Strategia Straddle: Ce este și cum se folosește?

În acest articol vorbim despre una dintre diferitele strategii din cadrul opțiunilor financiare: strategia Straddle. Este vorba despre o strategie care permite investitorilor să beneficieze de mișcările pieței, fie că sunt în creștere, în scădere sau chiar când piața rămâne stabilă.

exemple strategia straddle

În continuare, se va detalia conceptul de Straddle, variantele sale și cum pot fi aplicate în diferite scenarii de piață.

Ce este strategia Straddle?

Un Straddle este o strategie care implică CUMPĂRAREA/VÂNZAREA unei CALL și a unei PUT:

 • Același activ suport
 • La același preț de exercitare
 • Și cu aceeași dată de expirare.

Obiectivul unui Straddle este de a beneficia de o mișcare semnificativă în prețul activului suport, fie în creștere, fie în scădere în cazul unei poziții de cumpărare (Long Straddle) sau de consolidarea prețului într-un interval (Short Straddle).

👉 Descoperă mai multe despre acest tip de instrumente financiare în ghidul nostru pentru începători: Cum să tranzacționezi opțiuni: Ghid complet pentru începători

Tipuri de Straddle

In continuare, vom detalia funcționarea fiecăruia dintre ele pas cu pas și cu un exemplu pentru fiecare caz.

Cum funcționează strategia “Long Straddle”?

Aceștia sunt pașii de urmat:

 • Long Straddle: Cumpărarea aceluiași număr de CALLS și PUTS la același strike și aceeași dată de expirare.
 • Începem: Cumpărăm 10 CALLS de ABC Iulie 60C la 4,50$. Riscăm un maxim de 4.500$ cu un potențial câștig infinit în momentul în care prețul este capabil să tranzacționeze peste 64,50.
 • Dar desigur, așa cum știm, această operațiune va fi profitabilă doar dacă ABC se mișcă în direcția corectă și suficient de mult, prin urmare:
  • Cumpărăm de asemenea: 10 contracte de PUT ABC Iulie 60P, plătind o primă de 2,00 $ punem pe masă 2.000$ cu posibilitatea de a obține câștiguri până la prețul de zero al acțiunii
 • Poziția noastră ar fi atunci ITM la punctul de 58$ și de acolo în jos totul ar fi câștig până la, cum am spus, 0. La fel ca în cazul anterior, am avea nevoie de o mișcare din partea ABC pentru a obține beneficii.
 • Combinând ambele: Putem atunci obține beneficii atât dacă ABC se mișcă în sus, cât și dacă prețul scade. Și vom pierde prima noastră dacă prețul ABC nu face nimic.

Vom plăti 6,50$ suma celor două anterioare pe contract pentru acest combo, adică 6.500$ în total, pentru oportunitatea de a câștiga atât într-o creștere, cât și într-o scădere exagerată.

Acum, pentru a câștiga ceea ce am plătit pentru a tranzacționa opțiuni, avem nevoie fie ca ABC să depășească 66,50$, fie să scadă sub 53,50$.

După cum vedem, a avea posibilitatea de a câștiga în ambele direcții ne costă mai mult decât să pariem doar pe una.

Cum funcționează strategia “Short Straddle”?

Un Short Straddle implică vânzarea unei CALL și a unei PUT pe același activ suport, cu același strike și scadență. Investitorul speră ca prețul activului suport să rămână stabil sau să crească puțin, deoarece acest lucru îi va permite să încaseze prima opțiunilor. Dacă prețul activului suport scade, investitorul va suferi pierderi.

Sau spus altfel:

 • Profitul este limitat la prima primită.
 • Pierderile potențiale sunt nelimitate.

Să luăm un exemplu:

Vindem ABC Iulie 60 P pentru 2.00 și ABC Iulie 60C pentru 4.50, încasăm 6.50 pentru ambele prime.

Dacă prețul ABC Corp. rămâne stabil sau crește puțin, încasăm prima.

Sub strike-ul PUT, pierderea este limitată la faptul că activul ajunge la 0, peste CALL pierderea este nelimitată.

În exemplul anterior, dorim ca poziția noastră să rămână la 60$ pentru beneficiul maxim și rămânem câștigători în orice punct între 66,50$ și 53,50$.

Prin urmare, Short Straddle este vânzarea simultană a aceluiași număr de CALLS și PUTS, ale aceluiași activ suport cu același preț strike și același ciclu de expirare.

Strategia Straddle

A priori, când ni se povestește despre această strategie, începem să ne gândim la ea ca la un „chilipir” în cazul Long Straddle. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că piața, în medie, este laterală 70% din timp.

Acest lucru implică faptul că a nimeri momentul corect pentru a acoperi costurile strategiei nu este statistic optim și nici ușor.

Există indicatori care încearcă să găsească aceste momente. Dar acestea nu sunt ușor de aplicat, dovada fiind că nu toată lumea trăiește din asta. De aceea, Long Straddle ar trebui folosită doar dacă convingerea exista că va exista o mișcare suficient de mare.

Nu uita să ții cont că înainte de câștiguri sau evenimente de volatilitate ridicată stabilite și cunoscute, prețul primelor crește enorm, fapt pentru care, este posibil ca, în ciuda unei mișcări puternice, aceasta să nu fie suficientă.

Cazul Short Straddle poate profita de toate acestea pentru a încasa prima și a avea o probabilitate mare de succes. În schimb, în cazul cel mai rău, când are loc o mișcare mare, pierderile pot fi cu adevărat mari și disproporționate în comparație cu beneficiile potențiale primite.

De aceea este recomandabil să folosiți strategii precum aceasta, dar cu alți factori care fac ca riscul să fie limitat, cum ar fi Fluturele sau Iron Condor.

Concluzie

În definitiv, trebuie să fim avertizați că strategia Straddle poate fi o ispită văzând versiunea sa Long ca o soluție ușoară și de potențial beneficiu infinit. Totuși, ar putea duce la pierderi datorită naturii laterale a pieței majoritatea timpului. În schimb, Short Straddle poate oferi probabilități mari de succes, iar pierderile potențiale pot fi disproporționate.

Cel mai bine este să folosiți această strategie în asimetrie cu altele. Ca întotdeauna, educația și diligența sunt cheia succesului în lumea investițiilor.

FAQ

Este strategia Straddle o strategie buna?

Straddle este o strategie bună pentru că poate fi folosită în orice tip de piață. Oferă potențial nelimitat și risc limitat, în anumite condiții.

Care este principalul dezavantaj al strategiei Straddle?

Principalul neajuns este ca prețul activului trebuie sa facă o mișcare mare. De asemenea, investitorul trebuie să plătească două prime, nu doar una.

Ce alte strategii de tranzacționare opțiuni există?

Alte exemple ar fi Iron Coridor sau Strangle.

Articole similare