Licitația de deschidere și închidere: Tot ce trebuie să știi

Licitația de deschidere și licitația de închidere au loc pe piețele bursiere întotdeauna la aceeași oră: sunt perioade în care se negociază prețurile de cotare ale valorilor, cu o închidere aleatorie de 30 de secunde. În acest articol îți oferim soluții pentru a înțelege cât durează aceste licitații și cum funcționează.

Ce sunt licitațiile de deschidere și de închidere?

Licitațiile de deschidere și închidere sunt momente esențiale de tranzacționare pe piața de valori, perioade în care participanții pot introduce, modifica sau anula ordine, dar fără ca acestea să fie executate imediat. În loc de aceasta, sistemul determină în timp real un preț de echilibru bazat pe ofertă și cerere. 

Un element caracteristic al acestor licitații este perioada de închidere aleatorie de 30 de secunde, care asigură că momentul precis al începerii sau finalizării tranzacționării rămâne imprevizibil pentru a preveni manipulările de piață.

Această strategie de închidere aleatorie este concepută pentru a contracara speculațiile și volatilitățile artificiale în prețurile acțiunilor diferitelor companii, care ar putea distorsiona piața. Rezultatele devin cunoscute doar după încheierea licitației, fie că este vorba despre sesiunea de deschidere sau cea de închidere.

 Este important de subliniat că în timpul acestor licitații directe, tranzacțiile de cumpărare sau vânzare nu sunt posibile.

Cât durează licitația de deschidere?

Licitația de deschidere a Bursei de Valori București începe la ora 9:45 dimineața și se încheie la ora 10:00. Aceasta include o perioadă de închidere aleatorie de 30 de secunde, determinând astfel ca începerea efectivă a tranzacționării să fie marcată de un moment aleatoriu, urmând închiderea licitației de deschidere.

În timpul licitației de deschidere, toate ordinele de cumpărare și vânzare sunt primite, sortate și se oferă un preț de echilibru în timp real,  prețul la care ordinele ar fi executate dacă licitația s-ar încheia în acel moment. Odată cu finalizarea licitației de deschidere, încep efectiv tranzacționările, stabilindu-se astfel prețul de deschidere al pieței pentru ziua respectivă.

Pe durata licitației de deschidere, participanții pot introduce, modifica sau anula ordine, dar nu se vor efectua tranzacții reale. Sunt afișate doar volumul și prețul de echilibru al licitației. La finalizarea licitației, investitorii sunt notificați cu privire la rezultatul executării ordinelor lor.

Orice ordine neexecutate rămân înregistrate în sistem, iar piața este informată despre prețul de deschidere și volumul tranzacționat, marcând deschiderea oficială a pieței.

Ce este licitația de volatilitate?

Licitația de volatilitate este un termen folosit în domeniul financiar, mai ales pe piețele de acțiuni, pentru a descrie o procedură specială activată atunci când prețurile acțiunilor fluctuează foarte mult într-o perioadă scurtă de timp. Scopul acestei licitații este de a restabili ordinea pe piață și de a preveni mișcările de preț excesive, care ar putea fi cauzate de panică sau de erori de tranzacționare.

În momentul în care se declanșează o licitație de volatilitate pe BVB, tranzacționarea pentru instrumentul financiar respectiv este suspendată pentru o perioadă scurtă. În acest timp, investitorii pot plasa ordine de cumpărare sau vânzare, dar acestea nu vor fi executate până la finalizarea licitației. La încheierea licitației, prețul de echilibru este determinat pe baza ordinelor acumulate, iar tranzacționarea este reluată pe baza acestui preț.

Scopul licitațiilor de volatilitate este de a preveni mișcările de preț nejustificate și de a menține stabilitatea pieței, protejând în același timp interesele investitorilor. Prin implementarea acestor mecanisme, BVB urmărește să asigure transparența și integritatea pieței de capital din România.

Cât durează licitația de închidere?

Licitația de închidere începe la 17:50 și se încheie la 18:00, cu un interval de 30 de secunde de aleatoriu.

Prețul de închidere este deosebit de important deoarece este prețul de referință pentru a efectua lichidările pe piața de opțiuni și futures, unele produse structurate și altele. De aceea se încheie cu un interval de 30 de secunde de aleatoriu.

Este posibil să cumperi în timpul licitației de închidere, dar întotdeauna la final. Nu se poate cumpăra niciodată în timpul unei licitații de închidere sau de deschidere. Doar se pot introduce ordine de cumpărare și vânzare, modifica sau anula.

În timpul licitației de închidere se acumulează ordine care rămân în așteptare de a fi executate și când se încheie licitația de închidere se calculează prețul de închidere printr-un algoritm și se execută toate ordinele care pot fi executate la acel preț de închidere. Prețul de închidere al licitației este prețul oficial de închidere al sesiunii.

Cum se stabilește prețul de echilibru în licitații?

Se alege prețul licitației la care se negociază un număr mai mare de titluri. În cazul în care există două prețuri în licitație cu același volum, se alege cel care generează cel mai mic dezechilibru. Dacă prețurile și volumele coincid, se va alege prețul părții (ofertă sau cerere) care are cel mai mare volum, în cazul în care toate celelalte coincid, se va alege cel mai apropiat de ultimul preț negociat.

Programul licitației pe Bursa de Valori București (BVB) și bursele internaționale

În continuare putem vedea programul licitației pe BVB și bursele internaționale :

RegiuneLicitația de deschidere (ora României)Licitația de închidere(ora României)
Bursa de Valori București09:45 – 10:0017:50 – 18:00
Bursa din Londra9:00 – 9:0818:00 – 18:10
Bursa din New York16:00 – 16:30 22:55 – 23:00
Hong Kong3:00 – 3:3010:00 – 10:08

Concluzie

Licitația de deschidere și licitația de închidere reprezintă momente cruciale în tranzacționarea pe piața de valori, stabilind prețurile de deschidere și închidere ale acțiunilor prin agregarea ordinelor de cumpărare și vânzare pentru a determina un preț de echilibru.

Aceste licitații sunt esențiale pentru asigurarea transparenței și stabilității pieței, permițând participanților să își ajusteze strategiile înainte de începerea și încheierea oficială a sesiunilor de tranzacționare, oferind un cadru echitabil și ordonat pentru stabilirea prețurilor acțiunilor.

Întrebări frecvente

Ordinele mele pot fi executate la un preț diferit de cel de echilibru?

Nu, toate tranzacțiile executate la deschiderea și închiderea pieței se bazează pe prețul de echilibru stabilit în timpul licitației respective.

Ce se întâmplă cu ordinele neexecutate după licitația de deschidere sau închidere?

Ordinele neexecutate rămân în sistem și pot fi fie menținute pentru tranzacționarea în cursul zilei, fie anulate de către participant, în funcție de tipul ordinului și preferințele investitorului.

De ce sunt importante licitațiile de deschidere și închidere pentru investitori?

Licitațiile de deschidere și închidere asigură transparență și echitate, stabilind prețuri de referință pentru începutul și sfârșitul zilei de tranzacționare, permițând investitorilor să-și ajusteze strategiile pe baza prețurilor de echilibru stabilite.

Articole similare