Tranzacționarea contractelor futures: Ghid complet pentru începători

Futures sunt contracte standardizate pe termen lung, care au o scadență prestabilită. La scadență, cumpărătorul și vânzătorul fac schimb la un preț prestabilit pentru activul de bază (underlying), care constă într-un anumit instrument financiar.

Activul de bază poate fi: un indice bursier, o acțiune, un titlu de stat, o materie primă (commodity), dar există și alte tipuri mai puțin răspândite. In acest articol vom vedea pe care le vom vedea cum funcționează tranzacționarea futures.

Strategii de tranzacționare a contractelor futures pentru începători

Ce sunt contractele futures ?

Operatorul care cumpără futures se angajează să cumpere la scadență activul de bază. Mai exact, își asumă o poziție lungă (long).

Pe de alta parte, operatorul care vinde futures se angajează să vândă la scadență activul de bază cumpărătorului. Așadar, își asumă o poziție scurtă (short).

Acest instrument este un derivat simetric, deoarece ambii contractanți sunt obligați la scadență să efectueze o prestație egală, dar de semn contrar.

Cum funcționează futures?

Când cumpăr un futures, de exemplu futures cu activul de bază indicele DJ Eurostoxx 50, la prețul de 4058 de puncte, de fapt mă angajez să cumpăr indicele DJ Eurostoxx 50 la scadența contractului. Scadența este de obicei a 3-a vineri din lunile martie, iunie, septembrie, și decembrie. În cazul în care vând futures, mă angajez să vând la scadență indicele la acel preț.

De fapt, nu cumpărăm un futures pentru a-l duce la scadență, ci îl cumpărăm pentru a obține un profit, adică pentru a-l vinde la un preț mai mare. Dimpotrivă, dacă vândem un futures, obiectivul este apoi să închidem operațiunea, și deci să îl cumpărăm, la un preț mai mic.

Pentru a știi cât câștigăm, trebuie să știm cât valorează 1 punct al acestui futures. In cazul DJ Eurostoxx 50 este de 10 euro pe punct.

👉 Aflați cum să investiți în Eurostoxx 50

De obicei, brokerii nu permit ca contractul să ajungă la scadență și avertizează clientul că trebuie să închidă operațiunea până la o anumită dată și oră și dacă doresc, pot trece la operarea contractului cu scadența următoare. Oricum, chiar dacă ar ajunge la scadență, totul este reglementat în numerar, adică dacă se obține un profit, acesta este creditat în contul curent. In schimb, se deduc banii unei eventuale pierderi.

Livrarea fizică a contractelor futures

Problema este mai complexă pentru acele contracte futures care la expirare presupun livrarea fizică a activului subiacent, de exemplu o anumită cantitate de acțiuni, o anumită cantitate de obligațiuni sau o anumită cantitate de o materie primă. De exemplu, cupru.

În acest caz, la expirare, trebuie să avem sume nu numai pentru achiziționarea acestei cantități de cupru, dar trebuie să cheltuim și o sumă pentru a-l păstra. În schimb, vânzătorul trebuie să dețină o cantitate prestabilită de cupru pentru a o livra. O operațiune costisitoare și complicată.

De aceea, majoritatea brokerilor avertizează despre expirare și eventual închid contractul mai devreme. Cu toate acestea, este întotdeauna mai bine să vă informați despre aceste proceduri pentru a evita surprize neplăcute și costisitoare.

Oricum, expirarea reprezintă excepția, în majoritatea cazurilor operațiunile pe futures se desfășoară cu mult înainte de expirarea contractelor.

Când poți tranzacționa contracte futures: termene și orare

Multe contracte futures cotate pe piața americană CME au orare care încep la ora 00:00 până la ora 23:00 în fiecare zi. Eurex este principala piață europeană.

Brokerii nu respectă neapărat orare fixe aceste orare și pot reduce orarele nocturne.

Tipuri de ordine pe piața futures

Pentru contractele futures sunt valabile tipurile obișnuite de ordine. Există ordinele la cel mai bun preț, sau fără limită de preț. Apoi există ordinele cu limită de preț, adică dacă se atinge un anumit preț la care doriți să cumpărați sau să vindeți, atunci se va face tranzacția.

Există apoi ordinele legate de timp. De obicei, ordinele sunt valabile până la sfârșitul zilei, dar se pot stabili limite pe mai multe zile sau până la un anumit moment. Multe depind și de platforma brokerului tău.

Odată ce ordinul este executat, se pot atașa și ordine de stop-loss și take-profit pentru a închide tranzacția atunci când se atinge unul dintre cele două niveluri.

Costuri și comisioane pentru tranzacționarea futures

În ceea ce privește comisioanele pentru cumpărarea/vânzarea futures, acestea sunt importante dacă se fac tranzacții în fiecare zi, adică dacă ești un trader intraday. Dacă ești un trader multiday, comisioanele sunt mult mai mici.

Un alt cost este marja. Pentru a deține o poziție de cumpărare sau de vânzare a unui anumit contract futures, trebuie să garantezi o anumită sumă de bani.

Dacă ne întoarcem la exemplul cu futures pe indicele Euro Stoxx 50, la prețul de 4058 de puncte, cu 1 punct care valorează 10 euro, valoarea contractului este de 4058×10 = 40580 euro. Marja poate fi 10% din contract, adică 4058 euro.

Aceasta este o sumă de bani care este blocată. Dacă menții operațiunea deschisă pentru mai multe zile, în fiecare zi se calculează dacă poziția este profitabilă sau în pierdere. Dacă este profitabilă, se acreditează o sumă echivalentă in cont; în caz contrar, suma pierdută este retrasă și marja trebuie reîntregită.

Când operațiunea este închisă, brokerul pune imediat la dispoziția clientului marjele.

Deoarece marjele sunt bani proprii, mulți brokeri acceptă ca marjă titluri de stat, care ne oferă un venit (cuponul) și astfel nu lăsăm banii neutilizați.

Trebuie spus că pentru cei care operează intraday, adică închid obligatoriu pozițiile până la sfârșitul zilei, mulți brokeri au marje reduse.

Tipuri de futures: clase de futures pentru tranzacționare

Există 2 mari categorii de futures:

  • contracte futures reglementate în numerar (cash settlement);
  • contracte futures cu livrare fizică (physical settlement).

În cazul în care subiacentul este un indice de acțiuni, acesta nu poate fi livrat și, prin urmare, nu poate fi reglementat decât în numerar. În cazul în care subiacentul este o acțiune, o obligațiune, o materie primă, poate exista o livrare fizică a subiacentului.

Pentru materiile prime, contractele futures au fost inițial concepute pentru livrare fizică. Totuși, aceasta este necesară doar pentru clienții profesioniști (angrosiști sau producători de materii prime).

Există și contracte futures cu subiacent principal perechi valutare; acestea sunt cotate pe piața americană a Cme Group, care este cea mai mare piață mondială de derivate.

Contractele se referă la valoarea principalelor valute față de dolar, dar există și principalele cross-uri valutare.

O altă categorie sunt futures pe indicii de acțiuni.

Tranzacționarea futures crypto: Bitcoin și Ethereum

În final, menționăm și contractele futures cu subiacent cele 2 principale criptomonede: Bitcoin și Ethereum (mai precis Ether). Acestea sunt întotdeauna cotate pe piața CME și sunt reglementate în numerar (cash settlement).

Contractul standard are ca subiacent 5 Bitcoin și 50 Ether. Când aceste 2 criptomonede erau la maxime, aceste futures erau foarte costisitoare.

De aceea, au fost concepute contracte micro futures care au ca subiacent 0,1 Bitcoin și 0,1 Ether. Trebuie spus că marja care este cerută este mult mai mare decât pe alte futures, datorită volatilitații ridicate de pe piata cripto.

De asemenea, pentru toate contractele principale CME există micro futures. În general, acestea au dimensiuni de 1/10 din contractul mare. Acestea au fost concepute special pentru a permite și traderilor care dispun de un capital mic, să participe la cele mai importante piețe futures.

Avantaje și riscuri ale tranzacționării futures

Principalul avantaj al tranzacționării futures este cu siguranță efectul de levier financiar. Dacă, de exemplu, trebuie să depun ca marjă de garanție 1000 de euro și cu aceștia mișc un contract futures în valoare de 10000 de euro, efectul de levier este de 1 la 10. Acest levier depinde de reglementarea futures și de condițiile aplicate de broker. În mod normal, piețele mai volatile necesită marje mai mari și, prin urmare, efectul de levier este mai mic.

Riscurile futures sunt inerente avantajelor. De fapt, pârghia poate duce la pierderi mari și rapide atunci când există mișcări bruște de piață contrare.

👉 Citește și: Cei mai buni brokeri futures din România

Strategii de tranzacționare a contractelor futures

Pentru a face tranzacții cu orice instrument, trebuie mai întâi să clarificăm dacă dorim să operăm în zi (intraday) sau pe mai multe zile (multiday). Strategia de trading aleasă este foarte importantă. Pe baza acestei alegeri, vom defini intervalul de timp al graficului: intraday (de la câteva minute la 1 oră); multiday (zi, săptămână).

Apoi trebuie să definim ce instrumente de analiză tehnică să utilizăm. De exemplu, putem folosi 2 medii mobile exponențiale, una mai scurtă și una mai lungă.

Medii mobile exponențiale cu futures

Să luăm ca exemplu un contract futures pe indicele DJ Eurostoxx 50. Vom considerăm un grafic cu interval de timp de 15 minute și vom aplica 2 medii mobile exponențiale la 5 perioade și la 10 perioade.

trading cu futures

După cum se vede, am putea intra in piața când MM5 (linia roșie) trece deasupra MM10 (linia verde. Deoarece 1 punct valorează 10 euro, contractul valorează 41140 de euro. Să presupunem că se cere o marjă de 4000 de euro, adică aproximativ 10%. De asemenea, se plătesc comisioane, pe care le presupunem de 5 euro.

Semnalul de ieșire din această tranzacție ar fi atunci când există o încrucișare opusă a celor două medii mobile. Am ieși la închidere, adică la 4153 de puncte. Pentru aceasta, plătim un comision de 5 euro; marja la acel moment se anulează.

Profitul total ar fi de 13 puncte, adică 130 de euro, din care trebuie să scadem 10 euro de comisioane totale. În total, aș fi obținut un profit de 120 de euro, care, în comparație cu 4000 de euro folosiți pentru marjă, reprezintă un profit de 3% pentru o operațiune care a durat aproximativ 5 ore.

FAQs – Întrebări frecvente

Care este termenul de expirare al contractelor futures?

Termenul de expirare al contractelor futures este termenul convenit de ambele părți pentru livrarea produsului și finalizarea ulterioară a contractului.

Care sunt caracteristicile tranzacționării futures?

– Speculatorii pot folosi pârghia financiară pentru a paria pe prețul diferitelor titluri subiacente (indici bursieri, materii prime și rate de schimb).
– Piețele futures permit cumpărarea și vânzarea unor active subiacente pentru livrare viitoare.
– Contractele futures pot fi folosite pentru a acoperi pierderile într-un portofoliu existent sau pentru a se proteja împotriva schimbărilor adverse de preț pentru producătorii de anumite materii prime.

Articole similare

Sfaturi pentru a alege un bun broker Forex
În anii '70 a fost creat piața Forex sau piața valutară, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere puternică datorită internetului și noilor tehnologii. Există studii care indică faptul că există tranzacții zilnice pe piața Forex în valoare de 7 tr...