Figuri Chartiste Esențiale și Modele de Tranzacționare: Ghid Complet

Următorul articol este unul dintre cele mai importante pentru a înțelege informațiile din grafice prin analiza tehnică, sau altfel spus: figurile chartiste.

grafice

In acest articol vei învăța aspecte ale tranzacționării ca:

 • Ce este chartismul?
 • Ce sunt tendințele pe bursă?
 • Principalele diferențe între suport și rezistență
 • Figuri de schimbare a tendinței
 • Figuri de continuare a tendinței

La sfârșitul articolului vei cunoaște cele 10 principale figuri chartiste.

Ce este chartismul în tranzacționare? – Înțelegând graficele?

Originea cuvântului „chartism” este asociată cu termenul englezesc „chart”, care înseamnă, literalmente, „grafic”.

Astfel, chartismul este o tehnică utilizată în analiza tehnică a tranzacționării care se concentrează pe observarea modelelor în graficele de prețuri pentru a prezice mișcările viitoare ale pieței. Obiectivul principal al chartismului este de a identifica modelele de mișcare în prețuri care pot indica un impuls sau o schimbare de tendință pe piață.

Sau altfel spus, prin acțiunea prețului (price action), și volum, modelele de tranzacționare chartiste, caută să anticipeze cum se va mișca prețul unui activ financiar.

Se bazează pe trei concepte:

 1. Prețul reflectă totul
 2. Istoria se repetă
 3. Prețul se mișcă în tendințe

Inainte de a începe, trebuie să cunoaștem două idei de bază:

 • Ce sunt suporturile și rezistențele?
 • Cum se formează tendințele (trendurile)?

Esența analizei chartiste: Suporturi și rezistențe

Suporturile și rezistențele sunt liniile cu care se formează diferitele figuri care pot fi create.

Suport: Linia de jos

Un suport este un nivel de preț specific unde se așteaptă ca piața să aibă dificultăți de a scădea sub el. Este un nivel de prețuri care a fost testat de mai multe ori în trecut și la care cumpărătorii au demonstrat că sunt dispuși să intre pe piață și să cumpere, ceea ce face ca prețul să recupereze.

Suportul se bazează pe ideea că prețurile nu vor scădea sub un anumit nivel datorită presiunii de cumpărare la acel nivel de preț. Dacă prețul scade aproape de nivelul de suport și apoi revine, se spune că a avut loc un rebound de la nivelul de suport. În consecință, traderii pot utiliza acest rebound ca un semnal de cumpărare pe piață

Exemplu de linie de suport pe acțiunea Inditex (ITX)

Rezistență: Linia de sus

O rezistență, va fi, prin urmare, inversul unui suport.

Adică, o rezistență este un nivel de preț la care traderii au demonstrat că sunt dispuși să vândă, ceea ce face ca prețul să se oprească sau să se retragă. Acest nivel se datorează presiunii de vânzare la acel preț, ceea ce face ca prețurile să nu crească peste acel nivel. Traderii folosesc rezistența ca un semnal de vânzare pe piață și o identifică prin analiza tehnică a tiparelor de prețuri.

Vizual pe grafic este demonstrat printr-o linie dreaptă, în jurul unui preț care este greu de depășit.

Exemplu de rezistență pe un grafic Bitcoin

Uitați-vă la graficul Bitcoin cum, timp de luni de zile, la sfârșitul anului 2022, Bitcoin a încercat de mai multe ori fără succes să spargă o rezistență importantă în jurul valorii de 17.800 de dolari, și cum, după mai multe încercări, a reușit în cele din urmă.

Tendința în figurile chartiste

În chartism, tendința este direcția generală în care se mișcă piața. Se bazează pe ideea că piața se mișcă în tendințe, care pot fi ascendente, descendente sau laterale.

 • O tendință ascendentă se caracterizează prin prețuri tot mai mari.
 • O tendință descendentă se caracterizează prin prețuri tot mai mici.
 • O tendință laterală se caracterizează prin prețuri care se mișcă într-un interval îngust fără o direcție clară.

Prin urmare, analiza tehnică este utilizată pentru a identifica tendințele pieței și pentru a determina direcția generală în care se mișcă.

Astfel, traderii pot utiliza diferite instrumente și tehnici pentru a identifica tendințele.

De aceea, în continuare vom vedea principalele figuri chartiste care ne vor ajuta să anticipăm – nu vor confirma, acesta nu este o știință exactă – în ce tip de tendință ne mișcăm.

Cele 10 figuri chartiste principale

Să vedem figurile chartiste cele mai populare printre traderi, atât de continuare a tendinței, cât și de schimbare a acesteia.

Acestea sunt cele 6 principale figuri de analiză tehnică de schimbare a tendinței:

 1. Umăr-Cap-Umăr
 2. Umăr-Cap-Umăr inversat
 3. Dublu Vârf
 4. Triplu Vârf
 5. Dublu Fund
 6. Triplu Fund

Să le analizăm mai în detaliu:

#1 Umăr-Cap-Umăr

Head And Shoulders (Umăr-cap-umăr): Este un model care aparține analizei chartiste și reflectă o schimbare de trend. Este una dintre cele mai importante figuri datorită fiabilității sale, dar asta nu înseamnă că este infailibilă. Poate fi de două tipuri: bearish sau bullish.

Figura chartista de Umăr Cap Umăr

#2 Head and Shoulders Inversat

Umăr-Cap-Umăr inversat: Este figura inversă a Umăr Cap Umăr. În acest caz, avertizează de o schimbare de tendință de la o perioadă bearish la una bullish. Cel mai bun moment pentru a intra este când prețul rupe linia orizontala (neckline) și închide lumânarea.

Figura chartista de HCH inversat

#3 Dublu vârf

Dublu vârf: Figura dublului vârf (double top – in engleză) ne anunță o schimbare de tendință de la bullish la bearish. Se caracterizeaza prin două maxime cu un minim în mijloc.

Figura chartista de dublu vârf

#4 Dublu fund

Dublu fund: Dublul fund vine de la o tendință bearish, dar este un model care ne indică o schimbare bullish. Este compus din două minime care indică această schimbare de tendință și care rup rezistența. Este o oportunitate bună mai ales când al doilea minim cade puțin mai mult decât primul.

Figura chartista de dublu fund

#5 Triplu vârf

Triplu vârf: Triplul vârf este format din trei maxime egale sau foarte asemănătoare care apar urmate de o cadere a prețului sub suport. Oferă un semnal foarte fiabil al unei posibile schimbări bearish. Când se completează un triplu vârf, este momentul să deschideți poziții de vânzare sau să închideți pozițiile de cumpărare

#6 Triplu fund

Triplu fund: În acest caz, activul financiar formează trei minime consecutive la un nivel foarte similar de prețuri; adică, atunci când prețul nu reușește să depășească minimele anterioare și revine. Analiza sa este aceeași ca cea a dublului fund, dar cu trei minime. Este o figură puțin mai complexă de analizat și este compusă din patru etape. În prima, prețul formează primul minim, dar încă nu știm ce figură se va forma. În a doua, prețul cade din nou și primul minim acționează ca un suport. Iar in a treia etapă, prețul este pe cale să cadă din nou. În a patra etapă, prețul rupe deja rezistența. Acesta este un moment bun pentru a cumpara.

Figura chartista triplu fund

De asemenea, vom trece la a vedea diferite formațiuni de continuare a tendinței cum ar fi:

 • Steag (în creștere sau în scădere)
 • Triunghi simetric (în creștere sau în scădere)
 • Dreptunghi
 • Wedges (în creștere sau în scădere)

#7 Steag sau stindard (crescător sau descrescător)

Steag crescător și descrescător: Modelele de steag crescător sau descrescător ajută la identificarea oscilațiilor prețurilor.

 • Un model de steag crescător identifică o mișcare ascendentă viitoare. Pentru a profita de moment, trebuie să plasați intrarea chiar la ruperea steagului și să plasați stop loss sub steagul de consolidare.
 • Principala diferență cu steagul descrescător este direcția în mișcarea prețului. Cu un model descrescător se vinde în direcția descendentă.

#8 Triunghi (crescător sau descrescător)

Triunghiuri crescătoare și descrescătoare (simetrice). Triunghiurile sunt alte figuri care ne oferă date despre situația pieței și sunt foarte comune. Triunghiurile sunt figuri de consolidare și se formează atunci când prețul unei acțiuni începe să aibă oscilații fie crescătoare, fie descrescătoare. Ruperea rezistenței ne oferă un punct de intrare.

figura chartista de triunghi simetric

#9 Dreptunghi (ascendent sau descendent)

Dreptunghi (ascendent sau descendent): un dreptunghi este un tipar care se formează atunci când prețurile se consolidează într-un interval îngust pentru o perioadă de timp. Formarea unui dreptunghi indică o fază de consolidare în care nici cumpărătorii, nici vânzătorii nu au controlul și prețul se menține într-un interval îngust.

Dreptunghiurile pot fi de două tipuri: dreptunghiuri ascendente și dreptunghiuri descendente.

 • Un dreptunghi ascendent se formează atunci când prețurile consolidează într-un interval îngust după o tendință ascendentă, ceea ce indică faptul că cumpărătorii iau o pauză înainte ca tendința ascendentă să continue.
 • Un dreptunghi descendent, pe de altă parte, se formează după o tendință descendentă și sugerează că vânzătorii iau o pauză înainte ca tendința descendentă să continue.

Traderii folosesc dreptunghiurile în analiza tehnică pentru a identifica oportunități de intrare sau ieșire. Când prețul sparge linia de rezistență a dreptunghiului ascendent, se consideră un semnal de cumpărare, în timp ce atunci când prețul sparge linia de suport a dreptunghiului descendent, se consideră un semnal de vânzare.

#10 Wedges (ascendente sau descendente)

Wedges (ascendente și descendente): O wedge (nu exista traducere bună in limba romană) ascendenta este formata din maxime crescătoare în timp ce una descendentă de minime descrescătoare. În ambele cazuri, sunt formate din două linii care se unesc la vârf (ca triunghiurile). Pot apărea pe orice grafic temporal și pe orice piață. Nu arată întotdeauna o schimbare în tendință, uneori, modelul va fi de continuitate. Cum să știm dacă suntem într-un caz sau altul? Dacă ruptura este în jos, acțiunea va cădea și dacă este în sus, va crește. Modelul ascendent are o înclinație în sus și cel descendent are o inclinație in jos.

Grafic, Grafic de bare Descriere generată automat

Tot ce este explicat în acest articol este prezentat în detaliu în cartea lui John Murphy, Analiza Tehnică a Piețelor Financiare, aclamată la nivel mondial ca biblia analizei tehnice.

Articole similare

Sfaturi pentru a alege un bun broker Forex
În anii '70 a fost creat piața Forex sau piața valutară, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere puternică datorită internetului și noilor tehnologii. Există studii care indică faptul că există tranzacții zilnice pe piața Forex în valoare de 7 tr...