Copy trading| Ghidul definitiv pentru începători

În ultimii ani, una dintre noile modalități de tranzacționare care a câștigat mai multă forță a fost așa-numitul copy trading. Dar, în ce constă această practică? Este de încredere? Si dacă este așa, cum pot începe copy trading? Ghidul definitiv în acest articol.

ce este copy trading

Ce este copy trading? | Definiție

Copy trading, care primește și alte nume precum social trading sau tranzacționare socială, constă într-un sistem automatizat prin care investitorul replică în mod automat operațiunile efectuate de un alt investitor.

Oferă posibilitatea investitorilor de a putea opera pe piețele financiare chiar dacă nu au cunoștințele sau experiența necesară.

De obicei, investitorul care face copy trading este începător sau nu este capabil să câștige pe piețele financiare, și recurge la acest tip de investiție pentru a copia operațiunile unui investitor mai experimentat și care are un istoric de câștiguri, deși rentabilitățile trecute nu asigură rentabilități viitoare.

Totul este automatizat, adică nu se bazează pe vizualizarea operațiunilor efectuate de un investitor și tu să le copiezi și să le faci. Pur și simplu contul tău se conectează cu cel al celuilalt investitor și în mod automat orice operațiune pe care o deschide sau o închide celălalt investitor, contul tău o va replica exact la fel.

Bineînțeles, ai întotdeauna opțiunea de a deconecta operațiunile contului pe care îl replici și de a continua în mod individual.

Ce trebuie luat în considerare înainte de a începe copy trading?

Înainte de a îți explica cum să începi copy trading, este important să iei în considerare câteva aspecte importante:

Nu vei învăța să faci trading

De fapt, nu vei învăța să faci trading pentru simplul motiv că vei realiza doar operațiunile pe care le face celălalt investitor, dar nu știi de ce le-a făcut, ce motive sau rațiuni de natură tehnică (AT) sau fundamentală (AF) l-au determinat să le realizeze.

Prin urmare, în cel mai bun caz, poți câștiga bani investind cu strategii străine, dar nu vei cunoaște sistemul lor de trading sau filosofia lor, astfel încât vei fi întotdeauna dependent de o a treia persoană.

Supraveghează comisioanele traderului copiat

Trebuie să fii atent la problema comisioanelor. Evident, de fiecare dată când contul tău deschide sau închide o poziție, brokerul îți va percepe un comision.

Dar ceea ce trebuie să ții cont este că profitul pe care investitorul pe care îl replici il face poate proveni în principal din comisioanele pentru a fi copiat, mai mult decât din câștigurile propriului trading. Acest lucru ar putea duce la absurdul de a începe să deschidă și să închidă poziții pentru a genera un volum mare de operațiuni (și comisioane), astfel încât ceea ce îl face pe el să câștige bani, pe tine te-ar costa comisioane.

De aceea, atunci când cauți un trader de copiat, pe lângă un istoric bun de câștiguri, ar trebui să se caracterizeze prin faptul că nu este un trader “compulsiv”.

Copytrading nu elimină riscul de pierderi

Acest aspect este crucial. După cum spunea Mark Twain, istoria de multe ori rimează, dar nu se repetă întotdeauna.

Prin urmare, un lucru este ca tranzacționarea prin copiere este un instrument fantastic pentru a începe să investești, iar un alt lucru foarte diferit este că nu este lipsit de risc și poți pierde bani.

Cum să faci copytrading cu eToro pas cu pas?

Să vedem cum să începem să facem copy trading cu eToro într-un mod ușor în doar 5 pași simpli.

Pasul 1: Deschide un cont cu eToro

Pentru a avea acces la funcția de copy trading a brokerului eToro primul lucru pe care trebuie să-l faci este să deschizi un cont cu ei. Procesul este următorul:

 • Pe pagina web a eToro, fă clic pe butonul «Începe să investești».
 • Pe următoarea pagină, vei vedea un formular unde poți introduce toate datele personale necesare pentru a deschide un cont nou.
 • Completează toate informațiile solicitate în acest formular.
 • Acceptă bifând caseta corespunzătoare.
 • De asemenea, ți se va cere o confirmare a rezidenței tale, de exemplu, o factură de la o companie de utilități publice datată în ultimele 3 luni, precum și un act de identitate, cum ar fi un pașaport valabil sau un buletin neexpirat.

Pasul 2: Efectuați un depozit minim

În funcție de reglementările fiecărei regiuni și țări, suma minimă a unui prim depozit variază între 50 și 10.000 de dolari.

Efectuarea unui depozit este un proces rapid și simplu. Poți utiliza mai multe metode de plată. Pur și simplu alege metoda preferată și urmează pașii:

 • Conectează-te la contul tău
 • Click pe butonul „Depune fonduri” pe care îl poți vedea în captura de ecran 2 de mai jos.
 • Introdu suma și selectează moneda
 • În final, selectează metoda ta de plată dintre Paypal, card de debit sau de credit, transfer bancar, Neteller, SKRILL, etc.

Pasul 3: Caută secțiunea CopyTrader

CopyTrader este foarte intuitiv. Pur și simplu caută investitorul pe care dorești să îl copiezi prin opțiunea «Descoperă» din meniul derulant principal.

Odată ajuns pe pagina “Descoperă” faci click pe “Explorează„.

Pasul 4: Analizează diferiții traderi pentru a face copy trading

Odată ajuns pe pagina CopyTrader, este timpul să găsești tipul de investitor pe care îl cauți, pentru a începe să îl copiezi.

Când alegi un trader pentru a-i copia tranzacțiile, trebuie să ții cont de tipul de trading sau filosofia de investiții cu care te simți mai confortabil.

Acestea sunt tipurile de traderi pe care îi poți găsi pe eToro pentru a-i copia:

 • Investitori în trend
 • Cei mai copiați ai anului
 • Cei mai necorelați cu piața
 • Cei care au depășit cel mai mult piața
 • Investitori concentrați pe ETF-uri
 • Investitori concentrați pe materii prime
 • Investitori concentrați pe acțiuni, etc.

Odată ce știi ce tip de tranzacționare ai dori să imiți, este timpul să evaluezi diferiți traderi pe care i-ai putea copia.

În secțiunea de statistici voi putea vedea:

 • Istoricul său de rentabilitate
 • În ce active este investit
 • La cât timp investește
 • Câți copiatori are

În plus, ai și posibilitatea de a avea un chat pentru a vorbi cu acei traderi care te interesează în mod special.

Pasul 5: Copiază traderul profesionist

În cele din urmă, după ce ai analizat mai mulți și ai traderul – sau traderii – care te conving cel mai mult prin filosofia lor de investiție, istoric, valori în care investesc… va trebui doar să îl copiezi.

Pentru asta, trebuie să urmezi următorii trei pași simpli:

 1. Din propriul său profil, în partea de sus la stânga, faci click pe butonul care indică “copiază”.
 2. Alege câți bani să aloci
 3. Fă click pe butonul “Investește”

Și gata, imediat după, platforma ne va trimite o notificare, așa cum vă arăt mai jos, care demonstrează că deja facem copytrading, pe traderul selectat.

Unde să faci copy trading? Alternative de brokeri

Atunci când alegi un broker, atât pentru trading tradițional, cât și pentru copy trading, ia în considerare următoarele cerințe:

 • Siguranță: Trebuie să fie regulat corespunzător de autoritatea competentă a țării respective, de exemplu în Statele Unite SEC, etc. În cazul eToro, brokerul este regulat de CySEC pentru țările UE.
 • Ușor de înțeles: Trebuie să aibă o platformă completă, dar care în același timp să fie simplă de utilizat și intuitivă.
 • Economic: Este esențial ca brokerul să fie ieftin, comisioanele pe care le aplică pentru fiecare operațiune să fie cât mai mici posibil.
 • Multiofertă: Abundență de traderi de copiat.

Alte considerații

De asemenea, ia în considerare următoarele puncte:

 • Niciodată nu trebuie să operezi cu un broker care are probleme tehnice.
 • Acces în timp real la prețuri și cotații din toate piețele lumii.
 • Possibilitatea de a opera short, adică, de a opera în scădere.
 • Posibilitatea de a reîncărca contul atât cu transferuri bancare, cât și cu cardul de credit, Paypal și alte mijloace.
 • Transparență în informații.

Atunci, ce brokeri îndeplinesc aceste caracteristici pentru a putea începe să faci copy trading? În cazul nostru, ți-am lăsat eToro ca cea mai bună alternativă de copy trading.

Mai multe informații:

 • 💰 Produse: Acțiuni, ETFs
 • 📝 Reglementare: FCA, ASIC și CySec

eToro

7.5/ 10

Piețe

Europa, Asia

Site web în mai multe limbi

Versiunea mobilă avansată și copytrading

Posibilitatea de tranzacționare a acțiunilor fracționate

* Capitalul dumneavoastră este în pericol. Se aplică și alte comisioane. Pentru mai multe informații, vizitați

Depozit minim:

€50.00

Alternativa pentru a investi cu eToro

eToro, pe lângă puternica sa funcție CopyTrader, care permite o gestionare mai nepăsătoare a portofoliului tău de investiții, îți permite și să fii tu cel care controlează propriul portofoliu.

Și asta pentru că cu eToro, poți cumpăra și vinde acțiuni – și alte tipuri de active financiare – într-un mod tradițional. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să urmezi următorii pași:

 1. Deschide un cont pe eToro
 2. Depune un capital minim de 50 de dolari.
 3. Caută acțiunea pe care dorești să o cumperi
 4. Stabilește ordinul de cumpărare (sau de vânzare dacă mergi short)
 5. Și tranzacționează acțiunea în cauză.

Cum să alegi pe ce trader să copiezi?

Bine, acum știi ce este copy trading, și cum să începi să-l practici, dar cum să alegi traderul corect?

În continuare, vom vedea toate datele pe care platforma ni le oferă pentru a ne permite o analiză detaliată a fiecărui trader, și, cu toate informațiile, să luăm cea mai bună decizie posibilă.

Pagina de rezumat

Pe această pagină, primul lucru pe care îl putem vedea este:

 • Randamentul, cu date precum rentabilitatea anuală, adică rentabilitatea medie a traderului de când a început să opereze).
 • Performanta, în acest caz, în ultimii doi ani.
 • O clasificare a riscurilor.
 • Procentul de săptămâni în care traderul este profitabil.

Este traderul mai bun decât piața?

Performanța Portofoliului, arată randamentul portofoliului (sau activele pe care traderul le deține în timpul operațiunilor sale, fie în operațiunea de cumpărare sau în operațiunea de vânzare), și ne permite să îl comparăm anual cu S&P 500 și cu Nasdaq, doi dintre indicii care servesc ca referință majoră pentru piață.

Fără îndoială, un trader care obține randamente mai bune decât acești indici are multe șanse de a fi un bun trader, deoarece există un procent foarte mic de traderi care bat piața (se spune că un trader „bate piața” atunci când obține un randament mai mare decât S&P 500 într-o anumită perioadă de timp). La stânga vedem randamentul portofoliului traderului, în mijloc S&P 500, și la dreapta Nasdaq, în bare și procente de reevaluare sau devalorizare:

copy trading portfolio performance

Traderul și comunitatea sa

Și la baza paginii “Rezumat”, putem vedea postările pe care traderul le face pentru a comunica cu comunitatea sa; copy traderii au opțiunea de a interacționa cu traderul, prin Like-uri și comentarii. Mai jos vedem un exemplu:

trader copy trading

Track record al traderului copiat

Dacă ne ducem la a doua filă, „Statistici”, primul lucru pe care îl vom găsi este performanța istorică a traderului, măsurată la nivel lunar și anual:

performanta istorica etorro

Continuând în fila „Statistici”, găsim mai departe măsuri de gestionare a riscului, cum ar fi pierderea maximă zilnică, săptămânală și anuală, numărul de copiatori ai traderului și alte statistici despre operațiunile sale.

În a treia dintre file, „Portofoliu”, găsim acele active pe care traderul le deține în prezent în portofoliu:

Și, în ultima dintre file, intitulată „Grafic”, vom putea găsi reprezentarea grafică a performanței traderului în perioada pe care o dorim.

Cu ce fel de active poți începe să faci copy trading? Crypto, acțiuni…

De fapt, nu există nicio limită de produse atunci când exerciți funcția de copy trading.

Adică, vei putea face copy trading cu orice produs pe care brokerul îl are în catalogul său de investiții, la fel ca traderul pe care îl copiezi, în funcție de stilul său de investiții.

Dar așa cum am menționat, nu ar trebui să ai nicio problemă în a copia orice tip de activ financiar, cum ar fi:

 • Acțiuni
 • Criptomonede
 • Forex
 • Materii prime
 • ETF-uri

Opinii despre copy trading: Este cel mai bun sistem de trading care există?

În primul rând, copy trading nu este metoda definitivă de trading, nici totală. Nu se bazează pe nicio strategie de trading back-testată în raport cu piața. Și, în plus, depinzi întotdeauna de o terță parte, nici măcar nu ai controlul asupra propriilor tale investiții.

Acum, spus asta, trebuie să adăugăm că nu este un sistem rău pentru a începe în lumea investițiilor și a tradingului, deoarece permite să înveți de la alți traderi mai experimentați, în timp ce, datorită lor, câștigi experiență pe piață.

Sau altfel spus, pur și simplu trebuie să fie văzut ca un instrument suplimentar la dispoziția oricărui investitor interesat, dar desigur nu este perfect nici infailibil și riscul de a pierde bani, este întotdeauna prezent.

Avantaje si dezavantaje ale copytrading-ului

AvantajeDezavantaje
Sursă de venit atractivă și simplă.Copytrading, poate duce la pierderi dacă selectăm unul greșit.
Permite analiza unei cantități mari de informații de la traderii de copiat.❌ Investitorii populari nu au background formativ.
Posibilitatea de a cunoaște traderul copiat.❌ O parte din profiturile noastre, merg la traderul copiat.
Recompense suplimentare în cazul în care ești trader copiat.❌ Cu toate acestea, este necesar să știi despre trading.
Poți integra propria ta strategie de stoploss.

În concluzie, copytrading poate fi o sabie cu două tăișuri, și asta pentru că nu este formula magică a succesului. Cu toate acestea, este adevărat că, dacă este bine gestionat, permite obținerea unor randamente moderate într-un timp foarte scurt.

FAQ

Este copy trading o idee bună?

Poate fi o idee bună pentru începători si pentru cei care vor să participe pe piețele financiare dau nu au timp destul pentru acest lucru.

Am nevoie de mult capital pentru a face copy trading?

Nu. Toate pozițiile vor fi copiate proporțional si in funcție de parametrii de risc setați.

Poti pierde facand copy trading?

Dacă strategia urmarită nu este profitabilă, copy trading poate aduce pierederi.

Articole similare