Cum să investești în criptomonede | Ghid de bază pentru începători

Cu Bitcoin atingând noi culmi în 2024, este posibil să asistăm la un nou boom în lumea criptomonedelor. De aceea, îți oferim un articol detaliat care îți va arăta tot ce trebuie să cunoști pentru a tranzacționa criptomonede eficient.

Ce este tranzacționarea cu criptomonede (crypto)?

ghid trading criptomonede

Tranzacționarea cu criptomonede se referă la cumpărarea și vânzarea de active digitale, cunoscute sub numele de criptomonede, pe piețele financiare cu scopul de a obține profituri prin specularea prețurilor acestora. Acest tip de trading implică profitarea de fluctuațiile prețurilor criptomonedelor pentru a cumpăra la un preț mai mic și a vinde la un preț mai mare, sau invers.

Astfel, există diferite platforme de schimb unde se pot efectua tranzacțiile. Aceste platforme permit traderilor să cumpere, să vândă și să schimbe diverse criptomonede precum Bitcoin, Ethereum, Ripple, printre altele.

Totuși, înainte de a păși în această lume, trebuie să știi că tradingul cu criptomonede implică un nivel ridicat de risc datorită volatilității inerente acestor active. Prețurile pot experimenta fluctuații puternice în perioade scurte de timp, ceea ce poate genera atât câștiguri mari, cât și pierderi mari. Prin urmare, este esențial să ai o strategie de investiții solidă, să efectuezi o analiză atentă a pieței și să gestionezi în mod adecvat riscul înainte de a începe să tranzacționezi.

În ce criptomonede să investești?

În esență, vei putea găsi trei tipuri de criptomonede în întregul ecosistem:

Bitcoin

Bitcoin este cea mai mare, populară și utilizată pe scară largă criptomonedă pentru tranzacționare. Fiind prima criptomonedă și cea cu cea mai mare capitalizare de piață, Bitcoin are o mare lichiditate și volatilitate, ceea ce o face o opțiune atractivă pentru traderi.

Când tranzacționezi cu Bitcoin, este obișnuit să utilizezi perechea de tranzacționare BTC/USD, care reprezintă relația dintre prețul Bitcoin și dolarul american. Cu toate acestea, este posibil să tranzacționezi și cu Bitcoin în alte perechi de tranzacționare, cum ar fi BTC/EUR, BTC/ETH, BTC/XRP, printre altele, în funcție de platforma de schimb pe care o utilizezi

Altcoins

Altcoins, abrevierea de la „alternative coins” (monede alternative în română), sunt toate criptomonedele care nu sunt Bitcoin. Acestea au apărut după popularitatea Bitcoin și caută să ofere soluții alternative, îmbunătățite sau diferite de cele pe care le oferă Bitcoin. De exemplu, nu sunt atât de intensive în utilizarea energiei.

Iată 5 dintre cele mai populare altcoins:

 • Ethereum (ETH): A doua cea mai mare criptomonedă după capitalizarea de piață, după Bitcoin. Este cunoscută în principal pentru platforma sa de contracte inteligente și ecosistemul robust de aplicații descentralizate.
 • Ripple (XRP): Ripple este o rețea de plăți digitale și o criptomonedă care este utilizată pentru a facilita tranzacțiile în timp real între instituțiile financiare. A câștigat popularitate datorită asocierilor sale cu bănci mari și companii.
 • Litecoin (LTC): Creat de Charlie Lee, un fost angajat Google, Litecoin este considerat „argintul” Bitcoinului, și este folosit în principal pentru tranzacții mai rapide și cu costuri mai mici.
 • Binance Coin (BNB): BNB este criptomoneda nativă a platformei de schimb Binance. Este folosit pentru a plăti taxele de tranzacție pe schimb și are, de asemenea, utilitate în cadrul ecosistemului Binance.
 • Chainlink (LINK): Chainlink este un proiect care caută să conecteze contractele inteligente cu datele din lumea reală, permițând astfel aplicațiilor descentralizate să acceseze surse de date externe într-un mod sigur și de încredere.

Stablecoins

Stablecoins sunt criptomonede a căror valoare este legată de active stabile, cum ar fi monedele fiduciare sau mărfurile, cu scopul de a reduce volatilitatea, adică de a rămâne investit în ecosistemul cripto, dar fără a fi expus la fluctuațiile impresionante pe care le experimentează.

Acestea sunt cele mai populare:

 • Tether (USDT): Tether este o stablecoin care este legată de valoarea dolarului american. Este una dintre cele mai utilizate stablecoins și este folosită ca bază de tranzacționare în multe schimburi de criptomonede.
 • USD Coin (USDC): USD Coin este o altă stablecoin care este susținută de dolari americani. La fel ca Tether, USDC este folosit pe scară largă pentru tranzacționare și este considerat o opțiune mai transparentă și reglementată.
 • Dai (DAI): Dai este o stablecoin descentralizată creată pe platforma Ethereum. Spre deosebire de alte stablecoins, Dai nu este susținută de o monedă fiduciară, ci de o varietate de active digitale prin intermediul contractelor inteligente.

Shitcoins sau memecoins

Shitcoins” sau „memecoins” sunt termeni colocviali utilizați în lumea criptomonedelor pentru a descrie monedele digitale care nu au un scop clar sau chiar nici o valoare intrinsecă. Aceste monede sunt adesea create ca o glumă sau pentru a profita de speculație și hype în piața criptomonedelor.

Cum funcționează?

 • Creație: La fel ca alte criptomonede, shitcoins sau memecoins sunt create prin procese de blockchain, pe platforme precum Ethereum.
 • Promovare: Aceste monede sunt adesea promovate intens pe rețelele sociale, forumuri și alte medii. De multe ori, celebrități și influenceri pot să le promoveze, ceea ce poate crește rapid popularitatea lor. De exemplu, așa s-a întâmplat cu Elon Musk și Dogecoin.
 • Speculație: Majoritatea persoanelor care investesc în aceste monede o fac cu speranța de a obține profituri rapide datorită volatilității prețului. Nu sunt interesați de valoarea pe termen lung sau de utilitatea monedei.

Exemple:

 • Dogecoin (DOGE): Cunoscută și ca Bitcoinul meme-urilor.
 • Shiba Inu (SHIB)
 • SafeMoon

Cum funcționează piața criptomonedelor?

Un alt punct pe care trebuie să-l avem în vedere înainte de a începe să tranzacționăm cu criptomonede este momentul ciclului economic în care ne aflăm. O mare parte din câștigurile sau pierderile acestei piețe se datorează momentului de euforie sau catarsis.

tranzacții cu criptomonede

Ciclul ascendent

Pe piața criptomonedelor, ca și pe orice altă piață, există cicluri ascendente și descendente. În timpul ciclurilor ascendente, prețul criptomonedelor tinde să crească datorită unei creșteri a cererii din partea investitorilor și unui interes mai mare pe piață. Conform unor rapoarte, ciclul ascendent al criptomonedelor este alimentat de o serie de factori, care includ:

 • Utilizabilitate: O creștere în utilizarea criptomonedelor de către companii
 • Modernizare: Adoptarea crescândă a blockchain-ului în diferite industrii.
 • Politica monetară: Stimulare monetară mai mare de la băncile centrale, scăderea ratelor dobânzilor pentru a stimula economia.
 • Halving: Cum Bitcoin reprezintă un 50% din capitalizarea întregii lumi cripto, de fiecare dată când are loc un nou halving, tendința este de a reveni la febra cripto-investițională.

Cu toate acestea, aceste cicluri nu sunt infailibile și sunt, de asemenea, supuse corecțiilor și scăderilor de prețuri. În acele momente, cererea scade și prețurile scad până când piața se stabilizează și începe un alt ciclu ascendent. Este important să reținem că piața criptomonedelor este extrem de volatilă.

Crypto winter (iarna cripto)

Crypto winter este un termen folosit în comunitatea criptografică pentru a descrie o perioadă îndelungată de scădere a prețurilor criptomonedelor. Este cunoscut și ca piața în scădere și, adesea, este caracterizat de o scădere a interesului și a activității pieței, precum și de un număr mare de vânzări și o creștere a volatilității pieței.

Crypto winter cea mai cunoscută a avut loc în 2022 și a durat aproximativ un an, după ce piața în creștere din 2020 – 2021 a dus la un vârf istoric unde prețurile unor criptomonede precum Bitcoin au ajuns să atingă 69.000 de dolari. În această perioadă, multe monede și-au pierdut mai mult de 80% din valoare, iar unele proiecte și schimburi s-au declarat în faliment.

Deși crypto winter pot fi dificile pentru investitori, acestea pot fi și o oportunitate de a achiziționa criptomonede la prețuri mai mici.

Pump & dump și pericolele sale

Pump and dump sunt practici frauduloase care au loc pe piețele financiare, inclusiv pe piața criptomonedelor. În acest tip de schemă, un grup de persoane sau manipulatori încearcă să crească artificial prețul unei criptomonede prin răspândirea de informații false sau înșelătoare pentru a atrage mai mulți cumpărători. Odată ce prețul a crescut suficient, manipulatorii își vând monedele la un preț umflat, obținând profituri în timp ce cumpărătorii se confruntă cu pierderi.

“Pomparea” cea mai evidentă se întâmplă în jurul memecoins, și este caracterizată de o curbă a prețurilor complet verticală, atinsă de un vârf în foarte scurt timp, pentru a rectifica apoi din nou și a pierde în câteva zile toată valoarea sa.

Unul dintre cele mai faimoase Pump & Dump a avut loc cu criptomoneda PEPE, când mulți speculatori prin forumuri s-au pus de acord să o crească în doar câteva zile.

4 aspecte de luat în considerare în tranzacționarea cu criptomonede

Politica monetară a FED

Atunci când tranzacționezi cu criptomonede, este important să iei în considerare politica monetară a băncilor centrale, cum ar fi Rezerva Federală (FED) în cazul Statelor Unite. FED joacă un rol important în configurarea peisajului monetar și poate avea un impact asupra valorii și volatilității criptomonedelor.

Schimbările în politica monetară stabilită de FED, cum ar fi deciziile privind ratele dobânzilor sau măsurile de relaxare cantitativă, pot influența sentimentul investitorilor și condițiile de piață, ceea ce la rândul său poate afecta prețurile criptomonedelor. Este important să rămâi informat despre orice anunț sau acțiune luată de FED care ar putea afecta piața criptomonedelor.

În plus, FED, la fel ca alte bănci centrale, participă la dezbateri privind posibilul dezvoltare a monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC). Introducerea CBDC ar putea avea implicații pentru piața criptomonedelor în general, deoarece poate afecta adoptarea și utilizarea criptomonedelor.

Analiza fundamentală a criptomonedelor

Analiza fundamentală este o strategie de evaluare a valorii unei criptomonede bazată pe factori economici, financiari și de piață. Când se face tranzacționare cu criptomonede, este important să se ia în considerare unele aspecte fundamentale pentru a lua decizii informate:

 • Echipa de dezvoltare și comunitatea: Evaluează soliditatea echipei de dezvoltare din spatele criptomonedei și istoricul său de îndeplinire a obiectivelor.
 • Tehnologie și funcționalitate: Examinează tehnologia din spatele criptomonedei și propunerea sa de valoare. Ia în considerare aspecte precum scalabilitatea, securitatea, viteza de tranzacție și capacitatea blockchain-ului de a se adapta la diferite cazuri de utilizare.
 • Adoptare și utilizare: Analizează nivelul de adoptare a criptomonedei și utilitatea sa în lumea reală. Caută cazuri de utilizare reale și parteneriate cu companii sau servicii care pot susține valoarea și cererea de criptomonede.
 • Competiție și poziție pe piață: Examinează competitivitatea criptomonedei în cadrul sectorului său și poziția pe piață în comparație cu alte criptomonede similare. Ia în considerare aspecte precum capitalizarea de piață, volumul de tranzacții și clasamentul criptomonedei în listele de schimb.

Este important de menționat că analiza fundamentală a criptomonedelor poate fi complexă și că rezultatele nu sunt întotdeauna previzibile. Prin urmare, este recomandat să se completeze analiza fundamentală cu alte strategii, cum ar fi analiza tehnică, și să se ia în considerare riscurile inerente tranzacționării cu criptomonede.

Analiza tehnică a criptomonedelor

Analiza tehnică este o strategie de evaluare a criptomonedelor care se bazează pe utilizarea de grafice și modele de prețuri pentru a determina cel mai bun moment pentru a cumpăra sau vinde o criptomonedă.

Spre deosebire de analiza fundamentală, în tranzacționarea cu criptomonede, analiza tehnică nu diferă mult de orice alt tip de analiză tehnică (pe acțiuni, indici, futures…). Sunt aceleași aspecte de luat în considerare:

Valoarea Bitcoin

Am discutat deja despre asta de mai multe ori, toate criptomonedele sunt mai mult sau mai puțin legate de Bitcoin, iar Bitcoin reprezintă aproximativ 50% din capitalizarea întregii lumi cripto.

Prin urmare, dacă Bitcoin crește, aproximativ 80% din ecosistem va face la fel, iar dacă Bitcoin scade, mai mult sau mai puțin la fel.

Cum să investești în criptomonede?

Există trei modalități diferite, deși cea mai simplă este prima dintre ele:

trading criptomonezi

Cumpărarea criptomonedei reale pe burse (sau brokeri)

Cumpărarea de criptomonede pe burse este un proces relativ simplu, dar necesită urmarea unor pași de bază pentru a te asigura că faci o tranzacție sigură.

 1. Cercetare preliminară: Desigur, despre ceea ce intenționezi să investești, am menționat mai sus ce trebuie să iei în considerare.
 2. Creează un cont pe o bursă: Primul pas este să te înregistrezi și să te identifici pe o platforma de criptomonede de încredere (platformă de schimb cripto sau broker). Unele dintre exchange-urile populare includ: Binance, Coinbase
 3. Depune fonduri: Odată ce contul tău este verificat, trebuie să depui fonduri în contul tău de bursă: Transfer bancar, card de credit sau alte opțiuni.
 4. Selectează criptomoneda: După ce ai depus fonduri în contul tău, navighează prin bursă și selectează criptomoneda pe care dorești să o cumperi.
 5. Efectuează cumpărarea: Odată ce ai selectat criptomoneda, trebuie să introduci suma pe care dorești să o cumperi și să confirmi tranzacția.
 6. Vânzarea criptomonedei: Amintește-ți că faci tranzacții, cauți diferența de prețuri. Când consideri că a sosit momentul, vinde din nou, schimbându-ți criptomoneda în bani fiat sau stablecoins.

La acest punct, ar trebui doar să adăugăm că dacă în loc să tranzacționezi, dorești să le păstrezi ca rezervă de valoare (în special Bitcoin), cel mai recomandat ar fi să le scoți din exchange, pentru a le depozita într-un portofel cripto.

CFDs

Contractele pentru diferență (CFDs) sunt instrumente financiare care permit investitorilor să speculeze asupra prețului unui activ, în acest caz, o criptomonedă, fără a deține de fapt activul subiacent. Prin intermediul CFD-urilor, poți beneficia atât de creșterile, cât și de scăderile prețurilor criptomonedelor fără a le deține fizic.

Contracte futures

Cumpărarea criptomonedelor prin intermediul contractelor futures implică un proces mai complex și este destinat în principal investitorilor experimentați deoarece implică un nivel ridicat de risc. Contractele futures sunt derivate financiare care îți permit să speculezi asupra prețului viitor al unei criptomonede fără a o deține de fapt.

Înainte de a te implica în tranzacționarea futures a criptomonedelor, este esențial să te educi despre cum funcționează piețele futures și să înțelegi riscurile asociate. Cercetează și familiarizează-te cu termenii și conceptele legate de futures.

Unde să faci tranzacții cu criptomonede? | Exemplu practic cu eToro

Și acum a venit momentul să vedem cum să tranzacționăm cu criptomonede, pentru asta, voi selecta brokerul eToro, care permite accesul la criptomonede reale.

etoro broker cripto

Prin urmare, pe eToro, poți cumpăra și vinde peste 50 de criptoactive reale, inclusiv Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), și multe altele.

Amintește-ți că cu acest broker vei plăti comisioane de cumpărare-vânzare de 1% din tranzacție.

Pentru următorul tutorial, voi presupune că deja ai un cont pe eToro și fonduri depuse.

Pentru următorul exemplu, voi alege criptomoneda Bitcoin Cash

Pasul 1: Analizează criptomonedele

Am menționat deja acest lucru într-un punct anterior. Efectuează o analiză de la situația macro la micro. De la starea politicii monetare (expansivă sau contractivă), trecând prin analiza fundamentală, tehnică, și examinând valoarea Bitcoin, și comportamentul său în fiecare moment.

În ceea ce privește analiza fundamentală, pe platforme precum CoinMarketCap, vei putea obține multe informații interesante despre mai mult de 10.000 de criptoactive.

Și pentru analiza tehnică, poți apela la propria platformă eToro, unde vei putea efectua tot felul de analize.

Pasul 2: Caută criptomoneda, Bitcoin Cash (BCH)

Odată ajuns pe platforma eToro, este timpul să cauți criptomoneda în care să investești. Din meniul din stânga sau câmpul de căutare de sus, alege moneda Bitcoin Cash.

Pasul 3: Stabilirea ordinului de cumpărare

Următorul pas este stabilirea ordinului de cumpărare, deși înainte poți efectua o mică analiză tehnică asupra criptomonedei. Pe platforma eToro, poți deschide graficul cu lumânări. Ca să cumperi, selectează „Investește” și adaugă detaliile ordinului, precum suma pe care dorești să o investești, stop-loss și take profit.

Pasul 5: Vânzarea criptomonedei

În cele din urmă, când a venit momentul prețului meu țintă, sau considerăm pe baza informațiilor tehnice, că prețul nu mai poate crește, vom proceda la vânzarea criptomonedelor noastre.

Pentru aceasta, urmăm doar următorii pași:

 • Mergem la portofelul meu în “Portfolio”
 • Facem clic pe butonul “Închide”
 • Efectuăm operațiunea

La acest punct, putem alege, de asemenea, să vindem o parte din poziție sau totalitatea acesteia.

Acesta ar fi procesul, mai mult sau mai puțin simplu, cu care să efectuăm tranzacționarea cu criptomonede reale pe platforma eToro.

eToro

7.5/ 10

Piețe

Europa, Asia

Site web în mai multe limbi

Versiunea mobilă avansată și copytrading

Posibilitatea de tranzacționare a acțiunilor fracționate

* Capitalul dumneavoastră este în pericol. Se aplică și alte comisioane. Pentru mai multe informații, vizitați

Depozit minim:

€50.00

Merită să investești în criptomonede?

Investițiile în criptomonede implică riscuri foarte mari.

Baza oricărei investiții este raportul risc/rentabilitate. Mai precis, cu cât un activ poate genera randamente mai mari, cu atât este mai riscant și mai volatil.

Criptomonedele intră în categoria activelor cele mai riscante.

BTC a fost timp de 9 ani din 12 cel mai bun activ, după cum poți vedea din imaginea de mai jos.

cum să investești în criptomonede

Cea mai bună abordare este să folosești o diversificare corectă a portofoliului, alocând criptomonedelor un procent mic din acesta, care variază în funcție de propria înclinație spre risc.

⚠️ Este foarte important să fii la zi: Taxe Criptomonede România- Impozitarea criptomonedelor

Trading cu criptomonede | Concluzie

Lumea cripto este în continuă evoluție și este probabil să vedem o renaștere a interesului pentru criptomonede.

Tranzacționarea criptomonedelor se bazează pe speculația prețurilor, profitând de fluctuații pentru a obține profituri. Cu toate acestea, este un teren plin de riscuri datorită volatilității sale.

Bitcoin rămâne criptomoneda lider, dar există și alte opțiuni precum altcoins și stablecoins: primele încearcă să ofere alternative la Bitcoin, în timp ce cele din urmă încearcă să reducă volatilitatea legându-se de active stabile.

În orice caz, este esențial să fii bine informat și să ai o strategie solidă înainte de a te aventura în tranzacționarea cripto. Platformele de schimb, cum ar fi eToro, oferă instrumente pentru a cumpăra și vinde criptomonede, dar este crucial să înțelegi piața și ciclurile sale, precum și riscurile asociate, cum ar fi schemele de „pump and dump”.

În rezumat, tranzacționarea cripto poate fi profitabilă, dar este esențial să o abordezi cu precauție și cunoștințe.

În concluzie, dacă decizi să te îmbarci în lumea tradingului cu criptomonede, trebuie să te informezi și să alegi exchange-urile sau brokerii care oferă cea mai mare siguranță. Pe de altă parte, trebuie să știi că este un sector foarte expus la cicluri.

Pro și contra ale tranzacționării cu criptomonede

ProContra
Volatilitate mare și potențial de câștig. Risc de pierderi: Deși volatilitatea poate fi un avantaj, poate fi și un dezavantaj. Natura volatilă a pieței criptomonedelor implică un risc ridicat de pierderi considerabile.
Acces global și flexibilitate: Tranzacționarea criptomonedelor este disponibilă 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, ceea ce permite tranzacționarea la diferite ore și profitarea de oportunități în orice moment.Lipsa de reglementare: Piața criptomonedelor este mai puțin reglementată, ceea ce poate crește riscul de fraudă, manipulare a pieței și securitatea fondurilor.
Diversificarea portofoliului: Criptomonedele pot fi un mod de a diversifica un portofoliu de investiții tradițional.Cunoștințe și lipsa de experiență: De asemenea, este necesară abilitatea de a analiza grafice și tendințe, precum și o strategie adecvată de gestionare a riscurilor. Desigur, nu este suficient doar să investești.

Întrebări frecvente despre tradingul cu criptomonede

Cum să începi în lumea criptomonedelor?

Dacă ești interesat să te inițiezi în lumea criptomonedelor, aici îți las câțiva pași pe care îi poți urma:
1) Învață bazele
2) Alege o platformă de schimb
3) Creează un cont și verifică-ți identitatea
5) Cumpără criptomonede
6) Stochează-ți criptomonedele

Care este cea mai bună cripto pentru investiții?

Nu există o ‘cea mai bună’ criptomonedă pentru tranzacționare, deoarece depinde de strategia ta și de preferințele personale ale fiecăruia. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB), Cardano (ADA) și Dogecoin (DOGE), au volum mare de tranzacționare, lichiditate și volatilitate, ceea ce le face atractive pentru tranzacționarea pe termen scurt.

Unde se face de obicei tranzacționarea cu criptomonede?

Tranzacționarea de criptomonede se face de obicei pe diferite platforme și exchange-uri specializate în criptomonede. Este important să analizezi și să alegi o platformă de încredere și sigură înainte de a efectua orice activitate de tranzacționare. Este recomandat să iei în considerare factori precum reputația, costurile tranzacției, securitatea, varietatea de criptomonede disponibile și instrumentele de tranzacționare oferite.

Articole similare

Sfaturi pentru a alege un bun broker Forex
În anii '70 a fost creat piața Forex sau piața valutară, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere puternică datorită internetului și noilor tehnologii. Există studii care indică faptul că există tranzacții zilnice pe piața Forex în valoare de 7 tr...