Blockchain: Ce este și cum funcționează | Ghid complet

Dacă ați auzit sau citit despre Bitcoin și criptomonede, cu siguranță ați auzit și despre „blockchain”. Dacă vrei să afli ce este blockchainsau lanțul de blocuri, îți explicăm în continuare cum funcționează și la ce servește.

blockchain ce este

Astfel, vom împărți următorul ghid în următoarele părți esențiale:

 • Blockchain | Definiție
 • Tipuri de blockchain
 • Cum să folosești blockchain?
 • Tipuri de teste în blockchain
 • Aplicații practice

O călătorie istorică prin blockchain

Să începem călătoria noastră în 1991, când oamenii de știință Stuart Haber și W. Scott Stornetta, au propus o metodă inovatoare pentru prevenirea falsificării documentelor digitale. Prin utilizarea criptografiei, au schițat structura a ceea ce cunoaștem astăzi ca lanț de blocur sau blockchain.

In 2004, Hal Finney, un recunoscut dezvoltator de software și activist al criptografiei, a proiectat un sistem de Dovadă de Muncă Reutilizabilă (RPoW, după acronimul în engleză) care permitea transferul de token-uri digitale fără intermediari. Ulterior, Finney a devenit prima persoană care a primit o tranzacție prin rețeaua Bitcoin.

In anul 2008, o entitate cunoscută sub pseudonimul de Satoshi Nakamoto a publicat documentul tehnic al Bitcoin, prima criptomonedă bazată pe tehnologia blockchain. Cu toate acestea, doar în 2009 această tehnologie a prins viață prin introducerea Bitcoin de către Nakamoto. Bitcoin a folosit blockchain-ul ca un registru descentralizat pentru a înregistra tranzacțiile cu criptomonede.

Ce este blockchain?

Tehnologia blockchain, cunoscută și sub numele de lanț de blocuri, este un sistem descentralizat care facilitează înregistrarea tranzacțiilor și urmărirea activelor într-o rețea. În termeni simpli, este ca un registru public.

Imaginează-ți că joci un joc de masă cu prietenii. De fiecare dată când cineva face o mișcare, toți o notează. În acest fel, dacă cineva încearcă să trișeze, toți pot verifica în notele lor. Asta face blockchain-ul.

ce este blockchain

Fiecare bloc din lanț conține date sau informații, și fiecare bloc este legat de cel anterior, creând un lanț neîntrerupt. Această structură asigură securitatea și transparența fiecărei înregistrări, deoarece niciun participant nu poate schimba sau altera o tranzacție odată ce a fost înregistrată în registrul comun.

Fiecare “bloc” este ca o pagină din acel registru. Când o pagină se umple, se trece la următoarea, dar se păstrează o referință la pagina anterioară pentru a menține totul conectat. În acest fel, se formează un “lanț” de blocuri, de unde și numele.

Blockchain este cunoscut pentru prima și cea mai mare aplicație, mișcarea și utilizarea criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin. De fiecare dată când cineva cumpără sau vinde Bitcoin, acea tranzacție este înregistrată în blockchain. Astfel, toată lumea poate vedea cine a cumpărat sau vândut Bitcoin, dar nu cine sunt aceste persoane, deoarece tranzacțiile sunt anonime.

Spre deosebire de o tehnologie de bază de date tradițională, blockchain-ul este de obicei decentralizat, stocând informațiile în diferite noduri din întreaga lume, în loc să fie stocate pe un singur server. Acest lucru previne ca o singură entitate să aibă control total asupra ei, protejând informațiile în cazul în care acea entitate face o greșeală sau este hackuită.

Cu tehnologia blockchain, odată ce se adaugă informații sau mișcări, acestea nu pot fi schimbate sau șterse, oferind un registru sigur.

În continuare, vom examina caracteristicile fundamentale ale acestei tehnologii.

Caracteristicile fundamentale ale blockchain-ului

Tehnologia blockchain are urmatoarele caracteristici fundamentale:

 • Informație distribuită: Informația care circulă în blockchain poate fi distribuită. Acest lucru înseamnă că informația nu este stocată într-un singur loc, ci este distribuită în mai multe noduri sau calculatoare din rețea.
 • Descentralizare: Pe lângă faptul că este distribuită, blockchain-ul este descentralizat deoarece nu există un singur nucleu care să gestioneze toate informațiile. Fiecare nod din rețea are aceeași copie a lanțului de blocuri, care se actualizează automat. Atât sistemele distribuite, cât și cele descentralizate funcționează fără o entitate centrală care să controleze totul. Intr-un sistem descentralizat, deciziile sunt luate împreună.
 • Consințământ: Fiecare blockchain are un set de reguli pe care toți membrii rețelei trebuie să le respecte. Acest lucru asigură că toate tranzacțiile sunt valide și sunt convenite de majoritatea participanților la rețea. În prezent, există două mari consensuri: Proof of Work (PoW) și Proof of Stake (PoS).
 • Confidențialitate: Într-un blockchain public, toate tranzacțiile și operațiunile rețelei pot fi citite de oricine. Acest lucru oferă transparență și permite oricui să verifice validitatea tranzacțiilor.
 • Imutabilitate: Tehnologia blockchain este, în general, incoruptibilă. Odată ce o tranzacție este adăugată în lanțul de blocuri, nu poate fi modificată sau eliminată. Acest lucru oferă un înregistrare permanentă și neschimbabilă a tuturor tranzacțiilor efectuate în acea rețea.
 • Siguranță: Blockchain oferă o reziliență, securitate, stabilitate și confidențialitate mai mare operațiunilor de date. Datorită structurii sale și a criptografiei utilizate, blockchain este foarte rezistent la atacuri și manipulări.
 • Înregistrări distribuite: Operațiunile sunt înregistrate pe calculatoarele tuturor celor care participă la lanț, incluzând date precum cantitatea, data, operațiunea și participanții. Acest lucru oferă un nivel ridicat de transparență și permite tuturor participanților să aibă o viziune completă asupra tuturor tranzacțiilor.
 • Contracte inteligente: Trimiterea, acțiunile și tranzacțiile, nu necesită intermediari care să le valideze manual sau să garanteze îndeplinirea lor. Se execută atunci când sunt îndeplinite condițiile convenite în fiecare contract. Acest lucru accelerează procesul de realizare a tranzacțiilor și contractelor tradiționale, făcându-le mai sigure, rapide și transparente.

De ce se numește lanț de blocuri?

Denumirea de “lanț de blocuri” se datorează faptului că paginile cărții sunt mai degrabă “blocuri” de informații care sunt legate secvențial între fiecare bloc de la început până la sfârșit, formând lanțul menționat. Elementul responsabil pentru a le menține interconectate este criptografia, ceea ce permite, de asemenea, imutabilitatea informațiilor conținute,.

Tipuri de blockchain

Tehnologia blockchain poate fi clasificată în diferite moduri. Pentru a înțelege principiile de bază, vom categoriza acestea în funcție de accesul la date și permisiunile acordate utilizatorilor. Aceste categorii oferă soluții adaptate diferitelor nevoi și contexte.

În funcție de accesul la date

Pot fi identificate trei tipuri principale de blockchain:

 • Blockchain publice: Sunt accesibile pentru orice utilizator din lume care are o conexiune la internet printr-un computer sau mobil. Toate tranzacțiile și operațiunile rețelei sunt publice și pot fi citite de oricine. Este cel mai comun tip și cel mai utilizat în sectorul criptomonedelor. Exemple de acest lucru ar fi Bitcoin și Ethereum.
 • Blockchain private: Aceste lanțuri nu sunt deschise publicului larg, ci necesită o invitație pentru a efectua tranzacții prin intermediul lor. Accesul este limitat la utilizatori specifici. Acestea sunt utilizate în mod obișnuit în mediul de afaceri pentru a îmbunătăți procesele de gestionare și urmărire a datelor în operațiunile lor zilnice.
 • Blockchain hibride: Acest al treilea tip rezultă din combinarea blockchain-urilor private și publice. Aceste rețele aplică tehnologia unui blockchain privat, dar păstrează hash-ul blocurilor într-un blockchain public. Acestea sunt utilizate în mod obișnuit de entități guvernamentale pentru identitățile digitale, lanțuri de spitale și companii, cum ar fi BigchainDB și Evernym.

În funcție de permisiuni

Blockchain-urile se împart în autorizate sau fără permisiune:

 • Blockchain cu permisiune: Doar anumiți utilizatori au permisiunea de a crea blocuri și de a procesa tranzacții. Blockchain-ul cu permisiune necesită ca participanții să primească autorizația de a participa. Aceste blockchain-uri sunt utilizate în mod normal în medii private, cum ar fi o organizație sau o companie.
 • Blockchain fără permisiune: Orice utilizator poate crea blocuri și procesa tranzacții. Blockchain-ul fără permisiune permite oricui să participe la sistem. Exemple de blockchain-uri fără permisiune sunt Bitcoin, BNB Chain și Ethereum.

Cum funcționează blockchain?

Blockchain-ul funcționează printr-o rețea de noduri, care sunt dispozitive (cum ar fi calculatoare, telefoane mobile, etc.) care se conectează la rețea și contribuie la funcționarea acesteia. Fiecare nod deține o copie a bazei de date, care este actualizată constant cu noile tranzacții care au loc în rețea. Pentru ca o tranzacție să fie validă, aceasta trebuie să fie verificată de majoritatea nodurilor, urmând un mecanism de consens care previne frauda și cheltuirea dublă.

Odată verificată, tranzacția este adăugată la un bloc, care este închis și distribuit întregii rețele. În acest fel, se creează un registru public și partajat al tuturor operațiunilor care au avut loc în blockchain.

Pentru a ilustra acest lucru cu un exemplu, să luăm în considerare cazul criptomonedelor. Să presupunem că vrem să trimitem 1 bitcoin altui utilizator.

Cum funcționează blockchain?

 1. Utilizatorul A, introduce adresa portofelului utilizatorului B și cantitatea de criptomonede pe care dorește să o trimită utilizatorului B.
 2. Utilizatorul A, semnează tranzacția cu cheia sa privată și o trimite rețelei blockchain.
 3. Nodurile rețelei validează tranzacția și o adaugă într-un nou bloc.
 4. Noul bloc se alătură lanțului de blocuri și se propagă către toate nodurile rețelei.
 5. Utilizatorul B, primește banii în portofelul său și poate verifica tranzacția într-un explorator de blockchain.
 6. Utilizatorul A și utilizatorul B, pot consulta istoricul tranzacțiilor lor și soldul portofelelor lor în orice moment.
 7. Utilizatorul A și utilizatorul B, pot trimite și primi mai mulți bani către alți utilizatori ai rețelei blockchain urmând aceiași pași.

Tehnologia blockchain folosește diferite tipuri de algoritmi pentru a ajunge la consens. Aceștia pot valida blocuri prin minare cu putere de calcul și hardware, sau blocând criptomonede într-un contract inteligent pentru a asigura rețeaua. Validatorii confirmă tranzacțiile și primesc un comision pentru asta.

Bitcoin, de exemplu, utilizează algoritmul SHA-256 (Secure Hash Algorithm 256-bit). Acest algoritm de hash este folosit pentru a asigura securitatea tranzacțiilor. Fiecare bloc din lanț are un “hash unic” sau “identificator unic” generat de SHA-256, ceea ce asigură integritatea informațiilor stocate. Această informație este verificată de restul minerilor din rețea pentru a se asigura că este reală, onestă și veridică.

Minerii de blockchain rezolvă probleme matematice complexe pentru a adăuga un nou bloc în lanț. În cazul Bitcoin, ei folosesc algoritmul SHA-256 pentru a găsi o valoare numită “nonce”. Când această valoare este combinată cu alte date din bloc, produce un hash care îndeplinește anumite cerințe. Acest proces, cunoscut sub numele de dovadă a muncii sau “Proof of Work (PoW)”, asigură securitatea și descentralizarea rețelei.

Minerii sunt participanți ai rețelei care concurează pentru a rezolva problema matematică și a adăuga un nou bloc. Ca recompensă pentru eforturile lor, primesc noi criptomonede, împreună cu taxele de tranzacție. Competiția între mineri asigură validitatea tranzacțiilor și integritatea lanțului de blocuri. În acest fel, rețeaua este asigurată de către minerii însăși, care sunt răspândiți în întreaga lume.

Blockchain crypto

Cum să vizualizați un contract sau o tranzacție în blockchain?

Continuăm cu exemplul anterior de transfer de criptomonede de la utilizatorul A la utilizatorul B. Pentru aceasta, vom folosi un instrument care ne permite să observăm tranzacția realizată între cele două conturi.

Este important de reținut că, atunci când revizuim tranzacțiile, nu știm cine sunt participanții la tranzacție, cu excepția cazului în care cunoaștem identitatea unuia dintre ei. De exemplu, dacă unul dintre conturi este al tău și celălalt aparține cuiva pe care l-ai verificat, atunci ai putea cunoaște identitatea. Din acest motiv, blockchain oferă anonimat, dar nu și confidențialitate totală.

Pasul 1: Intrăm pe Blockchair

Dacă ești interesat să vizualizezi tranzacțiile care se desfășoară în rețeaua Bitcoin, poți face acest lucru vizitând următoarea adresă web de la blockchair (da, cu un „R” la sfârșit, nu este scris greșit).

ce inseamna blockchain

Pasul 2: Opțiunea exploratori

Selectăm din meniul superior, “Exploratori” (cadru roșu).

blockchain

Pasul 3: Selectăm blockchain-ul de utilizat

În meniul derulant, alegeți blockchain-ul pe care doriți să-l analizați. În acest caz, vom selecta prima opțiune, care este “Bitcoin”.

cadena de blocuri

Pasul 4: Vom căuta un bloc

Derulați în jos până când vedeți cele mai recente blocuri și tranzacții, așa cum se arată în imagine, și selectați opțiunea “Explorați blocurile” (cadru roșu).

blockchair

Pasul 5: Explorăm un bloc aleatoriu pentru a vedea informațiile sale

Aveți capacitatea de a edita informațiile vizibile, în meniul din stânga, deoarece sunt afișate câmpurile tabelului. În această secțiune centrală, sunt prezentate cele mai recente blocuri care au fost construite, fiecare cu informațiile sale respective despre tranzacții. Vom examina cel mai recent blocminat până la data redactării acestui articol, care este blocul numărul 818.988.

informatii blockchain

Pasul 6: Descoperim hash-ul blocului

La introducerea numărului blocului, vom vedea imediat hash-ul acelei operațiuni (cadru roșu). Așa cum am menționat anterior, acest hash este un număr unic care ne permite să observăm toate informațiile generale pe care le conține, inclusiv numărul total de tranzacții.

hash crypto

Pasul 7: Intrăm în hash-ul unei pagini

Dacă coborâm puțin pe pagină, vom putea observa tranzacțiile care au fost validate de mineri. Dacă facem clic pe hash al uneia dintre cele mai recente tranzacții incluse în bloc (cadru roșu), vom putea accesa detaliile acelei tranzacții.

hash-ul unei pagini

Pasul 8

În acest caz, putem aprecia o caracteristică unică a rețelei Bitcoin. Prezența aparentă a doi destinatari într-un hash de tranzacție Bitcoin se datorează includerii unei adrese de schimb. Această adresă este utilizată pentru a gestiona în mod eficient și sigur fondurile care nu au fost cheltuite. Acest subiect deschide ușa către un alt articol în care s-ar putea discuta despre UTXOs, adresele de schimb și alte specificații tehnice.

infromatii blockchain

Pasul 9

“Nu avea încredere, verifică” este un slogan proeminent în lumea criptomonedelor. Prin urmare, te încurajăm să compari acest hash de tranzacție pe alte exploratoare de blocuri, cum ar fi:

 • BTC.com

BTC.com, exploratorul blockchain pentru verificarea datelor

 • Blockchair.com
Blockchair ce este

Există numeroase alternative de exploratori de blocuri disponibile pe internet. În ultimă instanță, cheia constă în a înțelege cum funcționează pentru a putea selecta opțiunea care ți se pare mai atractivă și utilă atât vizual cât și funcțional.

Blockchain și variantele sale

Blockchain este un tip de tehnologie de înregistrare distribuită (DLT, după acronimul în engleză „Distributed Ledger Technology”). Acest termen include mai multe tehnologii, inclusiv blockchain, care au caracteristica de a decentraliza și distribui înregistrarea datelor.

Blockchain ca o formă de DLT

Blockchain organizează datele în blocuri care sunt legate în mod secvențial și sigur. Fiecare bloc conține un set de tranzacții și un hash care îl conectează la blocul anterior, creând astfel un lanț imutabil.

Diversitatea DLT-urilor

Există alte forme de DLT în afara de blockchain. Un exemplu este Graful Aciclic Dirijat (DAG, după acronimul în engleză „Directed Acyclic Graph”), care elimină necesitatea blocurilor. Hedera Hashgraph este un exemplu de acest lucru. O altă variantă este Tangle, utilizată în tehnologii precum IOTA.

Adesea, toate tehnologiile care utilizează criptomonedele sunt denumite „blockchain”, dar de fapt, toate tehnologiile utilizate în criptomonede sunt DLT-uri, nu doar blockchain.

Tipuri de teste în Blockchains

Pentru a înțelege mai bine blockchains, vom specifica diferite tipuri de teste pe care le utilizează blockchains precum Bitcoin, Ethereum, Kovan Testnet și Solana.

Proof of Work (PoW)

Proba de Muncă (PoW) este un mecanism de consens care asigură securitatea rețelei blockchain prin puterea brută a dispozitivelor hardware. Dispozitivele de minare trebuie să rezolve calcule matematice complexe pentru a confirma tranzacțiile în rețea. Acest protocol face ca să fie foarte costisitor să înșeli, dar profitabil dacă acționezi cu onestitate.

Este cunoscut ca un proces care consumă multă energie, oferă o mare securitate, dar are o scalabilitate limitată.

Exemple de blockchains care utilizează PoW includ Bitcoin, Litecoin și Zcash.

Proof of Stake (PoS)

Dovada de Participare (PoS) este mecanismul de consens care se utilizează în majoritatea criptomonedelor. Spre deosebire de Dovada de Muncă (PoW), care necesită o cantitate mare de energie pentru a valida tranzacțiile, PoS este o metodă mai eficientă și sustenabilă.

În acest sistem, participanții, cunoscuți ca validatori, “pariază” sau “stake” o anumită cantitate din criptomonedele lor în rețea, acționând ca o formă de garanție sau depozit. Validatorii sunt selectați la întâmplare pentru a crea și confirma blocuri în rețea.

Exemple de blockchains care utilizează PoS includ Ethereum, Binance Coin și Polkadot.

Proof of Authority (PoA)

Dovada de Autoritate (PoA) este un protocol de consens conceput pentru rețele blockchain private, unde există un nivel înalt de încredere între participanți. Spre deosebire de alte mecanisme, PoA nu necesită rezolvarea problemelor complexe, cum ar fi în Dovada de Muncă (PoW), nici deținerea de criptomonede în “stake”, cum este în Dovada de Participare (PoS).

În PoA, validarea tranzacțiilor este responsabilitatea entităților de încredere care au fost anterior autorizate, cunoscute ca validatori. Acești validatori sunt selectați pentru reputația lor și se așteaptă să acționeze în mod onest, deoarece identitatea lor este în joc. Această abordare oferă eficiență și scalabilitate, ceea ce o face ideală pentru aplicații de afaceri și consorții.

Există mai multe blockchains care implementează PoA, inclusiv Ethereum Clique, GoChain și rețele de testare precum Kovan. Acest protocol se remarcă prin simplitate și rapiditate, dar succesul său depinde de încrederea în validatorii selectați, ceea ce centralizează întregul mecanism.

Un exemplu de blockchain care utilizează PoA este rețeaua Ethereum Clique și rețele de testare precum Kovan.

Proof of History (PoH)

Testul de Istorie (PoH) este un algoritm revoluționar de înregistrare temporală în blockchain care are ca scop optimizarea eficienței consensului. Folosește o funcție criptografică cunoscută sub numele de Funcție de Întârziere Verificabilă (VDF) pentru a genera timbre de timp pentru fiecare bloc în Blockchain.

Spre deosebire de alte protocoale, PoH nu se concentrează pe validarea tranzacțiilor, ci pe stabilirea ordinii cronologice a evenimentelor. Această abordare ușurează sarcina nodurilor prin evitarea repetării proceselor complexe de consens pentru a confirma secvența temporală.

Blockchains care utilizează PoH acționează ca un notar temporal, oferind un timbru de timp de încredere pentru fiecare tranzacție. Această înregistrare istorică îmbunătățește securitatea și integritatea blockchain facilitând verificarea evenimentelor trecute. În plus, prin separarea timbrului de timp de consens, se obține o eficiență mai mare în validarea tranzacțiilor, ceea ce accelerează performanța rețelei.

Există unele implementări în proiecte precum Solana, unde acest algoritm este combinat cu alte mecanisme de consens pentru a oferi o platformă de înaltă performanță.

Moment istoric în blockchain | The Merge: exemplul Ethereum

“The Merge” este termenul folosit pentru a descrie tranziția completă a Ethereum la sistemul său de consens, trecând de la Proba de Muncă (PoW) la Proba de Participare (PoS). Această schimbare a avut loc pe 15 septembrie 2022. De la crearea sa, Ethereum a folosit PoW, dar s-a combinat cu noul său strat de consens PoS, cunoscut sub numele de “Lanțul Beacon”. Acest lucru a eliminat necesitatea mineritului și a permis ca rețeaua să fie asigurată prin utilizarea ETH în staking.

La început, Lanțul Beacon a fost lansat independent de rețeaua principală. Rețeaua principală Ethereum, cu toate conturile, balanțele, contractele inteligente și starea lanțului de blocuri, a continuat să fie asigurată de mecanismul PoW, în timp ce Lanțul Beacon opera în paralel folosind PoS.

Evenimentul cunoscut sub numele de “fuziune” a avut loc când aceste două sisteme s-au unit în cele din urmă, și PoW a fost înlocuit permanent de PoS. Acest lucru a marcat schimbarea oficială la Lanțul Beacon ca motor de producție a blocurilor.

De ce este atât de importantă această schimbare? Imaginează-ți schimbarea motorului unei mașini de F1 în timpul unei curse fără a o opri. Fără îndoială, un moment semnificativ.

Aplicații ale Blockchain

Tehnologia blockchain a revoluționat lumea digitală cu capacitatea sa de a oferi transparență, securitate și decentralizare. Deși inițial a fost asociată cu criptomonedele ca fiind utilitatea sa principală, aplicarea sa s-a extins la numeroase sectoare. În acest articol, vom explora unele dintre cele mai comune aplicații ale blockchainului.

Criptomonede (Bitcoin și Ethereum)

Criptomonedele sunt, fără îndoială, cea mai cunoscută aplicație a tehnologiei blockchain. Bitcoin, prima criptomonedă, a fost creată în 2009 de o entitate necunoscută sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Folosește blockchainul ca un registru public pentru a înregistra toate tranzacțiile din rețeaua Bitcoin într-un mod sigur și transparent. Moneda nativă a rețelei este bitcoin (BTC).

Ethereum, pe de altă parte, este o platformă blockchain open-source care a fost lansată în 2015. Pe lângă criptomoneda sa nativă, Ether (ETH), Ethereum este cunoscută pentru introducerea conceptului de contracte inteligente în blockchain, care sunt programe care se execută automat atunci când sunt îndeplinite anumite condiții, eliminând necesitatea intermediarilor.

Oriunde ar fi, blockchainul va trebui să dispună de multiple copii. Existând mii de copii similare în posesia altor utilizatori ai aceleiași criptomonede – cum ar fi Bitcoin – sau platformă în diferite locuri din lume. Acești mii de utilizatori trebuie să aibă date/copii similare.

Fiecare utilizator care deține o copie – noduri – trebuie să fie de acord cu ceilalți utilizatori pentru a include noi tranzacții sau date, pentru a atinge un grad de validitate și pentru ca datele din registru să rămână uniforme în diferitele versiuni.

Finanțe descentralizate (DeFi)

Finanțele descentralizate, sau DeFi, este un termen care se referă la utilizarea tehnologiei blockchain pentru a elimina intermediarii financiari precum băncile și brokerii de bursă. DeFi utilizează contracte inteligente pe blockchain-uri pentru a crea protocoale financiare transparente și deschise.

Aplicațiile DeFi permit utilizatorilor să împrumute sau să solicite fonduri, să câștige dobânzi la economii și să efectueze tranzacții cu rate ale dobânzii stabilite de algoritmi în loc de bănci. Unele exemple populare de aplicații DeFi includ MakerDAO, Compound și Uniswap.

Contracte inteligente

Contractele inteligente sunt programe autonome care se execută pe blockchain atunci când sunt îndeplinite anumite condiții predefinite. Acestea au fost popularizate de Ethereum, dar acum sunt utilizate pe multe alte blockchain-uri.

Contractele inteligente au o gamă largă de aplicații, de la crearea de token-uri până la executarea de tranzacții complexe pe blockchain. Acestea sunt fundamentale pentru multe aplicații blockchain, inclusiv DeFi, Ofertele Inițiale de Monede (ICOs) și Organizațiile Autonome Descentralizate (DAOs).

Tehnologia blockchain are un potențial enorm și aplicarea sa merge dincolo de criptomonede. Cu capacitatea sa de a oferi transparență, securitate și descentralizare, blockchain poate transforma numeroase sectoare și schimba modul în care interacționăm cu lumea digitală.

Token-uri Non-Fungibile (NFT)

Token-urile Non-Fungibile (NFT) sunt o aplicație unică a tehnologiei blockchain care permite crearea de active digitale unice. Spre deosebire de criptomonedele precum Bitcoin sau Ethereum, care sunt fungibile și pot fi schimbate între ele, fiecare NFT este unic și nu poate fi înlocuit cu altul. NFT-urile sunt utilizate în principal în lumea artei digitale, unde permit artiștilor să tokenizeze operele de artă și să le vândă direct colecționarilor.

Stocare în Cloud

Tehnologia blockchain este de asemenea utilizată pentru a revoluționa stocarea în cloud. Proiecte precum Arweave, Filecoin și Storj folosesc blockchain pentru a crea rețele de stocare descentralizate. În loc să se bazeze pe un singur furnizor de stocare în cloud, utilizatorii pot stoca datele lor pe mai multe noduri din întreaga lume, sporind securitatea și rezistența la erori.

Identități Digitale

Blockchain poate oferi o soluție sigură și descentralizată pentru gestionarea identităților digitale. Proiecte precum TrustID, uPort și Civic, folosesc blockchain pentru a permite utilizatorilor să creeze și să gestioneze propriile identități digitale. Acest lucru poate ajuta la reducerea fraudei și îmbunătățirea confidențialității utilizatorului.

Internetul Obiectelor (IoT)

Internetul Obiectelor (IoT – Internet of Things) se referă la rețeaua de dispozitive fizice conectate la internet care colectează și împărtășesc date. Blockchain poate îmbunătăți securitatea și eficiența acestor rețele prin furnizarea unui registru imutabil și transparent al interacțiunilor dintre dispozitive. Proiecte precum IOTA explorează utilizarea blockchain în IoT.

Sănătate și Îngrijire Medicală

În final, blockchain are un potențial mare în sectorul sănătății și îngrijirii medicale. Poate îmbunătăți securitatea și eficiența înregistrărilor medicale electronice, poate permite urmărirea medicamentelor în lanțul de aprovizionare și poate facilita cercetarea medicală. Proiecte precum MediLedger și Patientory explorează aceste aplicații.

Există multe alte aplicații, cum ar fi:

 • Înregistrarea proprietății
 • Brevete
 • Vot electronic
 • Governanță electorală

În concluzie, tehnologia blockchain are o gamă largă de aplicații dincolo de criptomonede. Capacitatea sa de a oferi transparență, securitate și descentralizare transformă numeroase sectoare și schimbă modul în care interacționăm cu lumea digitală.

Blockchain cheia viitorului umanității?

Imaginează-ți o lume în care încrederea este innată, transparența este norma și eficiența este regula, nu excepția. Aceasta este promisiunea pe care o aduce tehnologia blockchain.

Dar, este cu adevărat cheia viitorului umanității?

Beneficiile utilizării blockchain

Blockchain, în esența sa, este un registru digital descentralizat care înregistrează tranzacțiile într-un mod sigur și transparent. Acest lucru are mai multe implicații pozitive.

 • Transparență și securitate: În inima blockchain se află promisiunea de transparență și securitate. Fiecare tranzacție este ca o amprentă digitală, unică și imposibil de falsificat. Încrederea nu mai este un lux, ci un fapt.
 • Eficiență și viteză: Blockchain este ca un fulger, tăind birocrația și accelerând tranzacțiile la viteze vertiginoase. Intermediarii sunt un lucru al trecutului; eficiența este viitorul.
 • Incluziune financiară: Blockchain este o ușă deschisă către oportunități economice, în special în țările în curs de dezvoltare.

Provocările de înfruntat

În ciuda beneficiilor sale, adoptarea blockchain vine cu propriul set de provocări.

 • Scală și performanță: Pe măsură ce rețeaua crește, provocările cresc de asemenea. Dar acestea nu sunt obstacole insurmontabile, ci oportunități de a inova și îmbunătăți.
 • Reglementare și conformitate: Reglementarea este o provocare, dar este și o oportunitate de a demonstra că blockchain poate funcționa în cadrul normelor și totuși poate fi revoluționar.
 • Adopție și înțelegere: Blockchain poate părea complex, dar frumusețea sa constă în simplitate. Educația oamenilor despre funcționarea și beneficiile sale este cheia pentru adoptarea sa la scară largă.

“Blockchain este mai mult decât cheia viitorului, este viitorul în sine.”

Întrebări frecvente

Blockchain și bitcoin sunt același lucru?

Nu, nu sunt. Deși sunt foarte legate, Blockchain și Bitcoin sunt două concepte diferite dar conectate. Blockchain este o tehnologie care permite înregistrarea tranzacțiilor într-un mod sigur și transparent. Este ca un registru digital descentralizat. Pe de altă parte, Bitcoin este o criptomonedă, un tip de monedă digitală, care a fost prima aplicație de succes a tehnologiei Blockchain. Deși Bitcoin nu ar exista fără Blockchain, Blockchain are multe alte utilizări în afara Bitcoin.

Ce este un portofel blockchain?

Un portofel Blockchain, cunoscut și sub numele de portofel de criptomonedă, este o aplicație care permite utilizatorilor să gestioneze, să protejeze și să utilizeze criptomonedele în siguranță. Portofelele Blockchain stochează cheile publice și private care sunt utilizate pentru a primi sau a cheltui criptomonedele. Portofelele pot fi de software (web, mobile, computer) sau de hardware.

Pot cumpăra criptomonede direct de pe blockchain fără a trece prin exchanges?

Da, poți. Există platforme P2P care îți permit să cumperi criptomonede direct de la alți utilizatori folosind metoda ta preferată de plată și moneda locală. Aceste platforme îți permit să negociezi direct cu alți participanți la piață fără un terț care să proceseze toate schimburile. Cu toate acestea, este important de reținut că, deși aceste tranzacții pot oferi mai multă confidențialitate, ele pot fi și un pic mai riscante.

La ce servește criptografia?

Dacă ar fi un registru ca atare, funcția cernelei din acel registru este îndeplinită de criptografie. Toate informațiile și mesajele din registru fiind criptate, se permite asigurarea autenticității informațiilor și împiedicarea accesului persoanelor care nu au permisiunea sau puterea de a citi aceste informații. Nu poate fi nici hackuită, nici ștearsă, nici modificată.

Ce este imutabilitatea blockchain?

Imutabilitatea este una dintre proprietățile blockchain. Este capacitatea datelor înregistrate în lanțul de blocuri de a nu putea fi șterse sau modificate din registrul în care apar.

În ce alte tipuri de situații se utilizează blockchain?

Tranzacțiile pot fi utilizate pentru alte tipuri de validare a autenticității, cum ar fi în cazul smart contract sau așa-numitele contracte inteligente, documente, sau diferite tipuri de mesaje, criptomonede, sisteme de plată, lanțuri de aprovizionare, aplicații decentralizate (Dapps), comerț digital, sau divertisment.

Articole similare

Sfaturi pentru a alege un bun broker Forex
În anii '70 a fost creat piața Forex sau piața valutară, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere puternică datorită internetului și noilor tehnologii. Există studii care indică faptul că există tranzacții zilnice pe piața Forex în valoare de 7 tr...