Trading cu Chat GPT | Ghid pentru începători

Maxima în trading a fost întotdeauna una: dezvoltă o strategie câștigătoare și aplic-o constant, fără a te abate de la ea. Așadar, în acest ghid de trading cu Chat GPT îți voi arăta cel puțin cum poți testa strategia ta odată ce ai suficientă încredere în ea. În plus, vom vedea toate acestea pas cu pas și în cel mai simplu mod posibil, datorită ultimei mari revoluții în materie de Inteligență Artificială, Chat GPT.

ghid de trading cu Chat GPT

Se poate face trading cu Chat GPT?

În era digitală, inteligența artificială revoluționează multiple sectoare, iar tradingul nu face excepție. Chat GPTnu este proiectat special pentru a realiza operațiuni de trading în mod autonom.

Cu toate acestea, poate fi un instrument valoros pentru traderi în termeni de analiză și consultanță. Prin intermediul modelului său avansat de limbaj, Chat GPT poate furniza cod de programare pe care utilizatorii îl pot integra în platformele de trading.

Cu alte cuvinte, Chat GPT îți permite să obții codul unei strategii, pe care îl poți introduce în unele dintre cele mai importante platforme de trading existente, pentru a testa eficacitatea istorică a acesteia.

Acest lucru permite traderilor să profite de capacitățile de analiză a datelor și de predicție ale modelului, deși este întotdeauna esențial ca deciziile finale să fie luate de experți umani, având în vedere volatilitatea și riscurile asociate cu tradingul.

De ce instrumente am nevoie pentru a face trading cu Chat GPT?

Dacă vei face trading cu Chat GPT, minimul este să ai cont în chatbot-ul cel mai la modă care există.

Dar nu te îngrijora, este extrem de simplu. Este suficient să asociezi contul tău de Google cu chatbot-ul pentru a avea acces la versiunea 3.5, care este gratuită. În acest ghid voi folosi versiunea Chat GPT 4, care este cu plată și mult mai puternică, dar trebuie să știi că și cu Chat GPT 3.5, ai putea face acest lucru.

TradingView

După cum știi, TradingView este o platformă socială pentru traderi și investitori în active financiare (acțiuni, futures și piețe valutare). Oferă grafice avansate, multiple instrumente de analiză tehnică și o comunitate activă unde utilizatorii pot împărtăși și discuta perspectivele și strategiile lor de piață.

Pentru acest ghid trebuie să subliniez limbajul de programare dezvoltat de TradingView, PineScript. Acesta permite crearea de indicatori și strategii personalizate. În acest fel, utilizatorii pot proiecta și testa proprii indicatori tehnici și sisteme de trading automatizate.

Ce trebuie să știu înainte de a începe să fac trading cu Chat GPT?

Cel mai important lucru de avut în vedere este ca Chat GPT nu are capacitatea de a prezice viitorul și nici de a lua decizii bazate pe analiza în timp real a pieței. Dacă se folosește limbajul furnizat de Chat GPT pentru a executa o strategie de trading, va urma strict parametrii stabiliți.

Aceasta înseamnă că, dacă i se dau o serie de condiții, Chat GPT îți va furniza limbajul pentru a deschide sau închide poziții, fără a lua în considerare contextul sau momentul actual al pieței. De exemplu, dacă se stabilește că trebuie să cumpere când un indicator tehnic atinge o anumită valoare, alerta în TradingView va apărea de fiecare dată când se îndeplinește acea condiție, fără a lua în considerare alți factori externi sau situația globală a pieței

Vei avea nevoie de trei lucruri pentru a putea începe să faci trading cu Chat GPT::

 • O strategie clară
 • Un grafic pe o anumită perioadă de timp
 • Un activ

Exemplu:

 • Strategie: Indicator „Supertrend”
 • Grafic: Lumânări de 4 ore
 • Activ: Bitcoin/EUR

Cum să faci trading cu Chat GPT pentru începători? Ghid pas cu pas

Trebuie doar să urmăm pașii următori:

 1. Stabilirea indicatorului în TradingView și copierea codului în Editorul Pine
 2. Cererea către Chat GPT să ne genereze o strategie de trading
 3. Introducerea noului cod în Editorul Pine din TradingView
 4. Realizarea managementului riscului
 5. Setarea alertelor

Pasul 1: Setarea indicatorului în TradingView și copierea codului în Editorul Pine

În primul rând, și așa cum am menționat, mergem la TradingView și deschidem graficul Bitcoin, pe o perioadă de 4 ore, doar cu indicatorul Supertrend lansat pe grafic.

După ce am făcut asta, căutăm codul indicatorului respectiv pe prețul Bitcoin/EUR. Astfel:

 1. Vom face click pe “Vezi codul sursă”
 2. Imediat după, vei vedea că în Editorul Pine de la TradingView se va afișa toată informația în limbajul Pine (limbajul de programare al TradingView).
 3. Copiază tot acel cod așa cum este, fără alte modificări.

Pasul 2: Cere-i lui Chat GPT să genereze o strategie de trading

Vom lipi codul pe care l-am copiat anterior în Chat GPT, astfel încât chatbot-ul în format text să ne explice ce înseamnă, și imediat după, îi cerem să ne facă strategia cu următorul text.

Poți folosi codul pe care tocmai ți l-am trimis pentru a genera o strategie în limbajul Pine Script care să se bazeze pe cumpărarea atunci când indicatorul Supertrend sparge prețul BTC/EUR de jos în sus și vânzarea atunci când sparge același preț de sus în jos?

Obțineți un script -în limbajul Pine, nativ pentru TradingView- care definește o strategie ce utilizează indicatorul Supertrend pentru a genera semnale de cumpărare și vânzare.

Strategia va cumpăra (intrare long) când prețul de închidere traversează Supertrend de jos în sus, și va vinde (intrare short) când prețul de închidere traversează Supertrend de sus în jos.

Apoi, trebuie să copiați și lipiți acest cod în editorul Pine Script de la TradingView și să testați strategia pe perechea BTC/EUR pentru a vedea cum s-a comportat pe datele istorice.

Pasul 3: Introduceți noul cod în editorul Pine de la TradingView

Acum ne întoarcem la TradingView, și în Editorul Pine, exact acolo unde am copiat codul pe care inițial l-am introdus în Chat GPT. Facem pașii următori:

 • Creăm o copie pentru a putea lucra
 • Ștergem codul vechi. (
 • Lipim noul cod pe care ni l-a returnat IA.
 • Dacă dorești, poți de asemenea să denumești scriptul.
 • Facem click pe salvare
 • Și în final, pe aplicare la grafic

Pasul 4: Îmbunătățirea managementului riscului

Pentru aceasta, mergem la roata de configurare și de acolo la fila proprietăți.

Acestea sunt câmpurile de optimizat:

 • Capital inițial
 • Moneda de referință
 • Dimensiunea ordinului
 • Efect piramidă
 • Comision

Pasul 5: Setarea alertelor

Ultimul lucru pe care ar trebui să-l facem este să setăm alertele pentru a realiza fiecare operațiune, exact în momentul în care strategia o indică.

Pentru aceasta, mergem la ceasul din dreapta sus al TradigView și deschidem pop-up-ul de alerte, pentru a-l configura în felul următor:

 • Condiție: Punem scriptul pe care l-am salvat.
 • Expirare: Maximul posibil, pentru a nu fi nevoiți să ne preocupăm de reînnoirea ei în fiecare zi.
 • Numele alertei.
 • Salvare

Acum de fiecare dată când indicatorul Supertrend va intersecta prețul, fie în sus, fie în jos, vom fi informați.Vva fi decizia noastră să cumpărăm sau să vindem.

Fac trading automat folosind Chat GPT?

Nu, cel puțin nu conform celor explicate în acest articol. Aici, se detaliază cum să testezi o strategie pe datele din trecut, identificând punctele de intrare și ieșire, și cum să stabilești alerte pentru potențiale operațiuni viitoare. Cu toate acestea, decizia finală de a cumpăra sau vinde în fiecare punct indicat de strategie, îți revine complet ție.

Tranzacționarea automată cu Chat GPT este un concept mai avansat și merge dincolo de ceea ce s-a arătat aici. Pentru a-ți automatiza cu adevărat operațiunile cu Chat GPT, ar trebui să urmezi o serie de pași, cum ar fi:

 • Elaborarea unui bot de tranzacționare, de exemplu, într-un limbaj „mai simplu” precum Python.
 • Inserarea strategiei în acel bot, ceea ce ai putea realiza cu ajutorul Chat GPT.
 • Conectarea botului cu brokerul sau exchange-ul tău printr-o API KEY, permițând astfel ca operațiunile să se realizeze automat conform condițiilor stabilite.
 • Punerea în funcțiune.

Doar urmând acești pași te-ai adânci cu adevărat în lumea tranzacționării automate cu Chat GPT.

Tranzacționarea cu Chat GPT opinii: Este recomandabil să faci tranzacționare cu Chat GPT?

Spunea George Soros că dacă te distrezi cu adevărat investind, este pentru că faci ceva greșit. Și este adevărat, un trading bun ar trebui să fie, de fapt, o activitate extrem de plictisitoare, care se bazează doar pe aplicarea repetată a unei (sau mai multor) strategii câștigătoare.

Așadar, este Chat GPT acel as din mânecă ce ne permite să automatizăm sistemul nostru de trading odată ce îi indicăm strategia?

Dacă te gândești să programezi o strategie în Chat GPT și să urmezi orbește fiecare punct de intrare și ieșire pe care ți-l sugerează, răspunsul este un categoric nu. Tradingul necesită o combinație de formare, backtesting, experiență și cunoaștere a pieței.

Dacă consideri informațiile furnizate de Chat GPT ca un backtesting istoric al strategiei în cauză, atunci vorbim despre ceva diferit. În acest context, Chat GPT poate fi un instrument valoros. De exemplu, poți încerca să realizezi o analiză detaliată a modului în care s-ar fi comportat strategia ta în diferite scenarii din trecut. Această perspectivă îți poate oferi idei valoroase și te poate ajuta să îți rafinezi deciziile de trading în viitor.

Trading cu Chat GPT: pro si contra

ProContra
✅ Acces la analize de date avansate.❌ Riscul de a nu acorda suficientă atenție formării în trading și finanțe.
✅ Accelerează procesul de realizare a backtesting-ului istoric.❌ Ne poate duce la a fi deconectați de piață și de realitatea financiară a momentului.
✅ Permite testarea oricărei strategii, pe orice tip de activ (acțiuni, indici, forex, materii prime, criptomonede…)❌ Riscul de exces de încredere în parametrii predefiniți.
Facilitează accesul la limbaje de programare, care altfel ar necesita un expert sau ore de formare.❌ Nu este adecvat pentru decizii în timp real.
✅ Flexibilitate în adaptarea și cunoașterea strategiilor.

FAQ

Pot folosi Chat GPT atunci cand tranzacționez acțiuni?

Da. Chat GPT ajută la analizarea datelor financiare complexe și astfel traderii cu experiență economică și financiară scazută vor putea face analize mai bune. .

Este OK sa folosesc Chat GPT?

Chat GPT este considerat sigur.

Tranzacționează Chat GPT pentru mine?

Nu. Chat GPT ajută la luarea deciziilor de tranzacționare, dar tradingul este facut de fiecare persoană în parte.

Articole similare