Cum să cumperi acțiuni Amazon din România?

Dacă te gândești să investești în Amazon, în acest articol îți explicăm cum să cumperi acțiuni Amazon, dar acțiuni reale, fără trucuri sau scheme financiare.

Ce este Amazon?

Amazon.com este o companie americană fondată în 1994 de Jeff Bezos. La început, Amazon se concentra pe vânzarea online de cărți, dar în prezent este o companie diversificată care oferă o gamă largă de produse și servicii prin platforma sa de comerț electronic.

De asemenea, oferi servicii de streaming video și muzică, servicii cloud. Vinde și dispozitive electronice, printre altele.

Compania a devenit profitabilă în 1998. De atunci nu a încetat să se extindă și să-și diversifice activitatea în diferite domenii:

 • Muzică (1998),
 • Cărți electronice (2000),
 • Modă și îmbrăcăminte (2002),
 • Livrare de alimente (2004),
 • Videojocuri (2004),
 • Hardware (2007),
 • Software (2008),
 • Amazon Prime (2005),
 • Servicii de livrare de mancare fast-food (2015),
 • Dispozitive inteligente pentru casă precum Amazon Echo(2014) sau Alexa(2016)
 • Livrare cu drone (2016),
 • Mobilier (2017)
 • Asistență medicală (2018).

În prezent, este considerată una dintre cele patru mari companii tehnologice, alături de Google, Apple și Meta. Amazon este cunoscută pentru disrupția industriei bine stabilite prin inovație tehnologică și scară masivă.

Date generale despre Amazon

 • Matrice: Amazon.com, Inc
 • Ticker: AMZN
 • ISIN: US0231351067
 • Unde este listată?: Nasdaq

Cine este Jeff Bezos la Amazon?

Jeff Bezos este fondatorul Amazon și este considerat una dintre cele mai bogate persoane din lume.

Jeff Bezos

Câteva date interesante despre viața sa profesională sunt următoarele:

 1. S-a născut în Albuquerque, New Mexico, în 1964.
 2. Absolvent al Princeton, a lucrat pe Wall Street înainte de a înființa Amazon în 1994.
 3. A fost CEO al Amazon până în 2021, când s-a retras pentru a se concentra pe proiectele sale spațiale.
 4. Este proprietar al ziarului The Washington Post și al companiei spațiale Blue Origin, companie care caută să dezvolte explorarea spațială. Este un concurent direct al Space X, al lui Elon Musk.
 5. Averea sa netă este estimată la 200 de miliarde de dolari.
 6. Face parte din Top 5 cele mai bogate persoane din lume.

Ce funcție ocupă Bezos la Amazon în prezent?

De când Bezos a renunțat la poziția de CEO, ocupă în prezent funcția de Președinte Executiv al Amazon, și rămâne cel mai mare acționar al companiei.

Totuși, trebuie adăugat că aceasta este o poziție mai mult onorifică, axată pe a rămâne o figură vizibilă, pentru a menține valoarea acțiunilor companiei.

Cine este CEO-ul Amazon?

ceo amazon

Actualul CEO al Amazon este Andy Jassy, care a preluat funcția în iulie 2021. Jassy face parte din Amazon din 1997 și a condus afacerea de servicii cloud, Amazon Web Services (AWS), de la înființarea sa.

Cum să cumpărați acțiuni Amazon în 2024 în cinci pași? | Exemplu cu Interactive Brokers

Pentru a investi în Amazon, trebuie să urmăm pașii enumerați mai jos:

 • Creați un cont la un broker bine reglementat
 • Deschideți motorul de căutare al acțiunilor al brokerului
 • Căutați acțiunea: o putem face fie scriind numele companiei (Amazon) sau ticker-ul (AMZN), sau chiar ISIN-ul (US0231351067)
 • Selectați numărul de acțiuni pe care doriți să le cumpărați
 • Selectați opțiunea de cumpărare preferată; dacă doriți să cumpărați la prețul pieței sau puteți pune și un ordin de cumpărare limitată.

👉 Pentru mai multe informații dintr-un punct de vedere generic, te las cu următorul ghid: Cum să tranzacționezi acțiuni

Pasul 1: Deschide un cont la brokerul tău

Primul lucru de care ai nevoie este un broker prin intermediul căruia să poți investi.

Iata un exemplu cu Interactive Brokers.

 • Creează un cont la Interactive Brokers: Pentru asta, va trebui să furnizezi unele date personale, cum ar fi numele tău, adresa și numarul de buletin.
 • Verifică-ți identitatea: Odată ce ți-ai creat contul, va trebui să îți verifici identitatea furnizând un document de identitate valid și o fotografie cu tine.

Pasul 2: Efectuează un depozit minim

Ai deja contul deschis, dar desigur, pentru a investi este necesar să depozitezi bani. Astăzi, majoritatea brokerilor online nu necesită un depozit minim, sau dacă este necesar, este foarte mic.

Procedura este complet online și nu ar trebui să dureze foarte mult.

Pasul 3: Căutați acțiunile Amazon (ticker AMZN)

Pur și simplu vom căuta acțiunea în motorul de căutare al brokerului, fie după numele său, fie după ticker.

Pasul 4: Stabilirea ordinului de cumpărare (limitat)

Urmatorul lucru pe care trebuie să-l facem este să facem clic pe butonul „cumpăra”.

Apoi, va trebui să stabilești prețul limită sau comanda limitată la care ți-ar plăcea să fie cumpărate, adică, prețul cel mai scump posibil. În cazul în care acțiunea se tranzacționează deasupra acestuia, până când nu ajunge la acest prag într-un termen limitat nu se vor cumpăra.

Pasul 5: Cumpărarea acțiunilor Amazon

Este important să clarificăm că comanda a fost deja trimisă, dar asta nu înseamnă că am avea acțiunea în portofoliu.

Fiind o comandă limitată, va fi executată la cel mai bun preț posibil.

Lot minim de acțiuni Amazon

În ceea ce privește loturile de acțiuni Amazon în care este posibil să investești, confirmăm că lotul minim de acțiuni Amazon este 1.Cu toate acestea, există deja brokeri care permit realizarea de investiții fracționate.

Prin aceste contracte este posibil să investești în micro și mini loturi, împărțind astfel investiția. Practic, chiar și cu o investiție de €50 va fi posibil să investești în acțiuni Amazon.

Cât plătește Amazon în dividende?

Amazon nu a distribuit niciodată dividende acționarilor de la IPO-ul său din 1997. Și nu se știe dacă va începe să distribuie dividende în viitorul apropiat. Este pur și simplu o opțiune bună pentru investitorii care caută să participe la creșterea companiei

În ceea ce privește dividendele, nu putem asigura nici când vor fi, nici cât vor fi. Companiile din sectorul tehnologic tind să reinvestească aproape toate profiturile în proiecte de cercetare și dezvoltare și alte proiecte inovatoare, precum și să achiziționeze posibile companii concurente.

De ce să investești în acțiuni Amazon în 2024?

Cumpărarea de acțiuni Amazon în 2024 poate fi o idee de luat în considerare datorită diversificării companiei, inovației constante și poziției sale de lider pe piață. De fapt, Amazon este prezent în mai multe sectoare, de la comerțul electronic la inteligența artificială, ceea ce o face o companie rezistentă la fluctuațiile pieței.

Diversificarea afacerilor

Amazon are o gamă largă de afaceri care se întind de la comerțul electronic la streamingul de video și muzică și serviciile cloud. Iată principalele afaceri ale Amazon:

 • Comerț electronic: afacerea principală a Amazon este platforma sa de comerț electronic, care oferă o gamă largă de produse și servicii, de la cărți la dispozitive electronice.
 • Streaming de video și muzică: Amazon oferă, de asemenea, servicii de streaming video și muzică prin platforma sa Amazon Prime Video și Amazon Music, respectiv.
 • Servicii cloud: Amazon Web Services (AWS) este afacerea de servicii cloud a companiei, care oferă soluții de infrastructură și stocare în cloud pentru companii și organizații.
 • Dispozitive electronice: Amazon fabrică și vinde, de asemenea, dispozitive electronice precum Amazon Echo (difuzor pentru faimoasa „Alexa”), Kindle (dispozitiv e-reader) sau smartwatch-urile de la submarca proprie Amazfit.
 • Serviciu de livrare: Amazon și-a dezvoltat propria rețea de livrare a pachetelor, care s-a extins rapid în ultimii ani și a contribuit la îmbunătățirea eficienței afacerii sale de comerț electronic.
 • Inteligență artificială: Amazon investește în tehnologii de inteligență artificială, cum ar fi asistentul virtual Alexa, care a fost integrat în mai multe dispozitive electronice.
 • Farmacie online: Amazon a intrat în afacerile cu farmacii online prin achiziționarea PillPack, o companie care trimite medicamente prescrise direct pacienților.
 • Supermarketuri: Amazon a achiziționat și lanțul de supermarketuri Whole Foods, ceea ce i-a permis să se extindă în sectorul alimentar și să concureze cu alți giganți precum Walmart.
 • Automatizare: Amazon a dezvoltat o serie de tehnologii de automatizare pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor sale de depozitare și livrare, cum ar fi roboții Kiva.

Cotația acțiunilor Amazon | Cât valorează?

Acțiunile Amazon sunt listate la Bursa din New York (NYSE) și se tranzacționează sub tickerul AMZN. În ultimii ani, a fost întotdeauna considerată una dintre cele 10 cele mai mari companii din lume, ceea ce s-a tradus printr-o cotație a prețului în creștere constantă, până la sfârșitul pandemiei, la începutul anului 2022.

Acesta este graficul de cotație istoric al prețului acțiunilor Amazon:

Care a fost „splitul” Amazon?

În iunie 2022, Amazon a făcut un split de 20:1. Acest lucru înseamnă că investitorii care dețineau o acțiune Amazon au primit 20 de acțiuni suplimentare.

Un split al acțiunilor nu afectează capitalizarea bursieră a unei companii – valoarea combinată a tuturor acțiunilor sale – și nu schimbă valoarea participării fiecărui investitor în companie. Pur și simplu, crește numărul de acțiuni în circulație și scade prețul fiecărei acțiuni.

A existat, de asemenea, o răscumpărare de acțiuni de 10 miliarde de dolari. Consiliul de administrație a declarat că operațiunea de split – „ar oferi angajaților noștri mai multă flexibilitate în gestionarea averii lor în Amazon și ar face prețul acțiunilor mai accesibil pentru persoanele care caută să investească.”

Top 10 companii din lume

Amazon se află printre cele 10 cele mai mari companii din lume după capitalizarea de piață. La data redactării acestui articol, alte companii din top 10 includ Apple, Microsoft, Google, Facebook și Tesla.

Și desigur, este una dintre FAANG, sau așa cum au fost recent rebotezate Cele 7 Magnifice.

Inovație constantă

Amazon a demonstrat o capacitate constantă de a inova și de a se adapta la schimbările de pe piață.

De exemplu, compania a fost pionieră în utilizarea dronelor pentru livrarea de pachete și a dezvoltat tehnologii de inteligență artificială precum asistentul virtual Alexa. În plus, Amazon a investit masiv în cercetare și dezvoltare în domenii precum robotică și automatizare.

Opinii despre acțiunile Amazon 2024

Acțiunile Amazon sunt considerate de mulți investitori ca o bună investiție pe termen lung, datorită poziției solide a companiei pe piața de comerț electronic și a istoricului său de inovație constantă.

Conform portalului Yahoo Finance, există un consens de peste 90% pozitiv care recomandă puternic achiziționarea de acțiuni Amazon.

Ca orice investiție pe piața de valori, există riscuri potențiale la cumpărarea acțiunilor Amazon. De exemplu, compania ar putea înfrunta o concurență mai mare, schimbări în reglementarea guvernamentală sau probleme de management intern care ar putea afecta negativ performanța financiară.

În orice caz, acest lucru nu este o recomandare de la Rankia, ci un exemplu al recomandărilor altor investitori profesioniști.

👉 Cei mai buni brokeri pentru acțiuni internaționale în România

Forumuri de acțiuni Amazon

O altă modalitate de a cunoaște opiniile despre investirea în Amazon, este să vezi ce crede comunitatea investitorilor. Pentru asta, nimic mai bun decât să apelezi la forumurile tradiționale.

Prin urmare, pentru a cunoaște aceste comentarii, poți apela la diverse forumuri în care se discută despre finanțe, cum ar fi: Reddit, Yahoo Finance, Seeking Alpha, etc.

Cine sunt competitorii Amazon?

În final, dacă deja deții acțiuni Amazon, sau nu vrei să ai această companie în portofoliu, iată unele dintre companiile sale concurente, care sunt de asemenea foarte interesante.

NumeTickerISIN
Alibaba GroupBABAUS01609W1027
WalmartWMTUS9311421039
eBayEBAYUS2786421030
Target CorporationTGTUS87612E1064
Shopify Inc.SHOPCA82509L1076

În concluzie, deși compania lui Bezos a crescut considerabil de când a început să devină populară în jurul anului 2014, nu este niciodată prea târziu să începi să investești în Amazon, deoarece (cu excepția bulelor financiare), compania a demonstrat soliditate și creștere continuă de-a lungul timpului.

Cine sunt FAANG-urile?

FAANG este un acronim pentru cele cinci dintre cele mai influente companii tehnologice din SUA:

 1. Acțiunile Facebook (acum Meta Platforms) – Cunoscută pentru rețeaua sa socială Facebook și alte platforme precum Instagram și WhatsApp.
 2. Acțiunile Apple (AAPL) – Recunoscută pentru produsele sale electronice de consum, inclusiv iPhone, iPad și Mac.
 3. Acțiunile Amazon (AMZN) – Lider în comerțul electronic și servicii de cloud computing, inclusiv Amazon Web Services.
 4. Acțiunile Netflix (NFLX) – Furnizor principal de servicii de streaming video, cu o gamă largă de filme și seriale.
 5. Acțiunile Google (GOOG) (parte din Alphabet Inc.) – Faimoasă pentru motorul său de căutare și o varietate largă de servicii de tehnologie și publicitate.

Termenul „FAANG” a fost extins pentru a include și alte companii tehnologice care ar putea fi considerate următoarele FAANG, datorită creșterii și relevanței lor în sectorul tehnologic. Iată primele trei dintre aceste companii:

 1. Acțiunile Microsoft (MSFT) – Un gigant în software, servicii de cloud prin Azure și produse hardware cum ar fi Surface și Xbox.
 2. Acțiunile Tesla (TSLA) – Pionieră în vehicule electrice și tehnologii de energie regenerabilă.
 3. Acțiunile NVIDIA (NVDA) – Lider în crearea de GPU-uri pentru jocuri și aplicații profesionale, fiind esențială în dezvoltarea inteligenței artificiale și învățării automate.

FAQ

Cât plătește Amazon în dividende?

În prezent, Amazon nu plătește dividende acționarilor săi.

De ce a scăzut atât de mult Amazon în 2022?

Ca model de afaceri bazat pe comerțul electronic, Amazon a fost afectată negativ mai ales de inflație și de schimbarea consecventă a politicilor monetare ale majorității băncilor centrale din lume (ceea ce a afectat în general piața bursieră), precum și de creșterea competiției pe piață. În plus, compania a fost criticată pentru practicile sale de muncă și politicile sale fiscale.

Care este lotul minim de acțiuni Amazon?

Nu există un lot minim de acțiuni Amazon care trebuie cumpărat, minimul este o acțiune.

Articole similare