Cum să faci tranzacționare cu CFD-uri: ghid simplu

CFD-urile (Contracte pentru diferență) sunt un tip de produse financiare derivate. Valoarea lor de schimb depinde de valoarea activului subiacent (acțiuni, indici, criptomonede, etc.).

Când faci tranzacții cu CFD-uri, vei câștiga sau vei pierde diferența dintre valoarea activului subiacent la momentul deschiderii și închiderii contractului. Trebuie să ținem cont că cu acest tip de contract nu se dobândește bunul în cauză. Este doar un contract pentru a tranzacționa/specula pe variațiile valorii sale.

cfd trading

Tranzacționarea online a CFD-urilor: semnificație. Cum funcționează?

CFD-ul are totuși caracteristicile unui contract: cumpărătorul și vânzătorul se înțeleg să schimbe diferența de preț a activului subiacent la data deschiderii contractului și la data închiderii. Investitorul va debita sau va plăti diferența de preț în funcție de cum s-a schimbat valoarea subiacentului.

Funcționează ca derivatele financiare: persoana care deschide un contract CFD nu deține activul subiacent în cauză. Incearcă doar să profite de mișcările prețurilor, indiferent dacă trendul este în creștere sau în scădere.

CFD-urile au comisioane: intermediarul percepe un comision numit spread, care de obicei este inclus în prețul tranzacției. Dar pot percepe și multe altele: pentru schimb valutar, pentru poziții deschise în weekend sau peste noapte, pentru a depune sau retrage bani, etc. Este important să te informezi despre comisioanele pe care le aplică brokerul înainte de a tranzacționa.

De obicei, CFD-urile permit levier financiar (operând cu o sumă de bani mai mare decât cea efectiv disponibilă). Prin urmare, o parte a valorii investiției rămâne ca garanție: dacă operațiunea merge prost, brokerul folosește această marjă. Dacă operațiunea de levier financiar merge bine, beneficiile pot fi multiplicate, dar acest lucru merge și în defavoarea ta. In cazul înregistrării unei pierderi, aceasta va fi mai mare.

Active pentru a opera cu CFD: indici, acțiuni, criptomonede, materii prime, etc.

Este posibil să operați direct pe evoluția prețurilor diferitelor instrumente.

 1. CFD PE ACȚIUNI: permit investirea în acțiuni atât la creștere cât și la scădere. Acest lucru nu înseamnă că deții acțiunile respectivei companii, doar operezi pe fluctuațiile sale de preț.
 2. CFD PE VALUTE: majoritatea brokerilor oferă posibilitatea de a schimba toate perechile principale de valute. Profitul sau pierderea capitalului va fi determinată de mișcările prețurilor valutelor.
 3. CFD PE CRIPTOMONEDE: multe platforme permit tranzacționarea criptomonedelor în care un investitor poate realiza un profit sau o pierdere în funcție de aprecierea sau deprecierea criptomonedei de bază față de cealaltă criptomonedă din pereche.
 4. CFD PE MATERII PRIME: CFD-urile pentru tranzacționarea cu materii prime sau commodities permit tranzacționarea pe active precum petrol, aur, argint, grâu, etc. Este o piață complexă în care variațiile de preț depind de o varietate largă de factori.
 5. CFD PE INDICI: Permit operațiuni pe volatilitatea indicilor de piață cauzată de prețurile activelor care le compun.

🏅 Investiții în Aur: Ghid pentru Acțiuni, ETF-uri, Fonduri și Aur Fizic

🛢️ Investiții în Petrol: Ghid pentru Acțiuni, ETF-uri și Fonduri


Cum funcționează trading-ul CFD

Pentru a opera cu CFD-uri trebuie să ai o experiență vastă și cunoștințe. Acestea nu sunt instrumente pentru investitori începători din cauza nivelului lor ridicat de risc care ar putea cauza pierderi de capital foarte mari.

Cațiva pași utili pentru a înțelege tranzacționarea cu CFD-uri.

 1. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să alegi activul de bază pe care vrei să-l tranzacționezi (acțiuni, indici, valute, criptomonede, etc.)
 2. Apoi trebuie să decizi dacă să deschizi o poziție short sau long. Dacă te aștepți la un scenariu bearish, este convenabil să deschizi o poziție short. Intr-un scenariu bullish este convenabil să mergi long. O analiză detaliată a activului de bază poate fi efectuată folosind analiza tehnică și analiza fundamentală.
 3. Gestionarea riscului. Decide dacă să utilizezi ordine care limitează pierderile potențiale, cum ar fi stop loss sau take profit. Acestea sunt foarte populare în tranzacționarea CFD datorită riscului cu care se confruntă investitorul. Poți seta un procent sau o sumă de pierdere pe care ești dispus să o suporti și să-ți ajustezi în consecință stop loss-ul.
 4. Este de asemenea convenabil să alegi dimensiunea și durata poziției. Trebuie să analizezi suma de bani pe care vrei să o investești și dimensiunea contractului. De multe ori, va fi convenabil să stabilești și timpul în care poziția va rămâne deschisă, mai ales dacă este setată pe termen scurt.
 5. Diversificarea. Poți diversifica cu diferite active de bază, sectoare, țări, etc.

În concluzie, posibilitățile sunt practic infinite. Reține, totuși, că fără o cunoaștere adecvată, pregătire și multă practică, renunță la CFD-uri (dar și la tranzacționare).

Când să deschizi și să închizi o poziție CFD?

După cum s-a menționat anterior, tranzacționarea CFD îți permite să creezi diverse strategii:

 • A merge long înseamnă să cumperi un activ atunci când crezi că prețul acestuia va crește în viitor. Investitorii sunt de obicei optimiști în ceea ce privește valoarea unui activ.
 • A merge short este exact opusul de a merge long. Deschiderea unei poziții în scădere în CFD implică o viziune pesimistă asupra evoluției prețurilor pe piață. Investitorii care cred că un activ are un preț foarte mare în prezent și că va scădea în viitor, de obicei deschid poziții short.
 • Hedging cu CFD: Poți încerca să acoperi portofoliul de acțiuni. Dacă deții acțiuni și ai perspectiva unei scăderi a prețului, poți utiliza CFD pentru a încerca să le acoperi.

Prețurile bid și ask

Un alt punct de luat în considerare atunci când se operează cu CFDuri sunt prețurile de cumpărare și vânzare, în multe ocazii prețurile sunt indicate ca:

 • Ask (prețul ofertei): prețul la care ai posibilitatea de a cumpăra.
 • Bid (prețul de cumpărare): prețul la care ai posibilitatea de a vinde.

Dacă vrei să mergi long, va trebui să deschizi tranzacția cu prețul ask și să o închizi cu bid. Dacă în schimb vrei să mergi short, va trebui să deschizi o operațiune de vânzare, deci trebuie să te uiți la prețul bid. Pentru a o închide folosești pretul ask.

Trebuie de asemenea luat în considerare faptul că, de multe ori, aceste prețuri variază față de cele ale activului subiacent. Acest lucru se datorează spread-ului. Acesta este un concept care ar trebui luat în considerare atunci când se face tranzacționare de CFD.

Spreadul în tranzacționarea cu CFD-uri

Spread: reflectă costul operațiunii. Este diferența dintre prețul bid și ask. Intermediarul ajustează prețurile bid și ask astfel încât să includă comisionul.

De aceea, când un broker indică faptul că nu percepe comisioane, este necesar să verifici dacă se aplică spread-ul. În plus, chiar dacă brokerii fac acest tip de declarații, este necesar să verifici dacă aplică comisioane sau costuri suplimentare.

Un alt punct pe care va trebui să îl iei în considerare când faci tranzacții cu CFD-uri este levierul financiar.

Deși la prima vedere levierul financiar poate părea foarte atractiv, adevărul este că este riscant și poate duce la pierderi mari pentru investitor. Dacă este folosit, ar trebui să se facă cu multă precauție.

Exemplu de tranzacționare CFD: cumpărarea de acțiuni cu CFD

Exemplu: Achiziționarea unei părți din compania listată pe o piață în creștere (a merge long).

În acest exemplu, compania XYZ este tranzacționată la 98/100 (unde 98 este prețul cerut și 100 este prețul de cumpărare). Spread-ul este de 2 puncte.

Crezi că prețul companiei va crește, așa că decizi să mergi long cumpărând 10.000 de CFD sau „unități” la 100. La deschiderea poziției se va aplica un comision separat de 10, deoarece 0,10% din dimensiunea poziției este 10 (10.000 unități x 100=10.000 x 0,10%).

Compania XYZ are o garanție de 3%, ceea ce înseamnă că trebuie să depui doar 3% din valoarea totală a poziției ca garanție pentru poziție. Deci, în acest exemplu, marja ta de poziție va fi de €300 (10.000 unități x 100 = €10.000 x 3%).

Amintește-ți că dacă prețul se mișcă împotriva ta, este posibil să pierzi mai mult de € 300 de garanție, deoarece pierderile vor fi bazate pe întreaga valoare a poziției.

Rezultatul A: o poziție profitabilă

Presupunem că previziunea ta este corectă și că prețul crește în săptămâna următoare la 110/112. Decizi să închizi poziția long vânzând la 110 (prețul actual cerut).

Amintește-ți, comisionul este perceput și atunci când ieși dintr-o poziție, deci o taxă de 11 s-ar aplica atunci când închizi operațiunea, deoarece 0,10% din dimensiunea operațiunii este 11 (10.000 unități x 110 = 11.000 x 0,10%).

Prețul s-a mutat cu 10 puncte în favoarea ta de la 100 (prețul inițial de cumpărare sau prețul de deschidere) la 110 (prețul actual de cerere sau prețul de închidere). Înmulțește-l cu numărul de unități pe care le-ai cumpărat (10.000) pentru a calcula profitul tău care va fi de 1000, deoarece trebuie să scazi comisionul total (10 la intrare + €11 la ieșire = 21) rezultând un profit de 979.

Rezultatul B: o poziție in pierdere

Din păcate, previziunea ta a fost greșită și prețul XYZ scade în săptămâna următoare la 93/95. Crezi că prețul va continua probabil să scadă, așa că pentru a-ți limita pierderile decizi să vinzi la 93 (prețul actual cerut) pentru a închide operațiunea.

Deoarece comisionul este perceput și atunci când ieși dintr-o tranzacție, s-ar aplica o taxă de 9,30 deoarece 0,10% din dimensiunea tranzacției este de 9,30 (10.000 unități x 93 = 9.300 x 0,10%).

Prețul s-a mutat cu 7 puncte împotriva ta de la 100 (prețul de cumpărare inițial) la 93 (prețul actual de vânzare). Înmulțește-l cu numărul de unități pe care le-ai cumpărat (10.000) pentru a calcula pierderea ta de 700, plus comisionul total (10 la intrare + 9,30 la ieșire = 19,30) rezultând într-o pierdere totală de 719,30.

Diferența dintre tranzacționarea pe Forex și tranzacționarea cu CFD-uri

Atât contractul pentru diferență (CFD) cât și tranzacționarea forex sunt instrumente financiare cu levier mare. Un CFD este un derivat financiar cu un anumit activ subiacent.

Tranzacționarea pe Forex este schimbul de valute internaționale. Principala diferență între un CFD și tranzacționarea forex este motivul pentru care investitorii investesc.

Majoritatea investitorilor care tranzacționează CFD-uri sunt în principal interesați de speculație financiară sau de hedging. In schimb, forexul este tranzacționat pentru o serie de motive legate și de activități reale, nu doar financiare (cumpărarea și vânzarea de mărfuri străine etc.)

Day traderii și alți traderi speculativi sunt atrași de tranzacționarea CFD și forex datorită levierului financiar disponibil. Unii brokeri oferă CFD și tranzacționare Forex pe aceeași platformă. Tranzacționarea CFD există în multe țări, dar este interzisă în Statele Unite pentru că nu este reglementată.

CFD vs. Forex

CFD-uriForex
Instrumente tranzacționateMaterii prime, indici, obligațiuni de trezorerie, acțiuniValute
Mod de tranzacționarePrin contracte pentru diferență (CFD)Prin perechi valutare
Proprietatea activuluiNu se transferă drepturi de proprietate asupra activului subiacentValutele sunt tranzacționate direct, dar nu printr-o bursă centrală
Tipuri de pozițiiPoziții short și long, în funcție de sentimentul traderuluiPoziții de cumpărare și vânzare, în funcție de direcția dorită a perechii valutare
Scop principalSpeculație și hedgingComerț internațional, investiții, speculație și hedging
ParticipanțiInvestitori individuali, companiiBănci centrale, companii, investitori instituționali, speculatori mici
Piața de tranzacționarePiața CFD, inițial creată pentru hedgingPiață descentralizată, tranzacționată în principal de bănci
ReglementareCFD-urile sunt reglementate în numerar și pot varia în funcție de furnizorForexul nu este reglementat printr-o bursă centrală
Costuri și comisioaneComisioane variabile, tarife pentru reînnoirea contractelor overnightComisioane și spread-uri variabile în funcție de broker și pereche valutară
Expirare contractContractele CFD nu expiră, dar trebuie reînnoite overnightContractele futures și opțiunile pe valute au date de expirare definite
Mini și micro contracteNu este specificatDisponibile pentru traderii retail (mini și micro contracte futures pe valute)
ETF-uri și alte instrumenteNu este specificatFonduri tranzacționate pe bursă (ETF) oferă tranzacții de valută pe piața de acțiuni
CFD vs Forex

Cât se câștigă cu tranzacționarea CFD și care sunt riscurile

Să vedem câteva reguli generale pentru a câștiga din tranzacționarea CFD-urilor:

 1. Tranzacționați cu active cu spread mic. Sau cel puțin, evitați cele cu un spread extrem. Utilizați instrumente foarte lichide, cum ar fi euro, aurul sau indicii americani.
 2. Folosiți CFD-urile în principal pentru pozițiile short. Dobânda de plată pentru a rămâne în poziție este mai mică (uneori practic zero) atunci când vindeți comparativ cu atunci când cumpărați.
 3. Mai ales dacă deschizi poziții pe termen mediu (luni), încearcă să o faci cu acțiuni în loc de CFD-uri; dar poți deschide short-uri cu CFD-uri, pentru că de obicei nu sunt foarte costisitoare, chiar dacă le menții în timp. Și dacă nu poți merge long pe acțiuni și trebuie să mergi long pe CFD-uri, ține cont de aceste costuri.
 4. Chiar dacă ești ghidat de graficul prețului real al acțiunilor sau al activului real (de exemplu, luat de pe platformele futures), ceea ce te interesează este graficul brokerului tău CFD. Așadar, fie operezi pe piețe foarte lichide (indicele S&P500, DAX, EUR/USD, etc.) fie trebuie să treci la intervale de timp foarte mari, de ordinul zilei sau mai mari. Altfel, spread-ul ar putea să cântărească mult în operativitate.
 5. Dacă faci tranzacționare intraday, stai departe de știri și alte evenimente cu volatilitate mare. Știi deja că brokerul va umfla spread-urile și va oscila profitând de confuzia momentului.
 6. Gestionarea banilor: fără un plan precis în gestionarea capitalului investit, tranzacționarea CFD este sortită eșecului. Efectuează toate acțiunile necesare în acest sens.
 7. Folosește contul demo cât timp este necesar pentru a-ți dezvolta strategia.

Pentru a înțelege mai profund CFD-urile, să examinăm în detaliu avantajele și dezavantajele lor.

Avantajele și dezavantajele investirii în CFD

AvantajeDezavantaje
Poți face tranzacții atât long cât și short. Putem profita atât de creșterile cât și de scăderile prețurilor.Unele titluri cu volum mic nu sunt la vedere și/sau nu permit efectul de levier.
Multitudinea de active subiacente care oferă o gamă largă de oportunități. Produse provenite din diverse țări într-o varietate largă de valute care îmbunătățesc diversificarea portofoliului.Pârghia va deveni un dezavantaj dacă nu folosim stopuri de protecție și nu respectăm gestionarea banilor și controlul riscului.
Au levier. Cu unele garanții mici, putem muta o valoare nominală mai mare. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a obține randamente bune cu mișcări mici de piață. Adică, ne oferă acces la tranzacționarea intraday.Un CFD nu replică perfect mișcarea activului de bază, deci pe grafice zilnice sau mai mici (cadre de timp mai scurte), trebuie să tranzacționam direct cu graficele brokerului.
Se mișcă doar în funcție de un activ subiacent. Nu există alte variabile care să determine oscilațiile. Dacă piața se închide, CFD-ul pe activul subiacent este oprit.Nu sunt deosebit de economice. Comisioanele globale, sub formă de comisioane sau spread-uri, sunt în general relativ de mari.
Possibilitatea de a introduce ordine condiționate precum OCO (One Cancel the Other) sau If Done, precum și ordine relative de orice fel (stop, limit, etc.)

Sfaturi pentru CFD-uri

După cum am discutat deja, unul dintre sfaturile care este adesea dat noilor traderi de CFD este să creeze un cont demo cu un broker înainte de a tranzacționa cu bani reali. În orice caz, există mai multe trucuri pe care le poți aplica pentru a crea planul de tranzacționare CFD perfect.

Acestea sunt următoarele:

Folosește bunele practici de tranzacționare pentru a ghida intrarea și ieșirea dintr-o operațiune

Un bun truc pentru tranzacționarea CFD-urilor constă în efectuarea de analize fundamentale și tehnice pentru a te ghida când intri și ieși din piață. În special, analiza tehnică este extrem de utilă în cazul tranzacționării de poziție. Pentru a lua decizii, majoritatea traderilor de poziție analizează indicatorii acestui tip de analiză; de exemplu, modele sau tendințe ale prețurilor istorice.

Utilizarea ordinelor stop-loss

Utilizarea ordinelor stop-loss este unul dintre cele mai utile sfaturi atunci când tranzacționezi CFD-uri. Ordinele stop-loss îți permit să îți limitezi pierderile și mulți traderi renumiți observă că ordinele stop-loss sunt unul dintre cele mai simple moduri de a gestiona riscul.

Reducerea pierderilor

Asumarea pierderilor este un alt truc folosit de traderii influenți, inclusiv Paul Tudor Jones, un miliardar american și manager de fonduri cunoscut pentru tranzacționarea sa bazată pe macroeconomie. Aversiunea la risc este una dintre cele mai comune probleme în tranzacționare.

Pentru a o evita, trebuie să identifici dacă poziția este nefavorabilă și să determini dacă ar trebui să o abandonezi. Adică, dacă lucrurile merg prost în poziția ta de tranzacționare CFD, nu rămâne în ea. Odată ieșit, poți reintra oricând dorești.

Nu pune toate ouăle în același coș

Unul dintre cele mai mari avantaje ale tranzacționării CFD este că oferă traderilor oportunitatea de a tranzacționa diferite tipuri de active, nu doar valute. De aceea, este recomandabil să profiți de accesul la diferite piețe și să nu pui toate ouăle în același coș.

Ai capital sau bani de urgență în contul tău

Chiar și după mai mulți ani de tranzacționare CFD, vor fi zile în care vântul nu suflă în favoarea ta și resursele tale ar putea scădea sub cerințele de marjă. Unii brokeri CFD nu emit notificări de marjă, dar vor lichida unele dintre pozițiile tale. Prin urmare, este important să ai bani sau capital suplimentar în contul tău, în cazul în care ai nevoie de marjă suplimentară.

Brokeri și platforme pentru tranzacționarea cu CFD

Pentru alegerea celui mai bun broker pentru cfd-uri, este bine să examinezi caracteristicile brokerilor înainte de a alege unul, pentru a vedea dacă se potrivesc cu ceea ce ai nevoie.

Este foarte important să ne asigurăm că acesta este supus unei reglementări stricte.

Comisioanele trebuie indicate explicit sau pot fi reflectate în spread. Toate informațiile le poți găsi pe pagina web de referință a brokerului.

Distingem între cei care furnizează contrapartea la operațiuni (market maker) și cei care funcționează doar ca intermediari de piață.

ActivTrades România

Aflați mai multe despre cum să începi să investești în CFD-uri

⭐️ 8.25/ 10

Garanții minime ESMA

Asigurați-vă că ați înțeles tipul de levier financiar oferit (ESMA 1:30).

Garanțiile minime necesare pentru a deschide o poziție în CFD, conform reglementărilor ESMA, sunt următoarele:

 • 3,33% pentru schimburile între principalele valute;
 • 5% pentru schimburile între valutele non-principale;
 • 10% pentru materii prime diferite de aur și indici bursieri neimportanți;
 • 20% pentru acțiuni și alte valori luate ca referință;
 • 50% pentru criptomonede.

Asigurați-vă că brokerul oferă activele subiacente care vă interesează: acțiuni, indici, materii prime, valute, criptomonede, etc.

Traderii trebuie să ia în considerare mulți factori atunci când compară platformele CFD:

 • Tipuri de brokeri CFD: acest lucru va determina unde și cum brokerul execută operațiunea.
 • Conturi de tranzacționare CFD: ce tipuri de conturi de tranzacționare oferă brokerul.
 • Instrumente de tranzacționare: fiecare broker va avea un număr diferit de CFD-uri pe care un client le poate tranzacționa.
 • Comisioane și spread-uri: comisioanele brokerului și suma percepută vor varia în funcție de modul în care un broker execută tranzacțiile și de modelul său de afaceri.
 • Reglementare: autoritățile de reglementare sunt autorități naționale care protejează clienții împotriva fraudelor financiare și a activităților neetice. Brokerul tău ar trebui să fie reglementat.
 • Platforme de tranzacționare CFD: brokerii de CFD vor oferi clienților una sau mai multe platforme de tranzacționare pentru a accesa piețele. Fiecare este diferit și traderul poate avea preferințele sale. Cele mai populare sunt: Metatrader, Prorealtime și Ctrader.
 • Depuneri și retrageri: la un anumit moment, toți clienții vor depune și vor retrage fonduri de la brokerul lor. Fiecare broker va avea perioade de timp diferite sau taxe de procesare și administrare a depunerilor și retragerilor.
 • Educație: primul pas pentru a fi un trader de CFD profitabil este să fii un trader de CFD educat.

Să vedem câțiva dintre cei mai buni brokeri CFD

1- ActivTrades

activtrades romania CFD

ActivTrades este o companie de brokeraj fondată în 2001, cu sediul central în Londra, Marea Britanie, care oferă o gamă largă de instrumente financiare pentru tranzacționare, inclusiv forex, indici, acțiuni, ETF-uri, mărfuri și criptomonede. Compania este cunoscută pentru platformele sale avansate de tranzacționare, precum MetaTrader 4 și MetaTrader 5, care sunt populare printre traderi datorită funcționalităților lor extinse și a interfețelor ușor de utilizat.

ActivTrades oferă condiții competitive de tranzacționare, inclusiv spread-uri mici și comisioane reduse. De asemenea, nu necesită un depozit minim inițial, ceea ce îl face accesibil pentru traderii de toate nivelurile. În plus, este regulate de reglementări de nivel 1 ca FCA în Regatul Unit FCA și CSSF în Luxemburg.

👉 Recenzia completă ActivTrades România

2- XTB

xtb broker cfd

XTB Group este o companie de brokeraj activă din 2004 și cu sediul central în Polonia, care permite tranzacționarea a peste 2000 de instrumente CFD, inclusiv forex, indici, acțiuni, ETF-uri, materii prime și criptomonede. De asemenea, permite tranzacționarea de ETF-uri și acțiuni reale fără comisioane.

Nu necesită niciun depozit minim inițial și datorită platformei sale inovatoare X Station. XTB Group este astăzi o companie cu mulți ani de experiență și care operează la nivel global.

👉 Recenzia completă XTB România

3- Pepperstone

cfd trading

Pepperstone este un broker de top în domeniul forex și CFD. Cu sediul în Australia și reglementat de ASIC, a fost fondat în 2010. De atunci a crescut exponențial și astăzi este unul dintre cei mai mari brokeri de forex și CFD din lume. Brandul este foarte apreciat și de investitori experimentați și profesioniști din domeniu.

Pepperstone a deschis un sediu în City of London în 2016 și are mulți clienți europeni, operând conform principiilor stabilite de European Securities and Markets Authority, BaFin și Financial Conduct Authority. Misiunea declarată a companiei este de a oferi tranzacționare de nivel instituțional investitorului forex online.

👉 Recenzia completă Pepperstone România

Aici găsiți lista completă a celor mai buni brokeri CFD din Romania.

FAQ – Întrebări frecvente

Spreadul este acelasi la fiecare broker?

Nu. Fiecare broker îl stabilește pe al lui, dar brokerii buni concurează în a oferi spreaduri cât mai mici indiferent de momentul zilei de tranzacționare.

Ce comisioane se plătesc pentru păstrarea unei poziții deschise peste noapte?

Aceste comisione se numesc swapuri și diferă de la broker la broker în funcție de dobanzile de pe piață.

Care este levierul optim?

Nu exista un nivel optim, dar o regulă generală spune că cu cât mai mic este levierul, cu atat mai bine. In Europa, levierul maxim este 1:30.

Articole similare

Sfaturi pentru a alege un bun broker Forex
În anii '70 a fost creat piața Forex sau piața valutară, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere puternică datorită internetului și noilor tehnologii. Există studii care indică faptul că există tranzacții zilnice pe piața Forex în valoare de 7 tr...