Mineritul Bitcoin: Ce este și cum funcționează?

Mineritul Bitcoin este un proces fascinant. Vorbim despre „geneza” Bitcoin și a criptomonedelor. Acesta este un proces care asigură atât crearea de noi bitcoini cât și integritatea și securitatea tranzacțiilor în rețea. În acest articol vom aprofunda diferitele aspecte relevante ale mineritului Bitcoin, pentru a înțelege funcționarea și relevanța sa în cadrul ecosistemului criptomonedelor.

Mineritul Bitcoin: Ce este și cum funcționează?

Ce este mineritul Bitcoin?

Mineritul Bitcoin este procesul prin care se creează noi Bitcoini și se mențin și securizează tranzacțiile în rețeaua Bitcoin. Acest proces este fundamental pentru funcționarea blockchain-ului Bitcoin.

Cum funcționează mineritul Bitcoin?

 1. Validarea tranzacțiilor: Minerii colectează tranzacțiile în așteptare de a fi confirmate și le grupează într-un bloc.
 2. Rezolvarea problemelor criptografice: Pentru a adăuga un bloc la blockchain, minerii trebuie să rezolve o problemă criptografică complexă,. Aceasta este cunoscută sub numele de dovadă de muncă (Proof of Work, PoW). Minerii trebuie să efectueze numeroase calcule cu echipamentele lor, ceea ce consumă o cantitate semnificativă de energie electrică și capacitate de calcul.
 3. Formarea unui nou bloc: Odată ce un miner rezolvă problema, noul bloc este adăugat la blockchain. Acest lucru se face verificând că toate tranzacțiile din bloc sunt valide și că niciun bitcoin nu a fost cheltuit de două ori în același bloc.
 4. Recompensă: Ca stimulent pentru această muncă, minerul care rezolvă problema primește o recompensă în bitcoini. Această recompensă este compusă din noi bitcoini generați cu fiecare bloc și taxele de tranzacție pentru toate tranzacțiile incluse în bloc.

Dificultatea problemei criptografice se ajustează automat de către rețea aproximativ la fiecare două săptămâni. Astfel, se asigura că timpul mediu de adăugare a unui nou bloc este de aproximativ 10 minute. Această ajustare depinde de puterea totală de calcul a rețelei de mineri activi.

Adică, minarea Bitcoin este critică nu numai pentru crearea de noi bitcoini, dar și pentru securitatea și integritatea întregii rețele, asigurând că tranzacțiile sunt procesate în mod fiabil și rezistente la modificări și fraude.

Este sigur să minezi Bitcoin?

Securitatea rețelei Bitcoin depinde de mineri, care acționează ca noduri în rețea, validând și menținând consensul asupra stării blockchain-ului. Premisa este foarte simplă:

Cu cât sunt mai multe noduri active și mineri, rețeaua va fi mai descentralizată și va fi mai sigură și mai rezistentă la atacuri.

Din acest motiv, adepții Bitcoin văd descentralizarea acestuia ca un lucru foarte pozitiv, apreciind-o ca unul dintre principalele argumente în favoarea Bitcoin.

Câți BTC pot fi minați?

Limita maximă de bitcoini care pot exista (și prin urmare pot fi minați) este de 21 de milioane. Pe măsură ce ne apropiem de această limită, cantitatea de bitcoini generați pe bloc continuă să scadă din cauza înjumătățirii Bitcoin. Aceasta va duce în cele din urmă la o nouă eră în care taxele de tranzacție vor fi singura recompensă pentru mineri, prevăzută aproximativ pentru anul 2140.

De ce este necesară minarea în cadrul blockchain-ului?

Minarea este fundamentală pentru menținerea descentralizării și securității blockchain-ului Bitcoin. Prin acest proces, minerii validează tranzacțiile noi și le înregistrează în blocuri. Apoi, acestea sunt adăugate la lanțul de blocuri existent.

Acest mecanism nu numai că previne „dubla cheltuire” (adică, când un utilizator încearcă să efectueze două sau mai multe tranzacții folosind același Bitcoin), dar asigură și că toți participanții la rețea au o copie consecventă și actualizată a registrului digital de contabilitate Bitcoin (unde sunt înregistrate toate tranzacțiile în blockchain), garantând transparența și fiabilitatea sa.

Acest fapt este unul dintre cele mai importante pentru deținătorii Bitcoin. Este unul dintre principalele argumente în favoarea criptomonedei regine și împotriva banilor fiduciari sau altor active.

registru digital bitcoin

Ce recompense se primesc pentru fiecare bloc minat?

De fiecare dată când un miner rezolvă problema criptografică necesară pentru a adăuga un nou bloc la blockchain, i se acordă o cantitate prestabilită de bitcoins. Această recompensă este practic modul în care sunt create sau “minate” noi bitcoins.

Dar pe lângă recompensa pentru bloc, minerii primesc și recompense din taxele de tranzacție asociate cu toate tranzacțiile incluse în fiecare bloc pe care l-au adăugat.

La acest punct, este relevant să subliniem efectul faimosului Halving al bitcoin:

 • Când Bitcoin a fost lansat în 2009, recompensa inițială pentru fiecare bloc minat era de 50 de bitcoins.
 • Evenimentul de Halving a fost conceput pentru a reduce la jumătate recompensa pentru fiecare bloc, la fiecare 210.000 de blocuri noi (aproximativ la fiecare patru ani)
 • Halvings sunt un mecanism crucial pentru controlul ofertei de noi bitcoins, asigurând că totalitatea celor 21 de milioane de bitcoins va fi minată treptat până în anul 2140. Prin reducerea recompenselor, halving ajută la prevenirea inflației Bitcoin.
 • Fiecare halving reduce semnificativ rentabilitatea mineritului. În consecință, doar minerii cei mai eficienți (în funcție de costul lor de electricitate și capacitatea lor de hardware) pot rămâne rentabili pe termen lung.

Ce cerințe sunt necesare pentru a fi miner?

Minerul Bitcoin poate fi facut de orice persoană sau companie cu hardware-ul și software-ul adecvat.

A devenit extrem de competitiv, astfel încât în prezent necesită o investiție semnificativă în echipamente specializate de înaltă putere. Acestea sunt cunoscute sub numele de ASICs (Circuite Integrate pentru Aplicații Specifice).

Din acest motiv, mineritul Bitcoin este din ce în ce mai puțin accesibil.

Despre pool-urile de minerit

Un pool de minerit este o rețea de mineri care își combină resursele de calcul pentru a-și mări șansele de a mina blocuri și a primi recompense.

Lucrând împreună, aceste pool-uri pot rezolva problemele matematice complexe ale mineritului mai repede. Astfel, rezultă o distribuție mai regulată a recompenselor între participanții săi, bazată pe contribuția fiecăruia la puterea de procesare a pool-ului.

pool de minerit bitcoin

 

Este staking minarea Bitcoin?

Răspunsul la această întrebare este “Nu”. Staking cu criptomonede este un proces asociat cu criptomonedele care utilizează mecanismul de consens Proof of Stake (PoS – Proof of Stake). Acesta este diferit de Bitcoin, care utilizează Proof of Work (PoW – Proof of Work) și care necesită procesul de minare.

Staking implică menținerea fondurilor (criptomonede) într-un portofel digital de criptomonede pentru a susține operațiunile unei rețele blockchain, oferind o abordare energetică mai eficientă comparativ cu minarea și cu o investiție mai mică în hardware. Cu criptomonedele PoS, staking poate fi realizat doar cu un laptop sau chiar un telefon mobil cu conexiune la internet.

Unde pot face staking cu criptomonede?

Nu aveți nevoie de nicio platformă complexă. Este suficient orice exchange centralizat, adaptat pentru o utilizare simplă.

De exemplu, pe exchange-uri precum Bit2Me, putem face staking cu aproximativ 40 de criptomonede.

În plus, Bit2Me este mult mai mult decât un exchange unde puteți face staking și genera recompense pentru criptomonedele dvs. fără a face nimic. Printre serviciile sale multiple sau valoarea adăugată, găsim:

 • Siguranță: cu fonduri garantate de o asigurare de 150 de milioane de euro, Bit2Me se poziționează ca unul dintre exchange-urile de criptomonede care oferă unul dintre cele mai bune niveluri de securitate utilizatorilor săi la nivel global.
 • Oferta de criptomonede / staking: la Bit2Me vei putea găsi peste 260 de criptomonede, 40 dintre acestea includ recompense prin intermediul Bit2Me Earn, programul de staking al platformei, care îți va oferi o recompensă medie de 7% sau 8%. Alte criptomonede mai mici (și cu riscuri mai mari de volatilitate), ar putea oferi APY-uri apropiate sau mai mari de 30%
 • Educație și asistență pentru clienți: Bit2Me nu caută doar să cumperi sau să vinzi pe exchange-ul lor, ci să te ajute să înțelegi cum funcționează sistemul cripto, prin intermediul Bit2Me Academy. Aceasta include peste 450 de articole despre criptomonede în mod complet gratuit, precum și cursuri, ghiduri și programe de formare

Bit2Me are unul dintre cele mai bune servicii de asistență pentru utilizatori. Te pot ajuta prin diferite mijloace, cum ar fi WhatsApp, telefon și e-mail, și în nouă limbi.

Se poate investi în mineritul de Bitcoin?

Există și o altă alternativă la staking și minerit în sine. Dacă decizi să explorezi lumea blockchain și a criptomonedelor, dar consideri că acestea pot reprezenta un risc excesiv, o altă opțiune este bursa tradițională.

În acest caz, investește în companii listate care se ocupă în mod masiv, cu echipament și personal specializat în mineritul de Bitcoin. Cu alte cuvinte, investește în mineritul de Bitcoin. Iată câteva alternative:

Canaan Creative și Zhejiang Ebang Communication

Canaan Logo

Canaan Creative, fondată în Beijing (2013), vinde calculatoare și procesoare de minerit „Avalon” cu cipuri ASIC super rapide și personalizate. În 2017, a obținut venituri de 1,3 miliarde de yuani ($203.8 milioane). Potrivit vicepreședintelui companiei, Jianping Kong, se estimează că Canaan furnizează o patrime din capacitatea de procesare bitcoin a lumii. În plus, se așteaptă ca impulsul Chinei de a promova industria sa internă de cipuri să ajute la creșterea companiei.

Credit Suisse, CMB International, Deutsche Bank și Morgan Stanley acționează ca plasatori în oferta publică inițială. Evaluarea IPO a Canaan nu a fost încă stabilită, din cauza lipsei de companii comparabile și a fluctuațiilor criptomonedelor. La mijlocul anului 2017, compania a fost evaluată la aproximativ 500 de milioane de dolari, conform unei surse citate de IFR.

Ebang Logo

Zhejiang Ebang Communication este o companie de înaltă tehnologie care integrează cercetare și dezvoltare, producție, vânzări și servicii dedicate comunicării de date și sistemului de transmisie prin fibră optică, concentrându-se pe „Block chain” și „Cloud computing”.

Ebang a debutat în 2015 la National Equities Exchange and Quotations din China, S-a retras de pe piață recent după ce a anunțat în ianuarie intenția de a fi listată la bursa din Hong Kong.

Opinii despre mineritul bitcoin: merită sau este preferabil staking-ul?

Minaritul Bitcoin este un pilon esențial pentru funcționarea și securitatea blockchain-ului său. Acest proces asigură descentralizarea și transparența sistemului.

Deoarece fiecare participant are acces la o copie a registrului contabil al blockchain-ului, se menține fiabilitatea și se consolidează independența față de sistemul financiar tradițional. Prin urmare, importanța sa este capitală. Oferă capacitatea de a susține integritatea și autonomia rețelei, făcând din Bitcoin o opțiune robustă în fața monedelor fiduciare.

Procesul de minare a evoluat până la a deveni o activitate extrem de competitivă care necesită investiții semnificative în hardware specializat și consum energetic.

În consecință, deși în trecut a fost o activitate extrem de profitabilă datorită recompenselor oferite pentru fiecare bloc minat (acum câțiva ani mai mari de 50 de bitcoins) și a competiției mai reduse, astăzi s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune la nivel de utilizator retail.

În contrast, staking-ul reprezintă o alternativă mai puțin solicitantă în termeni de resurse. Utilizatorii pot câștiga recompense participând la validarea tranzacțiilor în rețele care utilizează mecanismul de Dovadă a Participării (PoS). Staking-ul nu necesită același nivel de investiție în hardware. De asemenea,este mai eficient din punct de vedere energetic.

În concluzie, dacă dorești să obții o remunerație pentru participarea ta și procesul de îmbunătățire a rețelei cripto, la nivel individual poate că staking-ul este o opțiune mai bună decât mineritul. Necesită mai puține resurse economice și de echipament, în timp ce recompensele obținute nu sunt mici.

FAQ

Ce este Proof of Work (POW)

Proof of Work este o formă de adăugare de noi blocuri de tranzacții la un blockchain al unei criptomonede.

Când a avut loc ultimul halving Bitcoin?

Cel mai recent halving a avut loc in 20 Aprilie 2024.

Câți Bitcoin există acum în circulație?

Acum există 19,07 de milioane de Bitcoini în circulație, iar maximul este de 21 de milioane.

Articole similare