Cum se impozitează dividendele in România

Multe companii aleg sa își răsplătească acționarii prin distribuirea de dividende. În acest articol vom discuta despre ce sunt dividendele si, mai ales, cum se impozitează dividendele in România

impozit dividende 2024 persoane fizice

Ce sunt dividendele?

Înainte de a vedea cum se impozitează dividendele in România, trebuie să clarificăm ce sunt acestea. Prin deținerea de acțiuni într-o companie, investitorii dețin o mică parte din acea companie.

Practic, investitorii au numeroase drepturi, cum ar fi dreptul de vot, dar și dreptul de a incasa dividende, în cazul in care compania alege să plătească așa ceva. Trebuie menționat că nu toate companiile aleg sa plătească dividende.

De exemplu, unele companii preferă să reinvestească profiturile, fiind convinse ca in acest fel afacerea va crește mai repede. Altele, în schimb, preferă să repartizeze profiturile acționarilor, în forma de dividende. Pe scurt, dividendele reprezintă o cotă parte din profit care se plătește fiecărui asociat.

Cu alte cuvinte, cu cat mai multe acțiuni un investitor deține într-o companie, cu atât mai multe dividende va primi. Este esențial să înțelegem că cele mai bune dividende nu provin doar din cantitatea de acțiuni deținute, ci și din calitatea și stabilitatea companiilor alese pentru investiții.

Dividendele se plătesc de obicei anual, dar în unele țări, cum ar fi Statele Unite ale Americii, se plătesc trimestrial. Si în România pot fi plătite trimestrial, depinzând de tipul de activitate al societății.


💡 Citeste și despre companiile cu:


Fiind un venit suplimentar pentru investitori, dividendele sunt impozitate. Dar cum se impozitează dividendele in România?

Impozitul și CASS pe dividende 2024

Impozitul pe dividende în România este de 8%. Cu alte cuvinte, din suma brută primită ca dividend, 8% reprezintă impozit.

Dar acesta nu este tot ce trebuie plătit. Mai intervine și CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate). Plata către CASS depinde de suma încasată sub forma de dividend.

Astfel, exista trei plafoane: de 6, 12, si 24 de salarii minime. După ce se deduce impozitul din dividendele brute, diferența se compara cu cele trei plafoane, astfel:

  • Dacă venitul net din dividende este mai mic decât 6 salarii minime, nu se plătește nimic la CASS.
  • Dacă venitul net din dividende este intre 6 si 12 salarii minime, se plătește impozit CASS de 10% din suma a 6 salarii minime pe economie.
  • Dacă venitul net din dividende este intre 12 si 24 salarii minime, se plătește impozit CASS de 10% din suma a 12 salarii minime pe economie.
  • În final, dacă venitul net din dividende este mai mare decât 24 salarii minime, se plătește impozit CASS de 10% din suma a 24 de salarii minime pe economie.

În 2023, salariul minim brut pe economie a fost de 3300 RON. Începând cu 1 iulie 2024, acesta va creste la 3700 RON.

Interval venit net din dividendeImpozit CASS aplicatExemplu de calcul
Sub 6 salarii minime (19,800 RON)Nu se plătește nimicVenit 15,000 RON: 0 RON impozit
Între 6 și 12 salarii minime10% din 19,800 RON (6 salarii minime)Venit 25,000 RON: 1,980 RON impozit (10% din 19,800 RON)
Între 12 și 24 salarii minime10% din 39,600 RON (12 salarii minime)Venit 35,000 RON: 3,960 RON impozit (10% din 39,600 RON)
Peste 24 salarii minime10% din 79,200 RON (24 salarii minime)Venit 50,000 RON: 7,920 RON impozit (10% din 79,200 RON)
Prag CASS dividende 2024 și exemple

Cât se plătește impozit pe dividende?

Impozit dividende 2024 – bazele impozitării

Un lucru foarte important de menționat este că plătitorul dividendelor retine la sursă impozitul de 8%. Înainte de 1 ianuarie 2023 cota era de 5%.

Plătitorul dividendelor, pe lângă obligațiile de plată, are și obligații declarative. Astfel, trebuie sa depună Formularul 100 „Declarație pentru obligațiile de plata la bugetul de stat” și Formularul 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă, veniturile din jocuri de noroc și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit”.

Pe scurt, plătitorul dividendelor are obligații de plată și declarative, iar beneficiarul plătește CASS-ul, dacă este cazul.

⚠️ Fii la curent cu: Declarația Unică pentru câștigurile bursiere în România

Impozit pe dividende plătite de companii sau fonduri din Romania

Acest aspect ar trebui să fie clar deja. Tot ce s-a prezentat în acest articol pană în acest moment se referă la dividende plătite de companii sau fonduri din România.

Așadar, în România se plătește un impozit de 8% pe dividendele primite de la companii sau fonduri din România. De asemenea, important este faptul că acest impozit se reține la sursă.

Ce înseamnă asta?

Simplu, înseamnă că investitorul nu trebuie sa facă absolut nimic. Mai exact, firma reține impozitul și îl plătește statului în numele investitorului.

Cu alte cuvinte, investitorul va vedea în conturile sale doar valoarea netă a dividendelor primite, fără a se preocupa daca impozitul pe dividende a fost plătit. Nu este responsabilitatea lui.

Responsabilitatea investitorului, după cum am menționat deja, revine atunci când trebuie să plătească CASS în funcție de dividendele încasate. Firma nu intervine in acest aspect, așa că toată responsabilitatea revine investitorului.

👉 Cele mai bune acțiuni de la Bursa de Valori București (BVB)

Impozit pe dividende plătite de companii sau ETF-uri din străinătate

Aici lucrurile se complică.

Depinde de țara în care este înregistrata compania respectivă. Daca, de exemplu, un investitor român are acțiuni la Apple, o companie din Statele Unite ale Americii, atunci va încasa dividende trimestrial.

Acesta este doar un exemplu. Problema este că fiecare țară poate avea un mod diferit de impozitare a dividendelor, cu cote de impozitare care variază enorm. De exemplu, în unele țari impozitul pe dividende poate fi zero, iar în altele poate creste pana la 35% sau chiar mai mult.

Pentru a evita orice confuzie, există tratate semnate între România și alte țări pentru evitarea așa-numitei „dublei impozitări”. Cu alte cuvinte, investitorul nu va plăti impozit de două ori.

Brokerul este de ajutor în acest sens. Va sfătui investitorul despre ce trebuie sa facă, și dacă rămân teme neacoperite sau neînțelese, investitorul trebuie să se îndrepte spre un profesionist în domeniul taxelor, pentru a evita plata unor taxe suplimentare atunci când nu este nevoie.

👉 Află mai multe în ghidul nostru de cum să investești în dividende

Investiții prin brokeri rezidenți in Romania

Aici trebuie să facem o distincție mai mare decât ar părea inițial. Mai precis, dacă se investește printr-un broker rezident in Romania SAU care are un sediu permanent în Romania, se plătesc impozite astfel:

  • 3% din profituri, daca deținerile sunt păstrate mai puțin de un an de la data cumpărării (365 zile).
  • 1% din profituri, daca deținerile sunt păstrate mai mult de un an de la data cumpărării (365 zile).

În plus, investitorul își asumă pierderile 100%, fără a beneficia de nicio deducere atunci când vine vorba de plata taxelor. In schimb, avantajul este ca broderul se ocupă de tot ce înseamnă declarații, rețineri, și plăti ale impozitelor pe eventualele câștiguri.

Investiții prin brokeri nerezidenți in Romania

În aceasta categorie se includ nu doar brokerii nerezidenți în Romania. Aceștia trebuie să nu aibă sediu permanent in tară.

Astfel, investitorul va plăti impozit doar pe diferența dintre cat a câștigat si cat a pierdut într-un an fiscal. Avantajul, în acesta caz, este că eventuala pierdere netă anuală va putea fi dedusă din eventualele câștiguri viitoare.

Brokeri recomandați

Depozit minim:

€50.00

Depozit minim:

€1.00

Depozit minim:

€10.00

Ce mai trebuie adăugat la CASS?

Mai devreme în acest articol am menționat cele trei praguri de plată a CASS, însă investitorii mai trebuie să tină cont de ceva. Pe lângă sumele obținute din dividende, investitorii trebuie să adauge câștigurile obținute din alte activități, cum ar fi tranzacționarea cu criptomonede, închirierea de locuințe, asocierea cu o persoană fizică, drepturi de proprietate intelectuala, activități agricole, silvicultură si piscicultură, activități independente, sau orice alt venit din alte surse.

Cu alte cuvinte, orice alt venit din activitățile enumerate in paragraful precedent se adaugă dividendelor nete încasate, și apoi se compară cu cele trei praguri de plată la CASS.

Calcul impozit dividende 2024 – exemplu

Pentru a înțelege complet cum se impozitează dividendele, iată un exemplu.

impozit dividende persoane fizice

Să presupunem că o companie decide să distribuie o parte din profitul său anual acționarilor săi, sub forma de dividende. La fel, să presupunem că un acționar are dreptul la dividende în sumă de 150.000 RON in luna martie 2024.

Plătitorul dividendelor, adică societatea care distribuie dividende, retine impozitul de 8% la sursă, astfel: 150.000*8% = 12.000 RON .

Această sumă reprezintă impozitul pe dividende și se declară și se plătește de către societate pana pe data de 25 aprilie 2024. Astfel, responsabilitatea completării și declarării formularelor 100 si 205 revine societății.

Beneficiarul dividendelor va incasa diferența dintre suma bruta și impozit, adică:

150.000 – 12.000 = 138.000 RON

Din acest moment, responsabilitatea eventualei plăti către CASS revine beneficiarului dividendelor. Acesta are responsabilitatea de a compara suma netă încasata ca dividend cu cele trei plafoane menționate anterior: 6, 12, si 24 salarii.

La începutul anului 2024, salariul mediu brut in Romania a fost de 3300 RON. Așadar:

  • 6 salarii medii brute = 3300 *6 = 19.800 RON
  • 12 salarii medii brute = 3300 *12 = 39.600 RON
  • 24 salarii medii brute = 3300 * 24 = 79.200 RON

Pentru ca suma neta încasata de beneficiar sub forma de dividende (138.000 RON) este mai mare decât suma a 24 de salarii medii brute, acesta va trebui sa plătească CASS un impozit de 10% din ultimul plafon, adică:

79.200 * 10% = 7.920 RON

Astfel, va completa declarația unică în 30 de zile de la data încasării dividendelor. Plata o va face pana în 25 mai 2025.

👉 În ce să investești 1.000 de euro în România în mod sigur?

Interactive Brokers

Când vine vorba de plata impozitelor, un broker bun este foarte important.
IBKR vă ușurează munca.

Concluzie

Pentru investitorii care se întreabă cum se impozitează dividendele in Romania, acest articol tratează toate aspectele.

Principalul lucru de reținut este că impozitul pe dividende in 2024 este de 8%. Totuși, la fel de importante sunt următoarele aspecte.

În primul rând, faptul ca impozitul pe dividende este reținut la sursă. Adică, este plătit de firmă, nu de investitor.

În al doilea rând, investitorului îi revine sarcina de a plăti eventuala contribuție la CASS, considerând diferitele praguri existente.

Mai mult, trebuie să adauge la suma neta obținută din dividende și alte sume obținute din alte activități, și doar apoi să compare cu cele trei praguri care există pentru plata CASS.

În cele din urmă, investitorul trebuie să ia în considerare tipul de broker cu care tranzacționează (rezident sau nerezident in Romania, cu sediul in Romania sau nu). De asemenea, investitorul trebuie să tină cont de faptul că salariul mediu brut in Romania va creste la 3700 RON începând cu 1 iulie 2024, ceea ce are implicații pentru a știi cum se plătesc dividendele în viitor.

FAQ

Toate companiile plătesc dividende?

Nu. Există anumite companii care aleg să nu plătească dividende, pentru că managementul este convins că poate creste afacerea mai repede dacă nu va repartiza profitul acționarilor. Exemple de asemenea companii sunt Amazon sau Tesla.

De ce își listează companiile acțiunile la bursă?

Pentru a avea acces la capital privat în vederea extinderii operațiunilor, lansării de noi produse, intrarea pe piețe noi, etc. Listarea la bursă are avantaje si dezavantaje pentru acționari, însă toata lumea beneficiază de o mai mare transparenta a rezultatelor financiare si o mai mare reglementare a afacerii.

Broker rezident sau nerezident in Romania – care e mai bun?

Depinde de ce tip de investitor ești. In funcție de stilul de trading si de piețele pe care un investitor este expus, fiecare broker are avantajele si dezavantajele lui.

Articole similare

Ce este dobânda compusă și cum se calculează?
Unul dintre cele mai importante principii în finanțe este, fără îndoială, dobânda compusă. Acest articol prezintă ce este dobânda compusă, cum se calculează, și de ce este acest concept foarte important pentru investitori. Dobânda compusă sau "do...