Formațiunile Double Top și Double Bottom

Double top și double bottom sunt formațiuni grafice frecvent utilizate în analiza tehnică. Acestea apar pe graficele de preț atunci când prețul unui activ din piață, în cadrul unui trend ascendent, formează două maxime consecutive (double top), sau în cadrul unui trend descendent, două minime consecutive (double bottom).

Înainte de toate, este important să ne amintim să analiza grafică este o ramură a analizei tehnice care studiază graficele de preț, încercând să identifice formațiuni care să permită traderilor să facă previziuni cu privire la o posibilă evoluție viitoare a prețului unui anumit activ.

douhble top si double bottom

Prin urmare, formațiunile grafice sunt acele pattern-uri determinate de evoluția cotațiilor de-a lungul timpului, care sunt analizate pentru a anticipa mișcările viitoare.

Double Top și Double Bottom sunt unele dintre cele mai populare formațiuni grafice. Acestea sunt clasificate drept formațiuni grafice de inversare. Asta înseamnă că acestea ne pot semnala faptul că în curând s-ar putea produce o inversare a trendului pe care prețul unui activ a evoluat până în acel moment.

În acest articol, vom explora modul în care poți identifica un formațiunile double top și double bottom, precum și câteva exemple care să te ajute să înțelegi aceste formațiuni.

Graficele și analiza grafică

Înainte de a continua, este necesar să ne oprim pentru a înțelege graficele și conceptul de analiza grafică. Având în vedere că double top și double bottom sunt formațiuni grafice utilizată în acest tip de analiză, este bine să o cunoaștem pentru a o aprofunda ulterior.

Acestea fiind spuse, analiza grafică, este, în esență, o ramură a analizei tehnice care studiază graficele de prețuri, încercând să identifice formațiuni care să permită realizarea unor previziuni cu privire la evoluția viitoare a prețului unui anumit activ.

Conceptul de analiză grafică provine de la graph sau chart, care în engleză înseamnă grafic.

Așadar, când vorbim despre analiza grafică, ne referim la acea ramură care încearcă să găsească pattern-uri de comportament în evoluția prețului unui anumit activ; și pentru asta utilizează graficele de prețuri. În acest sens, trebuie menționat faptul că vorbim despre analiza tehnică, adică o ramură a analizei bursiere care are drept fundament capacitatea de a face predicții cu privire la prețurile viitoare ale activelor pe baza studiului graficelor care reprezintă evoluția prețului acestor active.

Double Top și Double Bottom sunt formațiuni grafice care pot fi identificate și studiate cu ajutorul acestui tip de analiză.

Acest tip de analiză, apropo, este foarte utilizat de cei care adoptă strategii de day trading.

Acum, putem să continuăm.

Reprezentarea grafică a formațiunii double top

În continuare, putem vedea reprezentarea grafică a formațiunii double top. Adică, desenul care formează evoluția cotației de-a lungul unei perioade determinate.

Două maxime care formează un double top                      

Două maxime care formează un double top                      

Cum se poate observa în imagine, într-un astfel de scenariu ne-am afla în fața unei formațiuni de tip double top clare. Luând în considerare analiza grafică, în astfel de circumstanțe trebuie să fim atenți, deoarece s-ar putea produce o schimbare de trend pe care, până acum prețul activului a evoluat, iar aceasta ne poate oferi o oportunitate sau ne poate provoca pierderi.

Formațiunea double top în tranzacționare

În tranzacționare, putem întâlni foarte frecvent conceptul de „double top”. Este una dintre cele mai populare formațiuni grafice, care poate fi identificată cu ajutorul analizei grafice. Analiza tehnică, care este compusă din această analiză și din cea a indicatorilor tehnici, se bazează pe această formațiune pentru a previziona sau a aproxima prețul viitor al unui anumit activ.

Double top și triple top

Similar formațiunii double top, există și o altă formațiune asemănătoare în tranzacționare pe care o cunoaștem ca triple top.

Acest pattern, după cum sugerează și numele, se configurează atunci când prețul unui anumit activ formează pe un grafic 3 maxime consecutive.

Formațiunea Triple Top, similar celei de tip Double Top, ar putea indica faptul că, după un trend ascendent pe care activul l-a cunoscut, s-ar putea întâmpla ca aceasta să se inverseze, determinând astfel o o scădere a prețului.

Double top, double bottom și triple bottom

La fel cum există double și triple top, există și double și triple bottom.

Deși ar putea să a chineză și ai putea crede că ne confruntăm cu ceva foarte complicat, lasă-ne să-ți spunem că este ceva destul de simplu de înțeles, vei vedea.

În tranzacționare, double top și triple top, așa cum am văzut, se configurează în momentul în care prețul unui activ, după un trend ascendent, desenează două sau trei maxime consecutive pe un grafic. Acum, dacă vorbim despre double și triple bottom, așa cum ne sugerează și numele, vorbim despre o formațiune care se apare în momentul în care prețul unui activ, după o trend descendent, înregistrează două sau trei minime consecutive.

După cum vezi, este destul de simplu.

De asemenea, trebuie să știi că în analiză putem vorbi și despre figuri opuse, deoarece double și triple bottom, similar formaâiunilor double și triple top, ne avertizează de o posibilă schimbare de trend; doar că în acest caz, vorbim despre o schimbare într-un trend ascendent.

Reprezentarea grafică a formațiunii double bottom

Similar formațiunii double top, double bottom este un concept cheie în tranzacționare. Este un instrument util pentru a previziona direcția evoluției prețurilor și este adesea folosit de către traderi pentru a determina nivelul de intrare și ieșire dintr-o poziție.

Double bottom este o formațiune tehnică care apare atunci când prețul unui activ scade până la un nivel de suport, apoi revine și cade din nou până la același nivel de suport înainte de a-și relua creșterea. Se formează astfel două minime – unul în scădere și un altul în creștere – care stau la baza formațiunii grafice.

Reprezentarea grafică a formațiunii double bottom

Reprezentarea grafică a formațiunii double bottom

În reprezentarea grafică a formațiunii double bottom, traderii pot vedea două minime pe grafic: un minim prim minim descendent (cel mai scăzut) și un minim ascendent (cel mai ridicat). Dacă prețul rămâne timp de câteva lumânări peste nivelul primului minim, acest lucru reprezintă un indiciu că prețul formează un double bottom.

În esență, acest comportament în evoluția prețului denotă faptul că există un suport puternic la acel preț, ceea ce înseamnă că traderii se pot aștepta ca prețul să se bucure de susținere din partea cumpărătorilor dacă se apropie de acest punct.

Pentru a interpreta corect această formațiune grafică, comercianții ar trebui să acorde atenție altor indicatori, cum ar fi volumul și mediile mobile. Dacă există un volum mare de cumpărare sau de vânzare în timpul lumânărilor care corespund formațiunii double bottom, acest lucru ar indica o mai mare încredere în ceea ce privește direcția prețurilor. Mediile mobile reflectă trendul actual al pieței și ajută la confirmarea existenței unui trend ascendent sau descendent.

Cum identifici formațiunile double top și double bottom?

Strategiile de tranzacționare oferă o varietate de instrumente și ponturi pentru a-i ajuta pe traderi să-și maximizeze profiturile. Printre aceste instrumente se pot număra fi formațiunile double top și double bottom, care oferă o modalitate unică de a căuta oportunități comerciale.

Double top și double bottom sunt formațiuni grafice care apar atunci când prețul testează de două ori un nivel de rezistență sau de suport înainte de a-și inversa direcția în care a evoluat. Acest lucru poate oferi traderilor posibilitatea de a obține profituri semnificative atunci când prețul corectează după testarea nivelului de rezistență, sau revine după testarea nivelului de suport.

Atunci când traderii caută formațiuni de tip double top sau double bottom, există o serie de considerente pe care nu trebuie să le omită în evaluarea formațiunii.

În primul rând, prețul trebuie să testeze linia de suport/rezistență de două ori înainte de breakout. Dacă există mai multe sau mai puține testări ale acestor niveluri, atunci formațiunea nu este considerată validă și nu este recomandat să se intre în tranzacție. În al doilea rând, după a doua testare, prețul trebuie să facă breakout-ul pentru a confirma începutul unui nou trend. Asta înseamnă că dacă există o a treia testare a nivelului de suport/rezistență fără a se realiza breakout-ul, atunci probabil este mai bine să evite intrarea într-o poziție.

Limitări ale formațiunilor double top și double bottom

Atunci când sunt identificate în mod corect, formațiunile de tip „double top” și „double bottom” pot fi foarte eficiente. Cu toate acestea, dacă sunt greșit interpretate, pot deveni extrem de dăunătoare. Prin urmare, traderii trebuie să fie extrem de precauți și răbdători înainte de a trage concluzii.

De exemplu, un double bottom valid și unul eșuat sunt foarte diferite unul de celălalt. O formațiune double bottom validă ar putea avea drept urmare o creștere extrem de pronunțată a prețului unui activ, având în vedere faptul că avem de-a face cu o formațiune cu un caracter bullish pronunțat. Pentru a fi sigur, trebuie să fiin în măsură să identifici nivelul critic de rezistență (neckline-ul) și să dai dovadă de răbdare. Dacă singurul criteriu pentru a identifica un double bottom se rezumă doar la cele două minime succesive, acest lucru ar putea duce la o interpretare greșită.
Același lucru este valabil și în cazul formațiunilor double top, triple top și triple bottom.

Articole similare