eToro vs. XTB: Comparație Completă a Brokerilor – România

Există unii brokeri mai faimoși decât alții și astăzi analizăm funcționarea și serviciile a doi dintre cei mai populari: eToro vs XTB.

eToro și XTB au o serie de caracteristici care îi diferențiază unul de celălalt. Comisioane, reglementare și ofertă sunt doar câteva dintre ele, dar principala diferențiere este social trading-ul oferit de eToro, cu care poți copia portofoliile altor traderi.

xtb vs etoro

În continuare, vom analiza toate aceste diferențe pentru ca tu să poți alege pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

eToro vs XTB: Ce sunt și cum funcționează?

Cum funcționează eToro?

eToro este un broker de origine israeliană creat în 2007. Doi ani mai târziu, a lansat o platformă de investiții online prin tehnologia Webtrader (fără necesitatea de descărcare). Doar în 2010 a apărut platforma sa de social trading, care l-a diferențiat de concurență.

Inițial, ideea fondatorilor săi era de a face tradingul online mai accesibil, dar prin proiectarea primei unelte care permitea Copy Trading (copierea operațiunilor altor operatori), numită OpenBook, a provocat o revoluție în lumea investițiilor financiare pe termen scurt.

De atunci, eToro este recunoscut ca unul dintre principalii brokeri de social trading.

În 2015, decide să integreze într-o singură platformă funcțiile de Webtrader și OpenBook. Astfel se naște platforma sa de investiții actuală, despre care vom vorbi ulterior.

În 2019 au adăugat criptomonede la portofoliul lor de produse.Doi ani mai tarziu, în 2021, au lansat serviciul de investiții eToro Money și în 2022 și-au extins oferta cu acțiuni din SUA, acțiuni fracționate și ETF-uri fără comisioane.

În prezent, eToro este un broker folosit de milioane de utilizatori și are o prezență în peste 140 de țări.

👉 Amintește-ți că poți vedea o recenzie completă a brokerului eToro, în linkul pe care urmator: Recenzie eToro: ghid pentru incepatori si costuri

Cum funcționează XTB?

xtb

XTB are mult mai multă experiență decât eToro. A fost creat în 2002 și este o companie de origine poloneză cu peste 20 de ani de experiență.

XTB este unul dintre cei mai mari și mai populari brokeri din lume. Este, de asemenea, unul dintre cei mai recunoscuți, cu birouri în 13 țări.

Și-a început activitatea în Europa și, ulterior, și-a extins granițele până în țările din America Latină. În 2016 a început să fie cotat la Warsaw Stock Exchange (bursa din Polonia).

Odată cu trecerea anilor și acumularea de experiență, și-a extins oferta de produse disponibile.

De-a lungul carierei sale, XTB a obținut diferite premii și recunoaștere în sector. Ca de exemplu, Cea mai bună aplicație mobilă pentru investiții la Premiile Rankia 2020 și în 2021 și a fost finalist în mai multe categorii la Premiile Rankia 2023.

👉 De asemenea, avem o analiză detaliată a brokerului XTB, o poți vedea la următorul link: Opinii XTB: Comisioane, platformă, și securitate

Caracteristicile principale ale XTB vs eToro

Rezumatul comparativ eToro vs XTB
CaracteristicieToroXTB
ReglementareCySEC din Cipru și înregistrat la ASF RomaniaKNF din Polonia și înregistrat la ASF Romania
Acces la piețe (țări)+140Birouri în +13 țări
Active financiareAcțiuni
ETF-uri
Indici
Materii prime
Valute
Criptomonede
Acțiuni
ETF-uri
Materii prime
Valute
Indici
Criptomonede
Depozit minim50€0 €
Tipuri de conturi1 Standard.Standard și Pro
Comisioane (acțiuni europene)0€0 €
Comisioane (acțiuni SUA)0$0 €
Comisioane (schimb valutar)De la 1pip (până la 150pips)0,5%
PlatformăWebtraderxStation 5 (propriu)
Cont demoDaDa (1 lună)
Serviciu cliențiEmail
Chatbot
Telefon
Email
Serviciu în limba romanaNuNu

Care broker este mai sigur și de încredere, eToro sau XTB?

Atât eToro cât și XTB sunt brokeri corespunzător reglementați și departe de a putea fi considerați scheme financiare. Cu toate acestea, există diferențe pe care ar fi bine să le cunoști.

Reglementarea eToro

eToro este reglementată și sub supravegherea CySEC, organismul de reglementare din Cipru (Cyprus Securities and Exchange Commission). O putem găsi după numărul de licență 109/10.

Reglementare CySEC eToro

Sursa: CySEC

eToro este un nume comercial. Din motive de reglementare, pentru a-și desfășura activitatea în mod legal în alte regiuni, are companii filiale. De exemplu, există eToro UK, companie cu sediul în Londra și reglementată de FCA (Financial Conduct Authority), una dintre cele mai stricte organisme de reglementare care există.

Compania este de asemenea supervizată de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), în calitate de companie de servicii de investiții in Romania.

Prin urmare, eToro are autorizația corespunzătoare pentru a oferi serviciile sale de intermediere financiară.

Este eToro de încredere?

Absolut, eToro este reglementat corespunzător pe piețele pe care operează, deși garanțiile XTB sunt ceva mai mari (în parte pentru că este o companie listată).

Ca o companie cu sediul în Cipru, eToro este afiliată la fondul de garanție al țării care acoperă până la 20.000 € în caz de faliment.

Reglementarea XTB

Având sediul în Polonia, XTB este reglementată de Autoritatea Poloneză de Supraveghere Financiară.

În plus, este de asemenea înscris la ASF in Romania ca o companie în prestarea liberă de servicii din spațiul economic european.

În orice caz, XTB este de asemenea reglementat de mai multe organisme, în funcție de zona geografică în care își desfășoară activitatea ca intermediar financiar. Printre acestea se include și FCA (operează în Marea Britanie sub numele de XTB Limited).

Este XTB de încredere?

XTB este un broker sigur. La fel ca eToro, aceștia respectă preceptele Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și Directiva UE MiFID II.

Fondurile sunt segregate de patrimoniul brokerului.

Ca entitate poloneză, XTB, este afiliat la Polish National Depository for Securities. Acest fond reprezintă o garanție de până la 20.000 de euro pe cont și utilizator în caz de faliment al brokerului.

Oferta de produse și piețe de la eToro vs XTB

Cei doi intermediari financiari au o ofertă largă de produse și piețe.

Cu amândoi veți avea acces la principalele piețe din orice regiune cu instrumente și produse similare. Diferența pe care o putem găsi între ei este posibilitatea de a efectua tranzacționare socială avansată în cazul eToro.

Produse și piețe disponibile cu eToro

Pe lângă posibilitatea de a copia alți traderi, eToro oferă acces la:

Instrumente și piețe eToro
Tipul de instrumentOfertă disponibilă
AcțiuniNasdaq, NYSE, Frankfurt, Londra, Paris, Madrid, Milano, Zurich, Oslo, Stockholm, Copenhaga, Helsinki, Hong Kong, Bruxelles, Arabia Saudită, Amsterdam.
CriptomonedeMai mult de 75 de criptomonede (plus încrucișări cu materii prime și între monede digitale).
ETF-uriAcces la aproximativ 300 de fonduri tranzacționate
IndiciOferă acces la 15 dintre principalii indici mondiali
Materii primePână la 25 de materii prime (energie, metale, bumbac, cacao și încrucișări cu diferite valute) și futures pe petrol brut.
CopyTradingPosibilitatea de a copia portofoliul și operațiunile altor traderi
SmartPortfoliosPortofolii Top Trader: formate din investitori cu cele mai bune performanțe pe eToro. Portofolii Thematic Market: gruparea activelor pe teme și idei. Portofolii de Partner: create de afiliați experți într-un domeniu sau strategie definită.

Activele nu pot fi transferate. Acestea pot fi doar cumpărate și vândute pe platforma eToro, nu se acordă drepturi de vot, niciun fel de certificat de proprietate. Însă, aveți dreptul la dividende.

Produse și piețe disponibile cu XTB

XTB permite investiții în acțiuni și ETF-uri la vedere.

Instrumente și piețe XTBOfertă disponibilă
Acțiuni la vedereAcces la 16 piețe de valori și peste 3010 acțiuni la vedere.
ETF-uri la vederePeste 300 de ETF-uri
ForexCele mai populare perechi valutare
IndiciCei mai populari indici
Materii primeMetale pretioase si alte comoditati
CriptomonedeCele mai populare criptomonede

Ce broker oferă cele mai bune tipuri de conturi, eToro sau XTB?

Atât eToro oferă un singur tip de cont real pentru retail. Cu alte cuvinte, mizează pe simplitate în oferta lor.

Cu XTB,insa, poți contracta un cont ca profesionist dacă îndeplinești anumite cerințe.

Contul eToro

Contul eToro oferă acces la întreaga sa ofertă de instrumente financiare disponibile. De asemenea, vei deveni membru al comunității lor și vei putea utiliza rețeaua de social trading pe care o au încorporată.

Dimensiunea minimă a unei tranzacții este stabilită în funcție de instrumentul financiar de operat:

 • Acțiuni și ETF-uri: 10 $.
 • Criptomonede: 10 $.
 • Valute: 1.000 $.
 • Materii prime: 1.000 $.
 • Indici bursieri: 1.000 $.

După cum ați putut observa, contul eToro este denominat în dolari americani, toate veniturile și retragerile care se fac într-o altă monedă trebuie convertite în dolari și sunt supuse unei taxe de conversie (începând de la 50 de pips).

Pe lângă contul de tranzacționare, eToro permite afilierea la Clubul eToro și beneficiați de unele avantaje exclusive în funcție de gradul de membru.

Brokerul are un cont demo pentru cei care doresc să se familiarizeze cu operațiunile sale înainte de a deveni clienți. Când deschideți contul demo, începeți cu un sold virtual de 100.000 $ și îl puteți folosi pe o perioadă nedeterminată.

Contul demo eToro

eToro pune la dispoziția clienților săi un contul demo. Acesta este un simulator în care este posibil să operați cu un capital virtual în scopul de a câștiga experiență pe piețe, de a testa condițiile brokerului și diferite strategii.

Contul demo de la eToro este oferit pe o perioadă nelimitată.

Conturile XTB

Contul care se deschide în mod implicit la XTB este contul Standard, deși puteți opta pentru un cont Pro sau profesional dacă îndepliniți anumite criterii, începând cu un depozit minim de 300.000 € față de 0 € pentru contul Standard.

Diferențele dintre cele două conturi sunt comisioanele pentru anumite piețe.

Comisioanele XTB vs eToro

Este mai ieftin să operați cu eToro sau cu XTB?

Comisioanele XTB

Pentru produsele la vedere XTB aplică comisioane conform următorului tabel:

Poziții mai mici de 100.00€/lunăPoziții mai mari de 100.00€/lună
Gratis0,2% (min 10€)

Comisioane eToro

Active financiare 
Acțiuni și ETF-uri (cumpărarea activului subiacent)Fără comisioane
ValuteÎncepând de la 1 Pip
Materii primeÎncepând de la 2 puncte
Indiciîncepând de la 0,75 puncte

XTB include un comision pentru inactivitate de până la 10 € dacă nu operezi mai mult de 12 luni.

La aceste tarife trebuie adăugate alte comisioane și cheltuieli. Unul dintre ele este comisionul pentru inactivitate de 10$ pe lună. Se consideră inactivitate atunci când nu se efectuează nicio operațiune de tranzacționare în perioada de 12 luni pentru conturile cu depozit sau de 4 luni pentru conturile fără depozit.

Acest comision se va percepe numai dacă există fonduri în cont, deoarece, conform reglementărilor în vigoare, nu poate exista un sold negativ.

În plus, eToro va percepe și un comision de 5$ pentru retragerea fondurilor și un comision pentru conversia valutelor de la 50 pips.

eToro vs XTB: Depozit minim și deschiderea contului

Care sunt condițiile pentru a începe să tranzacționați cu ambii brokeri? Este ușor să deschizi un cont cu ei?

Avem de-a face cu doi brokeri care operează online și cu care deschiderea unui cont este foarte simplă. Îți spunem cum să faci acest lucru și depozitul minim de care vei avea nevoie în fiecare caz.

Deschideți un cont la eToro în 3 pași

Procesul de deschidere este simplu și complet online.

Aceștia sunt pașii de urmat:

 • Completați formularele corespunzătoare, pentru a furniza datele necesare contractului.
 • Trimiteți documentația care să ateste identitatea și domiciliul.
 • Efectuați depozitul inițial pentru a începe să investiți.

Depozit minim la eToro

Condițiile pentru a deschide un cont cu eToro sunt minime, este suficient un depozit inițial de 50 de dolari americani în majoritatea țărilor.

Această sumă se schimbă dacă clientul locuiește în Statele Unite sau Marea Britanie (la 10 dolari).

Poți face depozitul prin card de credit sau debit, transfer bancar sau folosind metode de plată electronică precum PayPal.

Deschide un cont la XTB în 3 pași

Procesul de deschidere este similar cu cel de la eToro și, în general, același care se realizează atunci când contractezi serviciile unui broker online. Se desfășoară integral online și este simplu.

Acesta este procesul pe care trebuie să îl urmezi după ce accesezi pagina web XTB sau descarci aplicația mobilă:

 • Introdu adresa ta de e-mail și țara de reședință și completează datele personale.
 • Activează-ți contul verificându-ți identitatea și adresa.

Depozit minim la XTB

XTB nu necesită niciun tip de depozit minim pentru a deschide un cont real.

Vei avea nevoie de 300.000 € dacă vrei să deschizi un cont Pro.

Platforma eToro vs XTB

Platforma de tranzacționare este partea fundamentală a tradingului. De pe aceasta se analizează piețele, se iau decizii și se menține controlul asupra capitalului și riscului.

Este esențial pentru trader să se descurce bine pe ea. În acest sens, eToro și XTB dispun de un instrument propriu și adecvat serviciilor pe care le oferă.

Platforma oferită de eToro

Platforma de tranzacționare eToro este concepută pentru a oferi acces la comunitate și la rețeaua de social trading pe care acest broker o oferă.

Are un design atractiv și funcții adecvate pentru un trading eficient. Oferă statistici ale activelor financiare și acces la știri, precum și la opiniile celorlalți traderi din comunitatea eToro..

Poți accesa aplicația eToro prin:

Platforma de suport 
Platforma web (online):
Platforma de desktop:
Aplicația mobilă eToro:

Într-adevăr, clientul poate descărca aplicația pentru dispozitive mobile. Conform opiniilor observate pe Google Play Store, este vorba de o aplicație „simplă și prietenoasă”.

Platforma oferită de XTB

Platforma de trading se numește xStation 5 și este concepută exclusiv pentru clienții XTB.

Oferă toate funcțiile necesare tradingului, cum ar fi grafice interactive, un pachet de indicatori tehnici, funcții de căutare, diferite tipuri de ordine, etc.

Una dintre cele mai interesante funcții pe care le putem găsi în xStation de la XTB este calculatorul. Este foarte util pentru a efectua calcule de marjă, risc și alte elemente ale gestionării banilor. De asemenea, dispune de alerte și notificări.

Platforma xStation de la XTB

xStation de la XTB este un instrument ușor de utilizat și care permite personalizarea. Este posibil să lucrați cu această platformă prin:

Suportul platformei 
Platforma web (online):
Platforma de desktop:
Aplicația mobilă XTB:

Depuneri și retrageri de numerar XTB vs eToro

Politica de depuneri și retrageri de numerar este un factor important în evaluarea unui broker online. Din acest motiv, l-am inclus în compararea dintre eToro și XTB.

Depuneri și retrageri la XTB

În ceea ce privește XTB, brokerul are o politică de depuneri și retrageri mai puțin exigentă, începând cu faptul că nu este necesar să faceți un depozit minim pentru a deschide un cont de trading. Politica sa de depuneri și retrageri de numerar, este definită în felul următor

Depuneri/retrageriSuma
Depunere de numerar la XTB0 RON
Retragere de numerar la XTB 0 RON
Cont în euroDa

Contul poate fi deschis în alte monede, de exemplu dolarul american.

Mijloacele de plată acceptate de XTB sunt următoarele:

 • Transfer bancar
 • Card de credit

Depozite și retrageri la eToro

La eToro politica de depunere și retragere a numerarului este ceva mai puțin flexibilă. Vezi în tabelul următor:

Depozite/retrageriCantitate
Depunere de numerar la eToro 100 USD
Retragere de numerar la eToro 5$
Cont în euroNu

Traderul trebuie să țină cont de tariful de conversie dacă depune bani într-o altă monedă diferită de dolarul american (acest tarif se schimbă în funcție de mijlocul de plată ales pentru a depune fondurile).

Depozitele și retragerile de numerar pot fi efectuate prin următoarele mijloace de plată:

 • Card de credit sau debit.
 • Paypal.
 • Neteller.
 • Skrill.
 • Rapid Transfer.
 • Klarna/Sofort Banking.
 • Transfer bancar.
 • Trustly Online Banking (doar pentru Uniunea Europeană).
 • eToro Money.

Retragerile se efectuează prin același mijloc de plată și la aceeași bancă utilizată pentru depozit (aceasta este de obicei norma în acest sector).

Asistență pentru clienți și servicii XTB vs eToro

Atât cu XTB cât și cu eToro aveți acces la un serviciu de asistență pentru clienți multicanal, dar există diferențe între cele două.

Serviciul pentru clienți XTB

Poți contacta XTB prin telefon și e-mail. În plus, având un birou în Romania, serviciul este realizat de personal competent și în limba romana.

Serviciul este rapid și funcționează bine. De îndată ce traderul deschide un cont (chiar și contul demo gratuit disponibil pentru 4 săptămâni), XTB oferă un serviciu de asistența intre orele 09:00-20:00 in zilele lucratoare.

 • Birou în Romania:✅
 • Număr de telefon: ✅
 • Email: ✅
 • Chatbot:✅
 • Serviciu în limba romană: ✅

Serviciul pentru clienți eToro

Serviciul de asistență pentru clienți eToro este mai de bazic decât cel al XTB, dar îndeplinește totuși standardele industriei.

Acestea sunt căile de contact:

 • Birou în Romania:
 • Număr de telefon:
 • Email:
 • Chatbot:
 • Serviciu în limba romană:❌

Brokerul are un chat live și un e-mail ca formule de contact.

În plus, are un centru de ajutor și o zonă dedicată formării cu articole utile și webinarii.

eToro vs XTB opinii

Opiniile utilizatorilor sunt un alt element care trebuie evaluat înainte de a lua o decizie. Ce cred investitorii despre eToro și XTB? Sunt mulțumiți de platformă?

Răspunsul este afirmativ în ambele cazuri și amândoi au scoruri bune pe Trustpilot, deși cel al eToro este superior și are mult mai multe evaluări.

În acest sens, eToro este clar câștigătorul cu o notă medie de peste 4 stele pentru mai mult de 18.000 de opinii, în timp ce XTB, trebuie să se mulțumească cu 3,6 pentru un total de doar 700 de opinii.

Această dinamică se repetă pe Google Play, unde platforma lor de investiții este evaluată.. Aici XTB are o notă mai bună decât pe Trustpilot, incluzând opiniile utilizatorilor din întreaga lume.

Pro și contra XTB vs eToro

În continuare, vom vedea un rezumat final al ambilor brokeri, în toate punctele deja menționate:

 eToroXTB
Puncte forteTranzacționare socială (Copytrading).
Fără comisioane (acțiuni și ETF-uri)
Acces la o multitudine de piețe și produse.
Comisioane ajustate.
Fără comisioane (acțiuni și ETF-uri).
Birou în Romania.
Poți avea cont în euro.
Fără minim de investiție.
Puncte slabePermite doar operațiuni în dolari.
Fără birou de asistență pentru clienți în Romania.
Cu depozit minim.
Cheltuieli excesive pentru publicitate.

Opinia noastră despre eToro vs XTB: Ce broker este mai bun?

De-a lungul acestui articol am putut verifica diferențele dintre eToro și XTB, precum și modul lor de funcționare, punctele forte și zonele susceptibile de îmbunătățire.

În principiu, amândoi oferă posibilitatea de a opera acțiuni și ETF-uri la vedere, precum și perechi valutare sau criptomonede. În plus, eToro are o comunitate largă și oferă una dintre cele mai avansate rețele sociale.

Tarifele XTB sunt ajustate, chiar pot ajunge la 0%. În plus, condițiile lor sunt mai flexibile pentru depozite și retrageri de numerar. În cazul eToro, brokerul are alte condiții care pot fi justificate de faptul că este un broker adaptat pentru servicii de Copytrading. În orice caz, oferă și posibilitatea de a cumpăra acțiuni fără comisioane.

Compararea brokerilor eToro și XTB ne-a făcut să înțelegem că alegerea unuia sau a altuia depinde în mare măsură de nevoile, obiectivele și preferințele traderului. Ambii brokeri lucrează legal, sunt reglementați și oferă garanțiile de securitate impuse de normative. Mai mult, ambii au o ofertă competitivă.

Alte comparații de interes între eToro și XTB

Comparații de eToro

👉 Interactive Brokers vs eToro: Care broker este mai bun?

Comparații XTB

👉 IG vs XTB: Ce broker este mai bun?

Articole similare