Gestionarea banilor: cele mai bune aplicații

Cum să-ți distribui resursele economice în mod eficient în investiții? Prin intermediul unei bune strategii de gestionare a banilor. Există diverse aplicații care te pot ajuta în punerea lor în aplicare.

În acest articol vom examina în ce constă și care sunt cele mai bune aplicații de gestionare a banilor pentru a implementa și a crea strategiile tale de investiții, indiferent de nevoile tale.

Gestionarea banilor

Ce este gestionarea banilor?

Termenul „gestionarea banilor” se referă la suma pe care o putem investi într-o operațiune specifică, în funcție de suma totală de bani din portofoliul nostru.

Astfel, procesul implică luarea deciziilor privind tipul și cantitatea de resurse de alocat. Se efectuează o analiză minuțioasă a tranzacțiilor pentru a determina suma optimă pentru investiție. Prin gestionarea eficientă a banilor, este posibil să îmbunătățești performanța tranzacționării, riscând doar o parte adecvată din patrimoniul tău în fiecare investiție.

Care sunt cele mai bune strategii de gestionare a banilor?

La fel ca pentru investiții, nu există o singură modalitate de a aborda gestionarea banilor în tranzacționare. Există multe strategii de gestionare a banilor în funcție de profilul tău de investitor și de stilul de investiție pe care îl urmezi.

Un exemplu simplu de gestionare a banilor este strategia martingale, utilizată inclusiv în cazinouri. Aceasta presupune dublarea mizei după fiecare pierdere, până când se înregistrează un câștig, cu ideea că, atunci când câștigă, va recupera toate pierderile anterioare plus un profit egal cu miza inițială. 

Desigur, există și alte moduri mai sofisticate de a implementa gestionarea banilor, cum ar fi: formula Kelly, care se bazează pe conceptul de a paria un procentaj specific din bankroll, procent care este calculat pentru a optimiza creșterea logaritmică așteptată a acestuia. 

3 cele mai bune aplicații pentru gestionarea banilor

În continuare, prezentăm o selecție a celor mai eficiente platforme pentru administrarea investițiilor personale.

ProRealTime

ProRealTime este una dintre cele mai cunoscute platforme de tranzacționare. Cu peste 21 de ani de istorie, dispune de peste 100 de instrumente de analiză tehnică pentru a dezvolta diverse strategii de investiții.

Îți permite să tranzacționezi acțiuni, futures, forex, materii prime, obligațiuni și opțiuni. În total, aproximativ 595.000 de instrumente diferite.

De asemenea, ProRealTime oferă indicatori proprii pentru gestionarea banilor și strategii specifice, pe care le poți testa folosind sistemul său avansat de grafice. Cu ProRealTime, poți seta niveluri automate de poziție bazate pe toleranța ta la risc și obiectivele de reevaluare, precum și crea stop loss-uri și strategii de ieșire din poziții.

Avantajele ProRealTimeDezavantajele ProRealTime
✅ Instrumente de analiză tehnică: ProRealTime are peste 100 de instrumente de analiză tehnică, oferind utilizatorilor opțiuni ample pentru a dezvolta strategii de investiții.❌ Număr limitat de brokeri: ProRealTime funcționează doar cu un număr limitat de brokeri, ceea ce poate restrânge opțiunile pentru unii utilizatori.
✅ Indicatori pentru gestionarea banilor: Platforma include indicatori specializați pentru gestionarea banilor, ajutând utilizatorii în luarea deciziilor financiare.❌ Necesitatea de descărcare și instalare: utilizatorii trebuie să descarce și să instaleze software-ul, ceea ce poate fi un inconvenient.
✅ Backtesting integrat: permite utilizatorilor să testeze strategiile de tranzacționare în condiții reale de piață.❌ Curba de învățare: platforma poate fi complexă pentru utilizatorii noi, necesitând un efort mai mare pentru a înțelege toate funcționalitățile sale.
✅ Tranzacționare direct de pe grafic: ProRealTime oferă posibilitatea de a plasa și gestiona ordinele direct din grafice.
✅ Compatibilitate cu brokeri: platforma este compatibilă cu anumiți brokeri, inclusiv IG și Interactive Brokers.

TradingView

TradingView este una dintre cele mai bune platforme de tranzacționare. De fapt, poate fi considerat unul dintre marii rivali ai ProRealTime.

Platforma îți oferă posibilitatea de a tranzacționa o varietate de instrumente financiare, incluzând acțiuni, indici, ETF-uri, materii prime, futures, obligațiuni și chiar criptomonede. 

Platforma se distinge prin accesul la peste 100 de indicatori tehnici tradiționali și mai mult de 100.000 de indicatori dezvoltați de comunitatea sa, un punct forte semnificativ. Beneficiezi și de instrumente de desenare inteligente pentru analiza tehnică. 

În plus, TradingView dispune de instrumente și indicatori specializați pentru gestionarea banilor, care te ajută să identifici momentele optime de intrare în piață și să aloci capitalul adecvat pentru fiecare tranzacție.

Avantajele TradingView Dezavantajele TradingView
Instrumente vaste de analiză tehnică: TradingView oferă peste 100 de instrumente de analiză tehnică și peste 100.000 de indicatori creați de comunitate, oferind o bibliotecă extinsă de instrumente pentru analiză.Integrare limitată cu brokerii: TradingView are un număr limitat de brokeri integrați, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru cei care doresc să execute tranzacții direct din platformă.
Indicatori de gestionare a banilor: platforma include indicatori specializați pentru gestionarea eficientă a banilor.Funcționalități limitate în versiunea gratuită: deși oferă o versiune gratuită, unele caracteristici avansate sunt disponibile doar în versiunile cu plată.
Comunitate activă: TradingView dispune de o comunitate vibrantă de tranzacționare unde utilizatorii pot schimba idei și strategii, oferind un mediu colaborativ util.Lipsa backtesting-ului: TradingView nu oferă funcționalitatea de backtesting pentru strategiile de tranzacționare, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru unii utilizatori.
Interfață prietenoasă: TradingView este apreciată pentru interfața sa intuitivă și ușor de navigat, potrivită atât pentru începători, cât și pentru traderi experimentați.Servicii de suport pentru clienți: platforma a fost criticată pentru serviciile sale de suport pentru clienți care sunt considerate sub standardul industriei.
Customizare și flexibilitate: utilizatorii au opțiuni extinse de personalizare, inclusiv alerte și notificări adaptate necesităților lor.

Risk Management & Trading Plan

Această aplicație dezvoltată de Dani Diprana este concepută special pentru elaborarea unui plan de tranzacționare, administrarea finanțelor și evaluarea raportului dintre riscuri și randamente. În esență, reprezintă un instrument mai detaliat pentru gestionarea banilor.

Este de asemenea unul dintre cele mai vechi instrumente sub forma de aplicații în afara platformelor de tranzacționare. Dezavantajul este că nu a fost actualizat de mult timp, deși este încă util și funcțional pentru a calcula raportul risc randament atunci când investești și pentru a crea un plan de tranzacționare care include gestionarea banilor.

AvantajeDezavantaje
✅ Nu depinde de niciun broker, funcționează autonom.❌ Ultima actualizare a aplicației a fost în 2020.
✅ Dispune de indicatori de gestionare a banilor.
✅ Aplicația, Risk Management and Trading Plan, este disponibilă pe Google Play.

Alte aplicații de gestionare a banilor

Ceea ce tocmai ai văzut sunt cele mai bune instrumente de gestionare a banilor, dar există și altele pentru diferite tipuri de profiluri. Alte aplicații interesante pentru gestionarea banilor includ:

Mint: o aplicație clasică pentru gestionarea finanțelor personale, mai puțin axată pe investiții. Ea facilitează planificarea financiară mai degrabă decât investițiile directe, oferind totuși posibilitatea de monitorizare și administrare a portofoliului de investiții. Aplicația permite utilizatorilor să urmărească situația financiară personală, inclusiv veniturile și cheltuielile, sincronizându-se automat cu conturile bancare. Aceasta este o proprietate a Intuit și se concentrează pe furnizarea unei viziuni complete asupra finanțelor personale.

Goin: o aplicație care oferă posibilitatea de economisire prin rotunjirea tranzacțiilor, împreună cu alte metode inovative de gestionare a finanțelor personale. Adaptată pentru publicul tânăr, această platformă a start-up-ului spaniol include, pe lângă economisire, și opțiuni de investiții în criptomonede și ETF-uri.

Expensify: o aplicație proiectată pentru a controla cheltuielile, veniturile și finanțele personale. Aplicația urmărește chitanțele astfel încât să poți clasifica cheltuielile. Din nou, acest instrument este mai mult axat pe economisire și gestionarea zilnică a banilor.

You Need a Budget (YNAB): este o aplicație de finanțe personale cu o abordare distinctă și o istorie îndelungată. Se bazează pe principiul optimizării fiecărui ban câștigat. Aplicația încurajează utilizatorii să-și administreze bugetul astfel încât contul lor să fie echilibrat la finalul fiecărei luni. Acest lucru nu înseamnă încurajarea cheltuielilor nechibzuite, ci mai degrabă o gestionare prudentă a banilor, ajutându-i pe utilizatori să aibă un control mai bun asupra finanțelor lor prin stabilirea unui buget eficient.

Cum să alegi o aplicație de gestionare a banilor

Când alegi o aplicație pentru gestionarea sau managementul banilor, există mai mulți factori importanți de luat în considerare pentru a te asigura că aplicația îndeplinește nevoile tale specifice. Iată câteva aspecte cheie de reținut:

  1. Proprietăți și instrumente: evaluează ce opțiuni sunt oferite. Aceasta poate include urmărirea cheltuielilor, crearea de bugete, analiza obiceiurilor de cheltuieli, alertele de cheltuieli, planificarea financiară, integrarea investițiilor, etc.
  2. Eficiență și interfață de utilizator: aplicația ar trebui să fie ușor de utilizat și de navigat. O interfață de utilizator intuitivă și o bună experiență a utilizatorului sunt cruciale, mai ales dacă nu ești foarte experimentat în finanțe.
  3. Siguranță și confidențialitate: verifică măsurile de securitate adoptate de aplicație pentru a-ți proteja datele financiare. Acest lucru include criptarea datelor, procedurile de autentificare și politicile de confidențialitate.
  4. Cost: unele aplicații sunt gratuite, în timp ce altele necesită un abonament sau oferă opțiuni premium contra cost. Evaluează raportul calitate-preț și dacă opțiunile premium merită costul suplimentar.
  5. Sincronizare cu instituțiile financiare: verifică dacă aplicația se poate sincroniza automat cu conturile tale bancare, cardurile de credit, investițiile și alte conturi financiare. Aceasta poate ușura considerabil monitorizarea finanțelor personale.
  6. Recenzii și feedback de la utilizatori: citește recenziile utilizatorilor pentru a înțelege punctele forte și vulnerabile ale aplicației. Experiențele altor utilizatori pot oferi informații prețioase.
  7. Personalizare: caută aplicații care îți permit să personalizezi categoriile de cheltuieli, să stabilești obiective financiare specifice și să te adaptezi stilului tău de viață și nevoilor tale financiare.
  8. Asistență și suport pentru clienți: un suport bun pentru clienți poate fi esențial, mai ales dacă întâmpini probleme tehnice sau ai întrebări despre utilizarea aplicației.
  9. Compatibilitate multi-platformă: dacă utilizezi mai multe dispozitive (cum ar fi smartphone, tabletă și computer), verifică dacă aplicația este disponibilă și funcționează bine pe toate aceste platforme.
  10. Actualizări și dezvoltare continuă: o aplicație care este actualizată regulat este mai probabil să rămână sigură, eficientă și aliniată cu nevoile în evoluție ale utilizatorilor.

Evaluând aceste aspecte, vei putea alege o aplicație ce beneficiază de actualizări constante care tinde să fie mai sigură și mai eficace, adaptându-se continuu la cerințele în schimbare ale utilizatorilor săi.

De ce este important să alegi o aplicație pentru gestionarea banilor?

Gestionarea banilor este importantă atunci când investești și când îți gestionezi finanțele personale. Când vine vorba de investiții, este unul dintre pilonii fundamentali ai tranzacționării, care permite creșterea profiturilor în perioadele bune și reducerea pierderilor în cele rele.

O aplicație de gestionare a banilor, cum ar fi cele pe care le-am văzut, îți permite să faci teste pentru a optimiza sistemul tău de tranzacționare și a adapta riscul la randamentul așteptat. În domeniul finanțelor personale, gestionarea banilor este fundamentală pentru a adapta cheltuielile și veniturile și a avea bani de investit. Fără acest control și această economie nu este posibil să atingi niciunul dintre obiectivele financiare pe care ți le-ai propus pe termen scurt, mediu sau lung.

Concluzie

Aplicațiile de gestionare a banilor sunt instrumente esențiale pentru a optimiza gestionarea monetară în investiții și în finanțele personale. Îți permit să adaptezi investițiile, să maximizezi profiturile și să controlezi riscurile.

Alegerea aplicației potrivite  poate îmbunătăți semnificativ strategiile tale de investiții și te poate ajuta să îți atingi obiectivele financiare pe termen scurt și lung.

Întrebări frecvente

Este posibil să setez bugete pentru diferite categorii de cheltuieli?

Da, majoritatea aplicațiilor de gestionare a banilor permit utilizatorilor să seteze bugete pentru diferite categorii de cheltuieli, cum ar fi alimentație, transport și divertisment.. Această funcționalitate îți permite să urmărești și să gestionezi mai eficient cheltuielile, contribuind la o administrare mai bună a finanțelor personale.

Aplicația mă poate ajuta să economisesc bani?

Da, multe aplicații de gestionare a banilor pot ajuta la economisirea banilor. Acestea includ urmărirea cheltuielilor, stabilirea de obiective financiare, oferirea de sfaturi personalizate și funcții de economisire automată. Prin utilizarea acestor caracteristici, utilizatorii pot identifica și gestiona mai eficient cheltuielile, să își atingă obiectivele financiare și să economisească mai mult pentru viitor.

Ce fac dacă am mai multe valute?

Unele aplicații suportă gestionarea finanțelor în mai multe valute, ideal pentru cei care călătoresc sau investesc internațional. Aceste aplicații pot permite urmărirea și conversia automată a tranzacțiilor în diferite valute, astfel încât să poți monitoriza toate conturile tale într-un singur loc.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...