Bitcoin ETF: Ce este și unde să cumperi?

Cu Bitcoin depășind recent noi bariere financiare, entuziasmul pe Wall Street este reînviat, iar industria nu vrea să rămână în urmă. Recent, în Statele Unite, SEC a aprobat mai multe ETF-uri bazate pe prețul spot al BTC, un eveniment istoric așteptat de mult timp de sector. Astfel, a apărut un Bitcoin ETF.

În Europa, ETF-urile care replică prețul Bitcoinului funcționează deja de ani de zile, deși sunt mai degrabă ETN-uri. Vom aprofunda acest subiect în edițiile viitoare, concentrându-mă pe noutățile și schimbările regulatorii pe care aceste dezvoltări le presupun pentru piața globală.

Ce este un Bitcoin ETF?

Deja există ETF-uri în SUA care încearcă să urmărească această criptomonedă, dar o fac prin contracte futures.

Este important de știut că în Europa există mai multe ETP-uri (Exchange Traded Products) legate de Bitcoin. În total, există 9 astfel de produse, a căror structură legală se definește ca ETN (Exchange Traded Note).

Spre deosebire de deținerea directă a Bitcoin, aceste ETN-uri funcționează ca o notă de datorie nesubordonată emisă de companie. Acest lucru înseamnă că, deși nu dețin Bitcoin fizic în portofoliul lor, aceste ETN-uri sunt garantate de Bitcoin fizic ca garanție, dar fără a oferi o garanție directă din partea emitentului.

👉 Afla mai multe despre ETP-uri în acest articol: ETF-uri, ETP-uri și ETC-uri pentru a investi în Bitcoin

La revizuirea prospectelor celor 9 ETP-uri disponibile în Europa, se observă că toate împărtășesc o structură similară: portofoliile lor constau doar în instrumente de datorie. Aceste instrumente se angajează să replice randamentele unui indice care urmărește Bitcoin. În plus, această datorie este asigurată sau garantată cu criptomonedă reală, care la rândul său este sub custodia unui custode de criptomonede reglementat.

Prin urmare, trebuie să înțelegem că, deși în broșurile de vânzare sau în numele său spune „Bitcoin fizic” sau ceva similar, în realitate, partea fizică se referă la garanția datoriei pe care o avem în portofoliu. Acest lucru este important, deoarece nu este același lucru cu a avea BTC fizic în portofel, și asta adaugă o contraparte în plus. Pentru ETF-urile cu replicare fizică, există doar custodele, pentru un ETN avem și managerul care a emis acea datorie.

Unde poți contracta ETP-uri de Bitcoin?

Unde se tranzacționează un ETF pe Bitcoin?

Bitcoin se tranzacționează pe diverse burse sau ‘exchanges’, unele dintre acestea nu sunt reglementate, în timp ce altele, deși sunt reglementate, au înfruntat situații de faliment, cum a fost cazul FTX și Genesis. Totuși, există alte ‘exchanges’ precum Coinbase, Gemini sau Binance care, în ciuda provocărilor recente de pe piață, au reușit să rămână pe linia de plutire.

Această situație subliniază importanța stocării BTC într-un portofel rece pentru o mai mare securitate.

👉 Citește și: Portofel rece: Ce este, cum funcționează și care este cel mai bun?

ETP-urile de Bitcoin pot urmări valoarea acestei criptomonede în trei moduri diferite, toate bazate pe un indice:

 1. Urmărind contractele futures care se tranzacționează pe piețe precum CME (Chicago Mercantile Exchange) sau CBOE (Chicago Board Options Exchange).
 2. Utilizând datorie garantată care imită randamentele unui indice conceput pentru a replica performanța Bitcoin.
 3. Urmărind prețul la vedere (spot) printr-o replică fizică, ceea ce implică deținerea de Bitcoin real în portofoliul ETP.

Fiecare dintre aceste metode oferă o abordare diferită pentru a investi în Bitcoin prin intermediul produselor financiare reglementate, oferind opțiuni pentru diferite strategii și niveluri de expunere la risc

Bitcoin ETF aprobat de SEC

Pe 10 ianuarie 2024, SEC din SUA a aprobat primele ETF-uri Bitcoin la vedere, un pas crucial pentru integrarea criptomonedelor în sistemul financiar tradițional și atragerea capitalului instituțional către Bitcoin și potențial către alte monede. Această măsură facilitează accesul investitorilor de retail și instituționali la Bitcoin într-un mod reglementat, sigur și transparent, fără a fi nevoie să dețină criptomoneda direct.

Decizia reprezintă o schimbare în percepția regulatorie, tratând criptomonedele ca o clasă de active legitime. Ar putea influența reglementatorii globali către o adopție mai mare a criptoactivelor în piețele financiare reglementate.

Cu fonduri de la nume mari precum Grayscale și Fidelity, oferă opțiuni largi pentru diversificarea portofoliilor, marcând un moment important pentru viitorul investițiilor în criptomonede.

Cele 11 ETF-uri Bitcoin aprobate de SEC

Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă din Statele Unite (SEC) a aprobat recent 11 ETF-uri Bitcoin. Aceste fonduri sunt:

 • Grayscale Bitcoin Trust
  • Ticker: $GBTC
 • Bitwise Bitcoin ETF
  • Ticker: $BITB
 • Hashdex Bitcoin ETF
  • Ticker: $DEFI
 • iShares Bitcoin Trust
  • Ticker: $BIT
 • Valkyrie Bitcoin Fund
  • Ticker: $BRRR
 • ARK 21Shares Bitcoin ETF
  • Ticker: $ARKB
 • Invesco Galaxy Bitcoin ETF
  • Ticker: $BTCO
 • VanEck Bitcoin Trust
  • Ticker: $HODL
 • WisdomTree Bitcoin Fund
  • Ticker: $BTCW
 • Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund
  • Ticker: $FBTC
 • Franklin Bitcoin ETF
  • Ticker: $EZBC

În ceea ce privește taxele (TER) pe care intenționează să le perceapă, BlackRock va percepe 0,2% până când fondul atinge 5 miliarde USD în active sub gestionare (AUM). Bitwise continuă cu 0,24%, în timp ce Ark 21Shares și VanEck au taxe ușor mai mici de 0,25%. Grayscale are cea mai mare rată a taxei pentru un ETF Bitcoin, cu o rată a taxei de 1,5%.

Este demn de menționat, totuși, că SEC a subliniat că aprobarea acestor ETF-uri Bitcoin nu implică o aprobare a utilizării Bitcoin în sine. În plus, volatilitatea prețului Bitcoin rămâne o considerație importantă pentru investitori. De la anunțul SEC, prețul Bitcoin a arătat o volatilitate semnificativă, iar recent a atins noi maxime istorice.

Ce implicații are aprobarea acestui ETF Bitcoin spot?

Aprobarea unui ETF Bitcoin spot are mai multe implicații importante:

 • Legitimarea Bitcoin: aprobarea ETF-urilor Bitcoin spot de către o entitate de reglementare precum SEC din Statele Unite reprezintă un pas important către legitimarea Bitcoin ca un activ financiar convențional. Acest lucru va crește încrederea investitorilor instituționali și de retail în Bitcoin.
 • Cresterea lichiditatii: oferind un nou mod de a investi in Bitcoin, un ETF ar putea atrage mai mulți participanți pe piață, crescând astfel lichiditatea Bitcoin. Acest lucru ar putea duce la o volatilitate mai mica a prețului Bitcoin pe termen lung.
 • Reglementare si supraveghere: existența unui ETF Bitcoin pe loc implica un nivel mai mare de reglementare și supraveghere a pieței Bitcoin. Acest lucru ar putea rezulta într-o protecție mai mare pentru investitori și ar putea ajuta la prevenirea practicilor de piață frauduloase sau manipulative.
 • Impactul asupra pretului Bitcoin: aprobarea unui ETF Bitcoin pe loc ar putea avea un impact semnificativ asupra prețului Bitcoin, atât pozitiv cat și negativ, în funcție de percepția pieței și reacția investitorilor.
 • Inovatie in produsele financiare: aprobarea unui astfel de ETF ar putea, de asemenea, încuraja inovația în spațiul produselor financiare legate de criptomonede, ducând la crearea de mai multe instrumente financiare bazate pe criptoactive.

Aprobarea ETF-urilor spot de către SEC va crește volumul în piața Bitcoin și va adăuga o presiune suplimentara de cumpărare pe o piață deja cu o ofertă limitată. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la stabilirea unui nivel mai mare de credibilitate și legitimitate pentru criptomonede. De aceea, salutam aceste ETF-uri, subliniind credința noastră permanentă că Bitcoin, și criptomonedele în general, sunt viitorul finanțelor.

Declarații ale lui Leif Ferreira, CEO si co-Fondator al Bit2Me

Cumpararea de bitcoini reali

Apariția ETF-urilor spot susținute de big players precum BlackRock, Invesco sau Vaneck, este adevărat că va da activului o aură de legitimitate, dar va contribui și la reducerea lichidității acestuia pe burse.

Până înainte de aprobarea ETF-urilor Bitcoin, existau aproximativ 1.850.000 de Bitcoin disponibili pentru tranzacționare pe toate bursele -centralizate și necentralizate-, restul ofertei active fiind imobil de ani de zile, conform registrelor blockchain, posibil retras din sistem în cold wallets.

Cu intrarea acestui capital instituțional, ETF-urile vor trebui să fie susținute de active reale Bitcoin, ceea ce înseamnă că se va drena și mai mult dacă este posibil lichiditatea acestuia.

Și dacă în consecință, cererea de Bitcoin continuă să răspundă așa cum a făcut-o până acum, ar putea fi unul dintre ultimele momente pentru a opta pentru investirea în Bitcoin reali la prețuri accesibile.

Bit2Me este un intermediar unde poți cumpăra bitcoin reali, în timp ce banii tăi neinvestiți sunt 100% asigurați și depuși la o bancă reglementată in Spania.

 • 🏆 Reglementare: Banca Spaniei
 • 🔒 Fond de garanție: 100% din fondurile clienților.
 • 💼 Active financiare: +240 criptomonede
 • 💲Comisioane Pro: În medie 0,3% din tranzacție
bit2me cripto

Bitcoin ETF în SUA, dar în Europa?

Primul lucru pe care trebuie să-l știi în acest sens, este că cele 11 ETF-uri aprobate de SEC despre care ți-am vorbit sunt doar pentru investitorii din SUA.

Prin urmare, cetățenii din Europa nu pot avea acces la acestea? Adevărul este că nu, nu până când nu vor apărea o serie de ETF-uri sub parametrii de reglementare UCITS.

Ca alternativă, îți ofer o altă serie de instrumente prin care poți investi în Bitcoin dinEuropa, dincolo de achiziționarea activului fizic, în mod indexat: ETP-urile

👉 Cum să cumperi Bitcoin în siguranță din România

Investește în Bitcoin prin ETP-uri

Dacă dorim să investim în aceste ETP-uri, trebuie să deschidem un cont la un broker reglementat care are acces la aceste burse unde se tranzacționează:

 • Euronext
 • Xetra
 • SIX

Deși unele strategii de investiții sugerează includerea acestor produse în portofolii indexate, eu aș recomanda să le ținem separate. Ar fi mai potrivit să creezi un portofoliu diferit, urmând o strategie de cumpărare și păstrare (‘Buy & Hold’), și să-l gestionezi independent în termeni de contribuții și reechilibrări.

Această recomandare se bazează pe faptul că criptomonedele, cum ar fi Bitcoin, încă nu au un istoric extins, în ciuda așteptărilor mari și argumentelor convingătoare despre viitorul lor.

Portofoliile indexate, în general, ar trebui să includă active care au demonstrat o bună performanță de-a lungul multor ani și care au rezistat celor mai grave crize financiare.

Deși unii compară Bitcoin cu aurul, este important să ne amintim că aurul a durat aproximativ 4.000 de ani pentru a-și dobândi statutul actual de „refugiu sigur”. Trebuie menționat că nu sunt împotriva criptomonedelor, dar pentru a considera Bitcoin ca ‘aur digital’, este necesar să-și demonstreze valoarea și rezistența la cea mai dură probă, trecerea timpului.

Dacă, în ciuda considerațiilor anterioare, decizi să investești în ETP-uri Bitcoin, ai opțiunea de a face acest lucru prin intermediul diferiți brokeri, cum ar fi Freedom24.

Cele mai bune ETP-uri Bitcoin

În continuare voi lista ETP-urile Bitcoin care sunt disponibile în Europa:

 • DDA Physical Bitcoin ETP
  • TER: 0,95%
  • Randament 1 an: 154,43%
  • Volatilitate 1 an: 45,38%
  • Ticker: XBTI
 • 21Shares Bitcoin Core ETP
  • TER: 0,21%
  • Randament 1 an: 154,03%
  • Volatilitate 1 an: 44,76%
  • Ticker: 21BC
 • CoinShares Physical Bitcoin
  • TER: 0,98%
  • Randament 1 an: 152,19%
  • Volatilitate 1 an: 44,81%
  • Ticker: BITC
 • VanEck Bitcoin ETN
  • TER: 1,00%
  • Randament 1 an: 151,83%
  • Volatilitate 1 an: 45,26%
  • Ticker: VBTC
 • WisdomTree Physical Bitcoin
  • TER: 0,95%
  • Randament 1 an: 151,79%
  • Volatilitate 1 an: 44,68%
  • Ticker: WBIT
 • 21Shares Bitcoin ETP
  • TER: 1,49%
  • Randament 1 an: 150,63%
  • Volatilitate 1 an: 44,73%
  • Ticker: 2BTC
 • ETC Group Physical Bitcoin
  • TER: 2,00%
  • Randament 1 an: 149,02%
  • Volatilitate 1 an: 44,99%
  • Ticker: BTCE
 • 21Shares Bitcoin Suisse Index ETP
  • TER: 2,50%
  • Randament 1 an: 123,59%
  • Volatilitate 1 an: 44,52%
  • Ticker: 21XA
 • 21Shares Bitcoin Cash ETP
  • TER: 2,50%
  • Randament 1 an: 116,81%
  • Volatilitate 1 an: 91,64%
  • Ticker: ABCH

Diferențe între un ETC de bitcoin și deținerea directă a Bitcoin

Amandouă sunt două modalități de a fi expus pe piața criptomonedelor, dar fiecare are propriile caracteristici și avantaje. Aici încerc să îți arăt principalele diferențe dintre ele.

 • Proprietate directă vs. Reprezentare:
  • Proprietate Directă de Bitcoin:
   • Când deții Bitcoin direct, ai control complet asupra activelor tale. Ai acces la un portofel de criptomonede și deții cheile private care controlează bitcoinii tăi. Asta înseamnă că ești proprietar real al criptomonedei și o poți folosi pentru tranzacții sau o poți ține ca investiție pe termen lung.
  • ETC de Bitcoin:
   • Un ETC este un instrument financiar care urmărește prețul Bitcoin. Când cumperi un ETC de Bitcoin, nu achiziționezi Bitcoin real. În schimb, cumperi un fel de certificat sau contract care reprezintă proprietatea unei cantități specifice de Bitcoin. Nu ai control direct asupra activelor subiacente, așa cum ai avea cu proprietatea directă de Bitcoin.
 • Custodie și Securitate:
  • Proprietate Directă de Bitcoin
   • Ai responsabilitatea de a gestiona securitatea bitcoinilor tăi. Asta implică alegerea unui portofel sigur, protejarea cheilor private și luarea de măsuri suplimentare pentru a preveni furtul sau pierderea activelor tale.
  • ETC de Bitcoin
   • Custodia și securitatea activelor subiacente sunt responsabilitatea entității emitente a ETC. Acest lucru poate oferi o anumită comoditate pentru investitorii care nu doresc să se ocupe de gestionarea securității criptomonedei, dar implică și încrederea într-o terță parte pentru a-ți proteja activele.
 • Lichiditate și Acces:
  • Proprietate Directă de Bitcoin
   • Poți cumpăra, vinde sau transfera bitcoinii tăi în orice moment, atâta timp cât ai acces la o platformă de schimb de criptomonede și un portofel. Lichiditatea poate varia în funcție de platformă și de cantitatea pe care dorești să o cumperi sau să o vinzi.
  • ETC de Bitcoin
   • ETC-urile Bitcoin sunt tranzacționate pe bursele de valori convenționale, ceea ce poate facilita cumpărarea și vânzarea lor. Acestea oferă o accesibilitate mai mare investitorilor care nu sunt familiarizați cu criptomonedele și preferă să utilizeze conturile lor de brokeraj tradiționale.
 • Reglementare și Fiscalitate:
  • Deținerea Directă de Bitcoin
   • Reglementările și fiscalitatea deținerii Bitcoin pot varia în funcție de jurisdicție. Investitorii pot fi supuși impozitării pe câștigurile de capital și trebuie să respecte legile locale de declarare fiscală.
  • ETC de Bitcoin
   • ETC-urile Bitcoin sunt adesea reglementate ca instrumente financiare tradiționale și pot fi supuse reglementărilor și cerințelor fiscale specifice țării lor. Investitorii trebuie să înțeleagă și să respecte aceste reglementări.

În rezumat, deținerea directă de Bitcoin oferă un control mai mare și proprietate asupra criptomonedei, dar implică și o responsabilitate mai mare în termeni de securitate și gestionare. Pe de altă parte, ETC-urile Bitcoin oferă o modalitate mai accesibilă de a obține expunere la prețul Bitcoin, dar implică adesea o autonomie mai mică și o dependență mai mare de terți pentru custodia și securitatea activelor subiacente.

Care este costul ETC-urilor Bitcoin

Costul ETC-urilor Bitcoin poate varia în funcție de emitent și produsul specific. Iată câteva componente ale costurilor pe care investitorii ar trebui să le ia în considerare atunci când evaluează ETC-urile Bitcoin:

 • Comisioane de gestionare
  • ETC-urile Bitcoin au în general un comision de gestionare anuală sau periodică ce este perceput investitorilor pentru serviciile de gestionare a fondului și urmărirea performanței activului subiacent. Aceast comision este exprimat ca un procent din activele sub gestionare (AUM) și poate varia de la un ETC la altul.
 • Comisioane de cumpărare și vânzare
  • La fel ca și cu alte instrumente financiare, investitorii pot suporta comisioane la cumpărarea și vânzarea ETC-urilor Bitcoin. Aceste comisioane depind de platforma de tranzacționare pe care o utilizați și pot varia în funcție de broker sau bursă.
 • Costurile de finanțare
  • Unele ETC-uri Bitcoin pot utiliza derivate financiare, cum ar fi contractele futures, pentru a urmări prețul Bitcoin. Acest lucru poate implica costuri de finanțare, cum ar fi dobânzi sau taxe de rollover, care afectează performanța ETC pe termen lung.
 • Alte costuri ascunse
  • Este important să revizuiți documentația și informațiile furnizate de emitentul ETC pentru a identifica orice cost suplimentar, cum ar fi cheltuielile de operare sau costurile asociate cu structura specifică a produsului.

TER mediu al ETC-urilor Bitcoin disponibile în Europa este în jur de 1%. Deși am menționat costurile implicite, cum ar fi eroarea de urmărire și spread-ul, nu trebuie să ne alarmăm, deoarece acestea sunt minime.

Pe de altă parte, avem problema fiscală, care este similară cu cea a acțiunilor și, de asemenea, nu beneficiază de avantajul transferurilor ca fondurile de investiții.

Scurtă analiză de piață despre starea și perspectivele Bitcoin 2024

Argumentul că aprobarea ETF-urilor Bitcoin de către mari manageri de fonduri, cum ar fi BlackRock, ar putea crește exponențial cererea sa devine din ce în ce mai relevant în lumea criptomonedelor. ETF-urile facilitează investițiile în Bitcoin pentru un spectru mai larg de investitori, în special cei care preferă canalele de investiții tradiționale, oferind o formă mai accesibilă și reglementată de expunere la această criptomonedă.

În plus, este important să luăm în considerare fenomenul Halving în ecuație. Halving-ul este un eveniment programat care are loc aproximativ la fiecare patru ani și reduce la jumătate recompensa pe care minerii Bitcoin o primesc pentru validarea tranzacțiilor. Acest proces reduce rata la care se generează noi Bitcoin, făcându-l un eveniment deflaționist. Istoric, Halving-urile au fost urmate de creșteri semnificative în prețul Bitcoin, deși trecutul nu este întotdeauna un indicator precis al viitorului.

Bitcoin Halving

Impactul Halvings asupra prețului Bitcoin este un subiect de dezbatere constantă. Mulți susțin că reducerea ofertei de noi Bitcoins, în combinație cu o cerere stabilă sau în creștere, ar trebui teoretic să crească prețul acestuia. Cu toate acestea, este crucial să se țină cont că piața criptomonedelor este influențată de o multitudine de factori, și nu doar de ofertă și cerere. Aspecte precum reglementarea guvernamentală, adoptarea tehnologiei blockchain, sentimentul pieței și schimbările în peisajul economic global, joacă de asemenea roluri importante în determinarea prețului Bitcoin.

👉 Mai multe despre Bitcoin Halving: Înjumătățirea Bitcoin (Bitcoin Halving): Ce este și când se întamplă?

În cele din urmă, pe lângă acești factori fundamentali, există și analizele tehnice realizate de experți în criptomonede. Aceste analize se concentrează pe modelele de prețuri, volumele de tranzacționare și alți indicatori tehnici pentru a prezice mișcările viitoare ale prețului Bitcoin. Deși analizele tehnice pot oferi perspective valoroase, este de asemenea important să ne amintim că piata criptomonedelor este notoriu volatilă și predicțiile precise pe termen lung sunt extrem de dificil de făcut.

Concluzii despre ETF-urile Bitcoin | opinii

O observație cheie este că activele care au fost financiarizate, adică acelea care au trecut de la a nu fi cotate pe burse mari la a face parte din ele, tind să dezvolte corelații mai strânse, în special în momente de tensiune și incertitudine mare. Acest fenomen a fost observat într-o varietate de active, inclusiv materii prime, metale prețioase, imobiliare și private equity. Deși corelația nu devine perfectă (1 sau -1), tendința indică o îndepărtare treptată de zero.

În ceea ce privește timpul, susțin ipoteza că doar acesta ne va dezvălui dacă Bitcoin se poate consolida ca noul aur digital. Istoria ne învață că inovațiile monetare trec de obicei printr-un ciclu de euforie și creștere exponențială, urmat de practici frauduloase și abuzive. Acest model duce de obicei la o reglementare guvernamentală mai mare și, în multe cazuri, la aproprierea inovației.

Pro și contra investiției în Bitcoin

ProDezavantaje
AnonimatLipsa de reglementare
UrmăribilitateFalimente recente
Extrem de dificil de confiscat sau furat dacă este păstrat într-un Cold WalletIstoric scurt în serii de timp
Opționalitate pozitivăLa fel ca aurul, pariem sau credem că cineva ne va cumpăra la un preț mai mare pentru că este ceva rar. Aurul a trecut deja acest test de milenii.
Adoptare lentă

FAQ

A atins Bitcoin un nou record după aprobarea Bitcoin ETF în SUA?

Da, Bitcoin a atins niveluri maxime dar nu imediat după aprobare, ci un pic mai târziu. Entuziasmul investitorilor a dus cotația Bitcoin pană peste $70,000.

De ce preferă investitorii ETF-uri?

Un răspuns simplu este cel legat de costuri. ETF-urile pur și simplu urmăresc prețul unui activ, cum ar fi Bitcoin, dar costurile de tranzacționare sunt semnificativ mai mici.

Cand a avut loc ultimul Bitcoin Halving?

Ultimul Bitcoin Halving a avut loc în 20 Aprilie 2024 și următorul este asteptat peste 4 ani.

Articole similare