Cum să cumperi Bitcoin în siguranță din România

În ultimul an, am văzut cum Bitcoin a trecut de la aproximativ 15.000 € la peste 60.000 €. În plus, acest lucru s-a întâmplat într-un context de inflație și incertitudine pe piețe, astfel încât mulți continuă să susțină că criptomoneda funcționează ca un activ de refugiu, numind-o „aur digital”.

Deși este încă devreme pentru a o compara direct cu aurul, un activ care există de secole, nu există nicio îndoială că Bitcoin este interesant, cel puțin pentru a fi la curent cu evoluția sa. În acest articol, îți vom explica cum să investești în Bitcoin în mod sigur în 2024.

Ce este Bitcoin?

Bitcoin este cea mai veche criptomonedă existentă. A fost creată în 2008 de Satoshi Nakamoto, pseudonimul unei persoane a cărei identitate reală este necunoscută. Scopul era de a crea un sistem de plată alternativ la moneda fiat sau tradițională, complet descentralizat, care să nu depindă de nicio bancă centrală.

Astfel, criptomoneda se caracterizează prin faptul că este un activ finit, din care s-a minat aproximativ 91% din total. Faptul că este un activ limitat este ceea ce îi conferă valoare. Această criptomoneda este susținută prin blockchain sau lanț de blocuri, o tehnologie care funcționează ca un registru digital în care sunt stocate toate tranzacțiile efectuate cu Bitcoin.

Atunci când se atinge un anumit număr de tranzacții, acestea formează un bloc, care se leagă cu următorul.

Cele mai bune 4 modalități de a investi în Bitcoin sunt:

 • Minarea criptomonedei pentru a obține recompense
 • Efectuarea unei cumpărări reale
 • Investirea prin fonduri (ETN-uri, ETC-uri sau următorul ETF)
 • Trading cu derivate

👉 Daca ceea ce cauți este să speculezi, nu rata ghidul nostru de trading cu criptomonede.

Cum să investești în Bitcoin?

Nu există o singură modalitate de a investi în Bitcoin, ci este posibil să obții rentabilitate prin această criptomonedă în multe moduri.

Minarea Bitcoin

Una dintre modalitățile prin care se poate obține rentabilitate cu bitcoin, este minarea criptomonedei, adică, generând noi Bitcoin în schimbul unui profit.

Pentru a mina Bitcoin, este necesar să aveți un computer de mare putere. Minerii sunt responsabili pentru validarea tranzacțiilor care se fac cu Bitcoin, prin rezolvarea unor probleme complexe.

Numărul total al acestei criptomonede este de 21 de milioane de unități care, odată extrase în totalitate, vor reprezenta sfârșitul mineritului.

Calculatoarele care sunt utilizate pentru minarea Bitcoin sunt numite „noduri”, și susțin sistemul prevenindu-l să fie afectat de o pană de curent, de exemplu.

Cumpărarea directă a Bitcoin

Dacă minarea Bitcoin nu te atrage sau, pur și simplu, cauți o altă modalitate de a investi în această criptomonedă, poți s-o cumperi direct. Acest tip de investiție constă în achiziționarea monedei digitale și stocarea acesteia, sperând că pretul va crește în timp.

Cel mai mare avantaj al cumpărării directe și nu prin intermediul produselor financiare mai complexe este că este suficient să stocați activul. În cazul în care prețul său scade, poți continua să-l păstrezi și să aștepți să crească din nou în viitor.

Aceasta este o metodă mai puțin riscantă.

Dacă te întrebi cum sau de unde să cumperi Bitcoin, trebuie să o faci printr-un exchange, o platformă de schimb valutar. Unele oferă servicii de stocare, deși vom explica acest lucru mai târziu. Unele dintre exchange-urile cele mai cunoscute pentru a cumpăra Bitcoin sunt următoarele:

 • Bit2Me
 • Bitpanda
 • Coinbase
 • Kraken
 • Binance

În prezent, Binance este cea mai mare bursă de criptomonede din lume cu 475.000 de Bitcoini în rezerve. Cu toate acestea, dacă te îngrijorează securitatea banilor tăi în caz de faliment sau fraudă, aici punctul important nu este unde îl cumperi, ci unde îl păstrezi odată cumpărat, lucru pe care îl vom vedea mai târziu.

În orice caz, aceasta este forma de investiție în Bitcoin cea mai recomandată dintre toate dacă dorești să investești în această criptomonedă ca și cum ar fi un depozit de valoare.

ETP-uri și fonduri de investiții în Bitcoin

ETP-urile și fondurile de investiții permit investirea în Bitcoin într-un mod indirect.

ETP-urile (exchange traded product), sunt produse care se tranzacționează pe bursă și replică comportamentul altui produs, fie că este un indice, o materie primă sau o valută. În funcție de ceea ce replică, poate fi denumit ETF, ETC sau ETN.

Fondurile de investiții, pe de altă parte, adună banii multor investitori, care sunt gestionati de un manager profesionist. Există fonduri de investiții în criptomonede, care dispun de mai multe valute, și altele cu tematică tehnologică care pot investi în Bitcoin, de exemplu. Dacă nu vrei să investești direct în activ, aceste două vehicule îți vor permite să obții rentabilitate cu Bitcoin în alt mod.

Contracte futures cu Bitcoin

Contractele futures sunt un alt tip de derivate financiare prin care se stabilește o vânzare-cumpărare cu o dată viitoare. Adică, dacă investitorul prevede că prețul activului în care vrea să investească va crește în lunile următoare, poate stabili vânzarea-cumpărarea la prețul actual, dar cu o dată la 3 luni distanță.

Contractele futures sunt produse cu efect de levier.

Cum să cumperi Bitcoin în mod sigur în 5 pași?

Acum că cunoști mai multe moduri de a investi în Bitcoin, ne vom concentra pe cel mai simplu dintre toate, care este achiziționarea directă a activului. În această secțiune vom vedea cei cinci pași simpli pentru a cumpăra Bitcoin în Bit2Me:

 • Creează un cont pe Bit2Me
 • Efectuați o primă depunere
 • Căutați Bitcoin pe platformă
 • Efectuați comanda de cumpărare Bitcoin
 • Monitorizați investiția

Pasul 1: Deschideți un cont pe un exchange

Pentru a cumpăra Bitcoin, trebuie să creați un cont pe un exchange. Vom vedea cum, folosind ca exemplu exchange-ul Bit2Me.

Cele trei motive principale pentru care am ales acest exchange și nu un altul sunt:

 • În primul rând, pentru securitate
 • În al doilea rând, gama largă de servicii, care include un număr mare de criptomonede, servicii de staking (earning), programe de cashback, academie de formare, și comisioane foarte competitive.
 • În al treilea rând fiabilitatea. CoinTelegraph Research a publicat un clasament al celor mai bune exchange-uri din lume, în care Bit2Me apare pe prima poziție în ceea ce privește fiabilitatea.

Acestea fiind spuse, pentru a deschide un cont pe exchange, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să accesăm site-ul web Bit2Me.

Odată ajunși acolo, trebuie să urmăm următorii trei pași:

 • Introduceți adresa de e-mail
 • Verificați adresa de e-mail și completați cu restul informațiilor personale
 • Verificați contul furnizând o fotografie a CI și un selfie.

Și asta e tot! Acum vom avea contul nostru Bit2Me activ și suntem gata pentru următorul pas.

Pasul 2: Efectuați un depozit minim

Efectuarea unui depozit este foarte simplă, trebuie doar să urmăm acești pași:

 • Accesăm “Wallet”
 • Cautăm funcția “Depozit”, și vom urma instruciunile

Este foarte simplu, ne va lua doar 2 minute.

Pasul 3: Căutați Bitcoin în platformă

Acum în portofelul nostru, în secțiunea “portofele” căutăm Bitcoin, așa cum se reflectă în captura de ecran de mai jos.

Pasul 4: Stabilirea ordinului de cumpărare

Pasul 5: Monitorizarea investiției

Acțiunea nu se termină cu cumpărarea de Bitcoini, trebuie să monitorizăm ocazional portofelul nostru, pentru a ști cum decurge totul.

Pas opțional: Păstrați-vă monedele Bitcoin într-un loc sigur

Putem trimite Bitcoinul nostru către orice alt portofel Bitcoin, fie cold wallet sau hot wallet. În acest articol, îți explicăm diferențele dintre fiecare dintre ele, mai jos.

👉 Spus asta, poate te gândești și la investirea în criptomoneda Ether, a doua cea mai capitalizată din ecosistemul cripto. Dacă este așa, îți las ghidul nostru pentru a te ajuta să o achiziționezi în cel mai sigur mod posibil: Ethereum: ce este, cum funcționează și cum sa cumperi

Cum să investești în Bitcoin din România?

Cumpără bitcoin pe eToro

eToro nu este un exchange, ci un broker multiprodus, unde pe lângă posibilitatea de a investi în active precum acțiuni, ETF-uri sau derivate, se oferă și posibilitatea de a cumpăra criptomonede reale.

Astfel, în catalogul său include mai mult de 70 de criptomonede. Și cel mai important, spre deosebire de alți brokeri – nu investești în derivatul financiar, ci cumperi criptomoneda, care va fi transferată în portofelul tău, eToro Money. În plus, îți permite să efectuezi operațiuni de transfer al criptomonedelor tale către alte portofele, în principal soft wallet și hard wallet.

Dacă decizi să ai un profil mai activ, poți de asemenea să faci trading cu derivate.

În prezent, comisioanele sale operaționale sunt de 1% din tranzacție.

Caracteristici eToro:

 • 🏆 Reglementare: CySEC (Cipru), ASF (România)
 • Bitcoini reali: Da
 • 💲 Comisioane: 1% operațiune
 • 🪙Alte criptomonede: Mai mult de 70; Bitcoin, Cardano, Ethereum, IOTA, Cosmos…
AvantajeDezavantaje
✅Posibil cel mai confortabil brokerpentru a cumpăra criptomonedeNu include programe de staking
✅Poți cumpăra Bitcoini realiNici nu include alte servicii precum airdrops, împrumuturi de criptomonede sau programe de cash-back
✅ Permite copytrading ca parte a strategiei tale de investiții în cripto
✅Nu necesită leverage, deși este disponibil

Unde să îți păstrezi în siguranță monedele Bitcoin?

Am menționat deja că Bitcoinul achiziționat, fiind o monedă digitală și nu fizică, se stochează într-un portofel sau portofel electronic. Acesta poate fi „rece” sau „cald” în funcție de faptul că sunt online sau offline.

Din nou, subliniem importanța de a verifica bine informațiile despre exchange-ul prin intermediul căruia decidem să cumpărăm Bitcoin. De fapt, pentru a exemplifica pericolele de a opera printr-un exchange a cărui reglementare este opacă, trebuie doar să vedem ce s-a întâmplat cu falimentul FTX.

Pentru a evita înșelătorii ca aceasta, există două opțiuni de stocare a criptomonedelor, așa cum am menționat deja:

 • Hot wallets sau portofele calde: sunt stocări online la care se accesează cu o parolă. Avantajul lor este că se poate accesa de pe orice dispozitiv, foarte util pentru cei care fac tranzacții frecvente. Dezavantajul lor este că sunt mai predispuse la a fi hackuite.
 • Portofele reci sau portofele offline: în acestea, criptomonedele sunt stocate offline, adică în afara internetului. Poate fi o stocare pe desktop, de tip USB sau printr-un cod QR pe hârtie. Sunt mai puțin predispuse la a fi hackuite, deși sunt mai scumpe decât portofelele online. 👉 Mai multe informații la: Portofel rece: Ce este, cum funcționează și care este cel mai bun?

De ce să investești în Bitcoin în 2024?

Poate părea o frivolitate, dar adevărul este că există motivații solide pentru a cumpăra Bitcoin în 2024.

Să vedem motivele fundamentale:

 • Este rar.
 • Este durabil.
 • Este imun la inflație.
 • Este greu de falsificat.
 • Nu este supus niciunui tip de politică guvernamentală
 • Este stocabil.
 • Este acceptat ca mijloc de plată.

De fapt, are mai multe asemănări cu aurul, de aceea este interesant de investit in el. De fapt, Bitcoin este numit „aurul digital” sau „aurul 2.0„.

Și acum motivele conjuncturale cu privire la acest an:

Adopție instituțională

Multe companii mari și fonduri au decis să investească în Bitcoin și să-l păstreze ca rezerve ale propriului lor patrimoniu. Faptul că banii instituționali pariază pe moneda digitală înseamnă că marii investitori apreciază potențialul său viitor, ceea ce îl face destul de interesant.

Unele dintre companiile mari care au pariat pe criptomonedă sunt:

 1. Microstrategy: compania deține aproximativ 0,54% din totalul Bitcoin și a obținut profituri mari deoarece investiția sa a fost timpurie. Bitcoin face parte din patrimoniul său, ceea ce demonstrează că are încredere în criptomonedă pe termen lung.
  🪙Rezerve: Deține mai mult de 175.000 BTCs
 2. Marathon Digital: Este o companie dedicată exclusiv mineritului de criptomonede, fapt care face ca aceasta să dispună de tot mai multe, datorită recompensei proprii pentru efectuarea mineritului. În prezent, a mărit numărul centrelor de minerit de date, pentru a acumula mai multe monede Bitcoin – prin recompense – înainte de sosirea halving-ului în aprilie 2024.
  🪙Rezerve: Are în rezerve peste 13.286 BTCs.
 3. Tesla: relația Elon Musk cu criptomonedele a avut suișuri și coborâșuri, mai ales pentru că nu întotdeauna se pot lua în serios cuvintele CEO-ului. Cu toate acestea, nu numai că a vorbit bine despre Bitcoin, dar a luat în considerare posibilitatea de a-l accepta ca plată din nou pentru vehiculele sale electrice.
  🪙Rezerve: În prezent, are aproximativ 4.200 BTCs

ETF-uri pe Bitcoin

Un punct important este intrarea pe piață a ETF-urilor spot Bitcoin

Un ETF spot este sprijinit de sute de mii de Bitcoini reali stocați în rezervele principalelor companii de gestionare, ceea ce ar însemna o scurgere de Bitcoini din schimburile obișnuite de cumpărare, ceea ce ar crește presiunea de cumpărare și, prin urmare, prețul acestuia.

Halving 2024

Înăjumătățirea Bitcoin este un eveniment programat care reduce la jumătate recompensa pe care o primesc minierii pentru validarea și adăugarea de noi tranzacții în blockchain-ul Bitcoin. Acest eveniment are loc aproximativ la fiecare patru ani sau după ce au fost minate 210.000 de blocuri.

Scopul înăjumătățirii este de a controla inflația Bitcoin limitând oferta de noi Bitcoini care intră în circulație. Prin reducerea recompenselor minerilor, înăjumătățirea reduce rata la care se generează noii Bitcoini, făcând moneda mai rară și potențial mai valoroasă pe termen lung.

Înăjumătățirea are implicații semnificative atât pentru mineri, cât și pentru piața Bitcoin în general. Pentru mineri, înăjumătățirea poate influența rentabilitatea mineritului, deoarece reduce câștigurile directe din validarea blocurilor.

Pe piață, înăjumătățirea este anticipată de mulți ca un eveniment care ar putea crește prețul Bitcoin datorită ratei reduse de emisie și percepției de raritate crescută. Istoric, înăjumătățirile au precedat perioade de creștere a prețului Bitcoin, deși impactul exact poate varia datorită unei multitudini de factori economici și de piață.

Conștientizare și acceptare mai mare

Acum câțiva ani, ar fi fost de neconceput ca orice companie să considere Bitcoin ca monedă de plată. Cu toate acestea, acceptarea socială este din ce în ce mai mare și multe întreprinderi mici îl primesc deja ca plată. În prezent, aproximativ 15.000 de companii acceptă Bitcoin (2.000 dintre ele situate în SUA) ca mijloc de plată în lume.

Și nu numai ele, deoarece economia rețelelor sociale și crearea de conținut sunt de asemenea foarte legate de cripto. Mulți influenceri acceptă plăți de campanii prin acest mijloc, deoarece tranzacțiile sunt înregistrate în blockchain, ceea ce le permite să beneficieze de transparență și securitate.

Ofertă predefinită

Bitcoin este finit, și se va opri din minare când va atinge 21 de milioane de unități. Această caracteristică îi conferă multă valoare, deoarece oferta sa este limitată, astfel încât atâta timp cât cererea este mare, prețul va rămâne de asemenea ridicat, cu un comportament care, se speră, să fie similar cu cel al aurului.

Așteptarea reducerii ratelor dobânzii

Cu rate ale dobânzii în jur de 5,25% – 5,5%, piața se așteaptă la o scădere a ratelor dobânzii de aproximativ 100 de puncte de bază (sau 1%) din partea Fed pe parcursul acestui an 2024.

FED a promis prima scădere pentru iunie 2024 -de altfel, foarte aproape de data halving-ului-, pentru a continua cu o politică de reducere a ratelor în următoarele șase luni. Toate acestea, atâta timp cât inflația continuă să se apropie și să se stabilizeze în jurul obiectivului său de 2%


💡 Rămâi Informat și Pregătit pentru Scăderea Ratelor:

Următoarea întâlnire a FED – Calendar

Calendarul întâlnirilor BCE: Deciziile privind Dobânzile


Clar, o scădere a ratelor, poate beneficia Bitcoin, deoarece accesul la lichidități ar fi mai ușor, și prin urmare investitorii ar avea mai mult capital pentru a cumpăra criptomoneda. De aceea, mulți investesc în ea acum cu așteptarea că cererea și prețul vor crește.

Volatilitate

A menționa volatilitatea ca un motiv pentru a investi în Bitcoin poate părea ciudat pentru investitorii mai conservatori, dar pentru cei dispuși să riște mai mult, o volatilitate mai mare implică mai multe posibilități de a obține o rentabilitate mai bună.

Se plătesc impozite pentru a investi în Bitcoin?

Și în cele din urmă, ce presupune fiscalitatea criptomonedelor (ceea ce include Bitcoin)? În acest sens, îmi pare rău să te dezamăgesc spunându-ți că într-adevăr, trebuie să plătești impozite pentru investițiile în criptoactive.

Concret, și în majoritatea cazurilor va trebui să furnizezi informații despre castigurile și pierderile tale patrimoniale în ceea ce privește operațiunile cu criptomonede, prin intermediul declarației de venit.

Opinii Bitcoin

Opiniile despre Bitcoin sunt diverse, în general legate de cei care apără criptomonedele față de cei care nu au încredere în dezvoltarea lor pe termen lung.

Cei care se opun investițiilor în această monedă digitală, aduc argumente precum înșelătoriile din lumea cripto, insecuritatea stocării lor, sau pur și simplu faptul că nu au încredere că aceasta va deveni un activ de refugiu, așa cum este aurul.

Pe partea opusă, cei care apără Bitcoin recunosc că piața criptomonedelor a avut multe excese, dar cred în potențialul său de a fi prima monedă digitală creată și, având în vedere interesul instituțional pentru ea, au încredere că prețul său va continua să crească.

În ceea ce privește securitatea, este adevărat că poate fi un dezavantaj, deși există alternative sigure, cum ar fi portofelele cold/hot, concepute pentru a preveni hacking-ul.

În plus, și așa cum am menționat anterior, Bitcoin este finit, și a demonstrat potențialul său de creștere în momente de incertitudine pe piețe, deci aspiră să devină o alternativă digitală la aur.

Pro și contra investirii în Bitcoin

În final, să vedem o listă a avantajelor și dezavantajelor de a avea expunere la Bitcoin ca rezumat:

ProContra
✅Descentralizat❌Încă nu este acceptat în multe instituții
✅Limitat❌Tehnologie complexă
✅Greu de falsificat❌Este foarte anti-ecologic, datorită energiei mari necesare pentru minarea sa.
Adopție instituțională in creștere❌Încă este supus unor episoade mari de volatilitate.
✅Monedă internațională

FAQ

De ce să investesc in Bitcoin?

Multe persoane văd Bitcoin ca pe o alternativă la monedele fiat. Consideră că este o investiție care protejează impotriva inflației, la fel ca aurul.

Ce inseamnă volatilitate mare pentru Bitcoin?

Pretul Bitcoin a suferit de-a lungul timpului aprecieri, dar și deprecieri foarte mari. De cateva ori, a pierdut din valoare mai mult de 75%.

Sunt criptomonedele recomandate investitorilor conservatori?

Nu. Piața criptomonedelor este cea mai volatilă.

Articole similare

Sfaturi pentru a alege un bun broker Forex
În anii '70 a fost creat piața Forex sau piața valutară, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere puternică datorită internetului și noilor tehnologii. Există studii care indică faptul că există tranzacții zilnice pe piața Forex în valoare de 7 tr...