Analiza tehnică: Principii, teorii, grafice și indicatori

Pentru a începe să operați pe piețele financiare este necesar să le studiați, iar pentru aceasta există două tipuri de analize de bază: analiza tehnică și analiza fundamentală. În acest articol ne vom concentra asupra analizei tehnice, ce este, care sunt principiile sale de bază și cei mai utilizați indicatori tehnici.

analiza tehnica

Ce este analiza tehnică?

Analiza tehnică este un tip de studiu bursier care se bazează pe citirea și înțelegerea graficelor, cu ajutorul indicatorilor și oscilatorilor care permit analizarea mișcărilor pieței și determinarea posibilei direcții pe care o va lua un preț, în scopul deschiderii unei poziții care să genereze profituri.

Analiza tehnică se bazează pe date istorice, modele de prețuri reflectate în grafic și tendințele pe care acestea le desenează. Nu se concentrează pe studiul cauzelor care generează un preț, ci asupra consecințelor acestuia atunci când este observat în grafic, ceea ce face ca această analiză să fie cea mai potrivită pentru operarea pe termene scurte. De fapt, este modelul de studiu bursier pe care traderii îl învață mai întâi.

Premisele de bază pentru a începe să utilizați analiza tehnică

Analiza tehnică se bazează pe trei principii, care sunt premisele de bază pentru a începe să înțelegeți cum se utilizează acest tip de analiză bursieră pentru a opera pe piețele financiare. Să vedem care sunt acestea:

Prețul reflectă totul

O altă modalitate de a aborda acest principiu al analizei tehnice este: „tot ceea ce poate afecta prețul oricărei valori este deja luat în considerare”. Ce înseamnă asta? Spre deosebire de analiza fundamentală, în care se susține ideea că prețul unui activ poate să nu reflecte valoarea pe care ar trebui să o aibă, analiza tehnică este mult mai directă și la obiect.

Dacă un activ are un anumit preț, aceasta este valoarea sa, nici mai mult, nici mai puțin. Toți factorii care pot afecta această valoare (economici, politici, sociali, etc.) sunt deja incluși în preț, astfel că nu se poate spune că este subevaluat sau supraevaluat.

Istoria se repetă

A spune că „piața are memorie” este o altă modalitate de a vedea acest al doilea principiu al analizei tehnice. Această premisă de bază stabilește că piața se mișcă într-un mod similar în fața unui stimul sau a unei situații similare, astfel că analiza tehnică se bazează pe studiul mișcărilor trecute pentru a încerca să prezică cele viitoare și astfel să deschidă și să închidă poziții corecte.

De fapt, mulți traderi au reușit să câștige sume mari de bani într-o singură mișcare doar pentru că au reușit să identifice aceleași circumstanțe într-un alt moment al istoriei și au acționat în consecință, știind că istoria se repetă. În consecință, într-adevăr, piața s-a mișcat în același mod, făcându-i să câștige prin pozițiile lor în piață. Acest punct este foarte legat de natura umană și de faptul că acționăm în moduri similare în circumstanțe similare.

👉 Începe acum: Tranzacționare | Ghid pentru a ști cum să începi

Prețul se mișcă în tendințe

În analiza tehnică, una dintre principalele modalități de a analiza un grafic este prin tendința pe care o desenează într-o anumită perioadă de timp, acesta fiind un aspect atât de important încât există o întreagă secțiune de indicatori dedicată reflectării fluxurilor de tendință sau a schimbării acestora. Identificarea tendințelor este crucială pentru traderul care folosește analiza tehnică, deoarece determină în mod decisiv momentul de intrare și ieșire din piață.

În funcție de ce tip de trader ești și în ce perioadă de timp operezi, tendința poate fi văzută din trei unghiuri:

 • Marea, sau tendința primară, este cea care arată mișcările pieței într-un an. Este folosită de traderii pe termen lung și necesită experiență pentru a o stăpâni.
 • Valurile, sau tendința secundară, este cea în care observăm grafice lunare sau săptămânale. Acestea oferă o viziune mai largă pentru a putea opera în perioade de timp mai mici.
 • Undele, sau tendința terțiară, sunt cele care se observă în aceeași zi, și se analizează pentru a deschide și închide poziții în cadrul zilei.

Principalele teorii ale analizei tehnice

Teoriile analizei tehnice sunt un set de instrumente și tehnici utilizate de analiștii financiari pentru a studia prețurile activelor și a prezice comportamentul lor viitor. Aceste teorii se bazează pe ideea că prețul unui activ reflectă toate informațiile disponibile despre acesta și că, prin urmare, se pot utiliza modele și tendințe în preț pentru a prezice viitorul.

Teoria Dow

Teoria Dow este una dintre cele mai importante teorii ale analizei tehnice. A fost dezvoltată de Charles Dow, fondatorul Wall Street Journal și unul dintre părinții bursei moderne.

Astfel, se bazează pe ideea că prețurile activelor se mișcă în tendințe și că aceste tendințe pot fi categorisite în trei moduri diferite:

 • În funcție de temporalitate: Primară, secundară și terțiară.
 • În funcție de direcție: Ascendentă, descendentă sau laterală.
 • În funcție de faza tendinței: Acumulare, participare publică și distribuție (numită și panică).

Cu toate acestea, tendința va fi, de asemenea, marcată de volumul acesteia, corelația indicilor sau importanța de a considera prețurile la închiderea sesiunii.

Fibonacci

Teoria lui Fibonacci este un alt instrument important al analizei tehnice. A fost dezvoltată de Leonardo Fibonacci, un matematician italian din secolul al XIII-lea. Prin urmare, teoria sa se bazează pe o secvență numerică, unde fiecare număr este suma celor două numere anterioare: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, etc.

fibonacci
Secvența lui Fibonacci

Această secvență se găsește în multe modele naturale și este utilizată în analiza tehnică pentru a identifica nivelurile de suport și rezistență.

De fapt, în ceea ce privește analiza tehnică, este utilizată pe scară largă datorită importanței următorilor indicatori:

 • Rația de aur al lui Fibonacci (61.8%, numită si „golden ratio”)
 • Măsurători pe grafice
 • Evantaiul lui Fibonacci
 • Retragerea lui Fibonacci
 • Expansiunea lui Fibonacci

Elliott

Teoria Undelor lui Elliott a fost dezvoltată de Ralph Nelson Elliott în anii ’30. Această teorie se bazează pe ideea că prețurile activelor se mișcă în modele repetitive, care pot fi împărțite în unde impulsive și unde corective. Astfel:

 • Undele impulsive se mișcă în direcția tendinței principale.
 • Pe de altă parte, undele corective se mișcă împotriva tendinței.
 • Există fractalitate în cadrul undelor
unde elliott
Secvența de Unde Elliott

Cu toate acestea, o secvență completă de unde Elliott, va cuprinde mișcările 1,2,3,4,5 – a,b,c

Volum

Filosofia tranzacționării cu volum este o metodologie care se bazează pe premisa că volumul unui activ este un indicator semnificativ al mișcării sale de preț. În esență, această teorie susține că volumul tranzacțiilor este o reflecție directă a forței sau slăbiciunii unei mișcări de preț în particular.

 • De exemplu, o creștere a prețului însoțită de un volum mare sugerează un interes puternic și convingere în creșterea prețurilor, indicând că tendința ascendentă este robustă și are o probabilitate mai mare de a continua.
 • Pe de altă parte, dacă prețurile cresc, dar volumul este mic, acest lucru ar putea indica o lipsă de convingere printre investitori, sugerând că creșterea prețurilor s-ar putea să nu fie sustenibilă.

Cu toate acestea, cel mai interesant este că volumul poate fi utilizat pentru a identifica puncte posibile de inversare sau confirmare a tendințelor pe piață.

 • De exemplu, un vârf de volum după o perioadă lungă de tendință ascendentă ar putea semnala o vânzare masivă sau o luare de profit, indicând o posibilă inversare a tendinței.
indicatori analiza tehnica
 • În același mod, într-o tendință descendentă, o creștere substanțială a volumului ar putea reprezenta acumularea de către investitori isteți, ceea ce ar putea preceda o schimbare a tendinței.

VSA

Analiza Spread și Volum (VSA): Se concentrează pe studierea volumului și a mișcării prețurilor pentru a evalua o piață financiară. Această teorie se bazează pe ideea că volumul de tranzacționare și relația dintre prețul de închidere și intervalul zilnic pot oferi indicii importante despre direcția viitoare a prețurilor.

Investitorii folosesc VSA pentru a identifica acumularea și distribuția de active, precum și pentru a anticipa posibile schimbări de tendință.

tipuri de grafice

Observați în graficul de mai sus cum fiecare șoc în preț care a marcat un punct de inflexiune, a fost precedat de creșteri disproporționate de volum.

Wolfe

Undele Wolfe (Wolfe Waves) sunt un model de analiză tehnică utilizat pentru a identifica schimbări imediate în tendința pieței. Aceste unde sunt reprezentate sub forma de „M” pentru tendințe ascendente și „W” pentru tendințe descendente, și pot fi găsite în diferite active și cadre temporare. Distinctivitatea acestui model este obiectivitatea sa și precizia în localizarea nivelurilor de stop loss și take profit. Deși este un model contra tendinței, are o eficacitate de 75%.

Undele Wolfe funcționează pe baza principiului fizic al lui Newton „acțiune-reacție”. Prin urmare, când se detectează o undă Wolfe, inseamnă că tendința actuală este pe cale să se schimbe.

tehnica
Exemplu de Unde Wolfe

Traderii pot deschide poziții de cumpărare sau vânzare dacă unda este bullish sau bearish, plasând stop loss aproape de punctul 5 și take profit la intersecția punctelor 1-4. Aceste unde sunt independente de undele Elliott și oferă oportunități de tranzacționare pe diferite active și grafice, ceea ce le face versatile pentru diferite strategii de tranzacționare.

Tipuri de grafice

Un alt punct cheie în analiza tehnică sunt celebrele grafice de trading. În general, graficele reprezintă mișcarea pieței pe o perioadă de timp. Este vorba de o linie care se trasează de la un nivel de preț la altul.

analiza bursa
Exemplu de grafic cu lumânări japoneze

Astfel, le putem împărți în două tipuri, reale și de tendință.

 • Grafice reale
 • Grafice de tendință
  • Grafice de puncte (numite si „point and figures charts”)
  • Grafice Renko.

Analiza graficelor

Analiza graficelor este o tehnică de analiză tehnică care se bazează pe studierea graficelor de prețuri ale piețelor financiare cu scopul de a identifica modele și tendințe care pot indica mișcări viitoare pe piață.

Prin urmare, analiza graficelor se bazează pe ideea de acțiune a prețului (price action), și că comportamentul pieței în ceea ce privește prețul se repetă în tipare de preț care pot fi identificate și analizate. Unele dintre cele mai importante sunt:

 • Tipare de schimbare a tendinței: Umăr-cap-umăr, Dublu top, dublu bottom
 • Tipare de continuare a tendinței: Steag, triunghi simetric sau cuțit.

Indicatori tehnici

În plus, pentru a studia piețele financiare cu analiza tehnică se utilizează indicatori tehnici, instrumente vizuale care se adaugă la grafic și care oferă informații despre o anumită variabilă, ceea ce ajută traderul să prezică direcțiile pe care le poate lua prețul unui activ.

Indicatorii tehnici sunt clasificați în 4 categorii:

 • Indicatori de tendință
 • Indicatori de volatilitate
 • Oscilatori
 • Indicatori de momentum

În aceste categorii unde putem găsi faimoasele RSI, MACD, stochastic, ADX… și multe altele.

Și care este cealaltă mare analiză în bursă?

Și dacă analiza tehnică ne oferă un ajutor foarte important pentru a detecta cicluri istorice, tendințe și intrări și ieșiri de pe piață. Cum să învățăm despre sănătatea financiară a unei companii?

Exact pentru asta există analiza fundamentală, care dă naștere la filosofia value, mai concentrată pe datele companiilor extrase din propriile lor rapoarte contabile.

Alte date de interes

Acum că știi ce este analiza tehnică și care sunt principiile sale de bază, s-ar putea să ai alte întrebări: dacă vrei să afli mai multe, poți citi următoarele articole:

În concluzie, analiza tehnică este o disciplină a tranzacționării care se bazează pe interpretarea evenimentelor trecute, pentru a prezice mișcările viitoare ale prețurilor unui activ financiar, cu singura informație pe care prețul o poate oferi prin diferitele sale figuri, modele și indicatori care o interpretează.

Întrebări frecvente

Cum difera analiza tehnică de cea fundamentală ?

Analiza tehnică se ocupă cu studierea graficelor de preț. Analiza fundamentală porneste de la situația financiară a unei companii.

Chiar functioneaza analiza tehnică ?

Exista traderi care folosesc doar analiza tehnică. Cuplata cu un plan bun de management al riscului, analiza tehnică poate oferi rezultate pozitive pe termen scurt, mediu, și lung.

Care este cea mai populara teorie a analizei tehnice?

Undele Elliott sunt foarte populare printre traderii tehnici. Totusi, aproape toți traderii tehnici folosesc o combinație intre diferite teorii și indicatori.

Articole similare

Sfaturi pentru a alege un bun broker Forex
În anii '70 a fost creat piața Forex sau piața valutară, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere puternică datorită internetului și noilor tehnologii. Există studii care indică faptul că există tranzacții zilnice pe piața Forex în valoare de 7 tr...