Ce este Bitcoin (BTC)? | Prima criptomonedă

Bitcoin a fost creat în 2009 și creatorul său s-a ascuns sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto. Ce este Bitcoin – este o monedă virtuală creată printr-o combinație de rețele de calculatoare, criptografie și software. Este creat de un blockchain, cunoscut și sub acronimul BC (Blockchain).

moneda bitcoin

Ce este Bitcoin?

Cheia creării BTC stă la baza designului său, deoarece numărul de bitcoin în circulație nu poate crește arbitrar. Bitcoin este o monedă proiectată explicit pentru a fi rară.

Astfel, îndeplinește prima condiție de a fi considerată o monedă. Totusi, mai rămâne de îndeplinit a doua condiție, adică acceptarea de către societate.

Bitcoin a fost creat ca un mod de a elimina intermediarii guvernamentali din tranzacțiile comerciale. Cu această monedă, toate tranzacțiile sunt reglementate de semnături digitale în loc de monede fiat emise de băncile centrale.

În acest fel, fiecare parte a blockchainului intră în funcțiune pentru a verifica o tranzacție, făcând extrem de dificilă corupția sistemului.

Însă, fiind o monedă descentralizată, valoarea sa este determinată de cererea și oferta de token-uri existente, motiv pentru care este numită criptoactiv. Prețul primei tranzacții Bitcoin a fost de 0,00076 dolari per token.

Care a fost valoarea maxima atinsă de Bitcoin?

În octombrie 2021, Bitcoin a atins cel mai înalt preț din istorie, ajungând la 68.000 de dolari. Prețul a fost alimentat de masele de oameni care au început să cumpere BTC în timpul pandemiei.

Până în 2022, valoarea Bitcoin a scăzut la aproximativ 20.000 de dolari în medie pe parcursul lunii august. Aceasta este o corecție tipică pentru Bitcoin.

Totuși, unul dintre motivele pentru care această criptomonedă este atât de importantă în lumea criptoactivelor este că, fiind criptomoneda numărul unu în ceea ce privește capitalizarea pieței și volumul, fluctuațiile de preț pe care le suferă influențează direct sau indirect toate celelalte criptomonede și criptoactive. În acest fel, funcționează ca un indicator al sentimentului pieței față de aceste instrumente.

👉 Cum să investești în criptomonede | Ghid de bază pentru începători

Cum funcționează BTC?

Bitcoin este, pe scurt, o monedă digitală descentralizată. Această monedă poate fi tranzacționată oriunde este acceptată.

Mai mult, permite tranzacții sigure fără necesitatea instituțiilor bancare intermediare. Funcționează cu tehnologia blockchain. Acest lucru înseamnă că utilizează tehnologia Peer-to-Peer pentru a opera fără necesitatea unei bănci.

Cu alte cuvinte, Bitcoin funcționează ca orice altă monedă, deoarece permite achiziționarea de bunuri și servicii, dar cu diferența că valoarea sa se schimbă în funcție de cerere și ofertă, precum și de alți factori. Fiecare tranzacție cu BTC este înregistrată într-un mare registru, accesibil public, astfel încât tranzacțiile să fie rapide și sigure.

Bitcoin code: ce este?

Când plătești un produs sau un serviciu cu Bitcoin, poți folosi propriul portofel și efectua tranzacția manual sau poți folosi un cod Bitcoin. Acesta este un cod QR care stochează informațiile legate de o plată și, odată scanat, permite utilizatorului să plătească direct din propriul portofel folosind Bitcoinii stocați.

Aceste coduri facilitează și simplifică tranzacțiile între utilizatori.

Ce inseamna bitcoin mining?

Termenul „mining„, minarea criptomonedelor, se referă la munca de producere a noilor noduri sau blocuri care sunt integrate în rețea. Minarea creează noi Bitcoin.

Minerii se oferă voluntar să-și utilizeze competențele informatice pentru a menține rețeaua în funcțiune și sunt recompensate cu Bitcoin sub formă de plată.

În primele etape ale minării BTC, operatorii primeau recompense foarte mari atunci când creau noi token-uri de adăugat la lanț, până la 50 BTC la momentul creării. Pe măsură ce crearea de noi blocuri se apropie de limită, recompensele pentru minare devin din ce în ce mai mici: în prezent se primesc 6,25 BTC pentru fiecare bloc nou.

Pentru a crea un nod nou este necesar să validezi și să rezolvi multiple și complexe probleme matematice prin algoritmi, astfel încât blocul să fie corect și nicio tranzacție să nu fie duplicată. În plus, operatorul trebuie să fie primul care obține aceste validări pentru a fi plătit. Acesta este așa-numitul dovadă de muncă.

Împărțirea Bitcoin: ce este?

Crearea de noi Bitcoin este nelimitată?

Nu, Bitcoin are un număr maxim de 21.000.000 de monede care pot exista, iar în prezent numărul de monede în circulație este de 19.142.200 BTC.

Pentru a controla această producție, la fiecare patru ani cantitatea de Bitcoin plătită pentru minare este înjumătățită. Acest fenomen este cunoscut sub numele de înjumătățirea Bitcoin sau halving Bitcoin.

Pleacă de la premisa că raritatea creează valoare, creatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto, a stabilit că doar un număr limitat de unități monetare ale criptomonedei sale ar fi fost create. Limitând oferta de Bitcoin, a încercat să elimine consecințele generării excesive de bani, așa cum se întâmplă cu dolarul, adică devalorizarea. Nakamoto a creat astfel un cod care împiedică crearea a mai mult de 21 de milioane de Bitcoin.

Bitcoin halving?

Prin urmare, la fiecare patru ani, cantitatea de Bitcoin pe care un miner o primește pentru generarea unui nou bloc în lanț este înjumătățită, adică la fiecare 210.000 de blocuri extrase. Înjumătățirea Bitcoin are ca scop încetinirea vitezei cu care noi Bitcoin intră în ofertă, iar acest proces s-ar extinde până în 2140.

  • 2009: recompensa pentru fiecare bloc în mining de Bitcoin a început la 50 BTC per bloc.
  • 2012: A avut loc prima înjumătățire a Bitcoin, astfel încât minierii primesc doar 25 BTC per bloc.
  • 2016: A avut loc a doua înjumătățire a Bitcoin, astfel încât recompensa per bloc devine 12,5 BTC.
  • 2020: A treia înjumătățire. Recompensa pentru fiecare nou bloc este în prezent de 6,25 BTC.
  • 2040: Va avea loc ultima înjumătățire și se va atinge limita de 21 de milioane de Bitcoin, astfel încât nu se va putea mina niciun nou bloc.

Odată extras ultimul Bitcoin, minierii vor primi o recompensă sub formă de comisioane de tranzacție. În prezent, comisioanele pentru mineri sunt mici și vor crește odată cu scăderea premiilor în bitcoin.

Cum funcționează sistemul Bitcoin?

Sistemul Bitcoin funcționează cu tehnologia Blockchain. Aceasta este o rețea descentralizată care procesează fiecare tranzacție și garantează că este unică și irepetabilă.

Această monedă este tranzacționată conform schemei P2P (peer-to-peer), adică tranzacțiile au loc direct între participanți (expeditorul și destinatarul) și tranzacția este stocată în blockchain ca intr-un mare registru public. Nu are nevoie de intermediari, tranzacțiile fiind sigure și la costuri reduse.

Pro și contra achiziționării Bitcoin

Avantajele achiziționării BitcoinDezavantajele achiziționării Bitcoin
Fiind prima criptomonedă de pe piață, a adunat cea mai mare comunitate globală de utilizatori care creează, tranzacționează, investesc și utilizează Bitcoin.Investiția în Bitcoin, ca și în alte cripto-active, implică un risc de pierdere a capitalului dacă este achiziționat cu levier financiar.
A creat baza conceptuală și tehnologia care ulterior ar fi fost utilizată nu numai în noile monede, dar și în alte active care utilizează Blockchain. Prin urmare, Bitcoin este un punct de referință într-o întreagă piață care crește în fiecare zi.Achiziționând Bitcoin la vedere, acceptați volatilitatea prețului fiecărei unități valutare.
A având un număr limitat de monede, se protejează de devalorizare pe termen lung, spre deosebire de moneda fiat, care este emisă fără limite și, în consecință, se devalorizează.Procesul de verificare a tranzacțiilor poate dura în medie 10 minute, în timp ce pe alte rețele, cum ar fi Ethereum, timpul de verificare este de aproximativ 13 secunde.
Este o monedă fără limite geografice; este posibil să plătiți oriunde criptomonedele au un cadru normativ.Utilizatorul este singurul responsabil pentru securitatea propriilor criptomonede.
Siguranța tranzacțiilor este garantată de criptografie, care împiedică duplicarea tranzacțiilor sau erorile matematice. Prin urmare, toate blocurile active trebuie să poată verifica aceeași tranzacție fără erori, după care informațiile sunt stocate pentru fiecare tranzacție ulterioară.
Este o monedă descentralizată, adică nu este controlată de nicio bancă centrală.
Are o lichiditate imediată, astfel încât este posibil să vindeți propriul Bitcoin în orice moment și să primiți echivalentul în dolari sau într-o stablecoin cum ar fi USDT sau BUSD.

Unde să cumpărați Bitcoin?

Există în principiu două moduri de a cumpăra Bitcoin: printr-o platformă de schimb de criptomonede (Exchange) sau printr-un broker. Unele dintre cele mai populare platforme de schimb pentru cumpărarea de Bitcoin sunt Binance, Coinbase, Kraken, OKEx, Huobi Global, HitBTC și Bitfinex.

Cumpărarea Bitcoin printr-un exchange are scopul fundamental de a cumpăra și deține. Dar dacă doriți să faceți tranzacții cu Bitcoin, cel mai sensibil lucru este să operați printr-un broker online.

Acest lucru vă va permite să aveți o expunere mai mare la piață, deși riscurile de pierdere a capitalului cresc semnificativ.

Cei mai buni brokeri pentru a cumpăra Bitcoin in Romania

BrokerComisioane/SpreadsObservații
eToro1% din achiziția sau vânzarea de BTC.Pentru CFD se aplică rata overnight.Este unul dintre cei mai buni brokeri pentru a cumpăra BTC și în CFD. Operațiunile short pe criptomonede sunt efectuate ca CFD.
XTBSpread minim de 0,22% față de prețul pieței. Nicio comision.Permite tranzacționarea a 16 criptomonede, inclusiv BTC, cu o execuție rapidă. Leverage până la 1:2.
Interactive Brokers0.12% to 0.18% of Trade ValueNu există Added Spreads, Markups or Custody Fees
IG BrokerSpread minim de 38 de puncte. Se aplică comisioane overnight: 0,0694% pentru pozițiile lungi și 0,0139% pentru pozițiile scurte.Este unul dintre principalii furnizori de CFD pe piață. Oferă stop garantat și protecție a soldului negativ.

Brokeri recomandați

Depozit minim:

€50.00

Depozit minim:

€0.00

Depozit minim:

€10.00

Articole similare