Ce este Ichimoku și cum să tranzacționezi cu el?

Acest articol arată cum se poate tranzacționa pe orice piață cu unul dintre cei mai prolifici indicatori creați vreodată – Ichimoku Kinko Hyo.

Ichimoku cloud

Istoria indicatorului Ichimoku

Indicatorul Ichimoku a fost creat în 1932 de jurnalistul Goichi Hosoda, jurnalist și mai târziu editor al secțiunii financiare a ziarului Tokyo Shimbun. Împreună cu asistenții săi, Goichi a optimizat manual și a definit parametrii a ceea ce astăzi cunoaștem ca Ichimoku.

Numele complet al indicatorului este Ichimoku Kinko Hyo, unde Ichimoku înseamnă „la prima vedere”, Kinko înseamnă „echilibru” și Hyo înseamnă „grafic de bare”. Doar în 1968 Hosoda a publicat rezultatele indicatorului.

A fost introdus pe piața occidentală până în anii ’90.

Ce este indicatorul Ichimoku?

Indicatorul este format din cinci linii și o zonă cuprinsă între două dintre aceste linii, numită Kumo sau Nor. Componentele Ichimoku sunt următoarele:

  • Tenkan-Sen: Este o medie mobilă de 9 sesiuni. Se calculează luând punctul mediu între maximul și minimul ultimelor 9 lumânări.
  • Kijun-Sen: Este o medie mobilă de 26 de sesiuni. Se calculează luând punctul mediu între maximul și minimul ultimelor 26 de lumânări. Numărul 26 este utilizat din motive culturale, deoarece era numărul de zile în care bursa din Tokyo era deschisă pe timpul lui Hosoda. In prezent există unii traderi care schimbă acest număr la 21.
  • Senkou Span A: Este distanța avansată. Se calculează adunând cele două medii anterioare și împărțindu-le la doi, dar trasând această linie cu 26 de sesiuni înainte de bara/lumânarea actuală.
  • Senkou Span B: Este o altă distanță avansată. Se calculează la fel ca Senkou Span B, dar este deplasată cu 52 de sesiuni la dreapta.
  • Chikou Span: Este prețul de închidere întârziat cu 26 de sesiuni.
  • Kumo sau Nor: Este diferența dintre Senkou Span A și Senkou Span B, servește ca suport și/sau rezistență și este un element foarte important.
Ichimoku indicator

Cum putem interpreta indicatorul Ichimoku?

Atunci când interpretăm indicatorul Ichimoku trebuie să ne concentrăm asupra mai multor aspecte:

  • Lățimea Kumo și distanța prețului față de aceasta. Cu cât Kumo este mai larg, cu atât va fi mai dificil pentru preț să o traverseze, dar dacă o traversează, tendința care se formează va fi o tendință puternică. Kumo funcționează și ca niveluri de suport și rezistență. Crucea dintre preț și kumo este un semnal de intrare pe piață.
  • Intersecțiile liniilor Senkou Span A și Senkou Span B. Este zona în care Kumo prezintă cea mai mică lățime. Este un semnal ceva mai puțin valoros decât cel anterior.
  • Crucea dintre Chikou Span și Kumo. Este principalul semnal de intrare al Ichimoku.
  • Crucea dintre Tenkan Sen și Kijun Sen. Funcționează ca două medii mobile tradiționale.

FAQ

Care element al indicatorului Ichimoku este cel mai important?

Chikou – de departe! Datorită faptului că este proiectat cu 26 de perioade in trecut, arată niveluri de suport sau rezistență pentru actualele prețuri.

Ichimoku Kinko Hyo – ce inseamna exact?

Inseamnă „piață in echilibru”.

Este Ichimoku un indicator de trend?

Da. De fapt, este unul dintre cei mai puternici indicatori de trend.

Articole similare