Cum să cumperi acțiuni Fondul Proprietatea BVB în 2024? Analiză și sugestii

Fondul Proprietatea este un fond de investiții cu sediul în România, creat în 2005 de Guvernul României cu scopul de a despăgubi persoanele ale căror proprietăți au fost confiscate de regimul comunist. Beneficiarii au primit acțiuni în fond în loc de restituirea fizică a proprietăților sau despăgubiri în numerar. Fondul a fost listat la Bursa de Valori București (BVB) în ianuarie 2011 și London Stock Exchange (LSE) în aprilie 2015.

actiuni fondul proprietatea

Istoric Fondul Proprietatea (FP)

In septembrie 2010, în urma unui proces competitiv, Franklin Templeton Investments a fost desemnat ca administrator al Fondului Proprietatea. Această schimbare a fost menită să aducă un management profesionist și să crească transparența și eficiența fondului.

În 2011, Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul FP. A fost una dintre cele mai mari listări din istoria BVB atragând un interes semnificativ din partea investitorilor locali și internaționali. În următorii ani fondul a continuat programele de răscumpărare de acțiuni și distribuții de numerar, urmărind creșterea valorii pentru acționari prin vânzarea de active și returnarea de capital.

În 2015, Fondul Proprietatea a fost listat la London Stock Exchange (LSE) sub formă de GDR-uri (Global Depositary Receipts), facilitând accesul investitorilor internaționali la acțiunile fondului. 

Pe parcursul ultimilor 14 ani, fondul și-a optimizat portofoliul concentrandu-se pe investițiile în companii cu potențial de creștere, deținute de statul român. 

De unde să cumperi actiuni FP?

FP este un fond preferat de investitorii în firme nelistate din România. Fondul are în portofoliu la sfarșitul lunii mai 2024 24 de companii: 5 companii listate reprezentând 6% din valoarea netă şi 19 companii nelistate reprezentând 73%. Balanța este reprezentată de numerar și depozite la termen. Cum puteți deveni acționar al fondului:

  • Prin deschiderea unui cont cu un broker local și cumpărarea BVB:FP online sau printr-un broker acreditat pe bursa din Londra ca Trading 212.
  • Alimentarea contului cu bani dintr-un cont bancar curent, fie în RON fie în GBP.
  • Căutarea acțiunii dorite, fie prin utilizarea numelui, fie a indicatorului bursier (FP) – valabil pe ambele burse.
  • Selectarea opțiunii de achiziție. În funcție de brokerul ales, veți avea opțiunea să tranzacționați la prețuri actuale sau la prețuri prestabilite.

👉 Pentru determinarea prețului unei acțiuni puteți consulta următorul articol: Evaluarea unei acțiuni

👉 Pentru alegerea unui broker puteți consulta și articolul următor: Cel mai bun broker online

Puteți de asemenea să optați pentru reinvestirea automată a dividendelor oferite de FP, odată ce sunt încasate, sau pentru retragerea fondurilor într-un cont curent. 

Componența portofoliului FP ar trebui urmărită îndeaproape, mai ales cand performanța unora dintre firme lăsa de dorit. Roplumb, Salubriserv sau World Trade Center București SA, spre exemplu sunt în faliment și evaluate la 0. 

Trading 212

8.75/ 10

Piețe

Europa, Asia, Australia

Zero comisioane la schimburi și nicio taxă de finanțare.

Înregistrare rapidă și aplicație mobilă pentru începători.

Peste 2.500 de acțiuni globale, ETF-uri și CFD-uri disponibile pentru tranzacționare.

* Pentru a obține o acțiune fracționată gratuită în valoare de până la 100 EUR/GBP, puteți deschide un cont la Trading 212 prin acest link. Se aplică termenii și condițiile.

Depozit minim:

€10.00

*Pentru a obține o acțiune fracționată gratuită în valoare de până la 100 EUR/GBP, puteți deschide un cont la Trading 212 prin acest link. Se aplică termenii și condițiile.

Este BVB:FP o investiție bună?

Simbol / ISINFP / ROFPTAACNOR5 /US34460G1067
SegmentPrincipal BVB / Equity LSE
Unde se tranzacționeazăBVB – BET/ LSE 
Dividend unitar FP (2023)1,782500 RON
Data plății21.06.2024
Data ex dividend07.06.2024

👉 Cum să investești în acțiuni cu dividende?

Fondul poate fi o opțiune de investiții pe termen lung; are un istoric de performanță financiară pozitivă pe parcursul ultimelor peste 10 ani, inclusiv pe perioada Covid 19.

Randamentul și potențialul de creștere trebuie evaluate împreună cu riscurile legate de intervenția guvernului României sau al cursului de schimb, pentru investitorii străini. În același timp, apetitul investitorului pentru risc ar trebui luat în calcul, dacă aveți un apetit pentru risc mare și doriți să investiți într-o piață emergentă, atunci Fondul Proprietatea ar fi o opțiune de luat în calcul.

Riscul cel mai important este dat de natura portofoliului fondului. Cea mai mare parte a activelor sunt firme nelistate de stat, unele cu performanță și management defectuos, un istoric de amestec al intereselor politice în investiții și retehnologizare. Acționariatul nu este unul majoritar pentru firmele viabile cum ar fi administratorul Aeroportul Mihail Kogălniceanu, Aeroportul Traian Vuia etc. Guvernul României are control asupra deciziilor strategice și al performanței și poate reduce arbitrar valoarea fondului prin decizii legate de aceste companii.

analiza actiuni

Guvernanța corporativă în companiile nelistate

De menționat ar fi și guvernanța corporativă și managementul acestor companii. Având în vedere numeroasele probleme cu transparența raportării financiare și a managementului slab, deciziile de investiții ale Franklin Templeton ar putea fi bazate pe informații incomplete sau false.

fondul proprietatea actiuni analiza

În același timp, lipsa de performanță se poate vedea în valorile unor firme din portofoliu, fie falimentare, fie în reorganizare financiară sau în insolvență: Romplumb SA, World Trade Center București SA, Salubriserv SA sau Simtex SA.

actiuni fondul proprietatea

Așa că, acum că ai toate aceste informații și știi cum să cumperi acțiuni FP, sunteți pregătit să luați o decizie informată privind posibile investiții.

Ce s-a întamplat cu prețul acțiunilor FP în Septembrie 2023?

Pe parcursul anului 2023, pretul actiunilor FP au o corecție semnificativă, de la un nivel de 1.9729 RON la 0.3888 RON. Corectia se datoreaza vânzarii pachetului de 20% din Hidroelectrica si este compensata de un dividend special de 1.7225 lei pe acțiune. Renuntarea la acțiunile Hidroelectrica reflectă politica de investiții ale fondului în companii nelistate. Deși atipică pentru un fond obișnuit, investiția în Hidroelectrica și dividendul special a adus profituri notabile pentru deținătorii de acțiuni FP.

actiuni FP

Dacă mai aveți întrebări, nu ezitați să le adresați unui specialist financiar.

Răscumpărarea acțiunilor FP

Răscumpărările dese și procentul mare de acțiuni proprii deținute de FP sunt din nou atipice pentru un fond de investiții. Rezervele mari de lichidități și utilizarea acestora sugerează mai degrabă lipsa de opțiuni de investiții în firmele de stat și reticența FP de a bloca lichiditățile în active neperformante decât o politică de a mări prețul acțiunilor pentru investitori și a returna capital. Dividendele speciale, în particular cel care redă acționarilor profiturile obținute din investiția în Hidroelectrica sporesc percepția lipsei de investiții viabile.

Dividende Fondul Proprietatea 2024 (FP)

Fondul are un istoric haotic al dividendelor, cu randamente și valori diferite de la an la an. În iunie 2024, Fondul Proprietatea are în vedere plata unui dividend de 0,060 RON/acțiune, cu un randament de peste 12,8%. Randamentul este competitiv pentru piața din România, atât comparativ cu alte firme listate la BVB cât și cu dobânzile oferite de Banca Națională. FP se află în top 25% cele mai bune randamente ale dividendelor în piața din România. Rezultatele financiare publicate în 2023 și cele lunare pun sub semnul întrebării sustenabilitatea randamentului în 2025 din venituri operaționale.

fp dividende
Istoric Dividende

💡 Mai multe despre opțiunile de investiție în firmele din România:


Acțiuni Fondul Proprietatea (BVB: FP) – Analiză Fundamentală și Evaluări Financiare

Natura fondului și politica de investiții este una nefavorabilă, cu un focus pe elementele negative ale economiei României. Deși a beneficiat în trecut de listări ale companiilor performante de stat, partea principală a portofoliului rămân acțiunile în firmele nelistate. Aceleași firme care, în trecut, au avut numeroase probleme de guvernanță corporativă, probleme legate de corupție, management slab, lipsa de investiții și neglijență din partea statului român.

Cu un acționariat minoritar, capacitatea fondului de a influența strategia și managementul firmelor rămâne neglijabilă. Natura portofoliului presupune câștiguri dependente de decizia ministerului economiei de a pregăti firmele pentru listare. Implicarea activă în restructurare și tehnologizarea uneia din firmele din portofoliul FP poate duce la un câștig material. Fără aceste investiții ale statului în una din firmele deținute de FP, performanța va rămâne, probabil, sub nivelul pieței.

fondul Proprietatea
FP a obținut profit ca urmare a listării Hidroelectrica

Lăsând la o parte companiile deja falimentare din portofoliul FP menționate mai sus, în presă putem regăsi multiple exemple de management deficitar și lipsă de investiții la firmele din portfoliul FP. CN Aeroporturi București nu a publicat in prima jumătate a anului nici o intenție de investiții majore. Aeroportul Henri Coandă s-a bucurat de o creștere spectaculoasă a pasagerilor în ultimii 10 ani.

CN Aeroporturi București reprezintă 38,7% din valoarea activului net al fondului. Este ușor de văzut că profitul și performanța fondului sunt strâns legate de eforturile guvernului de a curăța și a eficientiza câte o companie de stat. În trecut, aceste inițiative au fost făcute, de regulă, în vederea listării. Eforturile au fost precedate de comunicări în spațiul public românesc pentru a spori încrederea investitorilor.

fp dividende
Aeroportul Henri Coandă – Bucuresti

Acțiuni Fondul Proprietatea (BVB: FP) – Analiză Tehnică

Acțiunile (FP) prezintă o tendință de ușoară scădere și indicatori financiari nefavorabili. Brokerii au un consens și recomandă vânzarea. 

Preț și Tendință

Fondul Proprietatea actiuni
Sursa: BVB Data 26/06/2024

Acțiunile au scăzut constant în ultimele 6 luni, atingand un nou minim la sfarsitul lunii Iunie. Notificările de răscumpărări alimentează scăderea prețului și reflectă încrederea scăzută a pieței în prospectele de investiții ale fondului. Volumul este advers, reflectând trendul negativ. 

Indicatori Cheie

  • Medii Mobile: Acțiunea se tranzacționează sub mediile mobile de 20, 50 și 200 de zile 
  • RSI: Neutru, recomandare de a vinde

Indicatori Financiari

👉 Un punct important în luarea deciziilor de investiții este analiza tehnică a graficului de preț.

Pro și contra investirii în Fondul Proprietatea

În final, putem evalua avantajele și dezavantajele cumpărării și deținerii acțiunilor FP in tabelul de mai jos:

Pro🛑 Contra
📈Operează într-o piață în creștere, cu o bază puternică de companii Românești cu sprijin guvernamental🏦Axată pe activele nelistate ale statului român, cu posibile lipsuri în guvernanță corporativă și performanțe volatile
🌎Administrată de un manager de fond cu reputație și experiență internațională – transparență odată cu listarea la bursă📑Creat și administrat ca un vehicul de compensație pentru păgubiți ai regimului comunist, cu o politică de investiții pliat pe acest scop
💲Flexibilitatea de a investi în acțiuni listate, depozite la termen, etc. 📊Istoric al dividendelor instabil și răscumpărare de acțiuni
💵Diversificarea portfoliului vs acțiunile unei singure firme 📲Capacitate limitată de a influența strategia și operațiunile firmelor în care investește

În concluzie, cumpărarea acțiunilor FP este un proces simplu prin cei mai buni intermediari BVB online acreditați și reglementați de legislația europeană. Procesul este sigur și se îmbunătățește constant pentru a oferi flexibilitate și transparență. De asemenea, accesul prin LSE oferă investitorilor un nivel de transparență suplimentar și posibilitatea de diversificare a investițiilor îmbunătățită.

Alte acțiuni de urmărit BVB

  • Acțiuni Romgaz(SNG) : Este unul dintre cei mai importanți producători de gaze naturale din România. Compania este implicată în explorarea, producția și comercializarea gazelor naturale, având un impact semnificativ asupra securității energetice a țării.
  • Acțiuni Banca Transilvania (TLV): Este una dintre cele mai mari bănci din România. Oferă o gamă variată de servicii financiare, inclusiv credite, conturi curente și economii. Este recunoscută pentru inovația sa digitală și pentru sprijinul acordat antreprenorilor locali și întreprinderilor mici și mijlocii.
  • Acțiuni Hidroelectrica (H2O): Este unul dintre cei mai importanți producători și furnizori de energie regenerabilă din Europa de Est. Compania este recunoscută pentru performanță financiară bună și pentru planul de investiții. 

Intrebări frecvente

Ce este Fondul Proprietatea?

Fondul a fost creat ca un instrument pentru a compensa pagubitii economici ai confiscărilor regimului comunist și este un detinator important de acțiuni ale firmelor nelistate ale statului roman.

Cine deține cele mai multe acțiuni Fondul Proprietatea?

Principalii acționari cu drepturi exercitabile de vot ai FP sunt persoane fizice si actionari institutionali din România cu peste cu 38.94% și 38.64% din totalul acțiunilor. Datorită actionariatului minoritar în companiile nelistate ale statului, guvernul României are un control semnificativ asupra deciziilor de investiții ale firmei și ale performanței firmelor din portofoliu. 

Ce firme intră în componența fondului de investiții?

Firme nelistate la bursă deținute de stat, precum companii administrative ale porturilor și aeroporturilor române, Complexul Energetic Oltenia, poșta română, Romplumb S.A., Electrocentrale S.A.

În ce monedă plătește compania dividendele?

Fondul Proprietatea plătește dividendele în RON, moneda națională, și poartă riscul deprecierii leului în funcție de politicile monetare ale României.

Articole similare