În timp ce individual nu era o opțiune, cu fondul mutual am putut accesa investiția și participa la beneficiile generate de cel pe care unii îl consideră cel mai bun investitor din lume (Warren Buffett).

👉 Te poate interesa și: Fonduri de investiții: Ghid pentru începători și cele mai profitabile fonduri de investiții

Caracteristicile unui fond mutual

Când investești într-un fond mutual, ceea ce cumperi sunt participații sau cote ale fondului. Valoarea acestor participații fluctuează și se schimbă zilnic, reflectând randamentul investițiilor pe care fondul le-a realizat. Dacă fondul se descurcă bine și valoarea investițiilor sale crește, valoarea participațiilor tale va crește de asemenea. Dar dacă fondul nu se descurcă bine, valoarea participațiilor tale poate scădea.

O caracteristică interesantă a fondurilor mutuale este accesibilitatea lor. Acestea reprezintă o modalitate populară de acces la piețele financiare pentru investitorii mici și pentru cei care nu au multă experiență în investiții.

Având un manager profesionist care ia deciziile de investiții, nu trebuie să fii un expert pentru a investi într-un fond mutual.

Totuși, trebuie să ținem cont că fondurile mutuale percep comisioane pentru gestionarea și administrarea fondului. Aceste comisioane pot varia și este important să înțelegi cât te vor costa, deoarece pot afecta rentabilitatea pe termen lung.

În plus, deși diversificarea într-un fond mutual poate reduce riscul, nu îl elimină complet. Ca orice investiție, investirea în fonduri mutuale implică riscul de a pierde bani.

👉 Vezi si: Fonduri Indexate: Ghidul Complet pentru Investiții în România

De ce se investește intr-un fond mutual

Printre motivele de investire intr-un fond mutual, putem evidenția următoarele:

 • Gestionare profesională: Fondurile mutuale sunt administrate de manageri de fonduri profesioniști care decid în ce acțiuni, obligațiuni sau alte active să investească banii fondului. Acești manageri au experiență și cunoștințe în piața financiară.
 • Diversificarea investițiilor: Investind într-un fond mutual, banii tăi sunt distribuiți între multe investiții diferite. Acest lucru ajută la reducerea riscului, deoarece nu depinzi de performanța unei singure acțiuni sau obligațiuni.
 • Accesibilitate: Fondurile mutuale permit investitorilor să participe la o gamă largă de investiții cu o sumă relativ mică de bani. Acest lucru le face accesibile pentru investitorii care nu au sume mari de bani pentru a investi.
 • Lichiditate: În general, poți cumpăra sau vinde părțile tale într-un fond mutual în orice zi lucrătoare. Acest lucru înseamnă că ai un acces relativ ușor la banii tăi, spre deosebire de alte investiții pe termen lung.
 • Costuri și comisioane: Fondurile mutuale percep comisioane pentru gestionare și alte cheltuieli conexe. Este important să ții cont de aceste costuri, deoarece ele pot afecta randamentele investiției tale.
 • Risc și randament: Deși diversificarea poate ajuta la reducerea riscului, investițiile în fonduri mutuale implică totuși riscuri, inclusiv posibilitatea de a pierde bani. Randamentul unui fond mutual va depinde de performanța investițiilor fondului.
 • Varietate de fonduri: Există multe tipuri de fonduri mutuale, fiecare cu diferite strategii și obiective de investiții. Unele se concentrează pe acțiuni, altele pe obligațiuni, iar altele pot avea o combinație de diferite tipuri de active.

Cum putem observa, vorbim despre un vehicul de investiții foarte interesant. Cu toate acestea, ca orice investiție, investirea în fonduri mutuale implică riscuri și costuri care trebuie considerate cu atenție.

Citește și: Fonduri Indexate vs ETF-uri: Ghidul Complet pentru Investiții

Cum funcționează un fondul mutual?

fonduri mutuale ce inseamna

Acum că știm ce este un fond mutual și cunoaștem caracteristicile sale, să vedem cum funcționează acest tip de vehicul de investiții.

În linii mari, un fond mutual funcționează ca un mare pot în care multe persoane își pun banii. Acest pot este gestionat de experți în investiții.

Aceștia folosesc banii pentru a cumpăra o varietate de lucruri, cum ar fi acțiuni ale diferitelor companii sau obligațiuni emise de guverne sau corporații. Au scopul de a aduce randamente celor care au pus banii și de a genera profituri pentru ei prin comisioane.

🇷🇴 Investiții în România prin fonduri și ETF-uri

Fond mutual – explicatie pas cu pas

 • Contribuțiile investitorilor: Imaginează-ți că tu și o mulțime de oameni doriți să investiți în bursă, dar nu aveți prea mulți bani individual nici cunoștințe despre unde să investiți. Așa că fiecare contribuie cu o sumă de bani la fondul mutual.
 • Gestionarea fondului: Fondul mutual este administrat de un manager de fonduri, care este un expert în investiții. Acest manager și echipa sa decid în ce acțiuni, obligațiuni sau alte active să investească banii. Scopul lor este să aleagă investiții care să crească banii fondului.
 • Diversificare: Unul dintre marile avantaje ale unui fond mutual este că nu pune toți banii într-o singură investiție. În schimb, cumpără o varietate de acțiuni și obligațiuni. Acest lucru este ca și cum nu ai paria totul pe un singur cal într-o cursă, ci ai împărți pariurile pentru a avea mai multe șanse de a câștiga.
 • Participări la fond: Când investești bani într-un fond mutual, primești participări. Valoarea acestor participări se schimbă în fiecare zi, în funcție de cum evoluează ansamblul de investiții al fondului. Dacă valoarea investițiilor crește, valoarea participărilor tale crește de asemenea. Dar dacă scade, participările tale pierd și ele din valoare.
 • Retrageri și vânzări: Dacă într-un moment dat decizi că vrei să-ți retragi banii din fond, poți vinde participările tale. Prețul pe care îl vei obține va depinde de valoarea fondului în acel moment.
 • Costuri și comisioane: Fondurile mutuale percep comisioane pentru gestionarea și administrarea fondului. Aceste comisioane sunt deduse din banii fondului, deci afectează randamentul pe care îl primești.

Cine formează un fond mutual?

Spus asta, este necesar să arătăm structura unui fond mutual, deoarece, la fel ca funcționarea sa, vorbim despre o structură foarte simplă de înțeles și care ne permite să înțelegem mai bine funcționarea descrisă anterior.

 • Investitorii: Sunt persoane ca tine sau ca mine care vor să-și investească banii, dar nu au timpul sau cunoștințele pentru a o face individual. Fiecare investitor contribuie cu o sumă de bani și primește în schimb participări la fond.
 • Managerul fondului: Este un profesionist sau o echipă de profesioniști specializați în investiții. Rolul lor este să decidă în ce acțiuni, obligațiuni sau alte active să investească banii fondului. Scopul managerului este de a crește banii investitorilor.
 • Compania de gestionare a fondului: Este compania care administrează fondul mutual. Se ocupă de toate operațiunile zilnice, cum ar fi cumpărarea și vânzarea de active, și de respectarea reglementărilor financiare.
 • Entități de servicii auxiliare: Acestea pot include consultanți financiari, auditori și custozi ai activelor (care se ocupă de securitatea și depozitarea valorilor).

Structura unui fond mutual

 • Portofoliul de investiții: Este ansamblul tuturor investițiilor pe care managerul fondului le-a realizat cu banii investitorilor. Poate include o combinație de diferite tipuri de active pentru a diversifica și a reduce riscul.
 • Participările la fond: Când investești într-un fond mutual, ceea ce cumperi sunt participări sau cote ale fondului. Valoarea acestor participări se schimbă în funcție de performanța portofoliului de investiții.
 • Gestionare și operare: Compania de gestionare a fondului se ocupă de strategia de investiții și de gestionarea zilnică, în timp ce alte entități pot oferi servicii precum custodia activelor și auditul conturilor.
 • Investitori sau participanți: Acele persoane care au cumpărat părți ale fondului, adică au investit capitalul în fondul mutual, așteaptă randamentele lor. Dacă fondul merge bine, vor obține profituri din operarea managerului. Dacă, dimpotrivă, merge rău, pot retrage capitalul, vânzându-și participațiile, și se pot muta la alt fond.

În ce investește un fond mutual?

Un fond mutual investește într-o varietate de active financiare, ceea ce permite investitorilor să-și diversifice investițiile și, prin urmare, să reducă riscul.

În continuare, vom vedea în ce active poate investi un fond mutual:

 • Acțiuni: Sunt participații la proprietatea companiilor. Când un fond mutual investește în acțiuni, cumpără părți mici din diferite companii. Dacă companiile se descurcă bine și acțiunile lor cresc în valoare, investitorii fondului beneficiază de acest lucru.
 • Obligațiuni: Obligațiunile sunt împrumuturi pe care investitorii le fac entităților precum guverne sau companii. În schimb, aceste entități plătesc dobânzi de-a lungul timpului. La sfârșitul termenului obligațiunii, acestea returnează banii împrumutați. Fondurile mutuale includ adesea obligațiuni în investițiile lor deoarece pot oferi o sursă regulată de venit.
 • Fonduri de piață monetară: Aceste fonduri investesc în instrumente de datorie pe termen foarte scurt, cum ar fi titluri de stat sau certificate de depozit. Sunt considerate investiții cu risc scăzut și oferă lichiditate fondului.
 • Investiții imobiliare: Unele fonduri mutuale investesc și în proprietăți imobiliare sau în fonduri imobiliare. Acest lucru poate include clădiri de birouri, centre comerciale sau locuințe.
 • Materii prime: Include investiții în resurse naturale precum aur, petrol sau cereale. Deși nu toate fondurile mutuale investesc în materii prime, unele o fac pentru a-și diversifica și mai mult portofoliile.
 • Investiții alternative: Unele fonduri pot investi în active non-tradiționale, cum ar fi capital privat, datorie privată, sau chiar în artă și obiecte de colecție.

Tipul de active în care un fond mutual investește va depinde, în ultimă instanță, de strategia și obiectivele sale specifice.

Avantaje și riscuri ale investirii într-un fond mutual

AvantajeDezavantaje
Diversificare: Unul dintre cele mai mari beneficii ale fondurilor mutuale este că îți permite să îți diversifici investițiile. Asta înseamnă că banii tăi sunt distribuiți între diferite tipuri de active, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului. Dacă o investiție nu merge bine, celelalte pot compensa.Risc de piață: Deoarece fondurile mutuale investesc în diferite tipuri de active, acestea sunt supuse fluctuațiilor de piață. Acest lucru înseamnă că valoarea investițiilor tale poate crește și scădea.
Gestionare profesională: Fondurile mutuale sunt gestionate de experți în investiții. Acest lucru este ideal dacă nu ai cunoștințe avansate despre piața de valori sau dacă nu ai timp să îți gestionezi personal investițiile.Costuri și comisioane: Fondurile mutuale percep comisioane pentru gestionare și alte cheltuieli operaționale. Aceste costuri reduc randamentele tale, așa că este important să le iei în considerare.
Accesibilitate: Fondurile mutuale permit investitorilor să participe la o gamă mai largă de active cu o sumă de bani relativ mică. Acest lucru le face accesibile chiar și pentru investitorii cu mai puține resurse.Randament negarantat: Deși fondurile mutuale sunt gestionate de profesioniști, nu există o garanție de rentabilitate. Performanța trecută a unui fond nu garantează rezultate viitoare.
Lichiditate: De obicei, poți cumpăra și vinde participările tale la un fond mutual cu ușurință, ceea ce îți oferă un acces relativ rapid la banii tăi.Risc de gestionare: Eficiența unui fond mutual depinde în mare măsură de abilitatea și experiența managerului de fond. O gestionare proastă poate duce la un randament mai mic decât cel așteptat.

FAQ

Care este principalul atu al unui fond mutual?

De departe, principalul atu al unui fond mutual este diversificarea. Un investitor singur ar avea nevoie de un capital foarte mare pentru a obține o diversificare similară. Prin investirea într-un fond mutual, capitalul unui investitor este gestionat de profesioniști, ceea ce îi oferă acces la piețe și instrumente financiare la care altfel nu ar putea avea acces ușor.

Cand pot să imi retrag investiția dintr-un fond mutual?

Depinde de tipul de fond (open or close – deschis sau inchis), insă, in principiu, oricand, la valoarea de piață a participărilor.

Fondurile mutuale au comisioane?

Da, insă de obicei este un mic preț de plătit pentru avantajul diversificării pe care le oferă. Aceste comisioane acoperă gestionarea fondului și serviciile asociate. Acestea sunt: comisioane de subscriere și răscumpărare, comisioane de administrare, și alte costuri operaționale.

Articole similare

Clasificare și tipuri de Fonduri de investiții
Un fond de investiții este un produs financiar care constă în acumularea economiilor diferiților investitori. Ulterior sunt plasate în diferite active financiare cu scopul de a obține un randament mai mare. Dar, ce tipuri de fonduri de investiții ...