Cum să începi să investești în acțiuni – Ghid explicativ

Acțiunile sunt o opțiune de investiții populară deoarece pot oferi randamente potențiale mai mari comparativ cu investițiile cu risc redus, cum ar fi conturile de economii sau fondurile obligațiunare. Cu toate acestea, acțiunile sunt considerate și mai riscante comparativ cu aceste investiții stabile, deoarece prețul lor poate fluctua semnificativ în funcție de condițiile pieței.

În acest articol vom vedea totul despre acțiuni, de la investiții pană la formele de tranzacționare a acțiunilor, inclusiv cele mai bune platforme și impozitare.

Ce sunt acțiunile?

Acțiunile reprezintă o cotă de proprietate într-o companie. Când o companie dorește să strângă bani, poate emite acțiuni și vinde cote de proprietate potențialilor investitori. Acești investitori devin acționari ai companiei și au dreptul de a vota asupra deciziilor importante și de a primi o parte din profiturile companiei sub formă de dividende.

Prețul acțiunilor unei companii este determinat de cererea și oferta pe piață, și poate varia în funcție de mulți factori, cum ar fi performanța financiară a companiei, perspectivele economice, schimbările în concurență și știrile politice și economice.

Acțiunile pot fi de diferite tipuri, cele mai comune fiind acțiunile obișnuite și cele preferențiale.

Când cumpărați o acțiune a unei anumite companii, deveniți proprietari ai unei părți din companie și, prin urmare, aveți dreptul la eventuale dividende și la participarea la adunările generale și extraordinare convocate de companie.

Acțiunile la Bursă

O societate pe acțiuni poate solicita să fie listată pe o anumită bursă de valori. Astfel, poate vinde o parte din acțiunile sale, de obicei printr-o ofertă publică de subscriere și obține capital pentru a-și dezvolta activitatea.

Această ofertă inițială este făcută pe ceea ce se numește piața primară. Ulterior, acțiunile se tranzacționeaza pe piața secundară, unde oricine poate să cumpere sau să vândă acțiuni ale unei anumite companii

tranzactionare bursa

De obicei, piețele unde are loc acest lucru sunt piețe reglementate, cum ar fi Bursa de Valori București, unde sunt necesare anumite cerințe pentru a lista o anumită societate pe acțiuni și unde sunt necesari intermediari pentru a tranzacționa.

De fapt, când doriți să cumpărați/vindeți acțiuni, trebuie să utilizați un broker care este autorizat să opereze pe piața de acțiuni.


Există un alt mod de a cumpăra/vinde acțiuni, și anume o piața nereglementată (piața OTC – over the counter) unde schimbul este direct și nu neapărat cu intermediari. Aceste piețe nu au reglementări stricte pentru acțiunile care se schimbă, si nici pentru eventualii intermediari, și în general sunt mai puțin lichide și mai puțin sigure.

Ce factori influențează prețul acțiunilor?

Prețul acțiunilor pe bursă este determinat de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt:

 1. Performanța companiei: prețul acțiunilor unei companii este direct corelat cu performanța companiei, în termeni de profituri, vânzări și creștere. O companie care se descurcă bine va avea probabil un preț al acțiunilor mai mare decât o companie care nu performează la fel de bine.
 2. Condițiile de piață: piața de acțiuni este influențată de mai mulți factori macroeconomici, cum ar fi ratele dobânzilor, inflația, politicile guvernamentale și performanța altor companii. Acești factori pot influența prețul acțiunilor atât la nivel global, cât și sectorial.
 3. Cererea și oferta: ca pentru orice alt bun pe piață, prețul acțiunilor este determinat de cerere și ofertă. Dacă există o cerere mare pentru o anumită acțiune, dar oferta este limitată, prețul va crește. În schimb, dacă oferta este mare și cererea este slabă, prețul va scădea.
 4. Analiza previziunilor financiare: previziunile privind performanțele viitoare ale companiei pot influența prețul acțiunilor. Dacă previziunile sunt pozitive, prețul ar putea crește, în timp ce dacă previziunile sunt negative, prețul ar putea scădea.

Rezumand, prețul acțiunilor pe piața bursieră este rezultatul mai multor factori interconectați, care acționează într-un mod complex pentru a determina valoarea unei acțiuni într-un anumit moment.

Acest lucru fiind spus, este bine să facem un pas înapoi și să facem o diferențiere între preț și valoare unei acțiuni.

Diferența între preț și valoarea unei acțiuni

 • Valoarea unei companii este dată de evaluările bilanțurilor sale, de comparația cu competitorii, de situația ciclului economic. Acestea sunt ceea ce se numește aspecte fundamentale și economice. Nu există o modalitate unică de a determina valoarea, deoarece trebuie să facem presupuneri, de exemplu, despre profiturile viitoare pe care compania le poate genera. La rândul său, aceste profituri vor fi determinate de fazele ciclului economic (alte presupuneri de făcut) și, prin urmare, vor fi legate de situația inflației și a ratelor de discount viitoare (alte presupuneri de făcut). Cu toate acestea, din toate aceste considerații se poate ajunge la o valoare echitabilă (sau fair value) care oricum poate suferi modificări odată cu schimbarea condițiilor companiei și a pieței.
 • Prețul unei anumite acțiuni reprezintă cât se plătește pentru a cumpăra/vinde o acțiune a unei companii (sau titlu de acțiune) în orice moment în care are loc cotarea. Înmulțind prețul cu numărul total de acțiuni, se obține valoarea de piata a acelei companii.

Investiți sau faceți tranzacții cu acțiuni?

Investirea în acțiuni și tranzacționarea acțiunilor sunt două abordări diferite.

 • Investiția înseamnă achiziționarea de acțiuni ale unei companii cu scopul pe termen lung de a câștiga din creșterea valorii acțiunilor. Investitorii care investesc în acțiuni caută adesea un randament pe termen lung, care poate fi obținut prin creșterea profiturilor companiei sau prin distribuirea de dividende.
 • Tranzacționarea acțiunilor, pe de altă parte, înseamnă cumpărarea și vânzarea de acțiuni cu scopul de a câștiga din variațiile pe termen scurt ale prețului acțiunilor. Traderii de acțiuni încearcă să profite de fluctuațiile prețurilor acțiunilor pentru a obține profituri pe termen scurt. Acest lucru poate fi realizat utilizând diverse tehnici, cum ar fi analiza tehnică sau analiza fundamentală.

În rezumat, investiția în acțiuni este o abordare pe termen lung, în timp ce tranzacționarea acțiunilor este o abordare pe termen scurt.

INVESTIȚIETRANZACȚIONARE
Orizont de timpMediu/Lung termenScurt termen
InstrumenteAcțiuniCFD, futures, opțiuni
RiscuriCapital inițialAmplificat de levier

Investiție în acțiuni

Când investești într-un titlu de acțiuni, înseamnă că îl cumperi pentru că consideri că valoarea sa este mai mare decât prețul actual la care se tranzacționează pe bursă. Prin urmare, se presupune că pe termen mediu și lung (luni sau chiar câțiva ani) prețul titlului va crește către valoarea sa corectă.

De asemenea, poți cumpăra un titlu deoarece estimezi că în viitorul apropiat compania iși poate crește cota de piață, cifra de afaceri, profiturile, dividendele și că toate aceste posibilitași nu sunt exprimate în prețul actual al titlului.

Rețineți că valoarea corectă este o metodă de calcul cu multe variabile și care duce la rezultate diferite în funcție de cine le efectuează.

De asemenea, pot fi relevante dividendele distribuite, mai ales dacă sunt comparate cu cele ale unui titlu de stat cu scadență de la 1 an în sus. Când dividendul este mare, este ca și cum ai finanța o parte din achiziția titlului.

 • Pe lângă cumpărarea/vânzarea directă a acțiunilor, se poate miza pe investirea într-un indice de acțiuni. În acest caz, se poate cumpăra unui ETF (exchange traded fund) a cărui valoare este legată de variațiile unui indice bursier, de exemplu FTSE, MIB 40. De fapt, deoarece există și dividende care sunt distribuite de diferitele companii care compun indicele, ETF-ul este legat de indicele total return, care ține cont și de dividendele distribuite în timpul anului.
 • Există și ETF-uri care reprezintă un anumit sector de acțiuni, de exemplu sectorul industrial, financiar sau utilități. (servicii publice). Avantajul ETF-urilor pe indici de acțiuni este că astfel se distribuie riscul pe mai multe titluri în loc să se concentreze pe un singur titlu.

Tranzacționarea acțiunilor

Pentru a face tranzacții cu acțiuni, se examinează mai ales aspectele “tehnice” ale titlului, fără a pune prea multe întrebări despre valoarea sa. De fapt, ceea ce se încearcă să se identifice este trendul (tendința) pieței într-o anumită fază temporală.

tranzactionare actiuni

Ipoteza de bază este că dacă se identifică un trend pozitiv pentru un anumit titlu de acțiuni, este mai probabil să continue. La fel, dacă se identifică un trend negativ pentru un anumit titlu, este mai probabil să continue.

Orizontul de timp în tranzacționare este de obicei ziua (tranzacționare intraday) până la câteva zile sau săptămâni (tranzacționare pe termen mediu și lung).

Pe lângă operarea directă cu titlurile de acțiuni, se poate face tranzacționare cu ETF-uri; există și cele cu levier financiar. Dacă se operează intraday, mulți brokeri permit operarea cu levier pe titlurile individuale, dar trebuie să închideți operațiunea în aceeași zi.

Dacă doriți să vindeți un anumit titlu, mulți brokeri permit asta, atât intraday cât și pe termen mai lung. Cu alte cuvinte, vindeți un anumit titlu, chiar dacă nu îl dețineți, datorită împrumutului pe care brokerul îl face, ceea ce are un cost.

Pentru cei care doresc să opereze în afara orelor obișnuite, există și Bursa After Hours. Regulile sunt aceleași pentru tranzacțiile în orele obișnuite, singura diferență este că există un număr mai mic de titluri negociabile. De obicei, volumele sunt mai mici în această sesiune de piață.

Când faceți tranzacții, puteți deschide poziții lungi sau scurte (long sau short) și puteți opera și cu CFD, futures și opțiuni.

👉 Tranzacționare | Ghid pentru a ști ce este și cum să începi

Alte instrumente pentru a tranzacționa acțiuni

Pe lângă achiziționarea directă de acțiuni și ETF-uri, pentru a opera pe acțiuni avem și CFD-uri, futures și opțiuni. Este important de remarcat că fiecare dintre aceste instrumente prezintă propriile riscuri și oportunități. Pentru a face acest lucru, vom vedea acest exemplu.

Cum să faci tranzacții cu acțiuni: exemplu

Să vedem un exemplu de operativitate pe titlul ENI.

trading bursa

În grafic avem date zilnice de la ENI cu o medie mobilă pe 20 de perioade. Un punct de intrare pe creștere ar fi putut fi acolo unde este săgeata în sus, cu ENI care valora aproximativ 12 euro și pe care îl considerăm ca preț de achiziție.

În acel punct, ENI rupe în sus o zonă de rezistență (vezi linia orizontală verde) și este mult deasupra mediei sale mobile de 20 de perioade. Titlul crește și media mobilă servește ca nivel de ieșire, în cazul în care este tăiată în jos. Acest lucru se întâmplă acolo unde este săgeata în jos, cu ENI care valora aproximativ 13,5 euro, care devine așadar prețul de vânzare.

În total, s-a obținut un profit de aproximativ 1,5 euro pe acțiune. Mai exact, dacă s-ar fi cumpărat 100 de acțiuni, s-ar fi obținut un profit de 150 de euro. În termeni procentuali, profitul ar fi de 12,5%.

CFD pe acțiuni

Pe lângă achiziționarea directă de acțiuni, poate exista o achiziție indirectă. Un instrument poate fi utilizarea CFD-urilor (contracte pentru diferență) care sunt de fapt instrumente derivate.

Cu CFD este foarte simplu să te poziționezi în creștere sau în scădere pe un anumit titlu de acțiuni. Reamintesc că dacă se menține poziția pentru mai multe zile (peste noapte) există costuri (limitate) de suportat.

Cu Cfd se poate opera și cu levier financiar. De exemplu, luând graficul ENI văzut anterior, în loc să cheltuiți 12 euro pe acțiune, brokerul CFD permite să operați pe ENI punând doar 1/10 din suma (dar poate fi și mai mare), adică 1,2 euro.

Profitul care se poate obține, luând exemplul figurii anterioare, este întotdeauna de 1,5 euro pe acțiune, minus costurile pentru menținerea poziției pe mai multe zile. În termeni procentuali, profitul este mult mai mare decât operând direct pe titlu, deși trebuie să ținem cont că dacă titlul ENI scade sub prețul de achiziție, trebuie să avem bani de pus ca și „margin”, pentru a evita un „margin call”.

Futures pe acțiuni

O modalitate suplimentară este utilizarea futures pe titluri. În acest caz, contractul viitor se referă la un anumit număr de acțiuni, care în cazul ENI este 500.

Prin urmare, nu există flexibilitatea de a alege cât de mult bani să investești. Avantajul este că există un efect de levier care poate fi în jur de 1:10, adică trebuie să depuneți o marjă inițială de aproximativ 10% din valoarea contractului, dată de prețul ENI înmulțit cu 500 de acțiuni.

O complicație suplimentară este că un contract futures are o scadență, de obicei cele 2 luni cele mai apropiate și termene trimestriale clasice (martie, iunie, septembrie, decembrie).

Prin urmare, dacă doriți să mențineți o operațiune deschisă pentru perioade lungi de timp, trebuie să vă amintiți la ce termene ați operat.

Profiturile care pot fi obținute sunt similare cu cele scrise în exemplul inițial în termeni absoluți, dar sunt mult mai mari în termeni procentuali datorită efectului de levier. După cum s-a menționat, există limita cantității de acțiuni care se mișcă și limita termenului contractului viitor.

Ar exista o altă modalitate de a cumpăra/vinde acțiuni, anume de a cumpăra o opțiune put sau call. Acesta este un instrument derivat mult mai complex decât un contract futures.

Tranzacționarea opțiunilor pe acțiuni

Cu opțiunile, se stabilește imediat valoarea la care va fi executat contractul, adică prețul de exercitare. În cazul ENI, cumpărând o opțiune call, preț de exercitare 13 euro, se pot cumpăra 500 de acțiuni la 13 euro până la expirarea opțiunii. Cumpărând o opțiune put, preț de exercitare 11 euro, se pot vinde 500 de acțiuni ENI la 11 euro până la expirarea opțiunii.

Instrumente utile pentru acțiuni

Pentru a face alegeri operaționale privind cumpărarea/vânzarea de acțiuni, există numeroase instrumente care pot fi utilizate. Să le vedem.

tranzactionare actiuni internationale
 • Analiza Tehnică: folosind indicatori de tendință sau indicatori de ciclu, se încearcă să se înțeleagă dacă o anumită acțiune are o forță predominantă de creștere sau de scădere.
 • Analiza fundamentală: Analiza fundamentală este o metodă de evaluare a acțiunilor care se bazează pe examinarea fundamentelor economice și financiare ale companiilor, cum ar fi veniturile, profiturile, dividendele, datoria și alți factori economici. Scopul analizei fundamentale este de a evalua valoarea intrinsecă a unei acțiuni și de a determina dacă prețul curent al acțiunii este supraevaluat sau subevaluat în raport cu această valoare intrinsecă.
 • Indicatori de bilanț și trimestriali: la fiecare 3 luni, principalele companii listate publică datele de bilanț care pot confirma sau nu evaluările care erau în vigoare pentru acel titlu. Este important și cât sunt profiturile și eventualele dividende care vor fi distribuite.
 • Calendar economic: există date economice generale de mare importanță, cum ar fi PIB, producția industrială, șomajul, deciziile băncilor centrale, și altele, care pot avea efecte asupra piețelor în general; este important să acordăm atenție atunci când aceste date sunt publicate.
 • Market screener: există site-uri care permit selectarea titlurilor pe baza unor parametri tehnici și/sau fundamentali. În acest fel, se pot selecta rapid titluri mai promițătoare decât altele.

Unde să cumpărați acțiuni

Pentru a opera cu acțiuni, se utilizează un broker care permite operațiuni pe piețe reglementate (acțiuni, ETF sau pe piețe nereglementate. După cum s-a menționat, brokerii pot permite operațiuni cu levier, în special pentru poziții intraday. Printre brokerii pentru a investi în acțiuni, menționăm 3.

BrokerProduse
Interactive BrokersAcțiuni, ETF, Forex, Obligațiuni, opțiuni,
futures, CFD, Crypto
Aflați mai multe →
XTBAcțiuni, ETF, fonduri, obligațiuni, opțiuni, futures, crypto, forexAflați mai multe →
eToroAcțiuni, ETF, CryptoAflați mai multe →
 • Interactive Brokers este cel mai mare broker de discount din lume, cu sediul în SUA, dar cu birouri în Europa. În ceea ce privește comisioanele și piețele pe care le poate accesa, nu are egal. Platforma de operare este intuitivă și funcțională.
 • XTB este de mulți ani unul dintre liderii brokerilor online din Romania datorită caracteristicilor pe care le vom vedea în continuare. Baza sa de clienți a crescut mult de la lansarea ofertei de a opera cu acțiuni și ETF-uri fără comisioane.
 • eToro este o altă platformă cu care poți învăța să tranzacționezi acțiuni și ETF-uri, precum și, tot felul de produse derivate, cum ar fi materii prime, indici sau criptomonede.

Strategii de investiții pe piața de acțiuni

Value investing

Value investing este o abordare a investițiilor care vizează identificarea acțiunilor subevaluate pe piață și achiziționarea acestora cu scopul de a obține un randament superior mediei pieței. Conceptul din spatele value investing este că unele acțiuni sunt tranzacționate la prețuri inferioare valorii lor reale intrinseci.

Investitotrul „value” încearcă să identifice aceste oportunități subevaluate, evaluând valoarea intrinsecă a unei companii pe baza unor factori precum finanțele sale, poziția competitivă, creșterea pieței sau calitatea managementului.

Obiectivul value investing este de a realiza un randament pe termen lung, achiziționând acțiuni la prețuri rezonabile și menținându-le până când valoarea lor intrinsecă nu este recunoscută de piață. Această abordare este adesea asociată cu investitori precum Benjamin Graham și Warren Buffett, care sunt considerați a fi unii drintre cei mai mari investitori din toate timpurile.

Growth investing

Growth investing este o abordare a investițiilor care vizează identificarea companiilor care cresc rapid și care au un potențial mare de creștere în viitor. Focusul investorului growth este pe perspectivele de creștere ale companiei, mai degrabă decât pe valoarea sa actuală sau pe fundamentele sale financiare.

Investitorul orientat spre creștere încearcă să identifice companiile care investesc în cercetare și dezvoltare, care au o poziție competitivă puternică, care cresc rapid și care au un potențial mare de creștere în viitor.

Aceste companii pot avea marje de profit reduse sau pot chiar să fie pe pierdere, dar investitorul orientat spre creștere crede că aceste pierderi vor fi compensate de o creștere mai rapidă în viitor și de realizarea unor profituri mai mari.

Obiectivul investiției orientate spre creștere este acela de a realiza un randament pe termen lung, achiziționând acțiuni ale companiilor cu un potențial mare de creștere și păstrându-le până când creșterea lor este recunoscută de piață.

Această abordare este adesea asociată cu investitorii care au o perspectivă pe termen lung și care sunt dispuși să suporte fluctuații pe termen scurt ale prețului acțiunilor, în speranța de a realiza un randament superior pe termen lung.

Investiția în dividende

Investiția în dividende este o abordare care vizează identificarea companiilor care plătesc dividende regulate acționarilor lor. Focalizarea investitorului în dividende este pe venitul actual și pe venitul viitor care poate fi generat de dividendele acțiunilor.

Companiile care plătesc dividende au de obicei finanțe solide, cu o poziție financiară stabilă și un flux de numerar consistent. Investitorul în dividende încearcă să identifice aceste companii și să cumpere acțiunile lor cu scopul de a genera un flux de venit constant.

Obiectivul investiției în dividende este acela de a realiza un randament pe termen lung, fie prin dividende regulate, fie prin creșterea prețului acțiunilor. Această abordare este adesea asociată cu investitorii care caută un flux de venit constant pentru a finanța cheltuielile lor zilnice sau care doresc să-și diversifice portofoliul de investiții. Cu toate acestea, este important de reținut că companiile care plătesc dividende pot decide să reducă sau să suspende plățile lor în viitor, așa că este important să evaluați cu atenție perspectivele financiare ale fiecărei companii înainte de a investi.

👉 Cele mai bune acțiuni cu dividende: România și Europa

Investiția social responsabilă sau SRI

Investiția SRI (Socially Responsible Investing) este o abordare a investițiilor care vizează integrarea considerațiilor sociale, de mediu și de guvernanță (ESG) în selecția activelor în care se investește. Investitorii SRI încearcă să investească în companii care nu numai că au o bună performanță financiară, dar care îndeplinesc și anumite criterii sociale și de mediu.

Investițiile SRI pot fi făcute într-o gamă largă de active, inclusiv acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale de investiții și alte instrumente financiare. Investitorii SRI pot, de asemenea, să evite să investească în companii care au practici negative pentru societate sau pentru mediu, cum ar fi producția de arme, utilizarea surselor de energie poluante sau încălcarea drepturilor omului.

Investiția SRI este motivată de considerații etice și de responsabilitate socială, dar investitorii SRI cred, de asemenea, că companiile care îndeplinesc criteriile lor ESG pot fi companii mai stabile și sustenabile pe termen lung, cu mai multe șanse de succes financiar. În plus, investițiile SRI pot ajuta, de asemenea, la susținerea și promovarea practicilor sustenabile și responsabile, la nivel global.

Cum sunt impozitate acțiunile?

Acțiunile generează venituri de capital prin componenta de dividende, în timp ce generează venituri diferite prin componenta de preț.

👉 Tot ce trebuie să știți aici: cum se impozitează dividendele România

Impozitul pe dividendele plătite de companii se reține la sursă si este de 8% din luna ianuarie 2023. Pe de altă parte, impozitul pe castigurile din tranzacționarea titlurilor este de 3% pentru titluri deținute o perioadă mai mică de 365 de zile, si 1% pentru titluri detinute o perioadă mai mare de 365 de zile. Aceste impozite sunt valabile dacă tranzacționarea are loc cu un broker rezident in Romania.

Daca tranzacționezi cu un broker din afara Romaniei, impozitul devine 10% aplicat castigului net anual.

Intrebări frecvente

Ce sunt acțiunile de tranzacționare?

Acțiunile sunt instrumentul de bază pentru a opera pe piețe. Pentru a înțelege mișcările indicilor de acțiuni și ale piețelor în general, este esențial să înțelegem cum se mișcă acțiunile și cum să profităm de mișcările lor.

Care sunt cele mai bune derivate pentru tranzacționarea acțiunilor?

Pentru tranzacționarea acțiunilor cu produse derivate există 2 tipuri de instrumente: futures si CFD.
Este greu de spus care este mai bun, deși pentru versatilitate și simplitate, CFD-urile ar fi de preferat.

Articole similare

Sfaturi pentru a alege un bun broker Forex
În anii '70 a fost creat piața Forex sau piața valutară, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere puternică datorită internetului și noilor tehnologii. Există studii care indică faptul că există tranzacții zilnice pe piața Forex în valoare de 7 tr...