Ce este Dogecoin și cum să investești în DOGE?

Dogecoin este o criptomonedă descentralizată, open-source și care are propriul blockchain. Spre deosebire de alte criptomonede precum Bitcoin sau Ether, care au fost create pentru scopuri specifice în fața problemelor lumii reale, Dogecoin are o origine destul de particulară: a apărut sub formă de glumă și dintr-un meme.

dogecoin ce este

Definiție și istoria Dogecoin

Meme Dogecoin

Meme-ul care a dat naștere la dogecoin este cunoscut popular sub numele de doge. Imaginea arată un câine de rasă Shiba Inu cu fraze suprapuse, exprimând de obicei ceva într-un ton umoristic sau ironic.

Deși la început a fost considerat un proiect neserios sau „de glumă”, așa-numita „criptomonedă meme” a reușit să se situeze în top 10 pe piață datorită sprijinului comunității sale și a unor figuri internaționale precum Elon Musk și Snoop Dogg.

Admiratorii săi o caracterizează ca o “criptomonedă prietenoasă”, cu comisioane mici, minerit non-competitiv și sprijinită de un grup de oameni cu intenții bune.

Cine a creat Dogecoin?

Dogecoin a fost proiectată de inginerii de sistem Jackson Palmer și Billy Markus și a fost lansată public în decembrie 2013.

Intenția acestor specialiști în tehnologie era ca moneda să fie o satiră a nașterii tuturor tipurilor de altcoins (criptomonede care nu sunt bitcoin) cu valoare mică.

cat costa un dogecoin
Sursa: TradingView

Ei criticau scopul pur speculativ pe care multe dintre aceste criptomonede îl aveau și, aproape fără să vrea, au format Dogecoin ca o glumă în fața acestui fenomen.

Istoria fondatorilor Dogecoin

Palmer, care lucra la Adobe în acel moment, a fost responsabil de idee. A început mai întâi cu mențiuni despre încă inexistentul “Dogecoin” pe Twitter.

Gluma a fost atât de bine primită încât a decis să creeze site-ul dogecoin.com. Pagina a avut atât de mult succes încât Markus, inginer software la IBM, l-a contactat pentru a da formă acestei criptomonede „prietenoase” și „amuzante” care a început ca o glumă.

cum se cumpără dogecoin
Sursa: Flickr

Jackson Palmer a abandonat proiectul Dogecoin în 2015. Acest dezvoltator nu s-a retras doar din industria criptomonedelor, ci le „atacă” public de fiecare dată când are ocazia. În mai 2022, a declarat că și-ar dori ca lumea criptomonedelor să se prăbușească pentru că acestea au permis oamenilor să câștige bani „fără să facă nimic”.

Pe de altă parte, Billy Markus a criticat și el existența proiectelor neserioase care caută doar să atragă banii investitorilor, dintre care majoritatea „nu știu despre ce este vorba”, după cum spune el. Deși nu mai participă la dezvoltarea criptomonedei, a recunoscut că face parte din comunitatea Dogecoin (așa cum arată în profilul său de Twitter sub pseudonimul Shibetoshi Nakamoto) și a admis că deține 220.000 DOGE. „Îi voi apăra pe cei pe care îi consider că îmbunătățesc activ spațiul”, a scris pe contul său de Twitter.

Are Dogecoin un proprietar?

Indiferent de intențiile originale ale creatorilor săi, dogecoin a devenit popular în 2020, după mai mulți ani fără incidente.

În acel moment, s-a creat prin rețele sociale o comunitate puternică care a susținut criptomoneda, a ridicat-o ca una dintre favoritele lor și a contribuit cu bani pentru a o achiziționa.

Cu toate acestea, în ciuda existenței acestui număr mare de persoane care se ocupă de întreținerea și suportul Dogecoin, rețeaua și criptomoneda nu au un proprietar. Este o inițiativă descentralizată și, ca atare, nimeni nu are controlul absolut.

La începutul anului 2023, comunitatea de dezvoltatori Dogecoin, numită Dogecoin Core, este condusă de Ross Nicoll. Îl însoțesc în această organizație Michi Lumin și Maximilliam Keller.

O mare parte a succesului Dogecoin, care astăzi este una dintre cele 10 principale criptomonede din lume, se datorează acestei explozii de popularitate. „Criptomoneda meme” a devenit un fenomen care a ajuns chiar și în cele mai înalte sfere ale lumii corporative și artistice.

Exemple sunt omul de afaceri Elon Musk, rapperul Snoop Dogg și cântărețul și basistul trupei de rock Kiss, Gene Simmons.

Ce relație există între Elon Musk și Dogecoin?

Elon Musk, cofondatorul PayPal și director al companiilor precum Tesla, SpaceX și Twitter, este una dintre personalitățile care s-a alăturat comunității care susține Dogecoin. Desigur, influența sa are mult mai multă greutate și multe dintre declarațiile sale cu privire la criptomonedă au “pompat” prețul său.

Americanul are argumentele sale pentru a avea încredere în Dogecoin. În dialoguri cu diferite mijloace de comunicare, a subliniat cum Dogecoin multiplică viteza tranzacțiilor Bitcoin și modul în care reduce considerabil comisioanele care trebuie plătite pentru a o utiliza.

De aceea, considerat ca fiind unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a ajuns să glumească cu titlul de „CEO al Dogecoin” pe care comunitatea i l-a acordat printr-un sondaj (în care a câștigat detașat) într-o „Zi a Păcălelilor”.

Dar și-a arătat sprijinul și prin acțiuni concrete. În 2021, Musk a anunțat că Tesla va accepta plăți în Dogecoin. Astfel, criptomoneda a avut o creștere stratosferică până la maxime istorice în prețul său. Puțin după, a căzut dramatic când omul de afaceri a numit-o „o înșelătorie” într-un sketch televizat în Saturday Night Live.

Ulterior, Musk a asigurat de asemenea că se va putea achiziționa merchandising de la compania sa SpaceX plătind cu dogecoin. Din nou, acest lucru a avut un impact asupra cotației criptoactivului, deși cu un efect mai mic decât în anul anterior, posibil datorită pieței bearish pe care industria a traversat-o în 2022.

Cum funcționează Dogecoin?

Pentru a începe, trebuie să explicăm că Dogecoin este un criptoactiv descentralizat. Asta înseamnă că nu există o singură entitate care să îl controleze. În schimb, este guvernat de propriul cod al criptomonedei (care este deschis și, prin urmare, oricine îl poate audita și testa). Acest cod este un derivat al codului Bitcoin.

Dogecoin este un fork al Luckycoin (o criptomonedă care nu mai există), care la rândul său este un fork al Litecoin, primul fork al Bitcoin.

Fork-urile constau în crearea unui proiect (în aceste cazuri, criptomonede) care are același cod sursă cu un altul, dar se împarte în două proiecte diferite la un anumit punct. Astfel, fiecare își urmează propriul drum fără a afecta celălalt.

Dogecoin are propriul său blockchain

A avea o rețea proprie înseamnă că această criptomonedă are o bază de date în care sunt înregistrate tranzacțiile și soldurile tuturor adreselor. Fiecare nod Dogecoin, din cele 850 în întreaga lume, deține o copie a acestui registru contabil, care se actualizează la fiecare 1 sau 2 minute.

Nodurile sunt esențiale pentru a permite descentralizarea unui proiect, deoarece niciunul dintre ele nu poate modifica sau șterge date în mod arbitrar și fără consensul celorlalți. În același mod, o defecțiune sau întrerupere a funcționării câtorva noduri nu va afecta rețeaua, ceea ce o face mai descentralizată.

Cât de sigur este Dogecoin?

La fel ca în alte rețele precum Bitcoin sau Litecoin, blocurile care formează blockchain-ul Dogecoin sunt create printr-un mecanism numit Proof of Work (dovadă de muncă).

Pentru a-l realiza, un grup de persoane, numite mineri, își oferă calculatoarele pentru a rezolva ecuații complexe și astfel să descifreze hash-ul (codul) care permite validarea tranzacțiilor și adăugarea lor permanentă în lanț.

Minerii sunt esențiali pentru a determina securitatea Dogecoin ca rețea. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce se adaugă mai mulți mineri și crește puterea de calcul a rețelei, devine mai dificil pentru un actor rău intenționat să reunească o putere de procesare majoritară și astfel să o controleze. Acest tip de atacuri se numesc „atacuri de 51%”.

În prezent, rețeaua Dogecoin are o putere de procesare de 688 TH/s (terahashes pe secundă). Acesta este unul dintre cele mai înalte puncte din întreaga sa istorie, ceea ce implică faptul că, deși nu este infailibilă, este mai sigură ca niciodată în istoria sa. De fapt, Dogecoin ca rețea nu a avut niciodată căderi semnificative în sistemul său și nici nu a suferit atacuri cibernetice care să pună în pericol fondurile utilizatorilor săi.

Ce susține Dogecoin?

Spre deosebire de unele criptomonede care sunt susținute de monede naționale, materii prime sau chiar alte criptoactive, Dogecoin are sprijinul în încrederea utilizatorilor săi și a celor care investesc în criptomonedă.

La fel ca Bitcoin, valoarea Dogecoin ca criptoactiv se bazează, în primul rând, pe securitatea și funcționalitatea pe care minerii și nodurile o oferă rețelei. Dacă puterea de procesare ar scădea sau dacă nivelul său de centralizare s-ar mări din lipsa nodurilor, utilizabilitatea criptomonedei și încrederea în ea ar scădea. Cu siguranță, valoarea sa ar fi afectată în acest scenariu.

Pe de altă parte, dacă Dogecoin ar înceta să fie utilizat din orice motiv și interesul și cererea pentru criptomonedă ar scădea, cotația sa ar scădea de asemenea.

La ce servește Dogecoin?

Pe site-ul său oficial, dogecoin se prezintă ca “criptomoneda oamenilor”. Conform acestei descrieri, este o monedă digitală pentru tranzacțiile între perechi (P2P sau peer-to-peer).

Dogecoin are chiar un manifest, în care exprimă că este un “mișcare cripto accidentală care face oamenii să zâmbească”. Printre caracteristicile sale, textul subliniază unele precum utilizabilitatea, utilitatea peste strălucirea tehnică și fiabilitatea. În plus, proiectul spune că prioritizează persoanele peste veniturile economice și este deschis oricui dorește să colaboreze.

Unde pot cheltui Dogecoin?

Dogecoin este folosit în principal pentru a trimite bani pe internet într-un mod rapid, direct și cu comisioane foarte mici. Datorită acestor caracteristici, este adesea folosit pentru a da bacșiș pe platformele de internet sau pentru a face donații către organizații de caritate, deși există și comercianți care îl acceptă ca mijloc de plată.

În ceea ce privește latura caritabilă a Dogecoin, merită menționat că comunitatea sa a organizat proiecte importante în 2014. De exemplu, s-au strâns 30.000 de dolari pentru ca echipa de sanie a Jamaicăi să poată călători pentru a concura la Jocurile Olimpice de la Sochi, și aceeași sumă pentru a finanța crearea de puțuri de apă în Kenya.

La momentul respectiv, a fost de asemenea un activ de investiții datorită popularității sale crescânde. Cotația sa a crescut exponențial în 2021, când Elon Musk s-a interesat de criptomonedă și, cu declarațiile și acțiunile sale, a plasat-o printre cele mai populare de pe piață.

dogecoin si elon musk
Sursa: MoneyControllet

De ce crește prețul Dogecoin?

Pe piața criptomonedelor, Dogecoin este identificată cu tickerul sau simbolul DOGE. Ca în cazul majorității criptomonedelor, valoarea sa de piață este determinată de factori precum următorii:

  • Oferta și cererea de criptomonedă
  • Tendința generală a pieței, care este întotdeauna condusă de Bitcoin.
  • Noutăți legate de proiect și dezvoltarea sa.

Cât costa dogecoin când a apărut?

În primii săi ani de viață (din 2013 până la sfârșitul anului 2020), cotația sa a variat foarte puțin, în afara unor șocuri sporadice. A fost aproape întotdeauna sub un cent de dolar în acea perioadă. În mod specific, prima sa cotație înregistrată a fost de 0,00005 dolari.

Două săptămâni după lansare, prețul dogecoin a crescut cu 300% în doar 72 de ore. Cu toate acestea, cotația a scăzut rapid cu 80%.

Popularitatea sa a explodat în cele din urmă în 2021, după anunțul că Tesla (producător de automobile și proprietate a lui Elon Musk) o va accepta ca mijloc de plată. Acolo, valoarea sa s-a multiplicat și a ajuns la valoarea de 0,73 USD pe 8 mai 2021.

În 2022, cu criptomonedele în scădere, cotația DOGE a fost afectată și a atins un minim de 0,05 USD în iunie. Cu toate acestea, „criptomoneda meme” a avut o ușoară revenire în noiembrie, când s-a zvonit că Musk o va implementa pe Twitter, rețea socială pe care o achiziționase de foarte puțin timp.

La timpul publicării acestui articol, dogecoin are un preț de piață de 0,20 USD. În același timp, capitalizarea sa de piață este de aproximativ 29 miliarde USD. Această cifră o poziționează ca a opta cu cea mai mare capitalizare pe piață, astfel că se poate spune că Dogecoin face parte din grupul select de criptomonede top 10 din lume.

Câte dogecoin sunt în circulație?

Principala diferență între Dogecoin și Bitcoin este în emisiunea lor. Emisiunea de Dogecoin nu are limită și se emit 10.000 DOGE în fiecare minut, deoarece cu această valoare rețeaua recompensează minerii care lucrează pe ea.

În schimb, oferta de bitcoin nu va depăși niciodată 21 de milioane. În prezent, se emit 6,25 BTC la fiecare 10 minute. Această cantitate se reduce la jumătate la fiecare patru ani, într-un proces numit Bitcoin halving, ceea ce garantează că emisiunea criptomonedei va continua până în jurul anului 2140.

Cât valorează un dogecoin în lei românești?

În momentul în care se scriu aceste rânduri, valoarea de piață a fiecărei unități de dogecoin este de 0,93 lei.

Trebuie să ții cont că este vorba de un criptoactiv volatil și că prețul său se poate schimba într-un timp scurt.

Cum să investești în dogecoin?

Există două moduri de a investi în Dogecoin. Primul este să-l cumperi. Poate fi schimbat pentru monede naționale din multe țări sau chiar pentru alte criptomonede pe platforme pe care le vom descrie mai târziu în acest articol.

Al doilea metoda este de a “fabrica” dogecoin. Așa cum s-a descris anterior, acest lucru se face prin intermediul echipamentelor puse la dispoziția rețelei pentru a procesa operațiunile sale. Dacă dorești să minezi Dogecoin, va trebui să achiziționezi echipament specific pentru acest lucru.

De ce ai nevoie pentru a mina Dogecoin?

Rețeaua Dogecoin adaugă noi blocuri la lanțul său în fiecare minut. Minerii care se ocupă de validarea tranzacțiilor în aceste blocuri primesc o recompensă de 10.000 DOGE pentru colaborarea lor.

Această recompensă poate fi păstrată pentru un miner singur sau distribuită între toți cei care au participat. În acest sens, există așa-numitele grupuri de minerit, în care fiecare miner contribuie pentru a adăuga putere de calcul împreună cu alții și astfel își îmbunătățește performanța și rentabilitatea.

Pentru a mina Dogecoin, este necesar să ai plăci grafice (GPU) sau echipamente specifice (denumite ASIC, acronim pentru “circuit integrat de aplicație specifică”) dedicate acestui scop. De asemenea, poți face acest lucru cu computerul tău personal, dar trebuie să ții cont că cererea de resurse este foarte mare și nu toate computerele pot face față.

Dogecoin utilizează algoritmul Scrypt, același algoritm folosit de alte rețele, cum ar fi Litecoin. Acest lucru implică faptul că se poate mina pe ambele rețele în același timp.

Acest lucru ajută ca mineritul acestor criptomonede să fie profitabil. Deși recompensa pentru mineri este mare în Dogecoin și se distribuie în fiecare minut, prețul scăzut al criptomonedei și costurile operaționale ridicate ale minerilor fac ca acesta să nu fie întotdeauna o opțiune convenabilă.

Cum să cumperi și să vinzi Dogecoin?

Dogecoin poate fi cumpărat de pe diverse platforme sau case de schimb de criptomonede. Indiferent de cel pe care îl folosești, este foarte probabil să ai posibilitatea de a achiziționa acest criptoactiv, fie în schimbul altor criptomonede, fie cu alte mijloace de plată, cum ar fi transferurile bancare, cardurile de credit și de debit și chiar numerar.

Pe majoritatea acestor platforme va trebui să furnizezi datele tale personale pentru a-ți crea un cont. Acest lucru se întâmplă deoarece reglementările țărilor în care sunt înregistrate obligă aceste platforme de tranzacționare să respecte legile KYC (Know Your Customer sau “Cunoaște-ți clientul”).

Există unele platforme care nu obligă utilizatorul să se înregistreze și să-și valideze identitatea. Acestea sunt cele care facilitează comerțul între perechi (Peer-to-peer sau P2P). În acest caz, compania pur și simplu pune în contact vânzătorul și cumpărătorul. Multe au sisteme de reputație pentru utilizatori, dar oricum, sunt mai puțin sigure decât platformele tradiționale. Cu toate acestea, se obține mai multă confidențialitate atunci când se operează pe acestea.

În ultimul rând, o opțiune mai puțin sigură de a face comerț cu confidențialitate este să tranzacționezi direct cu alte persoane prin intermediul rețelelor sociale, aplicațiilor de mesagerie sau în persoană. Din nou, este important să consideri că aceste metode nu sunt întotdeauna sigure și trebuie să fii precaut atunci când le folosești.

Cum să alegi un portofel pentru Dogecoin?

Pentru a-ți stoca DOGE în siguranță, este cel mai recomandat să nu le lași pe platforma pe care le-ai cumpărat, ci să le muți în propriul tău portofel crypto sau crypto wallet.

Astfel, eviți să delegi custodia criptoactivelor tale unei terțe părți (compania) care le lasă la dispoziția a ceea ce ei determină în termenii și condițiile lor de utilizare. Pentru a ilustra, este suficient un exemplu: când exchange-ul american FTX (al treilea cu cel mai mare volum de tranzacționare din lume) a dat faliment în noiembrie 2022, utilizatorii săi au pierdut toate criptoactivele pe care le aveau depozitate acolo.

Pe lângă portofelele exclusive precum Dogecoin Core, există multe portofele multimonedă care suportă Dogecoin. Unele dintre ele sunt Exodus, Bitpay, Trust Wallet (Binance), Ledger și Trezor.

Cum să alegi opțiunea cea mai potrivită?

Totul depinde de ceea ce preferi:

  • Pentru telefoane mobile, computer sau portofel hardware.
  • Sistem de operare: Android sau iOS pe telefoane mobile, Linux, Mac sau Windows pe computere.
  • Tipul de utilizator: ești nou sau ai experiență cu acest tip de instrumente tehnologice?
  • Tipul de custodie: dacă dorești să stochezi cheile private pentru a accesa criptomonedele tale (self-custodial sau autocustodie) sau dacă preferi ca o terță parte să le administreze pentru tine (custodial). În acest ultim caz, tu doar accesezi portofelul cu o parolă, recunoaștere facială sau cu amprenta ta digitală.
  • Alte caracteristici: unele portofele adaugă funcționalități precum autentificarea în doi pași, multifirma (pentru ca mai mulți utilizatori să o împartă, ca și cum ar fi un cont bancar) și cod deschis, printre multe altele.

Concluzie: ce urmează pentru Dogecoin?

Cu tehnologii atât de „tinere” și cu atât de mult drum înainte, este greu de prezis ce se poate întâmpla cu ele în viitor. Acestea sunt supuse multor factori, cum ar fi cei regulatori, posibile schimbări în protocolul lor și evenimente care pot afecta piața, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani cu pandemia sau cu conflictele armate internaționale.

Pe termen scurt, se poate spune că Dogecoin are o comunitate puternică care o susține și așteaptă de asemenea îmbunătățiri care pot fi cheie în istoria sa. De exemplu, există zvonuri că ar putea fi folosit ca metodă de plată între utilizatori pe rețeaua socială X, recent achiziționată de Elon Musk. Doar speculația că acest lucru s-ar putea întâmpla a făcut ca cotația criptomonedei să crească cu 10% în doar câteva ore.

Este convenabil să investești în dogecoin?

Decizia de a investi în Dogecoin sau nu depinde exclusiv de fiecare utilizator. Atunci când o faci, va trebui să iei în considerare suma de bani pe care ești dispus să o investești și ce strategie vei urma.

Pe de altă parte, va trebui să alegi și ce metodă de cumpărare este cea mai potrivită pentru tine, sau dacă preferi să investești în echipamente de minare pentru a mina Dogecoin (sau o altă criptomonedă mai târziu).

Concluzie

Dogecoin s-a distanțat remarcabil de originea umoristică pentru a deveni o criptomonedă cu adevărat influentă, susținută de o comunitate puternică și dedicată. Caracterizată adesea ca o monedă digitală prietenoasă și accesibilă, Dogecoin a demonstrat o adaptabilitate și o reziliență impresionante în fața volatilității pieței de criptomonede.

Sprijinul din partea personalităților influente și deschiderea către utilizări inovatoare subliniază potențialul său continuu de creștere și de a servi doar ca un mijloc de tranzacționare, dar și ca un simbol al solidarității și al bunăvoinței în spațiul digital.

Întrebări frecvente

Este Dogecoin o investiție sigură?

Ca și în cazul oricărei în criptomonede, există un nivel înalt de risc să investească volatilitatea pieței. Este important să cercetezi și să investești responsabil, ținând cont de riscurile implicate.

Dogecoin este limitat ca și Bitcoin?

Nu, spre deosebire de Bitcoin, care are o limită maximă de 21 de milioane de monedă, Dogecoin nu are o limită maximă prestabilită, ceea ce înseamnă că este susceptibil la inflație prin crearea continuă de noi monede.

De ce are Dogecoin atât de mulți adepți?

Dogecoin a adunat o comunitate mare și pasionată datorită originii sale umoristice, simbolului recunoscut al unui Shiba Inu, și unei culturi comunitare care promovează pozitivitatea și generozitatea. Popularitatea sa a fost de asemenea împinsă de personalități influente pe rețelele sociale și de adoptarea sa ca formă de bacșiș sau donație online.

Articole similare