Volumul în tranzacționare: Ghid pentru utilizarea corectă

În acest ghid vom vedea unul dintre indicatorii de tranzacționare cei mai interesanți: Volumul de tranzacționare

volum de tranzactionare

Ce este volumul în tranzacționare?

Volumul în tranzacționare este numărul de active care au fost tranzacționate într-un “Time Frame“ anumit. În graficul nostru sunt barele, de obicei de culoare neagră, care apar în partea de jos a graficelor de cotare

De exemplu, dacă lucrezi cu un grafic daily (zilnic) pe piața de acțiuni, fiecare bară de volum îți va spune numărul de acțiuni care au fost tranzacționate în acea zi.

Cu alte cuvinte, volumul este cantitatea unui activ care se tranzactionează într-un timp determinat, de exemplu, în cursul unei sesiuni de o zi.

Caracteristica de bază a volumului

Una dintre cele mai comune erori când se vorbește despre volum este etichetarea acestuia ca cumpărări sau vânzări. Dacă cineva cumpără o acțiune Apple este pentru că cineva i-a vândut-o.

Din acest motiv ÎNTOTDEAUNA există același număr de cumpărări și vânzări. Volumul nu este nici de cumpărări, nici de vânzări. Ceea ce este diferit este presiunea cumpărărilor sau a vânzărilor. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie explicat ce este cartea de comenzi

Cartea de ordine

Dacă dorim să cumpărăm un activ la un preț determinat, vom lansa pe piață un ordin Buy limitat la acel preț determinat. Aceast ordin va fi înregistrat în cartea de ordine, astfel încât dacă prețul trece prin acel nivel de prețuri, comanda noastră va fi executată și vom cumpăra activul.

Toate ordinele de cumpărare pe care participanții la piață le lansează la prețuri determinate sunt notate în cartea de ordine la nivelurile de preț corespunzătoare. Același lucru se întâmplă și cu cele de vânzare.

Întotdeauna vor exista traderi care lansează ordine de cumparare sau vanzare, dar dacă există o mică diferență de cantități, prețul se va mișca in acea direcție.

Participanți la volumul pieței | Profesioniști vs retail

Când vorbim despre volumul pieței, vorbim de fapt despre două tipuri de volume: volumul participanților instituționali sau profesioniști și volumul participanților „retail”.

Investitor Instituțional sau Profesional:

 1. Acești investitori sunt entități care investesc în numele membrilor sau clienților lor.
 2. Această categorie include fonduri de pensii, companii de asigurări, bănci, fonduri de hedging și fonduri mutuale.
 3. Dețin o cantitate mare de capital și, prin urmare, au o influență semnificativă asupra piețelor.
 4. Efectuează investiții la scară largă și adesea au acces la informații și resurse superioare, cum ar fi analize de piață avansate și consultanță profesională.
 5. Comportamentul lor de tranzacționare poate avea un impact mare asupra prețurilor activelor și asupra volumului de tranzacționare, deoarece comenzile lor sunt de obicei de dimensiuni mari.
 6. În jargonul investitorilor, sunt adesea cunoscuți ca balene (whales).

Investitor Retail (Minoritar):

 1. Sunt investitori individuali care investesc propriul lor bani, adică noi.
 2. În general, au mai puțin capital de investit în comparație cu investitorii instituționali.
 3. De obicei, au un acces mai limitat la informații și resurse de cercetare avansate.
 4. Adesea, sunt mai puțin diversificați în investițiile lor și pot fi mai sensibili la emoțiile pieței.
 5. Impactul lor individual asupra pieței este în general mai mic, iar cei care aspiră să devină traderi buni, trebuie să evite să cadă în capcanele investitorilor instituționali.

Un volum de bară nu face diferență între cumpărător și vânzător, oricât de mult uneori vedem culori verzi sau roșii, este suma ambilor participanți.

Ca traderi, ne interesează volumul “profesional” deoarece acesta este cel care mișcă prețul într-o direcție sau alta. Toate teoriile de tranzacționare/investiții bazate pe volum încearcă să identifice în ce măsură volumul pe care îl observăm este profesional. Există două teorii care tratează tema volumului: teoria Whyckoff si Volume Spread Analysis (VSA).

👉 Dacă, pe lângă volum, vrei să cunoști și alți indicatori foarte importanți în tranzacționare, te las cu articolul nostru: Analiza tehnică – Principii, teorii, figuri și indicatori

Teorii de analiză tehnică bazate pe volum

Acestea sunt cele două teorii care încearcă să explice, prin volum, mișcările mari de pe piață:

Wyckoff

Teoria Wyckoff afost dezvoltată de Richard Wyckoff la începutul secolului XX și ne permite să vedem când banii profesioniști sunt interesați de un activ.

Wyckoff explică procesele de acumulare (banii profesioniști vor să cumpere) și procesele de distribuție (banii profesioniști vor să vândă). Pentru a defini aceste procese, folosește volumul și acțiunea pe care acest volum o produce asupra prețului.

Volume Spread Analysis

VSA în tranzacționare, este o teorie modernă dezvoltată de Tom Williams la sfârșitul secolului XX care ne ajută să înțelegem relația dintre ofertă și cerere în mișcările unui grafic de preț, și mai ales, ne avertizează când banii profesioniști sunt pe punctul de a mișca prețul.

La fel ca Wyckoff, VSA, se bazează pe volum și efectul acestuia asupra prețului.

Cum se mișcă piața? | Volumul este urma manipulării profesionale

O cumpărare/vânzare masivă a unui activ va mișca prețul împotriva intereselor cumpărătorului/vânzătorului. Din acest motiv, banii profesioniști (smart money) folosesc adesea emoțiile noastre în beneficiul lor:

 • Dacă dorește să vândă o cantitate mare de active, va profita de momentele de euforie
 • În schimb, dacă dorește să cumpere o cantitate mare de active, va profita de panica

Panică

În fața știrilor proaste, investitorii de retail tind să vândă toate activele din frica de a pierde bani.

Este exact în acest moment, când mulți instituționali vor profita pentru a cumpăra la prețuri scăzute.

În graficul de mai jos, pătrățelul roșu, este cantitatea mare de retaileri” care vând.

Poate vă amintiți știrile despre defecțiunile de securitate în software-ul Zoom, știre care a apărut în aprilie 2020. În acel moment, prețul se apropia de 150 $. A fost o vânzare mare, panică, insa smar money au profitat pentru a cumpăra tot ce au putut. Câteva luni mai târziu, prețul a atins maximul istoric de 584 de euro/acțiune, un profit de peste 300%.

volum trading

Euforie

Și în același mod, veștile bune fac ca investitorii de retail să cumpere active de teamă să nu piardă o mare creștere (faimosul FOMO)… contrapartida perfectă pentru ca smart money să poată vinde toate activele lor.

Etapele de euforie ale pieței îndeplinesc de obicei următoarele caracteristici:

 1. Speculație: Investitorii sunt atrași de creșterea rapidă a prețurilor și încep să speculeze, ignorând adesea riscurile.
 2. Intrarea investitorilor novici: Este chelnerul de la barul tău, recomandându-ți să cumperi acțiuni la compania X sau Y. Atrași de câștigurile ușoare și poveștile de succes, mulți investitori fără experiență intră pe piață.
 3. Optimism excesiv: Există o credință generală că prețurile vor continua să crească la nesfârșit.
 4. Deconectare de la realitatea economică: Prețurile activelor adesea nu reflectă valorile lor fundamentale reale.
 5. Acoperire media intensă și FOMO (fear of missing out)): O acoperire media intensă și teama de a pierde câștiguri potențiale alimentează și mai mult euforia.

De exemplu, poate îți amintești cum la sfârșitul anului 2020 compania Palantir Technologies (PLTR) era pe buzele tuturor, o companie de big data care avea contracte de milioane de dolari cu Pentagonul și care în acel moment începea să ofere servicii societății civile.

Tocmai se listase la bursă și peste tot puteam citi că era una dintre companiile cu cel mai mare potențial al momentului… euforie. Smart money cumpăraseră acțiuni înainte de listarea la bursă și toată această euforie a fost folosită pentru a transforma acțiunile în bani. Dacă te uiți la imaginea de mai jos, vei vedea cum la începutul anului 2021 a avut loc o creștere verticală, pentru ca puțin mai târziu pretul să scadă cu aceeași viteză cu care crescuse.

volum in tranzactionare

Banii profesioniști nu au întotdeauna norocul de a putea folosi știri (pozitive sau negative), uneori trebuie să fie ei cei care generează aceste sentimente de panică sau de euforie. Acest lucru se face cu lumânări de volum mare și multă variație, care de obicei sunt începutul proceselor de acumulare sau distribuție.

Ce sunt procesele de acumulare și distribuție?

Se zice că banii inteligenți sau profesioniști caută să manipuleze prețurile, dar inevitabil lasă o urmă.

Procesul de acumulare

Acumularea este procesul prin care banii profesioniști cumpără cea mai mare cantitate posibilă dintr-un activ fără ca registrul de comenzi să fie împotriva lor. Este o consolidare inaintea unei tendințe ascendente.

Fazele de acumulare tind să apară din următoarele motive:

 1. Prețuri atractive
 2. Evaluări foarte scăzute, bazate pe fundamente
 3. Percepția că faza descendentă este temporară

Astfel, în timpul unei faze de acumulare, investitorii instituționali care caută să își mărească deținerile în anumite active, se confruntă cu faptul de a nu putea cumpăra cantități mari odată. Dacă ar încerca să cumpere o cantitate masivă de active, cum ar fi zeci de mii de acțiuni, într-o singură mișcare, acest lucru ar putea misca rapid prețul in sus, deoarece cererea ar depăși oferta existentă.

Prin urmare, pentru a evita o creștere bruscă a prețului și pentru a obține un preț mediu mai favorabil, investitorii instituționali tind să acumuleze active treptat. Acest lucru implică cumpărarea în cantități mici de-a lungul unei perioade de timp, în loc de a face o achiziție masivă odată.

Astfel:

 1. Investitorul instituțional cumpără un pachet de acțiuni, ceea ce poate cauza o ușoară creștere a prețului.
 2. Cererea se ajustează, cu alți investitori posibil vânzând acțiuni la prețuri ușor mai mari.
 3. Apoi, investitorul instituțional continuă procesul său de acumulare, cumpărând mai multe active și, posibil, ridicând prețul din nou.
 4. Alți participanți la piață pot reacționa la aceste creșteri de preț, ajustându-și strategiile de vânzare.

În cele din urmă, și când deja nu mai rămân vânzători cu amănuntul (sau foarte puțini) pentru că și-au vândut deja acțiunile instituționalului, prețul va începe un proces rapid de creștere.

Procesul de distribuție

Distribuția este procesul prin care banii profesioniști vând cât mai mult posibil dintr-un activ. Este o periodă de consolidare inaintea unui trend descendent.

Aceste faze sunt de obicei precedate de diferite motive:

 1. Prețuri ridicate sau chiar speculații absurde
 2. Reechilibrarea portofoliilor: Investitorii instituționali și profesioniști obișnuiesc să-și reechilibreze portofoliile în mod regulat
 3. Anticiparea unei tendințe descendente, datorită informațiilor macroeconomice.

Bineînțeles, deținătorii mari, dacă ar pune la vânzare 100.000 de acțiuni dintr-un activ dintr-o dată, probabil nu ar găsi cumpărători, astfel că prețul ar merge în jos.

În cele din urmă, când toți retailerii dețin activele prețul va începe să scadă rapid.

Exemplu de Proces de acumulare și distribuție pe piață

Iată un exemplu de manipulare profesională.

Faza de Euforie

În februarie 2021 Tesla a început să accepte Bitcoin pentru mașinile sale. Acest lucru a propulsat prețul Bitcoin către maxime. Trebuie să avem în vedere că proprietarul Tesla avea Bitcoin cumpărat la prețuri foarte mici. Investitorii de retail au crezut că acest lucru va propulsa prețul BTC la prețuri astronomice, s-a vorbit chiar de 1M de dolari.

Faza de Distribuție

Între februarie și mai a avut loc o vânzare masivă de Bitcoin din partea mâinilor puternice, printre care Elon Musk. Numărul mare de retaileri care cumpărau echilibra vânzările profesionale astfel încât prețul nu a scăzut niciodată, de fapt a crescut cu 40%.

Faza de Panică

În mai, Tesla a anunțat că nu va mai accepta Bitcoin. Prețul a început să scadă până când pe 19 mai a avut loc o scădere accentuata.

Banii profesioniști au pornit scaderea, iar ulterior retailerii speriați au început să vândă în masă. Într-un moment al căderii, banii profesioniști au început acumularea deoarece în aceeași zi prețul, după ce a scăzut cu mai mult de 30%, a recuperat 27%.

Faza de Acumulare

Între mai și iulie piața a fost in consolidare iar banii profesioniști au cumpărat tot ce au putut. Odată ce banii profesioniști au cumpărat totul, la mijlocul lunii iulie s-a anunțat că Tesla acceptă din nou BTC. De atunci prețul a crescut cu 130% până la maxime istorice.

Există bare de volum care ne ajută să detectăm acțiunea profesională?

Există bare care sunt foarte ușor de detectat și ne permit să identificăm ușor o acțiune profesională, în special o capcană la ieșirea dintr-o consolidare.

Upthrust

Upthrust este o bară bullish cu mult volum care iese din partea de sus a unei perioade de consolidare (structura Wyckoff) și se întoarce rapid în structură. Acesta este ceea ce numim în mod obișnuit capcană bullish.

Această capcană este de obicei caracterizată printr-o lipsă de convingere sau volum pe piață.

Shake out

Shake out este bara echivalentă cu Upthrust pe partea de jos a consolidarii și este o capcană bearish.

Fără cerere (ND)

Un ND este o creștere de preț cu volum mai mic decât al celor doua lumanări anterioare. Un ND (no demand – fără cerere) este o confirmare că nu mai există cerere pe piață și, prin urmare, prețul poate să scadă.

Această bară combinată cu un Upthrust este un semnal mare pentru a căuta mișcări descendente. Banii profesioniști înșală cu UT și ulterior verifică efectul cu ND.

Fără ofertă (NS)

Un NS este o scădere de preț cu volum mai mic decât cele două anterioare. Un NS (no supply – fără ofertă) este echivalentul ND, care confirmă că nu există ofertă și prețul poate crește. Această bară combinată cu un Shake out este un semnal puternic pentru a căuta mișcări ascendente.

Combinarea Upthrust + ND + bară descendentă ne indică faptul că ruptura superioară din consolidare a fost falsă și, prin urmare, prețul poate scădea. Combinarea Shake out + NS + bară ascendentă indică exact același lucru, dar în partea descendentă

Divergența între mișcare și volum

Wyckoff a postulat urmatoarea lege care spune că mișcarea prețului trebuie să fie aliniată cu volumul care a a generat-o.

 • Dacă avem mult volum, prețul trebuie să se deplaseze mult.
 • Dacă avem puțin volum, prețul trebuie să se deplaseze puțin.

Când acest lucru nu se intamplă, presupunem că comportamentul prețului este anormal și ne avertizează despre prezența sau absența totală a banilor profesioniști

Mult volum și puțină mișcare in piată implică faptul că banii profesioniști nu sunt de acord cu tendința anterioară.

Pe de altă parte, puțin volum și multă mișcare in piată implică faptul că forța contrară direcției de deplasare nu este prezentă.

Exemplu practic de tranzacționare cu volum

Vom vedea totul explicat într-o companie.

Ali Baba a fostuna dintre cele mai controversate companii din ultimii ani. Iata evoluția prețului în ultimii ani într-un grafic săptămânal.

tranzacționare cu volum

Să analizăm mișcările în mai multe detalii:

miscari de volum

În imaginea anterioară vedem cum în zona de maxime am avut o schimbare în structura prețului. Până în acel moment, acesta a evoluat întotdeauna cu maxime și minime crescătoare.

Deodată avem o schimbare, există un minim descrescător (zona 1).

În zona 1 apar mai multe bare bearish cu volum mare și deplasare – banii profesioniști sunt bearish. Acest lucru este demonstrat de deplasarea barelor și de ruperea suportului care generează schimbarea de structură.

Odată ce suportul este rupt, prețul începe să crească din nou (punctul 2) și o face fără volum, banii profesioniști nu susțin această creștere. În partea de sus a acestei creșteri apare un capcană bullish după care prețul începe să scadă din nou. Observați cum volumul este foarte mic (mai mic decât volumulcelor două bare anterioare).

Același lucru se întâmplă din nou la punctul 3. Banii profesioniști sunt clar bearish.

La punctul 4 avem combinația explicată anterior, UT și ND – cea mai bună intrare într-o mișcare bearish.

Prețul a continuat să scadă până când a apărut volum. Prețul are inerție, dacă este în scădere, este normal să continue să scadă până când apare un volum extraordinar care să oprească scăderea. Acest volum POATE fi realizat DOAR de bani profesioniști .

Dacă ne uităm la următoarea imagine vedem că așa s-a întâmplat la punctul 5. Intrarea unui volum extraordinar a schimbat comportamentul prețului, de la bearish la o perioadă de consolidare. Banii profesioniști au oprit căderea.

ce este volum in tranzactionare

Este foarte interesant să mergem la graficul zilnic și să vedem cum a fost realizată oprirea prețului. În următoarea imagine, marchez cu o dublă săgeată o bară descendentă foarte mică cu un volum foarte mare. Deși următoarea bară are un volum mai mare, acest volum era, până la acea dată, cel mai mare volum din istoria BABA. Corpul barei este foarte îngust și volumul său este enorm… cumparatorii profesioniștii tocmai au apărut.

ce inseamna volum in trading

Dacă ne întoarcem la graficul săptămânal, vedem că acea bară a generat o perioadă de consolidare care a fost ruptă doar în punctul 6 unde avem un SO urmat de un NS.

Tranzacționare cu volum

Volumul este un instrument important deoarece, prin intermediul lui, pot urmări indiciile lăsate de banii profesioniști, și aceștia sunt cei care mișcă prețul activelor.

Volumul nu este un indicator dar răspunde la întrebarea: care sunt intențiile profesionale în acest moment? Acest lucru are o valoare enormă în trading.

FAQ

Este volumul un indicator de incredere?

Da, insă trebuie corelat cu alți indicatori atunci cand este interpretat.

Pe ce piața funcționeaza volumul cel mai bine?

Volumul funcționează mai puțin bine pe anumite piețe ca Forex, unde un broker nu poate arăta toate datele. In schimb, funcționează bine pe piețele futures.

Articole similare

Sfaturi pentru a alege un bun broker Forex
În anii '70 a fost creat piața Forex sau piața valutară, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere puternică datorită internetului și noilor tehnologii. Există studii care indică faptul că există tranzacții zilnice pe piața Forex în valoare de 7 tr...