Tipuri de Sisteme de Tranzacționare | Diverse clasificări

Există o mutlitudine de sisteme de tranzacționare care pot fi utilizate in piată. In acest articol este vorba despre o clasificare care va fi cât mai obiectivă și simplă posibil, și care cu siguranță va putea fi completată de cititor. Obiectivul este pur didactic, fără a oferi nicio recomandare directă asupra unui sistem concret.

tipuri de sisteme de tranzacționare: clasificari

Există mii de sisteme de tranzactionare pe piață și cel mai bun dintre toate este acela cu care fiecare trader se simte cel mai confortabil. Nu așteptați să deveniți milionar cu sistemul pe care cineva vi l-a vândut. Dezvoltați-vă propriile sisteme de trading.

Ce este un sistem de tranzacționare?

Deși acest termen admite o multitudine de definiții și segmentări, nu este altceva decât un set de reguli care generează semnale de intrare și ieșire pe o anumită piață. Mai exact, semnale de deschidere (long si short) și de închidere a pozițiilor.

Un sistem de tranzacționare trebuie să fie completat cu un model strict de gestionare a riscului (stop loss), un bun sistem de gestionare monetară (money management) și o bună pregatire psihologică.

👉 Află mai multe despre cele mai bune strategii de tranzacționare aici: Cele mai bune strategii de tranzacționare

Clasificarea sistemelor în funcție de gradul lor de discreționalitate

Dupa acest criteriu, exista doua tipuri de sisteme de tranzactionare:

  • Sisteme mecanice
  • Sisteme discreționare

Sisteme mecanice (Mechanical Trading Systems)

Semnalele sunt generate mecanic. Mai precis, o dată ce a fost dezvoltat setul de reguli, ordinele vor fi generate fără a fi nevoie de intervenția noastră. Astfel, noi ne vom ocupa de plasarea lor pe piață.

Avantajele acestui tip de sistem sunt dezavantajele sistemelor discreționare și viceversa. În această categorie am include sistemele de trading automate, care se caracterizează prin trimiterea directă a ordinelor către broker, fără ca operatorul să introducă ordinele.

Sisteme discretionare (Discretional Trading Systems)

În acestea, traderul se bazează pe niște reguli la care aplică intuiția sa în fața fiecărei operațiuni pe piață. Marele său avantaj constă în flexibilitatea și adaptarea la schimbările din piețe. Dezavantajele sale constau în necesitatea de a lua decizii în mod constant, decizii care afectează controlul emoțional. În plus, verificarea rezultatelor sale într-o serie istorică este imposibilă și necesită multă concentrare și timp din partea traderului. Nu este recomandabilă utilizarea sa dacă nu avem o experiență vastă ca traderi.

Clasificarea sistemelor după datele utilizate și poziționarea pe piață

Sisteme Continue (Always-In Systems)

Sunt sistemele care sunt întotdeauna pe piață. Trec de la poziție scurtă la lungă și viceversa, dar nu închid niciodată poziția. Sunt cele care oferă cele mai mari rentabilități, deși implică și un risc mai mare.

Sisteme Intraday Pure (Intraday Systems)

Ceea ce definește un sistem intraday de trading este că toate pozițiile sunt închise în timpul zilei. Mai precis, la închiderea fiecărei sesiuni avem tot capitalul nostru în lichiditate.

Se utilizează baze de date intraday și principalul aavantaj al acestor sisteme constă în evitarea riscului de gap de deschidere. Sunt cele cu cea mai mică rentabilitate și risc.

Sisteme Intraday Continue (Overnight Systems)

Sunt sistemele care deschid poziții în timpul sesiunii prin date intraday, fără obligația de a închide pozițiile la sfârșitul sesiunii de tranzacționare. Datorită riscului de gap de deschidere, au un drawdown mai mare decât cele intraday pure, deși generează și rentabilități superioare, astfel încât ecuația rentabilitate-risc se situează într-un punct intermediar, între cele două categorii anterioare.

Clasificarea lui Charlie F. Wright

În general, există trei tipuri de piețe: tendențiale, laterale și volatile. Această clasificare se bazează pe aceste faze ale pieței.

Dintr-o perspectivă perfecționistă, singurul lucru pe care ar trebui să-l facem pentru a avea un profit este să știm faza în care ne aflăm și durata sa viitoare și să aplicăm tipul de sistem corespunzător. Este ceva destul de simplu în teorie, dar imposibil în practică.

Nimeni și nimic nu poate prezice mișcările pieței. Piețele în tendință sunt întotdeauna cele mai profitabile și cele pe care orice trader ar trebui să le caute. Problema este că niciodată nu știm când va veni un trend bun și odată ce suntem în trend, niciodată nu vom știi durata sa. Unii autori, precum John J. Murphy, stabilesc că piețele, ca regulă generală, sunt în tendință doar 1/3 din timp.

Sisteme de Tendință

Aceste sisteme beneficiază de perioade prelungite de creșteri sau scăderi, iar câteva exemple ar fi sistemele de spargere a intervalelor (Breakout Systems).

Sisteme Antitendință sau de Suport și Rezistență (S/R)

Într-o perioadă fără trend, ceea ce vom căuta vor fi, în principal, indicatori care să ne indice supracumpărare sau supravanzare, pentru a căuta întoarcerile pieței. Caută o anticipare care, de multe ori, va fi dăunătoare pentru contul nostru de rezultate, deși în perioade prelungite de lateralitate ne vor oferi un număr bun de operațiuni câștigătoare, cu beneficii substanțiale. Exemple de indicatori, sunt RSI-ul lui Welles Wilder și Stochastic-ul lui George Lane.

Sisteme de Expansiune a Volatilității

Piețele volatile se caracterizează prin mișcări abrupte ale prețului de care putem beneficia prin ordine de cumpărare sau vânzare condiționate. De obicei sunt mișcări rapide de scurtă durată și unii dintre cei mai cunoscuți indicatori pentru construirea acestor sisteme sunt ATR (Average True Range) de Welles Wilder sau Benzile Bollinger.

sisteme de tranzacționare: volatilitate

Market Facilitation – Teorie în favoarea sistemelor de trend

Peter Steidlmayer este bine cunoscut în industria de trading pentru teoria Market Profile. Puțini cunosc teoria sa despre Facilitarea Piețelor sau Market Facilitation, care este crucială pentru a ne oferi serenitatea necesară în perioadele laterale (Choppy Markets). Operând cu un sistem de tendință, în momentele de lateralitate sistemul nostru va pierde bani și trebuie să avem suficientă încredere în regulile noastre pentru a suporta aceste pierderi și a aștepta să apară un trend nou.

Conform acestei teorii, singurul motiv de existență al piețelor este de a facilita trading-ul. Piețele există pentru a atrage traderi.

Piața are nevoie ca traderii să cumpere sau să vândă constant, deoarece dacă acest lucru nu se întâmplă, vor muri. Trebuie să se miște pentru a supraviețui.

Conform lui Steidlmayer, piețele sunt ca organismele vii, care își bazează supraviețuirea pe atragerea cumpărătorilor și vânzătorilor. Dacă se mențin mult timp fără o tendință clară, traderii își vor pierde interesul de a opera pe ele, volumul va scădea, lipsa de lichiditate va crește slippage-ul și în final, în mod inevitabil, piața se va închide.

Această teorie este esențială pentru ca traderul care operează cu sisteme de trend să aibă încredere că perioadele laterale nu pot dura la nesfârșit, mai devreme sau mai târziu piața va trebui să spargă într-o direcție, oferindu-ne o tendință care ne va compensa pentru pierderile cauzate de perioada anterioară de lateralitate.

Caracteristicile sistemelor de tranzactionare: Charlie F. Wright

Charlie F. Wright în lucrarea sa “Trading as a Business”, ne oferă următorul tabel pentru a ne ajuta să decidem tipul nostru de sistem de tranzacționare.

Tip de Sistem

Tendințial

S/R

Volatilitate

Timp pe piață

Întotdeauna pe piață

Nu întotdeauna pe piață

Mult timp în afara pieței

Fiabilitate (% de operațiuni câștigătoare)

Scăzută

Medie

Ridicată

Unde se câștigă bani

În marile mișcări

În perioadele laterale

În exploziile pieței

Unde se pierd bani

În perioadele laterale

În perioadele de tendință puternică

În perioadele liniștite

Principalele Dezavantaje

Multe semnale false și perioade lungi de Drawdown

Dificultate în menținerea profitabilității pe termen lung

Nu prind niciodată mișcările mari, ies mai devreme

Principalele Avantaje

Posibilitatea de beneficii ridicate pe termen lung

Fiabilitate mai mare

Fiabilitate ridicată

Profit mediu pe operațiune

Ridicat într-o perioadă lungă de testare

Mai mic decât în precedentul

Scăzut

Filosofie

Cumpără sus și închide-te și mai sus. Vinde jos și închide-te și mai jos

Cumpără jos și vinde sus (înțelepciune populară)

Operațiuni foarte rapide și de scurtă durată

Control Emoțional

Foarte dificil de operat din cauza regulii 80/20 și pentru că cumpărăm la preț mare și vindem la preț mic

Mai ușor deoarece cumpărăm la preț mic și vindem la preț mare

Foarte ușor de utilizat, operațiuni foarte rapide și incitante

Restul sistemelor

În această categorie, vom menționa un amalgam de sisteme, ale căror particularități ne obligă să stabilim categorii diferite. Este vorba despre sisteme mai puțin cunoscute, unele considerate „extravagante”, iar altele au bariere importante de intrare, cum ar fi calculul matematic și necesitatea de a le dezvolta cu echipamente informatice bune.

Sisteme bazate pe fazele lunare

Este vorba despre sisteme bazate pe ciclurile lunare. Știm că forța gravitațională a lunii afectează mareele, mișcările recifelor de corali și, mai ales, comportamentul uman, influențând numărul de crime sau de nașteri care au loc în perioadele de lună plină.

Dacă luna ne afectează comportamentul, iar piața nu este altceva decât o masă de traderi care se poziționează în funcție de așteptările lor, ajungem la concluzia că un sistem bazat pe fazele lunare poate avea destul de multă logică. Mulți traderi au dedicat timp acestui tip de sisteme, de la Larry Williams până la Larry Pesavento.

Sisteme bazate pe activitatea solara

Este vorba despre un tip de sisteme similar cu cel anterior, în care semnalele vor fi generate prin intermediul petelor solare, în loc de fazele lunare.

În momentele de activitate solară ridicată sunt afectate transmisiunile radio pe distanțe lungi, chiar și interferențele pe care le vedem la televizor sunt uneori provocate de activitatea solară. La fel și schimbările climatice și, bineînțeles, modificările comportamentului uman și, prin urmare, ale piețelor financiare.

În 1987 au fost doar 3 zile în care numărul de pete solare (Indicele activității solare) a fost mai mare de 100, două dintre aceste zile fiind 15 și 16 octombrie. Orice fenomen care, într-un fel sau altul, afectează comportamentul uman și poate fi cuantificat este susceptibil de cercetare de către traderii în căutarea lor constantă de instrumente cu care să înfrunte piața.

Sisteme bazate pe cicluri

Modelele anterioare sunt, de asemenea, bazate pe un anumit tip de cicluri, așa că în această secțiune ne vom referi la cicluri în mod generic. Cicluri care se repetă periodic formând tipare pe care le putem folosi pentru a genera tranzacții câștigătoare. Oricine este interesat să aprofundeze acest subiect îl va găsi pe Walter Bressert ca unul dintre specialiștii în domeniu. Probabil, cel mai cunoscut software despre procese ciclice este MESA (Maximum Entropy Spectral Analysis), dezvoltat de John Ehlers.

Sisteme bazate pe rețele neuronale (IA)

Rețelele neuronale se încadrează în domeniul Inteligenței Artificiale și au fost dezvoltate cu scopul de a simula metodologia de procesare și procesul de luare a deciziilor al organismelor vii. Cercetarea a început în 1940, însă până în 1989 nu a început dezvoltarea de software specializat în modele financiare, așa că vorbim despre o filozofie de lucru foarte tânără și puțin evoluată. Principala dificultate a acestor modele constă în antrenarea rețelei, care va afecta învățarea viitoare a acesteia, precum și riscul de supraoptimizare cauzat de utilizarea unui număr mare de parametrii.

Sisteme bazate pe tehnici econometrice

Prin modelele bazate pe tehnici statistice și econometrice putem stabili sisteme de predicție a prețurilor, printre aceste modele găsim modelele de Auto Regresie prin Medii Mobile (ARIMA), care încearcă să prezică mișcările viitoare ale prețurilor, prin regresii ale prețurilor trecute. Modelul este susceptibil de a include numeroși parametri, deși, în cuvintele creatorilor săi, Box și Jenkins, succesul în predicție rezidă în dezvoltarea unui sistem cât mai simplu posibil, pe o bază logică și rațională.

FAQ

Cum se poate afla atunci cand piata se schimba de la range la trading?

Pentru aceasta, mulți traderi se uită la breakouts in volatilitate. Dacă semnalele sugerează că volatilitatea va crește, șansele sunt mari ca range-ul să se incheie.

Ce este trading bazat pe astrologie?

Acești traderi cred că fazele lunare influentează comportamentul uman, deci și activitatea piețelor financiare. Astfel, urmăresc momente astrologice importante pentru a găsi întoarceri în piată.

Cine a fost Charlie F. Right?

Charlie F. Right este faimos pentru strategia numită Range Leader s&P 500, publicată în cartea sa din 1998 „Trading as a abusiness”.

Articole similare