Trading cantitativ | Ghid pentru a-l înțelege de la zero

Ce este tradingul cantitativ? Este profitabil? Ce abilități trebuie sa avem pentru a crea strategii de trading cantitativ care să fie profitabile? În acest ghid vom arăta care sunt conceptele de bază despre tradingul cantitativ pe care trebuie să le știi înainte de a începe. De la început până la sfârșit. Tocmai de aceea, am decis să scriem acest ghid de trading cantitativ.

ghid trading cantitativ

Obiectivele ghidului de trading cantitativ

Inainte de a începe, aș dori să subliniez că acest ghid este destinat pentru:

 • Persoane care visează să obțină un loc de muncă într-un fond ca trader cantitativ.
 • Cineva care dorește să dezvolte propriul sistem de trading cantitativ.

Acestea fiind spuse, sunt conștient că notiunea de trading cantitativ poate speria la început. În special având în vedere încărcătura mare de matematică, statistică, și programare. Așadar, cu scopul de a ajuta noii traderi cantitativi (prin diferite articole) să evite greșelile și să economisească timp, acest ghid va oferi o descriere a tot ce trebuie să înveți până să devii un trader cantitativ.

Trading cantitativ: Ce este?

Tradingul cantitativ este un tip de trading care utilizează modele matematice și/sau statistice pentru a găsi oportunități consistente de a face bani și a le executa.

Poate fi înțeles și ca aplicarea metodei științifice pe piețele financiare. Implică măsurarea probabilităților de schimbare a condițiilor pieței și utilizarea acestor date pentru a dezvolta o strategie comercială bazată pe reguli perfect cuantificabile.

Analiza cantitativă se opune analizei calitative. Aceasta din urmă se bazează pe criterii subiective, cum ar fi capacitatea de gestionare sau cultura unei companii cotate.

De exemplu, un investitor value ar putea investi într-o companie, deoarece, pe lângă realizarea unei analize cantitative a conturilor sale financiare, crede că are un CEO excelent, capabil să impulsioneze compania.

Inainte de a aprofunda tradingul cantitativ, este important de menționat că este vorba despre o abordare transversală. Adică, poate fi utilă traderului care realizează analize macroeconomice, celui care analizează conturi contabile și, desigur, analistului tehnic. Fără a merge prea departe, unul dintre cele mai simple și faimoase sisteme cantitative este sistemul de medii mobile.

👉 Mai multe informații: Mediile Mobile (Moving Averages) în trading: Ghid Formule și Exemple

Cum funcționează tradingul cantitativ?

Tradingul cantitativ funcționează calculând probabilitatea ca un rezultat concret să se întâmple utilizând strategii bazate pe date. Pentru aceasta, se folosește de tehnici matematice și statistice, precum și de programare pentru a calcula mai rapid și mai fidel rezultatele reale ale unui sistem.

De fapt, esența tranzacționării cantitative se bazează pe utilizarea de tehnologie, baze de date și matematică. La toate acestea se adaugă faptul că recenta incorporare a inteligenței artificiale, ca o tehnologie transversală în toate sectoarele (inclusiv în tranzacționare), probabil va revoluționa și va face mult mai eficient măsurarea și colectarea datelor pentru a lua decizii de investiții.

În acest sens, cel mai clar exemplu este cel al Jim Simons, care a fost creatorul celui mai profitabil hedge fund din istorie, Medallion.

Exemplu de tranzacționare cantitativă

Un exemplu simplu de sistem de tranzacționare cantitativă ar fi următorul.

Un trader ar putea studia matematic cum se schimbă prețurile, în funcție de volumul tranzacționat al unei acțiuni precum Apple. Apoi, ceea ce ar face este să obțină date istorice și fiabile care acoperă o perioadă lungă de timp.

Odată ce le are, va programa un cod care îi va permite să efectueze studii și teste pentru a încerca să descopere un anumit tipar. Astfel, concluzia sa ar putea fi că în 76% din cazurile în care apare acel tipar, prețul acțiunilor crește în valoare cu o medie de 1,5%.

Odată ce are acel tipar, va încerca să creeze un sistem de tranzacționare bazat pe reguli cantitative, pentru a ști dacă este profitabil sau nu. Și dacă este profitabil, va putea conecta algoritmul la brokerul său pentru ca tranzacțiile să se efectueze automat.

În acest punct, s-ar putea să ai multe întrebări. De unde extrag date fiabile? Cât de lungă trebuie să fie o perioadă suficient de lungă de timp? Acest lucru este valabil pentru toate intervalele de timp? Cum învăț să programez?

Pentru a aborda toate aceste întrebări și altele într-un mod ordonat, de acum înainte vom vedea cele patru blocuri pe care trebuie să le înveți.

Matematică și statistică

Matematica și statistica sunt baza fundamentală pentru a începe să fii trader cantitativ. Dacă nu le cunoști suficient, este probabil să ajungi să faci sisteme bazate pe relații spurious și supraoptimizate.

De exemplu, unul dintre primele lucruri pe care le înveți în statistica avansată este că două serii temporale pot avea corelație, dar nu neapărat relație.

Am putea divaga și încerca să explicăm că margarina pe care o consumă în Maine conține o substanță care face ca cuplurile să divorțeze. Dar nu ar servi decât să ne convingem pe noi înșine. Și, în cazul tradingului, să pierdem bani.

Corelația nu implică cauzalitate. Pentru aceasta există alte măsuri și alte teste statistice.

Spus acest lucru, îți recomand să începi studiind următoarele concepte:

 • Variabile aleatoare și distribuții statistice.
 • Valoarea așteptată.
 • Intervale de încredere.
 • Cointegrare și staționaritate.
 • Model de regresie liniară simplă.
 • Model de regresie liniară multiplă
 • Homocedasticitate
 • Heterocedasticitate
 • Tipuri de erori statistice.

Sunt multe alte concepte, dar acestea îți vor fi foarte utile pentru început.

Programare

Dacă te aventurezi în tradingul cantitativ va trebui să înveți să programezi în Python sau în R. Deși R a fost programul statistic prin excelență timp de ani de zile, comunitatea Python a crescut atât de mult încât nu doar că există mai multe pachete pe care le poți folosi, dar și multe resurse pentru a învăța.

Alternativ, și alte limbaje precum C++, MQL4 și MQL5 (de la Metatrader) sau chiar Matlab.

Recomandarea mea? Python. Este cel mai simplu și cel care are cele mai multe resurse. Dacă mai târziu dorești să avansezi, nu îți va fi greu să înveți și alte limbaje și alte instrumente.

Sisteme de trading

Odată ce ai experimentat cu Python și înțelegi cum funcționează principalele metode statistice și matematice, este momentul să creezi primul tău sistem. Nu contează dacă nu funcționează. De fapt, cel mai probabil nu va funcționa. Pe parcurs vei învăța din greșeli.

Un sistem de tranzacționare cantitativă constă din patru părți:

 • Identificarea strategiei.
 • Backtest-ul strategiei
 • Sistem de execuție a strategiei
 • Gestionarea riscului.

De aceea, îți recomand să începi prin a învăța următoarele concepte de bază înainte de a continua.

 • Tipuri de strategii cantitative
 • Backtesting
 • Forward test
 • Supraoptimizare
 • Măsuri de rentabilitate pentru evaluarea unui sistem de tranzacționare
 • Gestionarea riscului
 • Slippage

Câteva probleme comune pe care le vei întâlni:

 • Instalarea Python pe calculatorul tău.
 • Nu găsești datele de care ai nevoie pentru a-ți face sistemul, baza de date nu este precisă, nu se actualizează suficient de rapid sau intervalul de timp acoperit este redus. De aceea îți recomand ca sistemele să fie cât mai simple posibil.
 • Comisioane și slippage: Pe hârtie totul arată foarte bine, dar în viața reală prețul se mișcă, brokerii percep comisioane și nu întotdeauna intri la prețul perfect.

Trading cantitativ: avantaje si dezavantaje

AvantajeDezavantaje
✅ Nu trebuie să monitorizezi manual datele și analizele❌ Piețele financiare se schimbă constant
✅ Traderii pot evalua o cantitate mare de piețe❌ Curba de învățare ridicată
✅ Absența emoțiilor❌ Risc de supraoptimizare

Concluzie

Tradingul cantitativ utilizează modele matematice și statistice pentru a identifica și executa oportunități de piață, concentrându-se pe date cuantificabile în loc de criterii subiective. Necesită abilități în matematică, statistică și programare, cu Python ca limbaj recomandat. Principalele sale avantaje sunt automatizarea și reducerea influențelor emoționale.

FAQ

Poți fi profitabil făcând trading cantitativ?

Da. Tradingul cantitativ poate fi profitabil cu o strategie bine pusa la punct si cu un sistem inteligent de management al capitalului.

Cine a fost Jim Simons?

Jim Simons a fost un hedge fund manager din Statele Unite, renumit pentru tradingul cantitativ pe care l-a dezvoltat de-a lungul carierei sale. A acumulat o avere de peste $30 miliarde de dolari aplicând metode cantitative de trading în piețele financiare.

Tradingul cantitativ este același lucru cu „algorithmic trading”?

Da. Tradingul cantitativ implică utilizarea unor algoritmi matematici și statistici care urmăresc anumite tipare în piață și tranzacționează pe baza lor.

Articole similare