Tether (USDT) – Ce este și relația are cu dolarul?

Tether (USDT) este o criptomonedă stabilă care este susținută 1 la 1 de dolari americani. Acest lucru înseamnă că fiecare unitate de Tether este garantată de un dolar în rezervele deținute de companie.

În alte cuvinte, Tether este o criptomonedă care se caracterizează prin menținerea unei parități cu valoarea dolarului american.

Sursa: Forbes

Tether (USDT) se încadrează în categoria stablecoins (monede stabile). Acestea sunt acele criptomonede care se caracterizează prin faptul că valoarea lor este legată de cea a unui activ extern stabil, cum ar fi dolarul american, sau chiar o marfă, cum ar fi aurul.

Stablecoins au avantajul că volatilitatea lor este mai mică, în comparație cu alte criptomonede precum Bitcoin și Ethereum. Să ne amintim că acest tip de active digitale prezintă de obicei fluctuații puternice în cotația lor și sunt considerate investiții riscante. Tether este deținut de iFinex, compania înregistrată în Hong Kong care deține și bursa (casa de schimb) Bitfinex.

Tether este a treia criptomonedă importantă cu o capitalizare de piață de aproximativ 104 de miliarde de dolari, conform site-ului web coinmarketcap.com. Astfel, doar Bitcoin și Ethereum o depășesc. Acest lucru plasează de asemenea Tether ca cea mai mare stablecoin.

Istoria Tether (USDT)

Tether a apărut în 2014, creatorii săi fiind Brock Pierce, Reeve Collins și Craig Sellars. În iulie acel an, a fost lansat sub numele de RealCoin, iar apoi, în noiembrie 2014, criptomoneda a fost redenumită ca Tether.

Obiectivul era de a oferi o criptomonedă stabilă care să fie susținută de dolari americani. Acest lucru ar permite utilizatorilor să efectueze tranzacții cu o monedă digitală care își menține valoarea stabilă, în loc să fluctueze cu volatilitatea pieței.

În 2015, Tether a început să funcționeze pe exchange-ul Bitfinex, ceea ce a permis utilizatorilor să depună și să retragă fonduri în dolari americani folosind Tether. Pe măsură ce Tether a devenit mai popular, au început să apară și alte exchange-uri și platforme de criptomonede care au adoptat moneda.

În 2017, Tether a devenit una dintre cele mai populare și utilizate criptomonede de pe piață, iar capitalizarea sa de piață a depășit un miliard de dolari.

Totuși, au apărut și controverse în jurul companiei și a capacității sale de a susține complet toate unitățile de Tether în circulație cu dolari americani. În ciuda acestui fapt, Tether rămâne larg utilizată pe piața criptomonedelor.

Tether a fost inițial bazat pe blockchain-ul Bitcoin, dar în prezent suportă protocoalele Omni și Liquid de la Bitcoin, precum și blockchain-urile Ethereum, TRON, EOS, Algorand, Solana și Bitcoin Cash (SLP).

Cum poate USDT să mențină paritatea cu dolarul american?

Tether (al cărui simbol este USDT) menține paritatea cu dolarul american prin reținerea de rezerve în moneda americană care susțin 1 la 1 unitățile de USDT în circulație. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare unitate de Tether emisă, există un dolar american în rezerve deținut de Tether.

usdt

Pentru a obține aceste rezerve, se primesc depozite în dolari americani în schimbul fiecărui USDT emis, iar firma are și capacitatea de a „arde” Tether cumpărând și distrugând USDT în schimbul dolarilor americani.

Cu toate acestea, merită subliniat că Tether a stârnit controverse și a fost criticat pentru lipsa unui audit independent care să confirme veridicitatea susținerii pe care o revendică.

Controversele legale ale Tether

În continuare, vom menționa unele controverse legale în care a fost implicată moneda Tether și care sunt menționate de portalul Investopedia:

  • În aprilie 2019, s-a obținut o ordonanță judecătorească care interzicea Tether și iFinex, mama Bitfinex, să încalce noi legi din New York. Decizia a avut loc după ce s-a dezvăluit că Bitfinex împrumutase cel puțin 700 de milioane de dolari din rezervele Tether. Acest lucru, pentru a compensa fondurile corporative și ale clienților BitFinex care fuseseră înghețate și în cele din urmă confiscate de partenerul bancar panamez al Tether, Crypto Capital Corp, în urma unei investigații pentru spălare de bani.
  • În 2021, Tether și Bitfinex au convenit să plătească o amendă de 18,5 milioane de dolari pentru cazul menționat în paragraful anterior. De asemenea, și-au suspendat operațiunile cu orice rezident sau entitate din statul New York. În plus, au acceptat, pentru următorii doi ani, să furnizeze informații despre rezervele lor biroului procurorului general din New York.
  • În 2021, Comisia pentru Negocierea Contractelor Futures de Produse de Bază din SUA (CFTC, după acronimul în engleză) și Tether au convenit ca firma să plătească o amendă totală de 42,5 milioane de dolari. Acuzația principală era că moneda Tether era „susținută de dolari americani”. Conform CFTC, Tether avea rezerve suficiente pentru a susține criptomonedele sale doar în 27,6% din zile într-o perioadă de 26 de luni între 2016 și 2018. Investigația CFTC a determinat, de asemenea, că, în loc să își păstreze toate rezervele în dolari americani, Tether s-a bazat pe entități nereglementate și anumiți terți. În plus, au fost acuzați de combinarea fondurilor de rezervă cu fondurile operaționale și ale clienților Bitfinex.

Avantaje și dezavantaje ale Tether

✅ Printre avantajele Tether putem evidenția:

  • Valoarea sa este paralelă cu dolarul american și, prin urmare, tinde spre stabilitate.
  • Permite diversificarea unui portofoliu și reducerea riscului său, incluzând un activ digital care nu este la fel de volatil ca alte criptomonede.
  • Permite investitorilor care nu sunt din SUA să aibă expunere la dolarul american. În plus, le permite să protejeze valoarea patrimoniului lor care este denominat în moneda lor locală (acest lucru este deosebit de important în țările care suferă perioade de inflație mare).

❌ Însă, trebuie să luăm în considerare următoarele dezavantaje:

  • Controversele în care a fost implicată moneda Tether. Le-am menționat în secțiunea anterioară și este clar că ar putea exista motive pentru a fi precauți atunci când investim în această criptomonedă.
  • Deși se asigură o paritate cu dolarul american, aceasta nu se menține întotdeauna. De exemplu, în mai 2022, prețul Tether a scăzut temporar la 0,96 dolari, după colapsul valorii altei stablecoin, TerraUSD (UST). În mod similar, în decembrie 2017, Tether a ajuns la 1,08 dolari.
  • Deși nu este foarte volatil, Tether are expunere la eventualele scăderi ale valorii dolarului american.

Concluzie

În concluzie, Tether (USDT) joacă un rol crucial în ecosistemul criptomonedelor, oferind o punte stabilă între monedele fiat și volatilele active digitale.

Cu toate acestea, în ciuda popularității sale semnificative și a utilității în facilitarea tranzacțiilor rapide și mai puțin volatile între platforme, Tether a fost învăluit în controverse legate de transparența și verificabilitatea rezervelor sale. 

Aceste aspecte subliniază importanța unei abordări prudente din partea investitorilor și utilizatorilor, reiterând necesitatea transparenței și încrederii în fundamentul oricărei monede stabilizate.

Întrebări frecvente

Cum pot cumpăra Tether?

Tether poate fi cumpărat pe majoritatea burselor de criptomonede, fie prin schimb direct cu monede fiat, fie prin schimb cu alte criptomonede.

Pot folosi Tether pentru a efectua plăți?

Da, Tether poate fi folosit pentru a efectua plăți și transferuri de valoare între platforme de tranzacționare și portofele digitale care îl acceptă.

Tether este reglementat?

Tether operează într-o zonă gri din punct de vedere al reglementării. Deși compania se străduiește să respecte standardele din industrie, reglementările specifice pot varia semnificativ.

.

Articole similare