Taxe Crypto România 2024- Impozitarea criptomonedelor

Tranzacționarea online a devenit tot mai populara in ultimii ani. Pe lângă piețele financiare tradiționale, piața cripto atrage foarte mulți speculatori și investitori. Acest articol tratează un subiect delicat pentru mulți traderi: ce taxe cripto trebuie plătite in România in 2024?

taxare crypto

Ce este piața cripto?

Piața de criptomonede a avut o creștere spectaculoasă în ultimii ani. De la apariția Bitcoin, popularitatea criptomonedelor a atins cote incredibile. A devenit una dintre cele mai bune criptomonede din lume.

Astfel, o statistică din anul 2023 ne spune că la fiecare doua secunde există o postare pe mediile sociale despre piața cripto.

Ideea de baza a criptomonedelor este de a înlocui banii tradiționali, de a revoluționa lumea tradiționala a finanțelor. Pana la acest lucru, însă, s-a creat o piață enormă, unde speculatori si investitori încearcă în fiecare zi sa profite de mișcările monedelor virtuale.

Unui speculator nu ii pasă daca cumpără sau vinde o monedă virtuală, atâta timp cat obține un profit. Piața criptomonedelor este deschisă 24/7, așa că inclusiv în weekend se pot obține profituri frumoase. De asemenea, riscul de a pierde capitalul investit este semnificativ.

Este important de știut că piața criptomonedelor este neregulată. Cu alte cuvinte, nu există un regulator care să stabilească anumite reguli ale „jocului”. De aceea, au existat multe cazuri de fraudă care nu au făcut decât să îndepărteze lumea de piața monedelor virtuale.

Totuși, lipsa reglementării nu înseamnă ca statul nu vrea sa încaseze taxe de pe urma profiturilor din tranzacționarea cripto. Acest cuvânt este cheie – profit. A nu se confunda cu venituri de pe piață cripto. Cu alte cuvinte, se plătesc taxe când se realizează un profit.

👉 Cum să investești în criptomonede | Ghid de bază pentru începători

Când se plătesc taxe cripto?

Taxe cripto se plătesc atunci când se realizează un profit pe piață monedelor virtuale. Un investitor sau speculator poate cumpăra o monedă virtuala în speranța ca prețul acesteia va creste. Daca acest lucru se întâmpla, investitorul poate decide să vândă moneda la prețul mai mare. Diferența dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare reprezintă profit, care se impozitează.

De asemenea, un speculator poate obține un profit pariind pe scăderi de preț. Astfel, poate iniția o poziție short, sau de vânzare, în speranța ca prețul monedei virtuale va scădea. Dacă se întâmplă acest lucru, diferența dintre prețul de vânzare (mai mare) si cel de cumpărare (mai mic), reprezintă profit, care se impozitează.

Cu alte cuvinte, taxe cripto se plătesc doar daca se obține un profit. Investitorul are obligația de a declara veniturile  (profiturile) obținute pe piață cripto prin completarea declarației unice.

Diferența intre profit taxabil și netaxabil

Nu se plătesc taxe pe profiturile nerealizate. De exemplu, să presupunem că un investitor a cumpărat Bitcoin atunci când acesta valora $10000. Daca nu a vândut (marcat profitul), nu trebuie plătită nicio taxa pentru că este un venit potențial, nerealizat. Prețul Bitcoin poate scădea in perioada următoare.

Așadar, doar pe veniturile realizate se plătesc taxe. Veniturile sau profiturile realizate pe piața monedelor virtuale sunt considerate venituri suplimentare si se impozitează.

Ce este declarația unica și când se depune?

Declarația unica, sau declarația 212, se depune anual și prin intermediul ei se declara veniturile obținute din alte activități decât salarii sau pensii. Aici intra dividendele, investiții, chirii, contracte pentru drepturi de autori, și venituri obținute din tranzacționarea de criptomonede.

Termenul limita pentru anul 2024 este 27 mai 2024 și se refera la veniturile suplimentare obținute in anul precedent. Cu alte cuvinte, vor fi impozitate doar veniturile din tranzacționarea de monede virtuale din anul 2023, nu din 2024.

Cat se plătește impozit pentru cripto în 2024?

Nivelul de taxe cripto in România este de 10%. Mai precis, trebuie sa plătești 10% din profiturile realizate pe piața monedelor virtuale.

taxe crypto Romania

Pe lângă aceasta, trebuie comparata valoarea anuala a veniturilor nete totale cu diferite praguri, pentru a vedea cat trebuie cotizat la CAS (contribuții la pensie) si CASS (contribuții sociale de sănătate).

Praguri de impozitare

CAS – contribuții la pensie

Exista trei praguri de impozitare pentru a calcula contribuția la pensie:

  • Daca venitul net este mai mic de 12 salarii brute – nu se plătește nimic
  • Daca venitul net este intre 12 si 24 de salarii brute – se plătește echivalentul a 750 RON/luna, adică 750*12 = 9000 lei
  • Daca venitul net este peste 24 salarii brute, se plătește echivalentul a 1500 RON/luna, adică 1500*12=18000 lei

CASS – contribuții sociale de sănătate

Pentru contribuțiile sociale de sănătate, exista patru praguri de impozitare:

Interval Venituri Nete AnualeContribuția LunarăContribuția Anuală
Mai mică decât 6 salarii brute0 RON0 RON
Între 6 și 12 salarii brute165 RON1980 RON
Între 12 și 24 salarii brute330 RON3960 RON
Peste 24 salarii brute660 RON7920 RON
Praguri impozitare CASS România

Cum se declara veniturile din cripto?

Putem sintetiza plata impozitelor pe veniturile suplimentare obținute din tranzacționarea de criptomonede astfel:

  • Accesează platforma ANAF pe anaf.ro
  • Completează declarația unică
  • Calculează impozitul și contribuțiile sociale de plătit
  • Depune declarația unică
  • Plătește impozitul si contribuțiile

De ce trebuie plătite taxe cripto?

Veniturile suplimentare se impozitează in România, iar cripto nu face excepție. Sigur ca da, declararea lor este voluntară, însă trebuie știut ce riscă daca nu se plătesc taxe cripto.

Concret, cel care omite să declare veniturile suplimentare obținute din tranzacționarea de monede virtuale riscă amenzi fiscale și/sau verificări fiscale suplimentare. Mai mult, autoritățile ar putea să recalculeze impozitele și contribuțiile datorate și sa includă penalități și dobânzi de întârziere in cazul in care se identifica venituri suplimentare nedeclarate.

De asemenea, există și un risc penal iar, in anumite cazuri, statul poate ajunge chiar să confiște bunuri.

Cu alte cuvinte, plata taxelor este o obligație fiscala și omiterea plății lor este responsabilitatea totală a contribuabilului.


💡Calcularea impozitelor este un aspect extrem de important:

Cum se impozitează dividendele in România

⚠️ Fii la curent cu:depunere Declarația Unică pentru câștigurii bursiere în România


Exemplu taxe cripto 2024

Să presupunem ca in 2023 (anul trecut), am realizat profituri de 40000 lei pe piața cripto. In acest caz, impozitul pe venit este de 10%, adică 40000*10%=4000 lei.

La această sumă se adaugă plata CASS suplimentar in funcție de pragurile menționate mai devreme in acest articol. Se utilizează următoarea formula:

Venit inițial – (Impozit pe venit + CASS)= Suma rămasa

Dacă salariul mediu brut este 3500 lei, 6 salarii înseamnă 21.000 lei iar 12 salarii înseamnă 42000. Așadar, ne încadram in al doilea prag si trebuie plătit CASS de 1980 lei.

In acest caz: 40000 – (4000 + 1980) = 34020 lei.

Practic, taxele cripto plătite sunt in suma de 5980 lei.

Concluzie

Declararea veniturilor suplimentare din tranzacționarea monedelor virtuale este responsabilitatea investitorului. Acesta trebuie să declare profiturile obținute pe piața cripto in anul precedent, să calculeze impozitul de plătit (10%)  si să vireze contribuțiile la pensii si sănătate, daca este cazul.

Omiterea plații taxelor cripto poate avea repercusiuni grave, pornind de la amenzi si penalități pana la riscuri penale. Modalitatea de depunere a declarației unice este simplă, se face online, într-o forma intuitiva si pe înțelesul tuturor.

Nu se plătesc taxe pentru pozițiile deschise si profiturile nemarcate. Mai exact, investitorii cu un orizont de timp lung nu trebuie sa plătească taxe cripto decât dacă își închid pozițiile (marchează profitul).

Impozitul pe veniturile obținute pe piața cripto este de 10%. La această sumă se adaugă contribuțiile la pensii si sănătate, doar dacă veniturile nete totale anuale depășesc anumite praguri. In funcție de aceste praguri, se plătesc sume diferite. Mai jos un tabel complet și simplu despre impozitarea criptomonedelor.

👉 Află mai multe: Cum sa faci staking cu criptomonede și platforme top

Detalii
Taxe Crypto RomâniaImpozit de 10% pe profiturile din criptomonede (bitcoin, ethereum, și alte monede).
Venituri impozabileSe impozitează profiturile realizate din tranzacții cu criptomonede și staking, dacă depășesc 600 lei anual.
Declarația unicăObligatorie pentru persoanele fizice și companii, declară veniturile din anul anterior până la 27 mai 2024.
CASS și praguri de impozitareCASS se datorează dacă veniturile anuale cumulate (din crypto și alte surse) depășesc 12 salarii minime pe economie. Praguri: 6 salarii (1.800 lei), 12 salarii (3.600 lei), 24 salarii (7.200 lei).
Supraveghere ANAFANAF monitorizează tranzacțiile bancare legate de platformele de tranzacționare crypto pentru a urmări traseul banilor și a identifica veniturile nedeclarate.
Beneficii ale declarării corecteEvitarea penalităților, amenzilor și verificărilor fiscale suplimentare. Declararea corectă ajută la menținerea unei bune conduite fiscale și previne includerea pe lista neagră a ANAF-ului.
Schimbări legislative 2024Legislația s-a modificat, crescând sumele datorate pentru CASS în funcție de veniturile din 2022 și planificând pentru cele din 2024.
Impozite venituri crypto

Brokeri recomandați

Depozit minim:

€50.00

Depozit minim:

€0.00

Depozit minim:

€10.00

FAQ

De câte ori se depune declarația unică?

Declarația unică se depune o singură dată pe an, în prima jumătate a anului si pentru anul precedent. Toate veniturile suplimentare înregistrate de la începutul anului curent vor fi declarate anul viitor.

Când se obține un profit pe piața cripto?

In momentul în care un investitor sau speculator deschide o poziție, își asumă un risc pentru că valoarea monedei virtuale poate să crească sau să scadă. Dacă poziția a fost de cumpărare, investitorul speră ca prețul să crească în continuare. Obține profit pentru că vinde la un preț mai mare decât prețul la care a cumpărat. Dacă, în schimb, poziția a fost de vânzare, investitorul speră ca prețul să scadă. Obține profit pentru că o să cumpere la un preț mai mic decât prețul la care a vândut inițial.

Care este cea mai populară monedă virtuală?

De departe, Bitcoin este cea mai faimoasă monedă virtuală. Prețul său a atins noi recorduri în acest an după ce SEC în Statele Unite a aprobat lansarea de ETF-uri care urmăresc mișcarea prețului Bitcoin.

Articole similare

Sfaturi pentru a alege un bun broker Forex
În anii '70 a fost creat piața Forex sau piața valutară, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere puternică datorită internetului și noilor tehnologii. Există studii care indică faptul că există tranzacții zilnice pe piața Forex în valoare de 7 tr...