Portofelul digital crypto (cald): Ce este și care este cel mai bun?

Așa cum există portofelul rece, există și omologul lui portofelul cald sau așa-numitul „hot wallet”.

Prin urmare, dacă doriți să vă inițiați pe piața cripto, acest articol ar putea fi deosebit de interesant, deoarece vom explica în detaliu ce sunt „hot wallets” sau „portofelele calde”, cum funcționează, cum să le utilizați, argumente pro și contra lor în comparație cu portofelele reci sau cold wallets.

Ce este un portofel digital (hot wallet)?

Să începem cu definiția: un portofel cald sau un portofel software este un portofel digital pentru criptomonede, care funcționează permanent conectat la internet și nu necesită nici un dispozitiv hardware (fizic) pentru utilizare. Astfel, se oferă utilizatorului o experiență de utilizare simplificată și un acces rapid la portofelul său și la criptomonedele pe care le deține în cadrul acestuia.

ce este un portofel digital

Fiind conectate online, portofelele calde/hot wallets sunt atractive pentru hackerii care, la fel ca pirații de odinioară care căutau monede de aur, în acest caz caută criptomonedele.

Caracteristice Hot Wallet

Să vedem mai jos unele dintre caracteristicile portofelelor calde:

 • Utilizare online: așa cum am aflat în definiția sa, acest tip de portofele sunt utilizate 100% online, fără a necesita niciun tip de dispozitiv în afara celui utilizat pentru conexiunea la internet (fie că este un computer, tabletă sau mobil) și a cheilor de acces la portofel.
 • Accesibilitate: din acest motiv, aceste portofele sunt mai ușor accesibile decât portofelele reci, care depind de un dispozitiv hardware extern.
 • Ușurința în utilizare: aceste portofele sunt, de asemenea, mai ușor de utilizat. Pentru a utiliza portofelele reci, este necesar să se instaleze software adițional pentru a permite accesul la dispozitivul extern. De asemenea, este necesară conectarea la acest dispozitiv extern de pe un altul (fie acesta computer, telefon sau tabletă), ceea ce complică utilizarea mai ales pentru utilizatorul începător. Acest lucru nu este necesar în anumite tipuri de portofele calde: există totuși unele portofele calde unde este necesară instalarea unui software, dar niciodată conexiunea la un alt dispozitiv; vom vedea acest lucru explicat mai detaliat mai târziu în articol.
 • Diversitate: există diverse tipuri de portofele calde, fapt care facilitează adaptarea oricărui tip de utilizator la acestea; în continuare vom vedea diferitele tipuri de portofele calde.

Cum funcționează hot wallets?

Funcționând online, conectate la Internet, cel mai bine este să ai în portofelul cald o sumă mică de bani, astfel încât să poți evita riscul de a fi compromis. Principalul avantaj al portofelelor calde este accesul rapid la fonduri deoarece, cum am menționat, sunt conectate la internet.

Urmează cele trei concepte esențiale de reținut despre portofelele cripto de tip software.

Nu sunt complet deconectate de la rețea

Acesta este punctul cel mai controversat al portofelelor calde sau portofele de tip software, și anume că mulți utilizatori preferă portofelele reci (hardware) din motive de securitate, deoarece acestea din urmă nu sunt conectate la Internet, ceea ce le face mai puțin vulnerabile la atacuri cibernetice.

Pe de altă parte, deși portofelele calde sunt conectate la rețea și la blockchain, dacă utilizatorul portofelului digital își păstrează parolele în siguranță și nu efectuează activități compromițătoare, nu ar trebui să fie afectat de nici o problemă de securitate.

Au o frază de recuperare (seed phrase)

Acest punct este comun cu portofelele reci, orice portofel cripto sigur și de calitate are faimoasa sa „frază de recuperare”; aceasta este o serie de 12 sau 24 de cuvinte pe care utilizatorul trebuie să le păstreze și să nu le împărtășească cu nicio altă persoană, deoarece va fi cheia care va permite accesul la portofel de pe orice dispozitiv din lume.

Au o cheie privată

Pe lângă fraza de recuperare, utilizatorul va putea bloca și debloca portofelul pe dispozitivul pe care l-a instalat; pentru aceasta, va trebui să utilizeze o parolă suplimentară față de fraza de recuperare.

Alte precizări

 • Portofelele calde sunt gestionate printr-o aplicație Web sau mobilă, care se instalează pe computer sau smartphone și de acolo pot fi utilizate
 • Pot oferi un serviciu web care permite accesul la criptomonede sau un software gratuit de descărcare pe computer sau smartphone.
 • Dacă este vorba de un portofel care permite gestionarea cheilor, va trebui să efectueze procesul manual.
 • Portofelele calde sunt de obicei portofele gratuite.
 • Portofelele calde sunt de obicei legate de chei publice și private care facilitează efectuarea tranzacțiilor și funcționează ca un baraj de securitate.

Importanța cheilor publice și private în portofelele calde

Cheile publice criptografice și cheile private sunt unul dintre cele mai importante aspecte ale portofelului de criptomonede.

 • Cheia publică poate fi similară cu numele de utilizator al contului; permite identificarea portofelului pentru a primi tokenuri fără a trebui să dezvăluie identitatea celui care primește criptomonedele.
 • Cheile private în schimb se aseamănă cu numerele PIN; facilitează accesul la portofel și verificarea soldurilor, inițierea tranzacțiilor și alte operațiuni.

Top 3 cele mai bune portofele digitale

Să vedem 3 tipuri de portofele calde dintre cele mai utilizate de către comunitatea de investitori în criptomonede:

 • Metamask: cel mai utilizat și răspândit portofel digital, compatibil cu o varietate foarte mare de blockchain-uri (Ethereum, Binance Smart Chain, Polygon, Avalanche…) și cu o infinitate de criptomonede și token-uri.
metamask portofel
 • Trust Wallet: portofelul achiziționat de Binance în 2018 și compatibil cu exchange-ul, motiv pentru care s-a extins și a devenit popular la nivel mondial; are aplicație mobilă, extensie Google Chrome și chiar compatibilitate cu portofelele reci.
portofel electronic crypto
 • Coinbase Wallet: portofelul dezvoltat de Coinbase, al doilea cel mai mare exchange din lume și primul care a fost listat pe bursă, și probabil cu cea mai plăcută interfață și cea mai simplă experiență de utilizator; una dintre cele mai recomandate pentru utilizatorii începători, alături de MetaMask.

Tipuri de portofele digitale (calde)

În momentul actual, pe piață se disting trei varietăți de portofele digitale accesibile pentru utilizare. Deși majoritatea acestor portofele sunt oferite fără costuri, există și opțiuni care presupun un anumit tarif.

Portofele calde de desktop

Acestea sunt portofele destinate utilizării pe un computer de birou sau laptop, și este necesară instalarea unui program/software al unei aplicații desktop pentru utilizarea lor. Odată instalat acest software, desigur, putem accesa portofelul nostru de pe dispozitivul pe care l-am instalat oricând dorim (și avem conexiune la internet).

Portofele calde de Smartphone

Portofelele calde de Smartphone sunt acelea care au aplicații pentru Android și iOS și care pot fi utilizate de pe aproape orice dispozitiv mobil tip Smartphone.

cel mai bun portofel criptomonede

Vedem în imagine cum arată aplicația mobilă Coinbase Wallet, poate portofelul cald cu cel mai atractiv design și experiență de utilizator de pe piață.

Cu toate că spațiul disponibil este mai restrâns față de cel oferit de portofelele digitale pe computer, avantajele majore constau în mobilitate, precum și în posibilitatea de a le folosi cu ușurință și flexibilitate de oriunde.

Portofele calde online

În final, există și portofele calde la care se poate accesa de pe un browser web, și pentru care nu este necesară instalarea unei aplicații de desktop sau mobilă (deși poate fi necesară instalarea unei extensii pentru Google Chrome sau similar).

Prin urmare, aceste portofele permit accesul și utilizarea lor online din orice locație, însă acest avantaj vine cu compromisul de a încredința cheile private unui intermediar, ceea ce înseamnă că altcineva ar putea avea control asupra fondurilor tale. Acesta este unul dintre puținele, dar semnificative, dezavantaje.

Cum să trimiți cripto într-un portofel cald?

Vei vedea în continuare cum să trimiți criptomonede de pe un exchange centralizat către un portofel cald.

Pasul 1: Accesăm portofelul unde avem criptomoneda

Pentru a trimite cripto, accesează portofelul cald pe care l-ai ales.

Pasul 2: Trimite

Adaugă adresa portofelului și numărul de token-uri (de exemplu, B2M) și apasă pe butonul Trimite (sau echivalentul, în funcție de portofelul tău).

Pasul 3: Verificarea primirii criptomonedelor în portofelul cald

În final, vom accesa portofelul cald pentru a verifica dacă am primit criptomonedele (toate tranzacțiile cu criptomonede durează un anumit timp, de la secunde la minute în funcție de blockchain-ul utilizat; va trebui să așteptăm un timp înainte de a face verificarea).

Pentru asta, este posibil să fie necesar să adăugăm criptomoneda în portofelul cald pentru a o putea vizualiza; să vedem cum:

Vom accesa mai întâi CoinMarketCap și vom căuta criptomoneda în cauză, pentru a copia contractul său și a-l adăuga în portofel.

După aceea, mergem la portofelul  nostru și importăm token-ul.

Adăugăm contractul copiat de pe CoinMarketCap și apăsăm pe “Următorul”. Vom vedea deja tokenul importat, cu soldul corespunzător în cazul în care a fost efectuată tranzacția:

Cele mai bune portofele calde

Există mai multe tipuri de portofele calde de tip software pe care le puteți descărca gratuit. Unele portofele sunt specifice pentru a fi utilizate în asociere cu anumite aplicații sau permit doar anumite criptomonede.

După ce vedem ce tipuri există, vom vedea care sunt cele mai bune pentru fiecare tip de portofel cald

Cele mai bune portofele pentru desktop

Dintre portofelele calde pentru desktop puteți alege una dintre următoarele:

Cele mai bune portofele de desktop 
Electrum 
Bitcoin Core 
Exodus 

Electrum: Portofel de tip software, ușor, nivel înalt de securitate și ale cărui chei sunt criptate pe computer și rămân pe computerul de birou:

 • Permite recuperarea cripto cu o frază secretă
 • Proprietarul are control total asupra criptomonedelor.
 • Permite rotirea adreselor de fiecare dată când primesc o plată, ceea ce face dificilă urmărirea fondurilor.
 • Pot evita să descarce întregul lanț de blocuri, ceea ce reduce semnificativ sarcina asupra computerului, menținându-l mai eficient și mai rapid.
 • Este compatibil cu SO Windows, Linux, Mac și Android.

Bitcoin Core: Este un portofel care acceptă doar bitcoin, fiind primul software care funcționează în formatul portofel. Și printre altele:

 • Permite trimiterea și primirea de bitcoin prin adrese sau generarea de coduri QR
 • Nu permite cumpărarea sau vânzarea codurilor QR
 • Utilizarea sa este mai exigentă decât alte portofele
 • Stocarea sa este în blockchain
 • Are nevoie de o anumită lățime de bandă și de memorie pe hard disk-ul PC-ului
 • Este compatibil cu SO Windows, Linux și Mac.
portofel bitcoin

Cele mai bune portofele calde pentru telefoane

Dintre portofelele calde pentru telefoane, acestea sunt cele mai bune:

Cele mai bune portofele calde pe telefoane 
Electrum 
Mycelium 
Trust Wallet 
Exodus 
 • Electrum: Pe lângă versiunea sa de desktop, Electrum are o versiune de portofel în format de aplicație mobilă:
  • Compatibil cu Android, ceea ce permite instalarea portofelului pe un smartphone
  • Are securitate pentru gestionarea criptomonedelor
  • Oferă suport actualizat constant
 • Mycelium: Este unul dintre cele mai bune portofele pentru telefoanele mobile datorită următoarelor caracteristici:
  • Oferă securitate de nivel înalt pentru gestionarea bitcoin
  • Are protecție pentru cheile private
  • Poate fi integrat cu alte servicii și cu portofele fizice
  • Este compatibil cu SO Android și iPhone
  • Un dezavantaj este că este compatibil doar cu Bitcoin
  • Pot cumpăra și vinde bitcoin pentru bani fiat precum dolarul, euro, alții sau invers
  • Are integrare cu platformele Cashila și Glidera
 • Trust Wallet: O altă opțiune de portofel cald în format de aplicație, are următoarele caracteristici:
  • Aplicație mobilă cu funcții sigure
  • Permite gestionarea a diferitelor criptomonede
  • Trust Wallet este o aplicație Ethereum descentralizată cu cod sursă deschis
  • Este un portofel multimonedă, suportă principalele criptomonede
  • Oferă suport pentru peste 20.000 de tokenuri, cum ar fi ERC20 de pe rețeaua Ethereum și BEP2 de la Binance.

Cele mai bune portfofele calde online

Dintre portofelele calde în format online, acestea sunt cele mai bune:

Cele mai bune hot wallet online 
BitGo 
Blockchain.com 
Bit2Me Wallet 
 • BitGo: Este unul dintre cele mai recomandate portofele bitcoin. Oferă următoarele funcții:
  • Dispune de un serviciu de custodie și stocare la rece de nivel instituțional
  • Oferă suport pentru peste 100 de criptomonede și tokenuri
  • Funcționează pe o platformă cu tehnologia multifirma (P2SH) și HD (BIP32) oferind un nivel ridicat de confidențialitate.
 • Blockchain.com: Acest portofel este unul dintre cele mai populare și oferă următoarele funcții, cum ar fi:
  • Permite stocarea și gestionarea a până la 4 tipuri de criptomonede (BTC, ETH, BTH și XLM)
  • Serviciul său este simplu, dar ușor de utilizat
  • Dispune de un nivel de securitate cu autentificare în 2 pași
  • Pentru a accesa portofelul online este nevoie de un cod SMS, Yubikey sau Google Authenticator (oricare 2 dintre aceste 3 factori) pentru a proteja conturile de accesuri neautorizate.
 • Bit2Me Wallet: Este o altă opțiune de portofele calde, printre funcțiile sale se numără următoarele:
  • Integrat cu toate serviciile Bit2Me
  • Bit2Me Wallet este multimonedă, multidiviză și atomic swaps
  • Gestionează diverse limbi
  • Dispune de un explorator de blocuri
  • Integrare cu serviciile Bit2Me împrumuturi

Avantajele portofelelor calde față de portofelele reci

Practic, cele două avantaje evidente ale portofelelor calde în comparație cu portofelele reci sunt următoarele:

 • Acces rapid: acest factor le face o opțiune atractivă în comparație cu portofelele reci, mai ales pentru acei investitori în criptomonede care efectuează tranzacții și/sau trimit criptomonede în mod frecvent.
 • Ușurința în utilizare: datorită necesității de a folosi un dispozitiv extern și a folosi software suplimentar necesar pentru portofelul rece, portofelul cald devine o opțiune mai atractivă mai ales pentru  utilizatorii  începători, deoarece nu sunt necesare aceste cerințe.

Dezavantajele portofelelor calde

Există, de asemenea, două dezavantaje principale când vorbim despre stocarea criptomonedelor în portofele calde:

 • Vulnerabilitate la hack-uri/atacuri cibernetice: fiind portofele conectate permanent la internet, dacă acestea ar avea vreo eroare sau vulnerabilitate în designul lor, ar fi posibil ca un hacker abil să acceseze portofelele și să fure criptomonedele stocate în acestea. Trebuie să selectăm foarte bine portofelul cald pe care îl folosim înainte de a stoca criptomonedele noastre în el.
 • Risc de pierdere a frazei de recuperare: deși acest factor este comun atât portofelelor reci cât și celor calde, este de asemenea un risc de luat în considerare în utilizarea portofelelor calde; fiind necesar să păstrăm parola în siguranță și să ne asigurăm că nu o pierdem.

Pro și contra ale portofelelor calde în comparație cu portofelele centralizate

Să comparăm, în final, pro și contra stocării criptomonedelor noastre într-un portofel cald sau într-un exchange sau portofel centralizat:

ProContra
În lumea cripto, fraza „Not your keys, not your coins” este foarte răspândită; acest lucru înseamnă că, dacă nu deții fraza de recuperare a portofelului în care sunt stocate criptomonedele tale, nu ești cu adevărat proprietarul lor (cum este cazul când criptomonedele sunt stocate în schimburi); fiind tu singura persoană care deține fraza de recuperare a portofelului în care sunt stocate criptomonedele tale, ești cu adevărat proprietarul acestora.Utilizatorii sunt responsabili de securitatea și backup-ul cheilor lor private. Pierderea sau compromiterea acestora poate duce la pierderea permanentă a criptomonedelor.
Uneori, în schimburile centralizate, fie din cauza volumului excesiv de utilizatori sau a factorilor externi, activitatea în poate fi temporar întreruptă și accesul investitorilor la criptomonede este imposibil. Acest lucru, de asemenea, tinde să se întâmple în momente cheie, cauzând posibile pierderi pentru investitorii care doreau să facă tranzacții cu criptomonedele lor. Utilizarea unui portofel cald poate necesita o anumită înțelegere a tehnologiei blockchain și a modului de gestionare a cheilor private.
Deoarece cheile private sunt stocate offline sau pe dispozitive hardware specializate, portofelele calde sunt considerate mai sigure decât cele centralizate în ceea ce privește riscul de hacking sau atacuri cibernetice.Portofelele calde nu oferă întotdeauna funcționalități de tranzacționare și schimb valutar, ceea ce poate fi incomod pentru cei care doresc să cumpere sau să vândă criptomonede frecvent.

Concluzie

Portofelele calde reprezintă o soluție versatilă și accesibilă pentru gestionarea activelor digitale, oferind un echilibru optim între ușurința de utilizare și accesibilitate. Prin posibilitatea de a opera tranzacții rapid și de oriunde, fără necesitatea de a descărca întregul blockchain, acestea simplifică considerabil experiența utilizatorilor. 

Totuși, deși mobilitatea și flexibilitatea sunt atuuri semnificative, este esențial să se acorde o atenție sporită măsurilor de securitate, având în vedere vulnerabilitatea lor crescută în fața atacurilor cibernetice.

În acest context, utilizatorii trebuie să fie conștienți de compromisul dintre comoditate și riscurile potențiale, luând măsuri adecvate pentru protecția activelor lor digitale. Astfel, portofelele calde reprezintă o componentă vitală a ecosistemului criptomonedelor, facilitând adoptarea și utilizarea pe scară largă a acestor tehnologii inovatoare.

Întrebări frecvente

Există limitări de cantitate pentru stocarea în portofelele calde?

În teorie, nu există o limită fizică pentru cantitatea de criptomonede pe care o puteți stoca într-un portofel cald. Totuși, din motive de securitate, este recomandat să nu stochezi sume mari de criptomonede într-un singur portofel cald.

Cum pot alege cel mai bun portofel cald pentru nevoile mele?

Când alegeți un portofel cald, luați în considerare securitatea, tipurile de criptomonede acceptate, ușurința de utilizare, reputația și recenziile platformei, precum și suportul pentru clienți.

Pot schimba criptomonede direct din portofelul meu cald?

Multe portofele calde oferă funcții integrate de schimb valutar, permițând utilizatorilor să schimbe criptomonede direct din aplicație fără a fi nevoie să transfere activele la o bursă.

Articole similare

Sfaturi pentru a alege un bun broker Forex
În anii '70 a fost creat piața Forex sau piața valutară, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere puternică datorită internetului și noilor tehnologii. Există studii care indică faptul că există tranzacții zilnice pe piața Forex în valoare de 7 tr...