Investiții în Petrol: Ghid pentru Acțiuni, ETF-uri și Fonduri

Când vorbim despre investiții în materii prime, fără îndoială, petrolul este una dintre cele mai tranzacționate la nivel mondial, în ciuda fluctuațiilor prețului său. Dacă vrei să investești în petrol, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi. În acest articol, îți vom oferi o imagine de ansamblu despre cum să tranzacționezi cu petrol prin diferite instrumente, precum și riscurile și beneficiile asociate acestei investiții.

bursa petrol

Cum funcționează industria petrolului?

Este normal ca investitorii să fie confuzi de jargonul utilizat atunci când evaluează operațiunile legate de petrol. Credem că este extrem de important să înțelegem procesul de extracție, rafinare și comerț al acestei materii prime, adică lanțul său de producție, care, folosind termeni tehnici, poate fi împărțit în trei segmente: upstream, midstream, si downstream.

Upstream

Companiile upstream se ocupă de explorarea și producția de petrol și gaze. Companiile upstream caută rezerve de materii prime și le extrag. Se ocupă în principal de etapele inițiale de producție, cum ar fi forajul și aducerea petrolului și gazelor la suprafață.

Acest segment este caracterizat printr-un un capital de investiții mare, o durată îndelungată, riscuri mari și o utilizare intensivă a tehnologiei.

Midstream

Este procesul care se concentrează în principal pe tot ceea ce este necesar pentru transportul și stocarea petrolului brut pentru procesarea în rafinării.

Afacerile midstream sunt de obicei caracterizate de transportul rutier, expedierea, stocarea materiilor prime și instalarea si intreținerea oleoductele. Sunt de asemenea caracterizate de un risc redus de capital și o reglementare ridicată.

Sunt foarte dependente de companiile upstream.

Downstream

Companiile downstream sunt celebrele rafinării, companii responsabile pentru rafinarea petrolului și a gazelor și transformarea lor în produse finale, de la combustibil pentru avioane, asfalt, benzină, etc., până la cauciucuri sintetice, containere, conservanți și plastic.

pretul petrolului online

De ce depinde prețul petrolului?

Acum că avem câteva noțiuni despre lanțul de producție al petrolului, trebuie să înțelegem și factorii care influențează prețul acestui produs de bază.

Prețul petrolului, ca și cel al altor bunuri, depinde de oferta și cererea acestuia.

Din punct de vedere al cererii, este destul de simplu – consumatorii care utilizează zilnic bunuri și servicii care sunt direct sau indirect legate de acest produs.

Din punct de vedere al ofertei, contrar a ceea ce majoritatea ar putea crede, cel mai mare producător de petrol este SUA și nu Arabia Saudită. Motivul se datorează descoperirii fracking-ului de „șist bituminos” în Texas și Dakota de Nord și reducerea producției Arabiei Saudite datorită atacurilor constante asupra câmpurilor sale petroliere.

ȚarăProducție mondială 2022
SUA18,9%
Arabia Saudită12,9%
Rusia11,9%
Canada5,9%

.

Un concept pe care aș dori să-l clarific aici este diferența între producția de petrol și rezerva de petrol, a doua fiind petrolul care încă nu a fost extras.

În acest sens, SUA cu 44.4 de miliarde de barili în rezervă se situează mult în spatele altor țări producătoare, cum ar fi Venezuela (266 de miliarde de barili), Iran (158 de miliarde), Irak (143 de miliarde) și Kuweit (102 de miliarde). Rusia și Arabia Saudită au 98 de miliarde și, respectiv, 80.000 de miliarde. Aceste informații sunt importante pentru a determina capacitatea de ofertă viitoare și fluxurile de import și export (în 2021).

Acum, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), fondată în anii ’60, compusă în principal din Arabia Saudită, Kuweit, Iran, Irak și Venezuela, joacă un rol fundamental în partea de ofertă a petrolului. Deși statutul organizației nu stabilește în mod explicit, ei stabilesc prețurile pe piață. Dacă OPEC decide să restricționeze producția, poate forța creșterea prețurilor petrolului.

Investirea în „aurul negru” înseamnă asumarea unui nivel ridicat de risc, în principal pentru că țările producătoare sunt zone în conflict militar și politic, astfel încât fluctuațiile pot fi considerabile.

Tranzacționarea petrolului la bursă

Înțelegând oferta și cererea, este momentul să vorbim despre cum se poate tranzacționa această materie primă. În următoarele secțiuni, îți explicăm în detaliu cum să investești în petrol prin 6 instrumente bursiere.

Stocând barili de petrol

În primul rând, există opțiunea de a cumpăra și vinde petrolul în mod fizic, dar nu este recomandat pentru investitorul particular, deoarece ar trebui să găsească un loc unde să-l stocheze.

Futures de petrol

Futures de petrol permit să beneficiezi de fluctuațiile prețului barilului. Mai mult, futures de petrol sunt contracte futures în care cumpărătorii și vânzătorii de petrol coordonează și se înțeleg să livreze cantități specifice de petrol brut la o anumită dată în viitor, de unde și numele lor.

Există mai multe tipuri de petrol brut în lume, dar cele pe care le auzim cel mai des și care ne servesc ca referință sunt în principal Brent și WTI (World Texas Intermediate).

Petrolul brut se tranzacționează pe ICE și pe NYMEX, cu date de livrare pentru cele douăsprezece luni ale anului. Fiecare contract futures este format din 1.000 de barili de petrol brut și tick-ul sau variația minimă de cotare este de 0,01 dolar pe baril, adică 10 dolari pe contract.

Prin acest contract, produsele acestui material își asigură vânzarea barililor și cumpărătorii se asigură că vor primi barilii la prețul actual convenit. Cu toate acestea, există și speculatori care încearcă să facă bani prin acest tip de contracte, încercând să le vândă înainte de expirarea lor.

De exemplu, Intre două persoane se încheie un contract de 1.000 de barili la 50 de dolari barilul cu expirare în X. Atunci pot apărea două cazuri:

  • Că prețul barilului scade înainte de expirare. Dacă, de exemplu, prețul ar scădea la 49 de dolari pe baril, atunci s-ar pierde 1.000$ (1$ x 1.000 de barili).
  • Că prețul barilului crește înainte de expirare. Dacă, de exemplu, prețul ar crește la 51 de dolari pe baril, atunci s-ar câștiga 1.000$ (1$ x 1.000 de barili).

Dacă ești interesat de futures, poți arunca o privire la brokerii care oferă aceste produse.

ETF-uri cu petrol

Poți investi și prin intermediul ETF-urilor. Este important să înțelegi cum funcționează, deoarece în unele cazuri, nu funcționează așa cum te-ai aștepta. Deoarece ETF-urile rareori iau posesia fizică a petrolului, performanța fondului va depinde de expirarea contractelor futures.

Principala problemă cu această strategie este că contractele futures pentru luna curentă tind să fie mai mici decât contractele pentru lunile viitoare. Prin urmare, fondul suferă de obicei pierderi mici în fiecare lună din cauza procesului de reinvestire, iar în timp, aceste pierderi se pot acumula în scăderi mari, chiar și atunci când prețurile petrolului sunt constante sau tind să crească.

ETF-urile fiind bazate pe contracte derivate tranzacționate pe piețele futures, depind de convergența dintre valoarea viitoare și cea așteptată. Aici intră în joc conceptele de ‘Contango’ și de ‘Backwardation’. Se consideră ‘Contango’ când prețul viitor al contractului futures este superior celui actual și ‘backwardation’, contrariul.

Exemple de ETF-uri contractabile din Europa:

ETFTickerTER
Invesco European Oil & Gas Sector UCITS ETFSC0V0,20%
Lyxor STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITs ETFLOGS0,30%
iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETFEXH10,46%
iShares Oil & Gas Exploration & Production UICTS ETFIS0D0,55%

Există și altele foarte cunoscute, cum ar fi:

ETFTicker
United States Oil Fund ETFUSO
United Stated Brent Oil Fund ETFBNO
WTI Crude Oil Fund ETFCRUD

Cele mai bune acțiuni petroliere

Exista de asemenea opțiunea de a investi in companiile care explorează, produc, transportă, rafinează și vând petrol brut. Unele dintre aceste companii, cum ar fi companiile de explorare și producție, tind să crească în valoare la bursă atunci când prețul petrolului crește și să scadă atunci când prețul petrolului scade. De exemplu, industria de rafinare depinde de petrolul brut ca intrare pentru a produce benzină, motorină și alte produse rafinate. Dacă prețurile petrolului brut cresc fără o creștere corespunzătoare în prețul produselor energetice rafinate, atunci investitorii se pot aștepta ca acțiunile rafinăriilor la bursă să scadă, deoarece profiturile lor scad.

CompaniiTicker
International Petroleum CorpIPCO
Repsol SAREP
ExxonMobilXOM
BP PlcBP
YPFYPF
Cele mai bune acțiuni petroliere

Fonduri de investiții

Fondurile de investiții nu investesc direct în petrol, ci în companii din lanțul de producție. Aceste companii sunt corelate prețul petrolului, dar nu vor replica niciodată comportamentul său. În general, sunt fonduri de investiții care investesc în sectorul energetic. Iată câteva exemple:

Fonduri*ISIN
Goldman Sachs North America Energy & Energy Infrastructure Equity Portfolio R Acc EURLU1299707155
BlackRock Global Funds – World Energy Fund A2LU0122376428
NN (L) Energy – P Cap EURLU0332193696
Schroder ISF Global Energy A AccumulationLU0374901568
Fonduri de investiții Petrol

În concluzie, ai multe opțiuni pentru a investi în petrol. Totuși, reține că este o piață foarte tranzacționată (una dintre cele mai mari din lume), și prin urmare, te vei confrunta cu doze mari de volatilitate și incertitudine.

Articole similare