Cum să completezi Declarația Unică pentru câștigurile bursiere în România

Tranzacționarea pe piețele financiare (la bursă) a devenit foarte populară și în România. De aceea, impozitarea câștigurilor la bursă ar trebui să fie o temă importantă pentru toți investitorii. Acest articol tratează acest subiect sensibil, încercând să aducă informații utile tuturor participanților la piețele de capital din România și din străinătate.

impozit bursa romania

Trebuie subliniat încă din start că impozitarea câștigurilor la bursă nu se referă doar la câștigurile obținute din tranzacționarea titlurilor de valoare romanești. Foarte mulți brokeri, dacă nu majoritatea, oferă clienților lor acces la piețele internaționale pe lângă piața națională.

Astfel, impozitarea câștigurilor la bursă diferă în funcție de tipul de titlu de valoare tranzacționat sau de faptul că un broker este sau nu rezident în Romania. Aceste mici detalii sunt foarte importante pentru investitori atunci când completează declarația unică pe anul precedent care cuprinde veniturile suplimentare, altele decât cele obținute din salarii sau pensii.

Impozitul pe dividende 2024

Deținătorii de acțiuni într-o companie au dreptul de a încasa dividende. Companiile nu sunt obligate sa plătească dividende, dar multe o fac. Practic, prin plata de dividende, companiile își răsplătesc investitorii.

Dividendele, așadar, reprezintă un venit suplimentar altul decât cel obținut din tranzacționarea acțiunilor. Așadar, se impozitează conform legii.

Impozit Dividende din România

Impozitul pe dividende în România este de 8%. Cu alte cuvinte, din suma brută primită ca dividend, 8% reprezintă impozit. Mai intervine și CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate). Plata către CASS depinde de suma încasată sub forma de dividend.

Există 3 plafoane de 6, 12, si 24 salarii minime brute. Diferența se compară cu aceste plafoane și astfel se calculează CASS. De exemplu, dacă venitul net din dividende nu depășește 6 salarii minime brute, nu se plătește nimic la CASS.

Intre 6-12 salarii minime brute, se plătește 10% din 6 salarii minime. La fel, intre 12-24 salarii brute, se plătește 10% din 12 salarii minime. Tot ce depășește 24 de salarii minime brute se plătește 10% din totalul a 24 de salarii minime brute.

Impozit pentru Dividende din străinătate

Acest capitol este un pic mai complicat pentru ca fiecare țară poate avea un mod diferit de impozitare a dividendelor, cu cote de impozitare care variază. Pentru a evita orice confuzie, există tratate semnate între România și alte țări pentru evitarea așa-numitei „dublei impozitări”. Cu alte cuvinte, investitorul nu va plăti impozit de două ori.

Brokerul este de ajutor în acest sens. Va sfătui investitorul despre ce trebuie sa facă, și dacă rămân teme neacoperite sau neînțelese, investitorul trebuie să se îndrepte spre un profesionist în domeniul taxelor, pentru a evita plata unor taxe suplimentare atunci când nu este nevoie.

Impozit pe câștigurile din transferul titlurilor de valoare 2024

Sursa: bvb.ro

Titlurile de valoare sunt emise de către diferite entități, cum ar fi companii sau guverne, dar și de către oameni. Există numeroase tipuri de titluri de valoare, dar pot fi grupate în trei mari categorii:

  • Titluri cu venit fix
  • Acțiuni
  • Unități în fonduri de investiții

Acțiuni

Acțiunile sunt drepturi de proprietate într-o companie. Pot fi de două feluri:

  • Comune
  • Preferențiale

Deținătorii de acțiuni comune au drept de proprietate proporțional în activele companiei. De asemenea, au dreptul de primi dividende declarate de către managementul companiei. Pot alege managementul companiei pentru că au drept de vot.

Acțiunile preferențiale, așa cum sugerează numele, au drepturi preferențiale. De obicei, investitorii în acest tip de acțiuni primesc dividende în mod regulat.


💡 Citește și:


Obligațiuni

Obligațiunile sunt titluri de valoare cu venit fix emise de corporații sau guverne. Sunt mai puțin lichide decât acțiunile și au un calendar de plată care de obicei include dobânda și plata sumei împrumutate.

Practic, companiile și guvernele se împrumută de pe piață. In schimbul capitalului, plătesc o dobândă în mod regulat iar la finalul perioadei se plătește și suma împrumutată inițial.

👉 Citește mai multe despre obligațiuni aici: Titluri de stat (obligațiuni de stat): investiție sigură și profitabilă?

Unități de fond ETF

Un ETF sau Exchange Trading Fund este un tip de fond de investiții așa-numit „open-ended”. Practic, investitorii pot tranzacționa unitățile de fond pe piețele secundare. ETF-urile sunt foarte populare printre investitorii retail pentru că reprezintă o alternativă mai ieftină de a investi.

Prețul unei unități de fond care aparține unui ETF diferă foarte rar de valoarea netă a activelor sale. Există tot felul de ETF-uri, dar cele mai populare sunt cele care replică valoarea unui indice, cum ar fi indicele S&P 500 din Statele Unite.

Pentru că pot fi tranzacționate, aceste unități de fond pot genera profituri. Ele trebuie declarate și se impozitează conform legislației in vigoare.

👉 Află mai multe despre ETF-uri din următorul articol: Cum să tranzacționezi cu ETF-uri?

Impozit Fonduri de investiții și ETF-uri

Fondurile de investiții pun la un loc banii investitorilor și îi investesc împreună. Pot fi fonduri deschise (ca ETF-urile) sau închise (closed-ended).

Cele deschise emit acțiuni noi în funcție de cerere. La fel, pot retrage de pe piață unități de fond, tranzacțiile având loc de obicei zilnic.

In schimb, cele închise, emit unități in piețele primare. Altă diferență  este ca investitorii nu pot vinde unitățile lor înapoi fondului. In schimb, investitorii în aceste fonduri, numite și fonduri mutuale, le pot vinde altor investitori pe piețele secundare.

👉 Te poate interesa și: Cele mai profitabile fonduri de investiții și fondurile de pensii din România: ghid complet

Pentru toate categoriile de titluri de valoare menționate mai sus, există două situații diferite care trebuie considerate. Practic, totul depinde de broker, dacă este sau nu rezident in România.

Brokeri rezidenți în România

Impozitarea câștigurilor la bursa obținute prin brokeri rezidenți in România se face astfel:

  • 3% din profituri, daca deținerile sunt păstrate mai puțin de un an de la data cumpărării (365 zile).
  • 1% din profituri, daca deținerile sunt păstrate mai mult de un an de la data cumpărării (365 zile).

Simplu sus, deținerile mai lungi de un an se impozitează mai puțin pentru că sunt considerate investiții. Restul se impozitează mai mult, pentru că se consideră că sunt speculații.

Brokeri nerezidenți în România

Dacă brokerul nu este rezident în Romania și nici nu are sediu permanent în tară, se plătește 10% din câștigul net anual. Mai mult, eventuala pierdere neta anuală se poate declara și deduce din câștigurile potențiale care ar putea fi obținute în anii viitori.

Contribuția pentru Asigurările Sociale de Sănătate (CASS) 2024

La fel ca și in cazul dividendelor, baza de calcul o reprezintă cele trei praguri de 6, 12, și 24 de salarii minime brute pe tară. Se va plăti 10% din aceste praguri dacă suma tuturor veniturilor depășește nivelul acestor praguri.

🪙 Un exemplu concret poate fi găsit aici: Taxe Crypto România 2024 – Impozitarea criptomonedelor

Declarația unică 2024

Toți cei care obțin venituri suplimentare într-un an, în afară de salarii sau pensii, trebuie să le declare completând declarația unică.

Ce este declarația unică?

Acesta este un document obligatoriu care servește la plata impozitelor pentru toate veniturile obținute din activități independente, cum ar fi câștigurile la bursă.

Declarația unică se referă la veniturile suplimentare obținute în anul precedent.

Unde se găsește și unde se depune?

Declarația unică se mai numește și Formularul 212 și se poate descărca și depune prin intermediul spațiului privat virtual pus la dispoziție pe site-ul anaf.ro. O altă modalitate este prin intermediul serviciului de depunere declarații disponibil pe site-ul e-gurvernare.ro pe baza certificatului digital.

De asemenea, cel mai simplu poate fi depusă prin postă, trimisă cu confirmare de primire.

Care este termenul de depunere al declarației unice în 2024?

Termenul de depunere al declarației unice în 2024 este până la data de 25 mai 2024 în vederea declarării venitului realizat și stabilirii/definitivării impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale

Cum se plătesc sumele declarate prin declarația unică în 2024?

Obligațiile fiscale din declarația unică trebuie plătite astfel:

  • In contul unic de disponibil 55.04 – “Sume reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire”. Acest cont este deschis pe CNP-ul contribuabilului la Trezoreria Statului.
  • Online pe ghiseul.ro
  • Transfer bancar pe anaf.ro

Ce este nou în declarația unică din 2024?

Una din noutăți este legată de taxele la CASS si CAS – 6, 12, și 24 de salarii minime, respectiv 12 și 24 de salarii minime. Aceste praguri se referă la veniturile din 2023.

Începând cu 2024 contribuțiile la sănătate devin cheltuială deductibilă. Mai mult, se modifică baza de calcul a CASS ca 10% din minim 6 salarii și maxim 60 de salarii.

Concluzie

Impozitarea câștigurilor la bursă depinde de tipul de venit suplimentar obținut și de locul de rezidență al brokerului. Trebuie, de asemenea, ținut cont de pragurile de plată a CASS.

Sumele rezultate trebuie declarate prin completarea declarației unice. Aceasta se depune pană în data de 25 mai a anului în curs, pentru veniturile suplimentare obținute în anul precedent.

FAQ

Ce se întâmplă dacă nu depun declarația unică?

Omiterea declarării veniturilor suplimentare poate avea repercursiuni fiscale și juridice.

De când vor deveni contributiile la sănătate cheltuieli fiscale?

Incepând cu anul 2024.

Care este termenul de depunere a declarației unice?

Declaratia unică se depune până in data de 25 mai a anului in curs, pentru pentru veniturile suplimentare obținute în anul precedent

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...