Ghid complet: Cum să investești într-un ETF?

ETF (Exchange Traded Funds) sunt fonduri de investiții care replică evoluția indicilor de acțiuni, obligațiuni sau materii prime. Prin urmare, ETF-urile prezintă în același timp avantajele fondului și ale acțiunilor. În acest articol vă vom explica de ce și cum să investiți în ETF.

investiti ETF
World famous Wall Street in New York

ETF ce înseamnă?

ETF-urile (Exchange Traded Fund) sunt fonduri de investiții cu gestionare pasivă care au obiectivul de a replica un indice de piață. Fondurile de investiții sunt coșuri de titluri, recipiente, care permit cumpărarea mai multor titluri cu un singur instrument financiar. Gestionarea pasivă își propune să obțină performanța pieței cu obiectivul de a replica indicele de referință.

Indicele de referință, numit și benchmark, poate replica multiple active financiare precum acțiuniobligațiunimaterii prime și criptomonede (în aceste cazuri sunt ETC). Pentru a înțelege mai bine ce sunt ETF-urile încercăm să includem toate aceste informații într-un exemplu.

ETF-urile cele mai tranzacționate replică indicele S&P500, benchmark-ul de referință al pieței de acțiuni americane care conține cele 500 de companii cele mai capitalizate.

ETF-ul va cumpăra în locul nostru aceste 500 de companii, fiecare cu o pondere diferită în funcție de cât de importantă este în cadrul S&P500.

De exemplu, companii precum Apple, Alphabet, Meta, sau Tesla vor avea o pondere mai mare comparativ cu alte companii.

Replicarea este pasivă deoarece ETF-ul va urma doar ceea ce face S&P500 fără a interveni, spre deosebire de fondurile mutuale de investiții cu gestionare activă.

ETF cu replicare fizică sau sintetică

ETF-urile sunt instrumente cotate care reproduc performanța unui indice de referință și pot fi tranzacționate ca acțiuni pe bursă. Replicarea indicelui de referință poate avea loc prin două metode principale: fizică și sintetică.

 • ETF cu replicare fizică: managerul fondului cumpără efectiv acțiunile (sau alte titluri) care compun indicele de referință, deținându-le direct în portofoliul fondului. De exemplu, dacă un ETF vizează replicarea unui indice compus din 100 de companii, ETF-ul cu replicare fizică va deține efectiv acțiuni din toate cele 100 de companii în proporțiile reprezentate în indice.
 • ETF cu replicare sintetică: ETF-urile cu replicare sintetică, pe de altă parte, folosesc instrumente financiare derivate (cum ar fi contractele pentru diferență sau swap-urile) pentru a reproduce performanța indicelui. În loc să dețină direct acțiunile sau titlurile în indice, managerul fondului încheie un contract cu o contrapartidă (de obicei o bancă de investiții) care promite să plătească performanța indicelui fondului. Această structură poate prezenta riscuri suplimentare, cum ar fi riscul de contrapartidă, care nu apare cu replicarea fizică.

Merită să cumpărați ETF-uri? Avantajele ETF-urilor

Avantajele investirii în ETF-uri sunt multiple:

 • convenabilitate, au costuri foarte mici, TER (Total Expense Ratio) mediu este de 0,33%, chiar de 10 ori mai mic decât fondurile cu gestionare activă. Costul lor poate varia de la 0,05% la aproximativ 0,85%;
 • transparență, replicarea benchmark-ului este fidelă și poate fi verificată foarte ușor pe site-urile oficiale ale emitentilor;
 • practic, este posibil să investiți sume mici, deoarece multe dintre ele sunt ideale pentru PAC (Planuri de Acumulare de Capital);
 • flexibilitate, sunt cotate la bursă în timp real pentru aproximativ 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Când piața este închisă, este posibil să introduceți ordine limitate;
 • diversificare, fiind coșuri de titluri, permit achiziționarea de clase de active diferite la nivel sectorial, geografic, emițător, etc.
 • securitate, ești protejat de un eventual default al emițătorului pentru că nu există riscul emițătorului.

ETF-urile sunt cel mai bun instrument pentru a investi în piețele financiare. Avantajele lor în termeni de costuri, replicare, diversificare și protecție sunt mult superioare fondurilor de investiții comune.

Investirea în ETF-uri (Exchange-Traded Funds) este adesea considerată o strategie eficientă pentru a diversifica portofoliul, reducând în același timp riscul asociat cu investițiile în acțiuni sau obligațiuni individuale. Cu toate acestea, alegerea ETF-urilor potrivite este esențială pentru succesul pe termen lung.

Cele mai bune ETF-uri de cumpărat sunt cele care nu numai că reflectă obiectivele dvs. de investiții, dar oferă și comisioane de gestionare scăzute și o performanță istorică solidă. De exemplu, concentrarea pe ETF-uri care urmăresc indici largi și bine cunoscuți, cum ar fi S&P 500 sau MSCI World, se recomanda în special pentru investitorii mai puțin experimentați sau pentru cei care caută o strategie de investiții pasivă.

Este mai bine să investești în fonduri sau ETF-uri?

Am discutat deja despre costuri. Exchange Traded Fund are mai putine costuri comparativ cu cele ale fondurilor de investiții, cum ar fi costurile de intrare, costurile de ieșire, comisioanele de performanță. Dar care este diferența dintre ETF-uri și fondurile mutuale?

Dar diferența esențială între cele două rămâne tipul de replicare, pasivă pe de o parte și activă pe de altă parte.

Gestionarea activă vizează performanța superioară a indicelui de referință prin alegerea acțiunilor (selectarea celor mai bune acțiuni), timing-ul pieței (cumpărarea la prețuri mici și vânzarea la prețuri mari) și alocarea activelor (modificarea ponderii titlurilor în coșul de titluri).

90% din fonduri subperformează benchmark-ul, de fapt se aplică o gestionare activă sub performața benchmark-ului.

Cât de profitabile sunt ETF-urile?

A vorbi despre rentabilitatea Fondurilor Tranzacționate în Bursă nu este deloc corect, deoarece acestea sunt doar niște recipiente care replică un anumit indice de piață.

Pentru a înțelege cât sunt de profitabile, trebuie să analizăm indicele de referință.

Indicele de referință este diferit pentru fiecare ETF, deci este imposibil să avem un răspuns unic la această întrebare. Un lucru care însă unește toate randamentele este că acestea vor fi nete de costurile de administrare solicitate de emitent.

Dacă, de exemplu, într-un an indicele în care am investit a avut un randament de 5% și ETF-ul avea un TER de 0,3%, randamentul net ar fi de 4,7%. Cea mai mare variabilă care influențează randamentul este cu siguranță tipul de clasă de active subiacente.

Există de fapt o relație risc/recompensă, cu cât riscul este mai mare, cu atât este mai mare potențialul de recompensă și invers.

Piața de acțiuni are un raport risc/rentabilitate mai mare decât cel obligațiunilor, să vedem câteva exemple:

 • S&P500 în ultimii 30 de ani a avut un randament mediu de 10,30%/an;
 • MSCI World în ultimii 30 de ani a avut un randament mediu de 8,75%/an;
 • Portofoliul 60/40, format din 60% acțiuni și 40% obligațiuni, a avut un randament mediu de 8%/an.

Este rentabil să investești în ETF?

Despre costuri am vorbit deja anterior. Variază de la 0,05% la 0,85% cu o medie de 0,33% în funcție de tipul de Exchange Traded Fund în care se investește.

Comisioanele, în schimb, sunt și mai variabile pentru că depind de banca sau brokerul utilizat pentru tranzacționare.

Unele dintre băncile mai tradiționale nu permit nici măcar achiziția de ETF-uri, de fapt, promovează doar fondurile mutuale de investiții care ajută buzunarele companiei.

Altele, în schimb, o permit, dar cu costuri foarte ridicate care depășesc 10/15€ pe tranzacție, dacă de exemplu investești 1.000€ și plătești 10€ comision, înseamnă că pierzi 1% în costuri evitabile.

Unde să investești în ETF: brokeri online

Cel mai bun mod de a investi în Exchange Traded Fund tranzacționate pe Bursa italiană este de a utiliza brokeri sau bănci online care oferă tarife mult mai convenabile, uneori chiar gratuite.

Cei mai buni brokeri/bănci online pentru Bursa italiană sunt:

BrokerDepunere minimaComisioaneMai multe informații
IG1500 RON                                      VariabileAflați mai multe →
XTB0 RONVariabileAflați mai multe →
Interactive Brokers0 EURVariabileAflați mai multe →

Cum să cumpărați ETF-uri online in România?

Cumpărarea unui Exchange Traded Fund online este foarte simplă, odată ce înțelegeți cele 3 metode de cumpărare cele mai utilizate.

Ordin de piață

Ordinul de piață este o instrucțiune dată brokerului pentru a cumpăra la cel mai bun preț disponibil curent. Ordinul va fi executat instantaneu. Prețul va fi influențat de spread, diferența dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare, care, la randul sau, este influențat de lichiditatea instrumentului. Cu cât spread-ul este mai mic, cu atât prețul este mai bun.

Dacă un ETF este cotat la 100 RON și introduceți un ordin de piață, îl veți cumpăra de exemplu la 100,10 RON din cauza spread-ului.

Ordin limită

Ordinul limită este o instrucțiune dată brokerului pentru a cumpăra la un preț mai mic în cazul unei achiziții sau mai mare în cazul unei vânzări. Ordinul va fi executat la un moment ulterior când prețul va atinge prețul limită pe care l-ați indicat.

Dacă un ETF este cotat la 100 RON și plasezi o comandă limită la 98 RON, comanda ta va fi executată doar când prețul ETF-ului atinge 98 RON.

Comandă recurentă

Comanda recurentă nu este altceva decât un PAC automat care nu este disponibil pe toate platformele.

Îți permite să introduci suma de investit și frecvența, de exemplu 100 RON pe lună pe ETF-ul care replică S&P500.

Să încercăm să înțelegem mai în detaliu ce este PAC și ce alte strategii de investiții se pot realiza cu ETF-uri.

Strategii cu ETF-uri: PIC și PAC

Să începem cu PAC, deoarece tocmai l-am introdus.

PAC (plan de acumulare a capitalului) este o strategie de investiții care constă în investirea cu intrări fracționate la intervale regulate a aceeași sume de bani. Este folosit pentru a acumula bani în mod periodic și continuu. Este util mai ales pentru cei care încep de la zero, pot investi doar sume mici lunare și au un orizont pe termen lung. 

PIC (plan de investiții de capital) este, în schimb, o strategie de investiții care constă în investirea unei anumite sume de bani într-o singură soluție. Este folosit pentru a crea un portofoliu de investiții printr-o achiziție unică. Este util pentru cei care au disponibilități monetare, doresc să-și diversifice patrimoniul și/sau să obțină un venit periodic din cupoane și/sau dividende și au un orizont temporal variabil.

PAC și PIC pot fi utilizate și simultan, deci una nu o exclude pe cealaltă.

Strategii pe termen scurt: ETF-uri short și cu efect de levier

Există și alte strategii de investiții, ETF-urile short și cu efect de levier, care sunt utilizate doar pe termen scurt.

ETF-urile short permit să pariezi pe scădere, deci câștigi dacă prețul scade.

ETF-urile cu levier permit investirea în indicele de bază într-un mod exponențial, amplificând performanțele sale atât în sens pozitiv cât și în sens negativ.

În acest caz, raportul risc/recompensă crește semnificativ.

Cum să alegi un ETF?

Alegerea ETF-ului este ultima piesă a planificării financiare. Răspunsul la „ce ETF să cumpăr?” trebuie să vină doar la sfârșitul unui proces de conștientizare financiară în care se definesc profilul propriu de risc, obiectivele financiare și orizontul de timp propriu.

Evaluarea alegerii unui ETF depinde în mod subiectiv de factorii cheie pe care tocmai i-am menționat, dar și de o serie de elemente tehnice pe care le voi enumera mai jos:

 • alocarea activelor;
 • evaluarea benchmark-ului;
 • utilizarea veniturilor;
 • modul de replicare;
 • acoperirea valutară;
 • comisioanele de administrare;

ETF în Romania: fiscalitatea ETF-urilor

Ultima, dar nu mai puțin importantă, este fiscalitatea. 

Acțiunile generează venituri de capital prin componenta de dividende, în timp ce generează venituri diferite prin componenta de preț. La fel si ETF-urile.

Impozitul pe dividendele plătite de companii se reține la sursă si este de 8% din luna ianuarie 2023. Pe de altă parte, impozitul pe castigurile din tranzacționarea titlurilor este de 3% pentru titluri deținute o perioadă mai mică de 365 de zile, si 1% pentru titluri detinute o perioadă mai mare de 365 de zile. Aceste impozite sunt valabile dacă tranzacționarea are loc cu un broker rezident in Romania.

⚠️ Cum să completezi Declarația Unică în România?

Daca tranzacționezi cu un broker din afara Romaniei, impozitul devine 10% aplicat castigului net anual.

Articole similare

Clasificare și tipuri de Fonduri de investiții
Un fond de investiții este un produs financiar care constă în acumularea economiilor diferiților investitori. Ulterior sunt plasate în diferite active financiare cu scopul de a obține un randament mai mare. Dar, ce tipuri de fonduri de investiții ...