Top 10 cele mai bune criptomonede în care să investești

Criptomoneda, uneori numită criptomonedă sau crypto, este orice formă de monedă care există în format digital sau virtual și care utilizează criptografia pentru a proteja tranzacțiile. Criptomonedele nu au o autoritate centrală de emitere sau de reglementare, dar utilizează un sistem descentralizat pentru a înregistra tranzacțiile și a emite noi unități. În acest articol vedem cum funcționează și care sunt top 10 cele mai bune criptomonede în care să investești.

top 10 criptomonede

Care criptomonedă este cea mai bună pentru o investiție? Examinarea atentă a cotațiilor criptomonedelor reprezintă primul pas crucial pentru a identifica cele mai proeminente de pe piață.

Clasamentul celor mai bune criptomonede, bazat pe capitalizarea de piață, oferă o viziune generală asupra celor mai stabile și cu o valoare mai mare, pe care mulți investitori au pariat deja. Pe de altă parte, am alcătuit acest clasament luând în considerare și criptomonedele care au înregistrat cele mai mari creșteri în ultima perioadă, indiferent de capitalizarea lor pe piață.

Cele mai bune criptomonede

După cum spuneam, există mii de criptomonede. Criptomonedele non-Bitcoin sunt cunoscute colectiv ca „altcoin” pentru a le distinge de cele originale. Printre cele mai bune se numără:

Cele mai bune crypto
1Bitcoin
2Ethereum
3Ripple
4Cardano
5Solana
6Filecoin
7Litecoin
8Polkadot
9Decentraland
10Neo

Bitcoin (BTC)

Fondat în 2009, Bitcoin a fost prima criptomonedă și este încă cea mai tranzacționată. Moneda a fost dezvoltată de Satoshi Nakamoto, care se crede că este un pseudonim pentru un individ sau un grup de persoane a căror identitate exactă rămâne necunoscută.

Cu BTC poți cumpăra și vinde în multe magazine din întreaga lume. Acesta este unul dintre motivele pentru care ai putea fi înclinat să investești în Bitcoin.

Ethereum (ETH)

Pe locul al doilea se află Ethereum, o criptomonedă cu tehnologie smart contract. ETH utilizează o tehnologie blockchain care suportă acest tip de contracte; deci, permite executarea de programe și algoritmi automatizați pe rețea.

XRP (Ripple)

Ripple este un sistem de registru contabil fondat în 2012. Ripple poate fi utilizat pentru a urmări diferite tipuri de tranzacții, nu doar pentru criptomonede. Compania care l-a creat a colaborat cu diverse bănci și instituții financiare.

cele mai bune criptomonede

ADA (Cardano)

Cardano este o platformă blockchain care se bazează pe un protocol de consens proof-of-stake, numit Ouroboros, care validează tranzacțiile fără costuri energetice ridicate.

Se bazează de asemenea pe utilizarea limbajului de programare Haskell, descris ca un proiect care caută să obțină cea mai mare securitate și stabilitate. Numele tokenului nativ al Cardano, ADA, provine de la numele matematicianei din secolul al XIX-lea, Ada Lovelace.

SOL (Solana)

Solana este o criptomonedă de generația a treia, concentrată pe oferirea unei rețele de mare viteză, cu funcționalități de contracte inteligente. Are un cost per tranzacție foarte scăzut, fără a sacrifica securitatea. De asemenea, are o scalabilitate mare.

Originea Solana provine din munca lui Anatoly Yakovenko, un dezvoltator de software cu o vastă experiență în dezvoltarea de sisteme de operare la Qualcomm (Brew OS), sisteme distribuite la Mesosphere și sisteme de compresie la Dropbox. Yakovenko a fost interesat de capacitățile tehnologiei blockchain și a protocoalelor de consens, cu care a avut deja experiență la Mesosphere.

În plus, Solana Network se prezintă ca unul dintre cei mai serioși concurenți ai Ethereum 2.0, următoarea versiune a Ethereum, doar că Solana este deja un proiect real, tangibil și perfect utilizabil în acest moment. Din acest motiv, se încadrează în clasamentul celor mai bune criptomonede în care să investești.

FIL (Filecoin)

Este vorba de un sistem de stocare descentralizat creat pentru a „păstra informațiile importante ale umanității”. Filecoin a fost fondat de Juan Benet, un informatician american care a studiat la Stanford, a creat „Interplanetary File System” (IPFS) și care, în 2014, și-a promovat proiectul sub numele de Filecoin.

Printre caracteristicile acestei criptomonede se numără protecția integrității poziției datelor, care le face ușor de recuperat, dar greu de cenzurat.

LTC (Litecoin)

Este vorba de o monedă internet peer-to-peer care permite plăți instantanee la un cost aproape zero în orice parte a lumii. Este o rețea de plată globală, complet descentralizată.

Printre caracteristicile sale se numără aceea de a oferi timpi de confirmare a tranzacțiilor mai rapizi și mai eficienți, comparativ cu alte tipuri de criptomonede.

DOT (Polkadot)

Aceasta este un protocol open source de sharding multi-lanț care facilitează transferul între lanțuri de orice tip de date, nu doar de tokeni. Face posibilă interoperabilitatea între o gamă largă de blockchain-uri.

Tokenul DOT nativ al Polkadot are scopuri clare: să furnizeze guvernanța și operațiunile rețelei și să creeze lanțuri paralele prin aderare.

MANA (Decentraland)

Decentraland este o platformă blockchain și un metavers care permite achiziționarea de terenuri virtuale și participarea la o comunitate virtuală unică, care vizează crearea unei experiențe virtuale.

Decentraland este un proiect care se bazează pe blockchain-ul Ethereum (ETH) și al cărui scop este de a crea o lume virtuală deschisă în care utilizatorii pot opera exact ca în lumea fizică. Asta înseamnă că pot socializa, explora și face comerț în această lume virtuală. Și totul datorită tehnologiei blockchain, cu care pot crea avataruri unice, efectua cumpărături și plăți peer-to-peer.

NEO (Neo)

NEO nu este doar o criptomonedă. Este o platformă tehnologică de rețea Blockchain open source, care funcționează cu un mecanism de consens descentralizat proof-of-interest, tolerant la erorile bizantine.

În plus, Neo este prima monedă digitală chineză și este considerată un concurent direct și strâns al Ethereum. De asemenea, este cunoscută anterior sub numele de AntShares și este definită ca o platformă de aplicații blockchain open source descentralizată.

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin este o criptomonedă care rămâne în afara clasamentului celor mai bune criptomonede în care să investești, dar are cu siguranță aspecte interesante. Este una dintre așa-numitele shitcoin sau meme coin.

Are un câine, Shiba Inu, ca simbol și fondatorii săi afirmă în mod repetat că a fost creat pentru a râde de succesul Bitcoin. Cu toate astea, prețul său a crescut cu peste 20.000% datorită tweet-urilor și meme-urilor.

criptomonede care vor creste

Unde să investești în criptomonede

Este posibil să investiți în cele mai bune criptomonede prin intermediul brokerilor sau a schimburilor. Vă recomandăm acești brokeri:

BrokerCont demoTranzacționare criptomonedeDepozit minim
eToroDaCFD + portofel eToro (peste 50 de criptomonede)100 $Aflați mai multe* →
IGDaCFD1500 RONAflați mai multe →
XTBDaCFD0 RONAflați mai multe →
Interactive BrokersDaCFD0 €Aflați mai multe →

*76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Trebuie să vă gândiți dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Bitcoin, altcoin și alte tipuri de criptomonede

Lumea criptomonedelor este extrem de diversificată, cu o gamă largă de monede virtuale din care să alegeți. În acest peisaj, găsim criptomonede de mare notorietate, cum ar fi Bitcoin, Ethereum și Tether, care sunt deja bine stabilite în sector.

În același timp, în ultimii ani am asistat la ascensiunea rapidă a criptomonedelor mai puțin cunoscute, printre care se remarcă exemple precum Dogecoin, Polkadot și USD Coin. Nu trebuie însă neglijat faptul că există și multe alte criptomonede, mai puțin cunoscute, care ar putea prezenta oportunități în viitorul apropiat.

Fiecare criptomonedă susține că are o funcție și specificații diferite. De exemplu, ether de la Ethereum este comercializat ca gaz pentru platforma de contracte inteligente subiacentă. XRP de la Ripple este utilizat de bănci pentru a facilita transferurile între diferite zone geografice.

Bitcoin, disponibil publicului din 2009, rămâne criptomoneda cea mai tranzacționată și acoperită. Capitalizarea de piață a Bitcoin în august 2023 era de 504,04 miliarde de dolari, în timp ce cea a Ethereum era de 196,27 miliarde de dolari. Pe locul trei se află Tether cu 82,86 miliarde de dolari.

Merită să investești în criptomonede? Riscuri

Criptomonedele și-au câștigat reputația de investiții instabile, din cauza pierderilor mari suferite de investitori din cauza fraudelor, hack-urilor și bug-urilor. Deși criptografia subiacentă este în general sigură, complexitatea tehnică a utilizării și stocării criptomonedelor poate reprezenta un pericol grav pentru utilizatorii noi.

Pe lângă riscurile de piață asociate cu activele speculative, investitorii în criptomonede ar trebui să fie conștienți si de următoarele:

  • Riscul utilizatorului: nu există niciun mod de a anula sau de a inversa o tranzacție în criptomonedă după ce a fost deja trimisă.
  • Riscuri normative: piața nu este reglementată.
  • Riscuri de contrapartidă: cum ar fi furtul sau pierderea.
  • Riscuri de management: mulți investitori au pierdut sume mari de bani din cauza echipelor de management care nu au reușit să furnizeze un produs.

În ciuda naturii speculative, unii au reușit să creeze averi substanțiale asumându-și riscul de a investi în criptomonede.

Articole similare