XTB vs TradeVille | Care broker este pentru tine?

Un broker este un intermediar financiar, un agent care execută ordinele clienților săi. Oferă o întreagă infrastructură clienților, în speranța de a avea cat mai mulți investitori activi. Acest articol compara doi brokeri renumiți în România, XTB vs TradeVille, prin prisma tuturor serviciilor, tarifelor, și condițiilor de tranzacționare pe care le oferă.

tradeville vs xtb comparatie

Tradeville vs XTB: ce sunt și cum funcționează?

Ca intermediari financiari, cele două case de brokeraj conectează cumpărătorii cu vânzătorii. Ambele parți beneficiază în tranzacționare, fără ca identitatea lor sa fie cunoscută. Pentru serviciile oferite, brokerii au tarife, comisioane, costuri.

Cum funcționează XTB? 🇵🇱

XTB a parcurs un drum relativ rapid spre expansiune de la înființarea sa în Polonia, în anul 2002. Compania și-a mărit gradual prezența și, în prezent, operează în 13 țări, deservind peste 840.000 de clienți la nivel global

xyb romania opinii

Deși a început ca un broker specializat în derivate, de-a lungul anilor, și-a reorientat oferta către alte tipuri de produse mai simple, și astăzi oferă o gamă de peste 3.200 de acțiuni și 300 de ETF-uri directe (cu deținere). În plus, putem evidenția și noul său produs vedetă: investiția fracționară, de asemenea, în acțiuni și ETF-uri.

Compania are sedii în mai multe țări din Europa, inclusiv în România, de asemenea fiind listată și la bursa poloneză, ceea ce adaugă un plus de transparență și reglementare, după cum vom vedea mai târziu.

Cum funcționează TradeVille? 🇷🇴

Un broker este un intermediar care direcționează ordinele clienților pe piață. Pentru serviciile sale, brokerul percepe comisioane clienților săi.

tradeville romania

Pentru a se distinge de concurentă, fiecare broker încearcă să obțină un avantaj competitiv. Astfel, pentru unii, aceasta înseamna comisioane scăzute. Pentru alții, înseamnă oferirea accesului la cat mai multe produse financiare.

Însa brokerul care le combină pe toate are cele mai mari șanse să atragă noi clienți. Si, de asemenea, să își mențină clienții actuali.

TradeVille este pe piață de aproape 30 de ani, ceea ce ne spune că indiferent ce face, face bine. De exemplu, este singurul broker din România care oferă cotații live pentru produse financiare cotate pe piețe din România, Europa, și Statele Unite ale Americii.

De asemenea, are o singură platformă de tranzacționare atât pentru BVB cât și pentru piețele internaționale. Comisionul este „all inclusive” și brokerul are o prezentă fizică în România.

Mai mult, oferă asistență în limba romană iar fondurile clienților sunt segregate (adică sunt separate de fondurile companiei).

Caracteristicile principale ale TradeVille și XTB

CaracteristiciTradeVilleXTB
Reglementare
ASF RomâniaASF, KNF, FCA
Active financiare4700 produse disponibile: acțiuni, obligațiuni, titluri de participare, ETF-uri, CFD-uri, produse structurate, certificate index și knock-out, warrant-uri.Acțiuni și ETF directe
CFD-uri
Depunere minimă
0 RON0 RON
Tipuri de conturiStandard, Bronze, Silver, GoldStandard si PRO
Structura costuriMixtă – comisioane și spread-uri
variable, în funcție de piața și activul subiacent ales
-Fără comision pentru acțiuni și ETF-uri directe
-Spread minim de 0.00003 (CFD-uri)
-Mark-up inclus în spread (0,15% la deschidere și 0,15% la închidere)
PlatformăWeb trader, Mobile App (Tradeville 4.0)xStation 5 și aplicație mobilă
Cont demoDaNu
Asistență pentru
clienți

Telefon
Email

Telefon
Email
Chat live
Asistență în românăDaDa

Care broker este mai sigur și de încredere, TradeVille sau XTB?

Reglementarea brokerilor este foarte importantă, atât pentru investitori cât si pentru casele de brokeraj. Aceasta înseamnă că autoritățile financiare permit brokerilor să opereze într-o tara sau regiune doar dacă îndeplinesc anumite condiții.

Pentru investitori, faptul că un broker este reglementat de cel puțin o autoritate financiară înseamnă siguranța fondurilor în primul rând. De asemenea, mai înseamnă siguranța faptului ca va beneficia de condiții optime de tranzacționare, în raport cu legile în vigoare.

Reglementarea are diferite obiective, cum ar fi:

 • Controlul fraudei
 • Promovarea corectitudinii
 • Setarea unor standarde de care beneficiază ambele părți
 • Siguranța fondurilor

Reglementarea TradeVille

TradeVille este reglementat prin decizia CNVM nr. 1688 din 17.09.2007actualizată prin Autorizația ASF nr. 126/18.10.2019. Un broker reglementat să opereze într-o anumită jurisdicție este de încredere. Înseamnă că respectă regulile jocului impuse de autoritatea financiară. De asemenea, Membru al Fondului de Compensare a Investitorilor (20000 EUR/client).

Reglementarea XTB România

XTB este de asemenea bine reglementat și supravegheat în diferitele țări în care operează:

 • ASF (România)
 • Polish Financial Supervision Authority (KNF) din Polonia, unde se află sediul central, pentru majoritatea țărilor europene.
 • FCA în Regatul Unit

În plus, XTB este listat din 2016 la bursa din Polonia cu tickerul XTB.

XTB protejează fondurile investitorilor români astfel:

 • Fondurile sunt păstrate în România, în conturi bancare segregate deschise la ING Bank și JP Morgan Chase Germania
 • În caz de faliment, fondurile clienților sunt garantate 100% în limita a 3.000 euro și 90% pentru sumele cuprinse între 3.000 și 22.000 euro.

Oferta de produse și piețe XTB vs TradeVille

Produse și piețe XTB

XTB permite investiții în acțiuni și ETF-uri directe (cu deținere) fără comisioane. În plus, recent a lansat pe piață unul dintre produsele sale de top: Investiția fracționară.

În total, dispune de:

 • Acțiuni: Peste 3.300 de acțiuni în 17 piețe diferite
 • ETF-uri: Până la 300 de ETF-uri globale

Totuși, prin CFD-uri, poți tranzacționa și multe alte active, precum:

Produse și piețe TradeVille

TradeVille are o gamă largă de produse pe care le oferă investitorilor. Interesant este faptul că, în timp, a dezvoltat o serie de parteneriate cu alte firme de profil, astfel încât și-a extins activitatea în numeroase colțuri ale piețelor financiare.

tradeville aplicatie

Astfel, putem enumera:

 • Acțiuni
 • ETF-uri
 • CFD-uri
 • Obligațiuni
 • Drepturi de preferința
 • Drepturi de alocare
 • OPC-uri
 • Produse structurate
 • Certificate index
 • Certificate knock-out
 • Warrant-uri

Tipuri de conturi XTB vs TradeVille

Conturi disponibile la XTB

La XTB poți alege între active cu deținere și CFD-uri, dar și contul demo. Ceea ce se schimbă la conturi sunt comisioanele și cerințele pe care trebuie să le îndeplinești pentru a accesa fiecare cont. Oferă conturi Standard și Pro.

Aceasta este oferta lor:

 • Cont active cu deținere: investiția minimă este de 10 euro pentru a deține active precum acțiuni și fonduri.
 • Cont CFD: fără investiție minimă.

Conturi disponibile la TradeVille

TradeVille oferă doar un tip de cont clienților săi, însă comisioanele pe care le percepe diferă în funcție de rulaj și dimensiunea portofoliului. Rulajul este suma totală a tranzacțiilor de pe toate piețele pentru care s-a plătit comision. Portofoliul este suma deținerilor din toate piețele, pentru toate instrumentele, dar fără titluri de stat (obligațiuni).

Astfel, vorbim despre clienți:

 • Standard
 • Bronze
 • Silver
 • Gold
 • Platinum

Costuri și comisioane: XTB vs TradeVille

Costurile de tranzacționare sunt un capitol foarte important pentru traderi. Cu cat mai mici sau mai puține, cu atât mai bine.

Costuri XTB

Pentru activele cu deținere (acțiuni și ETF), există un comision de conversie valutară de 0.5%

Pentru CFD-uri, XTB aplică spread-ul astfel:

 • Comision 0%
 • Mark-up inclus în spread de 0,15% la deschidere și 0,15% la închidere
 • Spread minim de 0,00003

XTB are și o taxă de inactivitate de 10 euro pe lună după un an în care nu efectuezi nicio tranzacție.

Costuri TradeVille

TradeVille oferă un singur cont de tranzacționare. Volumul de tranzacționare, sau rulajul, contează, și astfel are cinci niveluri de comisioane în funcție de rulaj:

CategorieComisionComision intra-day
Standard0,43%0,35%
Bronze0,41%0,33%
Silver0,39%0,25%
Gold0,35%0,22%
Platinum0,30%0,20%

Deschidere cont și depunere minimă: XTB vs TradeVille

Deschidere cont XTB

Doar in patru pași, poți deschide un cont la XTB:

 1. Intră pe site-ul XTB și înregistrează-te cu adresa ta de email.
 2. Completează datele tale personale.
 3. Selectează moneda de bază a contului (RON, EUR sau USD).
 4. Verifică-ți identitatea.

Depunere minimă XTB

XTB nu are o limita minima pentru clienții săi. Doar 10 EUR pe fiecare tranzacție dacă se investește în acțiuni și ETF-uri.

Deschidere cont TradeVille

Procesul de deschidere cont la TradeVille este foarte simplu. Accesați butonul „Deschide cont” si completați câmpurile. Apoi, încărcați documentele solicitate. In final, așteptați emailul de activare a contului. Dacă totul este corect, la sfârșitul următoarei zile lucrătoare contul este deschis.

Depunere minimă TradeVille

Nu există un plafon minim la deschiderea unui cont cu TradeVille.

Platforme de tranzacționare: XTB vs TradeVille

Platforma XTB

XTB oferă doar platforma proprie: xStation 5 și xStation Mobile.

Platforma xStation 5 are toate funcționalitățile de care are nevoie un investitor, deși nu este cea mai ușor de utilizat. Principalul său atu este viteza de execuție a ordinelor.

xtb platforma tranzactionare

Astfel, pe platforma de tranzacționare XTB, vei avea la dispoziție:

 • Grafice interactive
 • Un pachet de indicatori tehnici
 • Funcții de căutare
 • Diferite tipuri de comenzi

Platforma TradeVille

La fel ca si XTB, TradeVille oferă o soluție web și una mobilă. Cea web are doua variante: Portal și MyTradeville. Cea mobilă este o aplicație care îți permite sa te conectezi tot timpul la contul de tranzacționare, indiferent unde te afli.

Brokerul spune ca MyTradeville este cea mai complexă platformă oferită. Este configurabilă, și potrivită pentru investitorii experimentați.

👉 Te poate interesa și: Top Platforme de Tranzacționare Recomandate

Asistență clienți: TradeVille vs XTB

Suport clienți TradeVille

TradeVille dorește să fie foarte aproape de clienții săi și oferă multe posibilități de contact:

 • Email: [email protected]; [email protected]
 • Telefon: (+40) 21 318 7555
 • Fax: (+40) 21 318 7557
 • Call center: disponibil L-V între 9-18
 • Sediu: Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, București, România, cod poștal: 031296
 • Asistență clienți în română: Da
 • Produs de top: Timp mediu de răspuns in Call Center sub 1 minut.

Suport clienți XTB

La fel ca și TradeVille, și XTB are un sediu fizic in România, pe Bulevardul Eroilor nr 18, Bucuresti. Pe lângă asta, clientii mai găsi suport astfel:

 • Email: [email protected]
 • Chat linve
 • Telefon: +40 31 425 54 93
 • Asistență in limba română: Da

Opinii: XTB vs TradeVille

Amândoi brokerii sunt bine cotați de către clienți. Astfel, XTB are 3,9 stele pe Trustpilot din 920 reviews.

TradeVille nu apare pe Trustpilot. In schimb, dacă ne uitam la Google Pay si App Store, are 4.9, respectiv 4.7 stele pentru aplicația sa mobilă TradeVille 4.0.

pareri xtb
Pareri XTB
pareri tradeville
Pareri TradeVille

Părerea noastră: care broker este mai bun?

Ambii brokeri au avantaje și dezavantaje. Așadar, fiecare este potrivit pentru diferite tipuri de investitori cu diferite așteptări de la piețele financiare.

Pe de o parte, XTB este un broker cu o mai mare experiența internațională. Este prezent pe numeroase piețe și poate că are deschidere către mai multe piețe decât TradeVille.

Pe de altă parte, TradeVille are parteneriate in alte țări si oferă produse similare cu XTB. Mai mult, este specializat pe România, ceea ce ii oferă un avantaj in fata XTB. Astfel, pentru cei care doresc să se concentreze pe piața de acțiuni romanești, TradeVille poate reprezenta o soluție mai bună.

Una peste alta, ambii brokeri sunt reglementați, de încredere, si au produse si comisioane relativ similare. Cu siguranță, un investitor nu va da greș indiferent pe care il va alege, dar alegerea trebuie să se bazeze de data aceasta pe necesitățile investitorului, si nu pe oferta brokerilor.

Pro și contra: TradeVille vs XTB

BrokerProsCons
XTB✅ 0 comisioane pentru acțiuni și ETF-uri❌ Poți depune fonduri doar prin card sau transfer bancar
✅ Investiție fracționară
✅ Disponibil în limba română
TradeVille✅ Cont demo❌ Platforma de tranzacționare poate fi îmbunătățită
✅ Comisioane ajustabile în funcție de tipul de investitor
✅ Fără depunere minimă
✅ Call center
✅ Acces aproape complet la piețele financiare

Mai multe comparații

Este TradeVille cel mai mare broker de la BVB?

Nu, dar este pe aproape. A incheiat luna Aprilie 2024 pe poziția a 3-a dupa valoarea tranzacționată.

Ce resurse educaționale oferă XTB?

XTB oferă articole educaționale, analize de piață, și webinare live.

Dacă deschid un cont live la TradeVille, sunt obligat să tranzacționez?

Nu. Pe lănga asta, TradeVille oferă și posibilitatea de a deschide un cont demo.

Articole similare