Cele mai bune acțiuni cu dividende: România și Europa

Investiția în acțiuni care oferă un dividend atractiv reprezintă o strategie eficientă, în special pentru investitorii pe termen lung. 

Acest articol analizează acțiunile cu cele mai mari dividende din România și Europa pentru acest an, concentrându-se pe companiile listate pe bursă care oferă un randament al dividendului pe acțiune semnificativ.

top 10 actiuni de investit

Majoritatea dintre noi cunoaște faptul că Europa a fost prima regiune importantă a lumii care a dezvoltat o economie modernă, fundamentată pe agricultură și progres industrial. 

Potrivit Comisiei Europene, Uniunea Europeană (UE) generează un produs intern brut (PIB) per capita de 25.000 de euro, beneficiind de un piață de consum de 500 de milioane de persoane. UE se distinge ca principalul partener comercial pentru 80 de țări. Deși economia europeană este vastă, nu ocupă poziția celei mai mari economii globale, titlu care încă revine Statelor Unite, iar China se profilează ca un viitor lider economic. Cu toate acestea, Europa rămâne un domeniu atractiv pentru investitorii în căutare de companii solide și de încredere.

Cele mai bune dividende: Europa

Analizând dividende în Europa, putem observa că, conform datelor de la S&P Global Market Intelligence, dividendele europene au înregistrat o creștere de 10% în 2023, ajungând la un total impresionant de 378 de miliarde de euro. Aceasta reprezintă un semnal pozitiv și un indicator al funcționării eficiente a pieței de capital.

Sectoarele bancar, de bunuri de capital și farmaceutic au contribuit semnificativ la recuperarea nivelului plăților de dividende. În contextul unui mediu macroeconomic tensionat și al creșterii riscurilor geopolitice, se anticipază că dividendele europene vor demonstra reziliență. 

Se preconizează că plățile totale de dividende vor cunoaște o creștere medie de 5% în 2024, reflectând stabilitatea și capacitatea de adaptare a piețelor europene în fața provocărilor.

Cele mai bune dividende: România 🇷🇴

Odată cu această perioadă a anului, investitorii așteaptă cu nerăbdare plățile de dividende de la cele mai bune companii listate la Bursa de Valori București (BVB). Este evident că acționarii acestor companii anticipează să primească cele mai avantajoase dividende pentru acest an în România și sunt dornici să afle momentul exact al distribuirii.

Top acțiuni cu dividende românești 2024

Interesul pentru acțiunile cu dividende este mare nu doar printre actualii acționari, ci și în rândul potențialilor investitori care doresc să identifice acțiunile ce oferă dividende generoase. Aceasta le oferă posibilitatea nu numai de a beneficia de un randament atractiv pe parcursul anului, datorită performanței dividendelor, dar le și încurajează să investească în companii solide listate la BVB.

Mai jos este prezentată o selecție a acțiunilor cu dividende ridicate de la Bursa de Valori București, distribuite de companiile listate. Pentru a vă orienta către acțiunile cu cele mai mari dividende la BVB, este esențial să alegeți companii care au istoricul de a distribui dividende substanțiale acționarilor (denumiți tehnic ‘stakeholderi’), bazându-vă pe proiecții optimiste. 

În România, aceste companii reprezintă oportunități remarcabile pentru investitori:

Clasamentul acțiunilor cu dividend mare

AcțiuniUltimul dividend brut pe acțiune (RON)Randamentul dividendului
1. OMV Petrom0,03757%
2. Unipol1,135,1%
3. Romgaz3,428,8%
4. BRD0,92265%
5. Electrica0,11786,8%
6. Nuclearelectrica4,254074699,4%
7. Transelectrica0,713%
8. Transgaz0,70,23%
9. Digi Communications13%
10. Fondul Proprietatea1,72250090%

Totuși, este important de reținut că randamentul dividendului estimat în procente este doar o estimare, așa cum indică numele său, deci datele ar putea fluctua.

De unde să cumperi acțiuni cu cele mai bune dividende?

Dacă dorești să investești în companiile listate la BVB, poți apela la unul dintre următorii brokeri: top brokeri de pe Bursa de Valori București

dividende romania

Pentru acțiunile Europene, iată o listă cu cei mai buni brokeri de acțiuni:

Depozit minim:

€1.00

Depozit minim:

€0.00

Depozit minim:

€10.00

Freedom24

Freedom24, cunoscut inițial ca un broker online dedicat investițiilor, și-a extins gama de servicii, oferind acum posibilitatea de a tranzacționa atât acțiuni cât și ETF-uri. Astfel, investitorii au libertatea de a alege între investiția directă în acțiuni sau utilizarea CFD-urilor pe acțiuni și ETF-uri. Deși, de cele mai multe ori, investiția directă în acțiuni este considerată mai adecvată pentru implementarea unei strategii de investiții pe termen lung, fiecare opțiune prezintă avantaje specifice.

eToro

Investiția în acțiuni cu eToro oferă acces ușor la piețele globale, posibilitatea de a tranzacționa acțiuni fracționare, fără comisioane pentru achiziționarea de acțiuni directe. Utilizatorii beneficiază de o platformă intuitivă, opțiunea de copy trading pentru a urma strategiile investitorilor de succes și instrumente de analiză.

eToro

7.5/ 10

Piețe

Europa, Asia

Site web în mai multe limbi

Versiunea mobilă avansată și copytrading

Posibilitatea de tranzacționare a acțiunilor fracționate

* Capitalul dumneavoastră este în pericol. Se aplică și alte comisioane. Pentru mai multe informații, vizitați

Depozit minim:

€50.00

Trading212

Investiția în acțiuni cu Trading 212 permite accesul la o gamă largă de acțiuni și ETF-uri fără comision, inclusiv opțiunea de tranzacționare a acțiunilor fracționare, ceea ce face piața de capital accesibilă indiferent de mărimea capitalului. Platforma oferă interfață user-friendly, analize de piață și un cont demo pentru începători.

Trading 212

8.75/ 10

Piețe

Europa, Asia, Australia

Zero comisioane la schimburi și nicio taxă de finanțare.

Înregistrare rapidă și aplicație mobilă pentru începători.

Peste 2.500 de acțiuni globale, ETF-uri și CFD-uri disponibile pentru tranzacționare.

Depozit minim:

€10.00

Care sunt bursele europene cu cele mai mari randamente din dividende?

Istoric, bursa din Rusia era recunoscută pentru randamentele sale mari din dividende. Totuși, din cauza situației actuale legate de conflictul cu Ucraina, situația s-a modificat semnificativ. În prezent, țările europene cu cele mai înalte randamente din dividende sunt Germania, Franța, Italia și Spania.

Investiția în ETF-uri (Fonduri Tranzacționate la Bursă) nu presupune doar posibilitatea de apreciere a capitalului, ci și generarea unui venit pasiv prin dividende. Există ETF-uri care se axează special pe acțiuni ce distribuie dividende, oferind investitorilor o sursă regulată de venit. 

Dacă doriți un randament din dividende care să crească constant de-a lungul timpului, ar fi indicat să luați în considerare ETF-urile care cuprind aristocrații dividendelor, adică acele companii care și-au crescut dividendele pentru cel puțin 25 de ani consecutiv, sau ETF-urile care includ „regii dividendelor”, care sunt acțiunile ce au avut dividende în creștere pentru mai mult de 50 de ani. 

De asemenea, există ETF-uri care distribuie dividende lunar, oferind o sursă de venit regulată comparativ cu ETF-urile tradiționale ce plătesc dividende trimestrial. Aceste instrumente financiare pot fi extrem de valoroase pentru persoanele care caută un venit predictibil și constant.

👉 Dividende pentru toate bugetele: cele mai bune ETF-uri cu dividende

Acțiuni europene cu dividend mare 🇪🇺

Iată o listă cu cele mai bune acțiuni europene care plătesc dividende:

Companie SimbolRandamentul
dividendului
Hapag LloydHLAG e21.00%
Crédit AgricoleACA9.83%
BMWBMW etr8.42%
BASFBAS e6.92%
EndesaELE bme7.82%
VolkswagenVOW3 e6.98%
StellantisSTLAM8.00%
EniENI6.38%
OrangeORA epa6.13%
Intesa SanpaoloISP6.76%

👉 Aflați mai multe: Investiții top în acțiuni din lume

Cum să identifici acțiunile cu randamente mari din dividende?

Pentru a obține dividende avantajoase, este esențial să selectezi acțiuni care se disting prin:

  • Randamente mari: acțiuni care oferă dividende generoase.
  • Creștere constantă: acțiuni cu o evoluție pozitivă stabilă.
  • Risc redus: acțiuni cu fluctuații de preț minime.

Criterii de evaluare în alegerea companiilor:

  • Creștere stabilă și continuă: companii cu venituri în ascensiune.
  • Nivel scăzut de îndatorare: companii cu raport datorie/profit sub pragul critic, unde un raport mai mic de 5/6 este preferabil.
  • Avantaj competitiv: deținerea unor brevete sau o cotă de piață semnificativă.
  • Rentabilitate pe termen lung: evaluarea randamentului dividendelor.

De ce să alegi acțiuni cu dividende mari?

Motivele sunt simple: generarea unui venit pasiv sau reinvestirea dividendelor poate amplifica câștigurile prin dobânda compusă

Unele companii aleg să nu distribuie dividende, preferând să reinvestească profiturile pentru extinderea afacerii. În general, companiile stabilite, care au deja o prezență consolidată pe piață, sunt mai înclinate să ofere dividende.

Este crucial să rețineți că investițiile în dividende sunt pe termen lung, deoarece pe termen scurt pot fi afectate de volatilitate mare (chiar și în cazul acțiunilor considerate sigure). Prin urmare, orientați-vă către companii solide, cu un istoric solid de plată a dividendelor și venituri predictibile.

În contextul incertitudinilor globale, cum ar fi conflictul dintre Rusia și Ucraina și impactul acestuia asupra sectoarelor de materii prime, acțiunile din anumite industrii pot oferi randamente promițătoare. 

Totuși, pentru o abordare prudentă, este recomandabil să vă concentrați pe companiile listate care oferă cele mai bune dividende, deși performanța acestora depinde întotdeauna de situația financiară specifică a fiecărei companii.

Cum sunt impozitate dividendele?

Dacă investești în companii listate la Bursa de Valori București, impozitarea dividendelor este destul de simplă: compania care distribuie dividendele plătește impozitul de 8%, iar tu primești dividendul net

Modul în care sunt taxate dividendele provenite de la companii din afara țării pentru persoanele fizice rezidente depinde de mai mulți factori, inclusiv de prezența unui acord de evitare a dublei impuneri între România și țara în care este rezidentă compania care distribuie dividendele. În general, tratamentul fiscal al acestor dividende internaționale poate diferi față de cel aplicat dividendelor interne.

Multe țări rețin impozitul la sursă pe dividende la momentul plății. Rata de impozitare poate varia și este determinată de legislația locală a țării în care este înregistrată compania care distribuie dividendele.

Dacă există un acord de evitare a dublei impuneri între România și țara emitentă a dividendelor, acesta poate reduce rata impozitului reținut la sursă sau poate stabili proceduri specifice pentru recuperarea unei părți din impozitul plătit. Investitorii trebuie să consulte acordul specific pentru a înțelege rata aplicabilă și procedura de aplicare a reducerii.

Investitorii persoane fizice rezidente în România sunt obligați să declare veniturile din dividende străine și să plătească impozitul corespunzător în România. Impozitul plătit în străinătate pentru aceste venituri poate fi, în anumite condiții, creditat sau dedus din impozitul datorat în România, în limita impozitului datorat în România pentru aceste venituri, pentru a evita dubla impunere.

În cazul dividendelor externe, se aplică aceeași rată de impozitare ca pentru dividendele interne, care este de 8%. Diferența majoră constă în mecanismul de aplicare și ajustare a creditului fiscal pentru impozitul deja plătit în străinătate.

Investitorul are responsabilitatea de a declara aceste venituri în declarația de venit și de a plăti orice impozit suplimentar datorat în România, dacă impozitul plătit în străinătate este mai mic decât cel datorat în România. Este important de menționat că procedurile specifice, inclusiv necesitatea de a obține documente justificative pentru impozitul plătit în străinătate, pot varia și ar trebui verificate în detaliu pentru a asigura conformitatea fiscală completă.

👉 Pentru mai multe informații: Impozitul pe dividende și CASS in România

Concluzie

În concluzie, investițiile în acțiuni cu dividende mari reprezintă o strategie valoroasă pentru cei care caută să genereze un venit pasiv stabil și să beneficieze de creșterea pe termen lung a capitalului

Selectarea atentă a companiilor cu istoric solid de plată a dividendelor, avantaje competitive și o gestionare prudentă a datoriilor este esențială. Într-un mediu economic fluctuant, aceste investiții pot oferi un echilibru între randament și riscul asumat, contribuind la diversificarea portofoliului și la consolidarea securității financiare a investitorilor.

Brokeri recomandați

Depozit minim:

€50.00

Depozit minim:

€0.00

Depozit minim:

€1.00

Întrebări frecvente

Cum pot afla dacă o acțiune plătește dividende?

Informațiile despre dividende pot fi găsite pe site-urile de specialitate financiare, poți căuta pe site-ul bursei de valori, consulta rapoartele financiare ale companiei sau utiliza platforme de tranzacționare și site-uri financiare. De asemenea, serviciile de știri financiare pot oferi alerte și actualizări despre dividende pentru acțiunile pe care le urmărești.

Pot pierde bani investind în acțiuni cu dividende?

Da, investițiile în acțiuni implică riscuri, inclusiv posibilitatea de a pierde capitalul investit, în ciuda primirii de dividende, dacă valoarea acțiunilor scade din cauza: fluctuațiile pieței, performanța companiei și factorii economici pot afecta prețul acțiunilor și randamentul dividendelor, generând pierderi pentru investitori.

Este reinvestirea dividendelor o strategie bună?

Da, reinvestirea dividendelor poate accelera creșterea compusă a investiției prin achiziționarea de acțiuni suplimentare, crescând astfel veniturile din dividende pe termen lung.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...