Cum să imporți date bursiere din Google Finance

În acest material vom vorbi despre cum poți să imporți date de la Google Finance. Site-ul Google Finance oferă o mulțime de informații financiare care te-ar putea interesa pentru a te iniția în universul bursier și pentru a începe să analizezi companii. Printre altele, Google Finance permite importarea datelor financiare cu ușurință într-o foaie de calcul: cotații, volum, maxime, minime, PER etc.

date bursiere google finance

Pentru a putea importa date financiare trebuie să deții un cont de Gmail, serviciul de e-mail al Google. Acesta este necesar pentru a putea utiliza foile de calcul din Google Drive (o aplicație foarte similară cu Excel-ul clasic, dar mai puțin complexă), unde putem importa datele cu ușurință.

Ce este Google Finance

Google Finance este un site administrat de Google, care se concentrează pe știri de afaceri și informații financiare de tot felul; platforma le permite utilizatorilor să personalizeze modul în care primesc informații despre investițiile lor.

Cum să extragi date de la Google Finance în Excel

Înainte de a-ți explica cum să imporți date bursiere de la Google Finance, trebuie să știi cum să extragi date de la Google Finance în Excel:

  1. Conectează-te la Google Finance prin google.com/finance.
  2. Click pe „Portofolii” (dacă ai mai multe portofolii, selectează portofoliul pe care intenționezi să îl exporți).
  3. Click pe „Descarcă foaia de calcul” și deschide Excel.
  4. Click pe „Fișier” și apoi click pe „Deschide”.
  5. În cele din urmă, accesează dosarul de fișiere descărcate și deschide fișierul „data.csv” (acestea vor fi datele portofoliului).
  6. Reține că după deschiderea fișierului, vei observa că toate datele tale au fost importate în Excel în celule separate; astfel, este posibil să fie necesar să salvezi din nou fișierul în format .xlsx, deoarece îți va permite să accesezi mai multe funcții și formate decât un fișier .csv.

Acum, pentru a putea importa date financiare trebuie să avem un cont de Gmail, serviciul de e-mail al Google. Acesta este necesar pentru a putea utiliza foile de calcul din Google Drive (o aplicație foarte similară cu Excel-ul clasic, dar mai puțin complexă), unde putem importa datele cu ușurință.

Cum creezi o foaie de calcul Google

Pentru a accesa foile de calcul google trebuie să deschidem e-mailul și să apăsăm butonul din partea dreaptă superioară (încercuit cu albastru):

google drive

Apăsând butonul, se va deschide un meniu derulant. Printre alte aplicații disponibile, ne vom concentra pe două dintre ele: Google Drive și Foile de calcul Google.

Google Drive este un dosar asociat adresei de e-mail care permite stocarea fișierelor în cloud, la fel ca alte aplicații, cum ar fi Dropbox. Pe lângă faptul că ne permite să salvăm fișiere, le putem crea direct de acolo. Fișierele pe care le putem crea sunt foi de calcul (excel de la google), documente (word de la google), prezentări (power point de la google) și altele, care se salvează automat pe măsură ce le edităm.

Pentru a crea o foaie de calcul, apăsăm butonul Drive din imaginea anterioară și cream un fișier nou, foaie de calcul.

Cum să obții informații actualizate despre acțiuni de la Google Finance

Odată ce am creat foaia de calcul, putem importa date despre acțiuni. Mai întâi trebuie să accesăm google finance și să căutăm ticker-ul asociat acțiunii pentru care dorim să importăm date. De obicei, acesta este tickerul bursei unde se tranzacționează, urmat de două puncte și tickerul acțiunii. De exemplu, pentru acțiunile spaniole, tickerul Repsol și Mapfre sunt BME:REP, respectiv BME:MAP. În cazul Google și General Electric, companii din Statele Unite, tickerele sunt NASDAQ:GOOGL, respectiv NYSE:GE. Aceste tickere sunt cele pe care le introducem în foaia de calcul în celule diferite. Acum, în coloana din dreapta trebuie doar să scriem funcția =GOOGLEFINANCE(B3) dacă dorim să obținem cotația acțiunii în celula B3:

informații actualizate despre acțiuni de la Google Finance

Pe lângă cotație, îi putem cere funcției google finance să ne pună la dispoziție mai multe informații:

Funcția în excelInformația oferită de Google Finance
=GOOGLEFINANCE(B3;”priceopen”)Prețul de deschidere
=GOOGLEFINANCE(B3;”closeyest”)Prețul de închidere al zilei precedente
=GOOGLEFINANCE(B3;”low”)Prețul minim al zilei
=GOOGLEFINANCE(B3;”high”)Prețul maxim al zilei
=GOOGLEFINANCE(B3;”change”)Modificarea cotației
=GOOGLEFINANCE(B3;”changepct”)Modificarea procentuală a cotației
=GOOGLEFINANCE(B3;”high52″)Maximul ultimilor 52 de sesiuni
=GOOGLEFINANCE(B3;”low52″)Minimul ultimilor 52 de sesiuni
=GOOGLEFINANCE(B3;”volume”)Volumul tranzacționat
=GOOGLEFINANCE(B3;”EPS”)Profitul pe acțiune

Pe lângă aceste date, putem obține multe altele, a căror listă o poți vedea aici. Cu toate acestea, nu sunt disponibile toate datele pentru toate companiile.

Introducând aceste funcții în diferitele celule, putem urmări acțiunile care ne interesează într-un foaie de calcul într-un mod simplu. În plus, datele se actualizează cu o întârziere de aproximativ 15 minute.

Cum exporți istoricului cotației unei acțiuni

Pe lângă obținerea datelor actuale despre unele valorile financiare ale acțiunilor, putem obține istoricul acesteia. În acest caz, vom lua drept exemplu compania Repsol. Principiul este similar:

istoricul unei acțiuni Google Finance

În celula B4 am introdus funcția =GOOGLEFINANCE; la fel ca înainte, introducem datele pe care dorim să ni le returneze („price”, „low” și „high”) și introducem numărul de zile pentru care dorim aceste date. Dacă vrem să vedem datele zilnice pentru ultimul an, introducem TODAY()-360;TODAY() și apoi „DAILY”. Dacă dorim date săptămânale, introducem „WEEKLY”.

Putem vedea cum funcția googlefinance generează automat o coloană cu data atunci când dorim să returneze date istorice. Singura modalitate de a le „șterge” este să deschidem o altă filă în foaia de calcul și să copiem coloanele C, E și G (Close, Low și High).

În final, ar trebui să iei în considerare unele instrumente pentru a analiza portofoliul de investiții pe care îl dorești, cum ar fi:

  • Compară informațiile despre acțiuni specifice, alegând o acțiune și apoi făcând click pe fila «Compară».
  • Trebuie să analizezi performanța diferitelor monede, deoarece fiecare monedă include un link către propria pagină, împreună cu un convertor de monedă care permite compararea rapidă a valorilor.
  • Trebuie să revizuiești informațiile financiare ale companiilor anual sau trimestrial și;
  • Descarcă prețurile, tranzacțiile și alte informații în foaia de calcul, conform procesului deja explicat.

Acum, când ai aflat cum poți să imporți corect cotațiile acțiunilor de la Google Finance, îți punem la dispoziție 4 recenzii ale principalilor brokeri, perfecți pentru a cumpăra aproape orice acțiune din lume:

În concluzie, urmărirea performanței unui instrument financiar pe bursă este fundamentală pentru toți investitorii. În acest caz, deși Google Finance are mai multe opțiuni care permit evaluarea performanței, este posibil să fie necesară realizarea unor calcule matematice avansate în Excel; astfel, pentru a transfera datele dintr-un portofoliu Google Finance în Excel, vei putea utiliza instrumentul de export de date Google în mod rapid și ușor, urmând procesul prezentat mai sus.

Articole similare