Portofel rece: Ce este, cum funcționează și care este cel mai bun?

Dacă investești în Bitcoin și criptomonede și vrei să știi cum să îți protejezi mai bine criptomonedele și să eviți să le pierzi sau să ți le fure, este bine să știi despre portofelul rece.

În acest articol vom vorbi despre ce sunt portofelele sau portmoneele reci, considerate cele mai sigure de pe piață. De asemenea, vom vedea caracteristicile lor, avantajele și dezavantajele, precum și care sunt cele mai bune de pe piață.

portofel rece crypto

Portofel rece: Ce este? și care sunt cele mai bune?

Ce este un Portofel Rece?

Un Portofel Rece sau Cold Wallet este un portofel care stochează în mod izolat cheia unui portofel de criptomonede.

Această caracteristică face ca acest tip de portofele de criptomonede să ofere un nivel de securitate mai mare decât cele cunoscute ca Portofele Calde sau portofele de software, deoarece acestea din urmă sunt conectate la internet (și prin urmare și cheile lor), și pot fi mai susceptibile la atacurilor cibernetice.

În esență, un portofel rece de Bitcoin este modalitatea de securitate maximă care există pentru a proteja investiția în criptomonede atunci când încerci să eviți ca hackerii să acceseze și să fure cheile portofelului tău. În consecință, portofelele de criptomonede permit stocarea cheilor private, permitând păstrarea criptomonedelor într-un mod foarte sigur și în același timp accesibil pentru proprietar.

Acest tip de portofele pot efectua tranzacții online. Cu toate acestea, de cele mai multe ori sunt offline și aceasta este una dintre avantajele lor.

Un alt mod de a le numi este portofel hardware sau portofel USB.

Caracteristicile cold wallet

Să vedem acum caracteristicile distinctive ale Cold Wallets sau portofelelor reci:

 • Stocare offline: După cum am menționat deja, principala caracteristică a acestui tip de portofele este că cheile lor sunt stocate în afara internetului; acest lucru reduce semnificativ riscul de hacking sau atacuri cibernetice, ceea ce le face să fie considerate cea mai sigură opțiune de stocare a criptomonedelor.
 • Backup fizic: Spre deosebire de restul portofelelor, Cold Wallets vin însoțite de un dispozitiv hardware fizic sau de o hârtie cu informațiile portofelului. Cu toate acestea, ele necesită și utilizarea unui software pe dispozitivul de pe care acestea vor fi utilizate (se depinde întotdeauna de un computer / tabletă / mobil de pe care să se acceseze portofelul).
 • Compatibilitate cu multiple criptomonede: În prezent, Cold Wallets permit stocarea majorității criptomonedelor și tokenurilor.
 • Backup și recuperare: Unele Cold Wallets au metode de backup sau recuperare a frazei cheie de către compania care a creat portofelul, pentru a evita pierderea fondurilor în caz de pierdere a parolei și doar dacă utilizatorul contractează serviciul; acest lucru a provocat agitație pe rețelele sociale și critici la adresa anumitor companii care creează Cold Wallets.

Cum funcționează portofelele reci?

Funcționarea și pașii pentru a putea accesa portofelul sunt următorii:

 1. Conectați dispozitivul la un computer.
 2. Intrați în aplicație pentru a putea administra criptomonedele.
 3. Trimiteți sau primiți criptomonede, lucru pe care îl vom vedea mai târziu.

Pe de altă parte, trebuie să știm și următoarele despre ele.

 • Sunt deconectate de la rețea

Aceasta este caracteristica principala și preferată de investitorii în criptomonede: Cold Wallets nu sunt conectate la Internet, ceea ce minimizează posibilitățile de acces neautorizat.

 • Ai o frază semință

Acest lucru este caracteristic tuturor portofelelor. Cold Wallets au o frază semință (care se obține fără acces la Internet, spre deosebire de Hot Wallets), pe care proprietarul portofelului trebuie să o păstreze dacă nu vrea să-și piardă accesul la portofel și, în consecință, la criptomonedele pe care le deține în el.

 • Are o cheie privată

În plus față de frază semință, proprietarul portofelului poate stabili o cheie privată pe dispozitivul de pe care se accesează portofelul, pentru a adăuga astfel un strat suplimentar de securitate.

Aceste portofele reci funcționează pe baza interfeței producătorului, sau de pe platformele portofelelor terților, cum ar fi: MyEtherWallet, MetaMask sau Exodus.

Tipuri de Cold Wallets

Să vorbim acum despre cele două tipuri de Cold Wallets existente:

Cold wallets hardware

Portofelele de hardware sunt dispozitive fizice care stochează cheile private și nu au conexiune la internet. Utilizatorul va trebui să cumpere dispozitivul; în prezent sunt foarte accesibile, dar se recomandă să le obțineți direct de pe site-ul web al companiei producătoare pentru a evita astfel posibili intermediari.

Cele trei mărci de Hardware Wallets cele mai populare sunt:

 • Ledger
 • Trezor
 • SafePal

Safepal: Exemplu de hardware cold wallet excelent. Apropo, acesta este tipul de cold wallet cel mai faimos care există.

Cold wallets de hârtie

“Paper Wallets” sunt portofele imprimate pe hârtie, care conțin cheile private și adresele pentru gestionarea primirii și trimiterii de criptomonede. Există modalități de a genera aceste Paper Wallets fără conexiune la internet, ceea ce le face foarte sigure (utilizatorii, totuși, trebuie să se asigure că păstrează hârtia foarte bine și într-un mod complet inaccesibil altor persoane).

cel mai bun portofel criptomonede
Imaginea unui Paper Wallet

Top 3 cele mai bune cold wallets

Ledger

Ledger este, în prezent, marca cea mai populară și cu cei mai mulți utilizatori din lume pentru crearea de Hardware Wallets. Este, de asemenea, unul dintre portofelele care acceptă cele mai multe criptomonede, astfel încât este de obicei alegerea celor care caută o diversificare mai mare și cărora le place să dețină o varietate mare de criptomonede diferite.

Fără a intra în multe detalii, acestea sunt cele trei tipuri de Ledger existente și caracteristicile lor generale.

Diferențele intre Ledger Nano X, Ledger Stax și Ledger Nano S Plus sunt în principal în termeni de design, capacitate de stocare, conectivitate și caracteristici suplimentare. Iată diferențele cheie:

Ledger Nano S PlusLedger Nano XLedger Stax
Este cel mai simplu care există. Se conectează doar printr-un cablu USB (nu integrează Bluetooth). Pe de altă parte, ecranul său este mai mic, dar suficient pentru operațiunile de bază. De asemenea, este cel mai economic dintre toate produsele mărcii Ledger.Poate stoca până la 100 de aplicații de criptomonede simultan. Și integrează Bluetooth, ceea ce permite utilizarea sa cu dispozitive mobile fără necesitatea unui cablu. În general, este mai scump decât Nano S Plus, dar în schimb este mai confortabil, avand un ecran mai mare care facilitează navigarea.Designul său este mai modern și elegant, și are un ecran tactil. La fel ca Nano X, include Bluetooth pentru conectivitate wireless. Este mai scump decât Nano X și Nano S Plus, dată fiind tehnologia avansată și designul său.

Trezor

Trezor a fost pionieră în generarea de Hardware Wallets pentru criptomonede; este de obicei alegerea celor care caută un dispozitiv open-source cu o gamă largă de caracteristici tehnice.

BitAdress

BitAdress este generatorul de Paper Wallets cel mai utilizat din lume. Funcționarea sa este foarte simplă:

 • Descărcăm fișierul HTML cu codul paginii web pe computer.
 • Deconectăm computerul de la internet.
 • Și în final, deschidem fișierul pentru a crea portofelul (la fel ca utilizând pagina web dar fără conexiune la internet), cu cheia sa și fraza seminței private obținute fără conexiune la internet.

Cum să trimiți cripto într-un portofel rece?

Și acum că știm ce sunt, cum funcționează și care sunt cele mai bune portofele reci, este timpul să explicăm una dintre cele mai importante funcții ale acestora: pașii pentru a trimite criptomonede de la un exchange centralizat către un portofel rece; pentru exemplu, vom folosi exchange-ul Bit2Me.

Pasul 1: Acces la portofelul exchange-ului

Accesăm portofelul exchange-ului Bit2Me, unde avem criptomonedele pe care dorim să le trimitem către portofelul rece:

Pasul 1: Deschide exchange-ul

Deschide contul:

 • 💶 Depozit minim1,00 €
 • 📝 ReglementarePrevenirea Spălării Banilor și Prevenirea Finanțării Terorismului
 • ⭐️ Scor 8.25/10

Pasul 2: Trimiterea criptomonedelor către Cold Wallet

Odată ajunși pe ecranul anterior, va trebui să facem clic pe butonul albastru cu o săgeată în sus la dreapta care spune „Trimite”.

Va trebui să:

 • Selectați corect rețeaua de criptomonede pe care o veți folosi pentru trimitere (atenție mare aici; o eroare în acest pas ne-ar face să pierdem criptomonedele și să nu avem acces la ele niciodată; trebuie să fim siguri de rețeaua de utilizat întotdeauna). Pentru a ști ce rețea să folosim, va trebui doar să căutăm criptomoneda sau tokenul pe CoinMarketCap, așa cum îți arăt în următoarea captură de ecran (cadru roșu). De exemplu, rețeaua tokenului B2M este Ethereum.
 • Adăugați adresa Cold Wallet-ului
 • Adăugați suma dorită de criptomonedă pentru a fi trimisă la Cold Wallet

Pasul 3: Verificarea primirii criptomonedelor în Cold Wallet

În cele din urmă, și doar pentru verificare, vom vizita Cold Wallet-ul nostru doar pentru a verifica dacă criptomonedele pe care le-am trimis au ajuns la acesta (nu va fi necesar să efectuăm nicio acțiune în Cold Wallet-ul nostru); va trebui să mergem la “All Assets” pentru a le vizualiza (și să instalăm aplicația pentru a vedea criptomoneda).

portofel electronic criptomonede
Imaginea “Ledger Live

Acesta ar fi exemplul vizualizatorului de criptomonede al mărcii de Cold Wallets „Ledger”, pe un dispozitiv mobil.

Cerințe înainte de a achiziționa un portofel rece

Înainte de a menționa unele dintre cele mai bune portofele reci pentru a păstra Bitcoin sau cripto, trebuie știuți pașii pentru a cumpăra un portofel rece:

 • Nu cumpărați niciodată portofele folosite, trebuie să fie noi, indiferent dacă sunt vândute de un prieten sau membru al familiei.
 • Cumpărați portofelul rece din magazinele oficiale ale producătorilor.
 • La cumpărare, trebuie să verificați că nu au un firmware preinstalat.

Pro și contra portofelelor cold în fața portofelelor centralizate

În final, să vedem avantajele și dezavantajele utilizării acestui sistem de securitate maximă pentru a-ți păstra criptomonedele.

Avantajele cold walletDezavantajele cold wallet
Securitate maximă: Nu există în prezent o modalitate mai sigură de a păstra criptomonedele decât în Cold Wallets (atâta timp cât cheile de acces sunt păstrate în siguranță).Mai puțin accesibile: Cold Wallets sunt mai puțin accesibile; implică un pic mai mult timp și “deranj” pentru utilizator de fiecare dată când acesta dorește să acceseze criptomonedele sale.
Control direct asupra criptomonedelor tale: Portofelele private, în care se includ desigur Cold Wallets, sunt singura modalitate de a păstra controlul absolut asupra criptomonedelor tale.Dependența de terți: Delegarea custodiei criptomonedelor tale către o terță parte implică întotdeauna o serie de riscuri care nu există dacă păstrezi criptomonede în Cold Wallets: riscuri de securitate, pierderea controlului, posibilitatea de a cădea în acțiuni frauduloase din partea acestor terți, etc.
Te îndeamnă să investești pe termen lung: Acesta, desigur, este un punct mai subiectiv, deoarece nimic nu împiedică proprietarul unui Cold Wallet să-și vândă criptomonedele în orice moment. Cu toate acestea, faptul de a avea criptomonedele “mai puțin accesibile” poate provoca lene sau dezinteres în a le muta sau opera cu ele, ceea ce duce la păstrarea lor în portofel pentru o perioadă mai lungă.Possibilitatea de eroare: Cu cât sunt mai multe persoane implicate în gestionarea și custodia criptomonedelor, cu atât crește posibilitatea de eroare sau accident uman, ceea ce poate duce la pierderea sau furtul acestora.

În concluzie, cold wallets permit păstrarea cheilor private în mod offline, oferind o protecție superioară împotriva hack-urilor și atacurilor cibernetice în comparație cu hot wallets, care sunt conectate la internet.

Întrebări frecvente despre cold wallets

La ce servesc portofelele reci?

Este un instrument prin care poți izola portofelele într-un dispozitiv offline, adică nu este conectat la Internet pentru a evita hacking-ul. Astfel, portofelul vă asigură că nu veți suferi un atac al hackerilor.
În plus, in portofelul rece, nefiind conectat la internet, informația va rămâne criptată, ceea ce împiedică pe oricine să il acceseze. Un alt aspect al funcționării sale este că pot include o fază de autentificare în doi pași pentru a crește protecția. În plus, permit trimiterea, primirea și chiar cheltuirea criptomonedelor, fie Bitcoin sau Ether din rețeaua Ethereum.

Este mai bine să le cumpăr de pe Amazon sau de pe site-ul companiei?

Este întotdeauna mai bine să o cumperi direct de pe site-ul companiei. Te vei asigura că nu te înșeală.

Cât costă de obicei portofelele reci?

Depinde mult dacă găsești o ofertă sau tipul pe care îl alegi. Dar va începe de la 60 – 75 de euro. Cu cât mai multă putere, cu atât mai mare prețul.

Ce se întâmplă dacă îmi pierd portofelul fizic?

În cazul în care pierdeți portofelul hardware, puteți restaura criptomonedele în noul portofel sau wallet folosind semănătura de recuperare.

Articole similare