Mediile Mobile (Moving Averages) în trading: Ghid Formule și Exemple

Cine este interesat de lumea finanțelor, a tranzacționării și a investițiilor a auzit de mediile mobile. Astăzi vorbim despre acest subiect analizând media mobilă simplă, exponențială și ponderată cu formule și exemple.

Medie mobilă

Media mobilă în analiza tehnică

Mediile mobile sunt principalul indicator de tendință (sau trend) bazat pe prețurile unui anumit instrument financiar. Cel mai vechi instrument de analiză tehnică pentru a determina o tendință pe un grafic a fost întotdeauna linia de trend, care este desenata pornind de la o serie de maxime (sau minime) care au o secvență crescătoare sau descrescătoare într-un anumit interval de timp.

Media mobilă necesită în schimb cunoașterea exactă a prețurilor unui grafic și cu niște calcule simple se poate reprezenta ulterior.

Putem spune că media mobilă a fost principalul instrument care a dus analiza tehnică de la o modalitate de analiză pur grafică (trasarea liniilor pe un grafic) la o modalitate algoritmică, adică efectuarea de calcule și apoi trasarea liniilor corespunzătoare pe grafic.

Să vedem un exemplu pe titlul Enel (date zilnice):

exemplu media mobilă
Trendline și Media Mobilă Enel

Cum se poate vedea, linia de trend construită pe secvența de minime crescătoare ale Enel delimitează o tendință ascendentă. De asemenea, media mobilă este în creștere și prețurile Enel sunt aproape întotdeauna deasupra acesteia.

Vom vedea mai târziu că media mobilă are și alte funcții în analiza tehnică.

Ce este o medie mobilă: la ce servește

Prețurile unui anumit instrument financiar sunt rezultatul unei serii de informații care sunt interpretate în mod diferit de diferiți operatori de pe piețele financiare. Din acest motiv, prețurile nu au mișcări liniare, ci oscilante.

Mediile mobile mai mari au funcția de a defini trendul în curs bazat pe un calcul al prețurilor. În graficul anterior, de exemplu, media mobilă utilizată pe Enel era de 200 de perioade și definea în mod clar o tendință ascendentă pe acel titlu.

Media mobilă: exemplu grafic

Să vedem pe titlul Enel reprezentarea a 2 medii mobile.

media mobilă 200 de perioade
Media Mobilă la 10 perioade și la 200 de perioade

Cum se poate vedea, media mobilă la 10 perioade se apropie foarte mult de evoluția prețurilor Enel. In schimb, media mobilă la 200 de perioade conturează destul de bine trendul principal în curs.

Din grafic se poate observa și singurul defect al mediilor mobile: sunt în întârziere față de prețuri cu atât mai mult cu cât sunt calculate pe un număr mare de date. Acest defect, care este inerent în modurile de calcul, este depășit în mare măsură de ușurința mai mare de citire a unei medii mobile comparativ cu un grafic de prețuri simple.

Mediile mobile cele mai utilizate

Determinarea mediei mobile ideale este o sarcină dificilă. Se recomandă adaptarea acesteia la condițiile și ciclurile de piață.

O medie mobilă mică va fi mai sensibilă la variațiile de preț și îți va permite să identifici tendințele mai devreme, dar dacă își schimbă direcția ar putea da semnale false.

Pe de altă parte, o medie mobilă lungă generează mai puține semnale false.

O medie mobilă medie aplicată unui ciclu de piață, ar trebui să acopere jumătate din ciclul de piață dominant. Prin urmare, într-un ciclu de piață de 30 de zile, media recomandată ar fi de 15 zile.

Mediile au un caracter relativ în funcție de profilul investitorului, de exemplu un investitor pe termen lung ar folosi o medie de 200 de zile, deoarece cu cât trendul este mai lung, cu atât media mobilă va fi mai mare. Majoritatea traderilor folosesc medii de 8 zile pentru a evita pierderea utilității sale ca instrument care urmărește tendințele.

Calculul mediei mobile: exemplu

Pentru a calcula media mobilă, sunt necesare prețurile unui anumit instrument financiar într-un anumit interval de timp. După cum știm bine, prețurile ar putea fi eșantionate pe date zilnice, săptămânale, lunare, dar și mai mici, adică pe date la 1 oră 15 minute etc.

Odată ce am această secvență de prețuri în timp, calculul este foarte simplu. Trebuie doar să facem media unui anumit număr de prețuri. Să vedem un exemplu cu datele zilnice ale Enel.

media mobilă pe 5 perioade
Tabelul de calcul al Mediei Mobile

Media mobilă (a 3-a coloană a tabelului) este calculată de fiecare dată ca medie a ultimelor 10 prețuri Enel (lipsesc prețurile înainte de data de 20/04/2023 din motive de spațiu).

Prin urmare, formula generică a Mediei Mobile Simple (SMA care provine de la Simple Moving Average) este:

SMA(n) = [P(i)+P(i-1)+….+P(i-n+1)]/n

unde n reprezintă pe câte date se calculează media mobilă; (i) reprezintă ultimul set de date disponibile și (i-1) datele anterioare.

Aceasta se numește medie mobilă simplă, deoarece este cel mai elementar calcul care se poate face pentru a determina o medie.

Tipuri de medie mobilă: simplă, exponențială, ponderată

Am văzut ce este media mobilă simplă (SMA). Aceasta este calculată acordând aceeași greutate fiecărei date, adică fiecare dată contribuie în același mod la determinarea valorii finale a mediei mobile. Cu toate acestea, este intuitiv că prețurile mai recente au o semnificație mai mare decât prețurile mai vechi.

Media mobilă ponderată: formulă

Media mobilă ponderată (WMA) provine de la Weighted Moving Average.

Modul cel mai simplu este acela de a utiliza o medie mobilă ponderată sau ponderată liniar. Luând întotdeauna exemplul mediei mobile pe 10 perioade, prețul cel mai recent va avea greutatea 10, cel imediat anterior va avea greutatea 9, și așa mai departe până la greutatea 1 a prețului cel mai vechi.

Prin urmare, formula generică a Mediei Mobile ponderate (WMA) este:

WMA(n) = [n*P(i)+(n-1)*P(i-1)+….+1*P(i-n+1)]/[n+(n-1)+….+1]

unde n reprezintă câte date sunt calculate pentru media mobilă; (i) reprezintă ultimul set de date disponibile și (i-1) datele anterioare.

Media mobilă exponențială: formula

Media mobilă exponențială (EMA) derivă din Exponential Moving Average.

În acest caz, ponderarea este exponențial mai mare pentru datele mai recente, în timp ce datele mai vechi au o greutate mică. In acest tip de calcul se ține cont de toate datele disponibile.

Formula generică a Mediei Mobile Exponențiale (EMA) este:

Alpha=2/(n+1)

EMA(n) = [P(i) – EMA(i-1)]*Alpha + EMA(i-1)

unde n reprezintă pe câte date se concentrează mai mult media mobilă; (i) reprezintă ultimul set de date disponibile și (i-1) datele anterioare.

Ar mai fi și alte tipuri de medii mobile ponderate, dar să ne oprim aici. Pe TradingView este ușor de identificat aceste 3 tipuri de medii mobile. De asemenea, veți găsi și altele.

Diferențe între mediile mobile: SMA, WMA, EMA

Pentru a vedea diferențele între aceste 3 Medii Mobile nu trebuie decât să ne referim la un grafic. Mai jos avem Enel (date zilnice) cu cele 3 medii calculate pe 10 perioade.

media mobilă sma
SMA(albastru); WMA(roșu) ;EMA(verde)

După cum am spus, unul dintre scopurile principale ale mediei mobile este de a reduce „zgomotul” din piață. Toate cele 3 medii mobile par să îndeplinească acest scop.

Comparând cele 3 medii mobile, observăm că cele 2 medii mobile ponderate (WMA și EMA) sunt mai aproape de prețuri. De asemenea, media mobilă simplă (SMA) are o liniaritate mai mare

Mediile mobile ponderate se adaptează mai repede la schimbările bruște ale prețurilor, adică în timpul fazelor de volatilitate mai mare.

Mediile mobile ca indicatori de trend

După cum s-a menționat anterior, la nivel de analiză, media mobilă este un indicator de tendință. După cum se vede în figura 4, când media mobilă crește și prețurile sunt deasupra mediei, există un semnal clar al unui trend ascendent.

În schimb, când media mobilă scade și prețurile sunt deasupra acesteia, există un semnal clar al unui trend descendent. Când media mobilă schimbă direcția și prețurile trec prin media mobilă (sau tăind media mobilă în sus sau în jos) există un semnal de incertitudine și de indecizie in piață.

Mediile mobile ne vor ajuta să interpretăm piețele și una dintre ipotezele fundamentale ale analizei tehnice este că dacă există un trend în curs (deci media mobilă în creștere sau în scădere) este mai probabil (ceea ce nu înseamnă sigur) că acel trend va continua.

Media mobilă în tranzacționare: semnale de tranzacționare

Crossover al mediei mobile

Una dintre cele mai populare utilizări ale mediilor mobile în tranzacționare este utilizarea intersectării (sau tăierii) între o medie mobilă pe termen scurt și una pe termen mediu/lung. Aici, alegerea perioadei scurte și a perioadei medii/lungi este discreționară. Să vedem un exemplu pe titlul Intesa Sanpaolo (date zilnice):

medii mobile mai utilizate

Media mobilă simplă pe termen scurt este de 5 perioade, media mobilă simplă pe termen lung este de 20 de perioade. Când SMA pe termen scurt taie în creștere SMA pe termen lung (vezi săgeata albastră) avem un semnal de intrare bullish.

Se putea intra în jurul închiderii zilei la un preț de 2,092 euro. Poziția rămâne în vigoare până când nu există o intersectare opusă (vezi săgeata roșie), care are loc multe zile mai târziu și la un preț de închidere de 2,482 euro (+18,6%).

Aceste intersectări ale mediilor mobile pot fi optimizate, adică se fac studii statistice asupra cărei perechi de medii mobile (scurtă și lungă) a dat cele mai bune performanțe pentru un instrument financiar. Se pot face studii similare folosind mediile mobile ponderate.

Golden cross și death cross

Mai mult la nivel de analiză decât de tranzacționare, se acordă o considerare semnificativă intersectării dintre 2 medii mobile simple la 50 de zile și la 200 de zile. Media mobilă la 50 de zile este legată de trenduri pe termen mediu; cea la 200 de zile este legată de trenduri pe termen lung.

Aceste informații sunt utilizate în special pe indicii de acțiuni .

Când avem o intersectare în sus a mediei de 50 față de 200, se formează golden cross. La polul opus avem death cross, când media de 50 trece sub cea de 200 și este un semnal de slăbiciune pe termen mediu/lung. În trecut, se acorda mult mai multă importanță acestor tăieri ale mediilor mobile.

Parabolic SAR și media mobilă

Parabolic Sar este un sistem de tranzacționare care indică în mod constant direcția. Aceste semnale pot fi filtrate folosind mediile mobile.

Un mod ar putea fi să folosim o medie mobilă pe termen mediu (de exemplu, la 50 de zile) ca indicator al tendinței principale, așa cum am văzut mai sus. Când tendința principală este în creștere, vom utiliza doar indicațiile de creștere ale Parabolic Sar.

Să vedem un exemplu pe Eur/Usd pe date zilnice:

medii mobile mai utilizate
MA la 50 de perioade (albastru); Parabolic Sar (puncte albastre)

Unde este săgeata albastră, semnalul de creștere dat de Parabolic Sar este luat deoarece media mobilă simplă este în creștere și prețurile sunt deasupra; la ieșirea ulterioară din tranzacție (vezi săgeata roșie de sus) nu se intră pe scădere deoarece media mobilă este încă în creștere și prețurile sunt deasupra mediei mobile.

Strategia RSI și media mobilă

Media mobilă este indicator de tendință. Piețele au însă și un aspect oscilator sau ciclic.

Acest aspect este evidențiat cel mai bine de oscilatoare. Unul dintre cele mai cunoscute și utilizate oscilatoare este RSI. Să vedem cum să-l folosim în combinație cu media mobilă.

Vom folosi clasicul RSI la 14 perioade și o medie mobilă simplă la 20 de perioade. Să vedem un exemplu pe Eur/Usd graficul zilnic:

trading cu medii mobile
SMA la 10 perioade (albastru); Parabolic Sar (puncte albastre)

După cum se vede (săgeată albastră) prețurile trec în creștere peste media mobilă, care are o ușoară tendință de creștere; în același timp, RSI trece sub linia de echilibru (adică nivelul de 50).

Acesta este un semn bun de intrare în creștere.

Unde este săgeata roșie, există o tăiere a prețurilor în scădere față de media mobilă. RSI nu este chiar sub 50 și se putea aștepta 2 zile mai târziu când a avut loc o tăiere în scădere a RSI față de linia de 50.

Cele mai bune medii mobile în Forex

În tranzacționarea Forex:

  • Pentru tranzacțiile pe termen scurt, mediile mobile de 5, 10 și 20 de perioade sunt cele mai bune,
  • Pe termen lung funcționează cel mai bine cu medii mobile de 50, 100 și 200 de perioade.

Multor traderi le place să utilizeze o strategie Forex care combină instrumentele DEMA, în care o medie mobilă rapidă, să spunem cu perioada 10, intersectează o medie mobilă mai lentă, cum ar fi una de 50 de perioade.

Întrebări frecvente

La ce servește Media Mobilă?

Media mobilă servește pentru a avea o evoluție mai liniară a prețurilor.

Cum se interpretează Media Mobilă?

Interpretarea principală este că o medie mobilă în creștere, cu prețuri deasupra acesteia, indică un trend ascendent. O medie mobilă în scădere, cu prețuri sub aceasta, indică un trend ascendent.

Ce semnale oferă Media Mobilă?

Unul dintre semnalele cele mai utilizate este intersectarea dintre o medie mobilă scurtă (calculată pe puține date) și o medie mobilă lungă (calculată pe mai multe date). O depășire în sus a mediei mobile scurte față de media mobilă lungă este un semnal de creștere, invers este un semnal de scădere.

Articole similare