ETF-uri, ETP-uri și ETC-uri pentru a investi în Bitcoin

ETF-urile, ETP-urile și ETC-urile pentru a investi în Bitcoin sunt produse financiare cotate pe piețele organizate. Scopul lor este de a face investiția într-o piață nereglementată, cum ar fi cea a criptomonedelor, mai sigură, transparentă, accesibilă și profitabilă (în termeni de comisioane mai mici).

ETP bitcoin

Dar, există cu adevărat ETF-uri pentru a investi în Bitcoin? Da – în Statele Unite. Dar și în Europa au fost admise produse care oferă avantajele ETF-urilor.

ETP-uri de Bitcoin

ETP sunt inițialele pentru Exchange Traded Product; ceea ce se poate traduce ca „produs cotat pe bursă”.

Și sunt cu adevărat produse financiare care sunt cotate pe o piață de valori, cum ar fi acțiunile. Dar în acest caz este vorba de instrumente care replică evoluția unui activ financiar sau a unui portofoliu de active financiare (poate fi un indice, o materie primă, o monedă, etc.).

Există trei tipuri de ETP-uri:

 • ETF-urile (Exchange Traded Funds).
 • ETC-urile (Exchange Traded Commodity).
 • ETN-urile (Exchange Traded Notes).

Acum câțiva ani, în Statele Unite, anumite companii au creat ETF-uri pe Bitcoin și au prezentat cererea formală la SEC (Securities Exchange Commission) pentru a fi admise la cotație. De curând, cererea a fost acceptată.

Mai mult, recent, bursele europene au admis cotația acestui tip de produse financiare cu criptomonede.

ETP-urile sunt produse cotate care au toate garanțiile de transparență și securitate oferite de piețele financiare reglementate.

👉Vrei să cunoști mai multe despre ETF’uri? Citeste si acest articol: Cum să analizezi un ETF?

ETF-uri Bitcoin

După cum indică numele, este vorba de fonduri de investiții ale căror participații sunt cotate pe o piață de valori. Prin urmare, ETF-urile sunt produse hibride între fonduri de investiții și acțiuni de bursă.

Modul de a investi se realizează prin intermediul unui broker pentru ETF-rui. Este ca și cum ai cumpăra acțiuni dintr-un portofoliu de investiții diversificat și cu o strategie concretă. Prin urmare, un ETF pe Bitcoin ar fi acela care utilizează această criptomonedă ca activ principal.

ETC-uri Bitcoin

Alături de ETF-uri există ETC-uri, care ar fi un produs similar. Singura diferență între un ETC și un ETF este că ETC-urile încearcă să reproducă evoluția materiilor prime.

De obicei, ETC-urile prezintă o diversificare mai mică decât ETF-urile, deoarece ETF-urile încearcă să reproducă indicii, compuși dintr-un set de valori.

Ce avantaje oferă ETC-urile Bitcoin?

ETC-urile oferă investitorilor avantaje în ceea ce privește investițiile în active digitale, posibilitatea de a efectua o negociere mai ușoară și de a avea o custodie de active de nivel instituțional cu 100% garanție și rambursare fizică.

Un avantaj suplimentar este că, aceste ETC-uri emise în Germania și sub supravegherea reglementărilor germane, sunt cotate pe XETRA și pe bursele de ETF-uri din Europa.

ETC Group: ETC-uri în Polkadot, Solana, Stellar, Tezos și Cardano

etc criptomonede

Grupul ETC dispune de ETC-uri de criptomonede,inclusiv: Polkadot, Solana, Stellar, Tezos și Cardano. Acestea sunt emise de Grupul ETC cu cotare primară în euro și dolari, și comercializate și distribuite de HANetf.

Grupul ETC este un furnizor recunoscut de valori susținute de active digitale instituționale, cum ar fi ETC-urile (Exchange Traded Commodities) de criptomonede. Acestea sunt cotate pe Deutsche Börse XETRA, platforma electronică inovatoare de tranzacționare a Bursei Germane.

ETN-uri de Bitcoin

Exchange Traded Notes se traduc prin note cotate. Caracteristica lor este că acestea sunt emisiuni de datorie, dar cu scopul de a reproduce un indice sau un coș de acțiuni. Emitentul promite la scadență rentabilitatea comportamentului activului financiar.

Acest tip de ETP-uri pot avea, de asemenea, ca strategie reproducerea evoluției materiilor prime, a valutelor și chiar a Bitcoin.

De obicei, ETP-urile sau produsele cotate pe Bitcoin, sunt cotate pe piețele europene sub titluri de datorie la purtător garantate care nu generează dobânzi (sub această formulă au văzut lumina pe piața elvețiană). Adică, ETN-urile sunt de obicei utilizate pentru a investi în Bitcoin.

👉 Vrei să devii un expert în Criptomonede? Vezi si: Trading cu criptomonede | Ghid de bază

Care sunt ETF-urile, ETC-urile și ETP-urile pentru a investi în Bitcoin?

În continuare, vom vedea unele dintre ETP-urile care există în prezent pentru a investi în Bitcoin:

ProdusTickerISIN
Bitcoin Capital Active ETPBTCACH0548689600
Bitcoin ETPBTCEDE000A27Z304
21 Shares Bitcoin ETPABTCCH0454664001
21Shares Short Bitcoin ETPSBTCCH0514065058
Bitcoin Tracker One XBT ProviderBITCOIN XBSE0007126024
VanEck Vectors Bitcoin ETNVBTCDE000A28M8D0
CoinShares Physical BitcoinBITCGB00BLD4ZL1

Bitcoin Capital Active ETP (BTCA)

Acesta este primul ETP care a început să se tranzacționeze pe SIX Swiss Exchange (piața elvețiană), lansat de Bitcoin Capital. Nu exista nicio îndoială că era un produs inovator, ușor de gestionat atât de investitorii instituționali cât și de cei de retail. Entitatea FiCAS, pionieră în gestionarea acestui tip de produse de investiții în criptomonede, este responsabilă de administrare.

Caracteristica sa principală este că este un produs de gestionare activă. Are capacitatea de a reacționa la mișcările neprevăzute ale pieței. Infrastructura sa și gestionarea riscurilor îl fac unul dintre cele mai interesante ETPs pentru a investi în Bitcoin.

Fișa Tehnică 
ISINCH0548689600
Valoare54868960
Simbol produsBTCA
ListareSIX Swiss Exchange, Börse Stuttgart, Vienna Stock Exchange
Moneda de bazăCHF, EUR, USD
SubiacentTop 15 active digitale
DomiciliuElveția
Data lansării15/07/20
Prețul emisiunii100 CHF
Denominare1 Unitate
Dimensiunea minimă a tranzacției1 Unitate
MaturitateSfârșit deschis
Forma juridicăProdus tranzacționat în bursă
Tipul strategieiDiscreționar
Taxa de administrare2% p.a.
Taxa de performanță (absolută)20% peste High Watermark
EmitentBitcoin Capital AG
AdministratorCAIAC Fund Management AG
DepozitariPentru motive de gestionare a riscului, 7 diferite
Manager de activeFiCAS AG

BTCetc – Bitcoin Exchanged Traded Crypto (BTCE)

BTCetc – Bitcoin Exchanged Traded Crypto (numit Bitcoin ETP) a fost, de asemenea, lansat pe Bursa de Valori Elvețiană (SIX Swiss Exchange), lider mondial în produse criptografice reglementate, deși în prezent se tranzacționează și pe alte piețe europene (pe Deutsche Boerse se tranzacționează într-o singură zi mai mult de un milion de acțiuni BTCE).

Acest produs a fost lansat de ETC Group, unul dintre cei șase furnizori de ETPs pentru a investi în Bitcoin care există pe această piață (în total, pot fi listate un total de 34 de ETPs pentru a investi în Bitcoin).

Este vorba de un produs cotat care este 100% susținut fizic de Bitcoin. Fiecare unitate acordă dreptul la o cantitate predefinită de Bitcoin titularului său. CEO-ul ETC Group, Bradley Duke, subliniază calitatea în ceea ce privește protecția pe care o oferă BTCE.

Fișa Tehnică 
TickerBTCE
Moneda de bazăUSD
Data de începere08/06/20
TER200 bps
Metoda de replicareBitcoin alocat fizic
Forma legalăSecuritatea datoriei
Structura legalăETC
Elegibil UCITSVă rugăm să contactați HANetf
Conform UCITSNu
Elegibil ISADa
Elegibil SIPPDa
Statusul de raportare al fondului UKDa
CustodeBitGO Trust Company
TrusteeAPEX Corporate Trustees (UK) Limited
EmitentETC Issuance GmbH
RegistrarClearstream Banking AG

21 Shares Bitcoin ETP (ABTC)

Acest ETC pe Bitcoin, lansat de 21Shares, a început să fie tranzacționat pe mai multe piețe din vechiul continent (cum ar fi Elveția, pionieră în acest tip de produse; Germania sau Austria). Poate fi tranzacționat în USD, CHF, EUR și GBP.

După cum se poate observa în grafic, replică mișcarea criptomonedei regine și a arătat o creștere notabilă, la fel ca activul subiacent. Are peste 100 de milioane de dolari în active listate sub gestionare (investiția în ETP-uri pe Bitcoin este în creștere).

Fisa Tehnică 
VALOARE45466400
Taxă1.49%
SEDOLBJQYSB5
ISINCH0454664001
ReutersABTC.S
Emitent21Shares AG
WKNA2T64E
iNAVDE000SLA7NG8
BloombergABTC SW
CustodieCoinbase
Creator de piațăFlow Traders
Participanți autorizațiFlow Traders Jane Street L&S DDH Switzerland AGGHCODRW
Holdings Bluefin Europe LLP Nyenburgh Virtu Financial Ireland Limited
Agent de garanțieThe Law Debenture Trust Corporation PLC

21Shares Short Bitcoin ETP (SBTC)

Urmărind lista produselor cotate pentru a investi în Bitcoin, 21Shares Short Bitcoin ETP încearcă să ofere un randament invers comportamentului Bitcoin pe parcursul unei zile. Obține această expunere prin împrumutul criptomonedei pentru a o vinde simultan pe piață.

Cu alte cuvinte, intrăm în teritoriul criptografiei inverse, ceea ce ne arată că este posibil să investim pe termen scurt în Bitcoin fără utilizarea de instrumente financiare derivate. Pur și simplu este vorba de a cumpăra acest ETP printr-un broker.

Nu este împrumutat.

Fisa Tehnică 
VALOARE51406505
Taxă2.5%
ISINCH0514065058
ReutersSBTC.S
Emitent21Shares AG
WKNA2781V
iNAVDE000SLA9204
BloombergSBTC SW
Cost împrumut4.02%
Market MakerFlow Traders
Participanți autorizațiFlow Traders Jane Street L&S AP Capital GHCODRW
Holdings Bluefin Europe LLP
Agent de garanțieThe Law Debenture Trust Corporation PLC

Bitcoin Tracker One XBT Provider (BITCOIN XB)

Compania scandinavă XBT Provider oferă acces la Bitcoin prin acest ETP. XBT Provider face parte din Coinshares Group.

Acesta este primul produs cotat cu expunere la Bitcoin, creat în 2015 (cotat la Nasdaq / OMX din Stockholm). Certificatul este exprimat în coroane suedeze, ceea ce înseamnă că există expunere la risc valutar.

Produsele Bitcoin ale XBT Provider au fost primele care au atins 100 de milioane de dolari.

VanEck Vectors Bitcoin ETN (VBTC)

VanEck Vectors este un creator de ETF-uri, fondat în 1955. Inovația și căutarea de noi tendințe caracterizează această companie, de aceea se lansează în noile strategii de investiții cu crearea acestui instrument financiar cotat disponibil pentru a investi în Bitcoin.

Ne prezintă un ETN care se tranzacționează în euro și se schimbă pe Bursa germană, cu o reevaluare de 31,83% din 1 până la 19 ianuarie 2021.

Fisa Tehnică 
Simbolul ProdusuluiVBTC
DepozitarBank Frick & Co. AG
DomiciliuLiechtenstein
Conform UCITSNu
Elegibil UCITSDa*
Simbolul IndexuluiMVBTCV
Furnizorul IndexuluiMV Index Solutions GmbH
Data Începerii19/11/20
NAV122/02/22
Note Emise9,470,000
Numărul de Dețineri1
Moneda de BazăUSD
Active Net$208.5M
Structura produsuluiFizică (Replicare completă)
Tratamentul veniturilorReinvestire
Frecvența distribuțieiNiciuna
Raportul total al cheltuielilor1.00%

CoinShares Physical Bitcoin (BITC)

CoinShares Physical Bitcoin (cu tickerul BITC) este noul ETP lansat de unul dintre principalii creatori de astfel de produse: Coinshares. Ca și alte ETP-uri pentru a investi în Bitcoin, îl putem găsi tranzacționat în euro, franci elvețieni, lire sterline și dolari americani.

Funcționarea sa se bazează de asemenea pe susținerea fizică a Bitcoin. Urmărește și menține acest activ.

ETF-uri de Bitcoin

Acestea sunt unele dintre ETF-urile care urmăresc cotația Bitcoin și în care se poate investi:

etf bitcoin

ETF de Bitcoin ProShares Bitcoin (BITO)

ETF-urile de Bitcoin sunt fonduri de investiții care urmăresc prețul pieței (BTC), iar când prețul Bitcoin crește, fondul va crește și dacă prețul BTC scade, de asemenea ETF-ul. Acest tip de fonduri operează de obicei pe piețele de valori mai tradiționale și nu se pot investi în ele printr-un exchange de criptomonede.

În cazul reglementatorilor din Statele Unite în 2021, în cele din urmă au dat permisiunea de a cota ProShares Bitcoin Strategy, și Valkyrie Bitcoin Strategy.

ProShares Bitcoin Strategy (BITO)

ETF-ul Bitcoin Strategy de la ProShares a fost primul ETF bazat pe futures Bitcoin lansat în Statele Unite, ieșind la tranzacționare pe Bursa de Valori din New York. La începutul lunii Octombrie 2021, SEC a aprobat de asemenea un ETF legat de Bitcoin de la Volt Equity care le permitea investitorilor să investească în companii cu expunere la Bitcoin.

Strategia Valkyrie Bitcoin (BTF)

ETF-ul Strategia Valkyrie Bitcoin a început să fie cotat în 2021 pe Nasdaq sub tickerul BTF. Lansarea a avut loc după ce Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă din Statele Unite a permis cotarea ETF-ului Strategia Valkyrie Bitcoin.

Purpose Bitcoin ETF (BTCC)

Purpose Bitcoin ETF are privilegiul de a fi fost primul fond cotat care a decis să urmeze valoarea Bitcoin. Acest ETF listat de Purpose Investments, se tranzacționează sub tickerul BTTC, pe Bursa de Valori din Toronto (TSX), în Canada, din februarie 2021.

Evolve Bitcoin ETF (EBIT)

A venit din urmă și în aceeași săptămână în care a listat Purpose Bitcoin ETF, Evolve a decis să se listeze pe Bursa din Toronto cu Evolve Bitcoin ETF, tranzacționând sub tickerul (EBIT).

Cryptocurrencies ETF (ETC)

Cryptocurrencies ETF, un alt ETF de la Evolve, a fost lansat la tranzacționare pe 29 septembrie 2021 pe Bursa din Toronto (TSX), cu tickerul ETC. Se distinge de celelalte fonduri urmând nu doar Bitcoin, ci și Ethereum.

Nasdaq Crypto Index ETF (HASH11)

Nasdaq Crypto Index ETF, lansat de compania Hashdex din Brazilia, primul fond cotat care urmează cotația unui coș sau index de criptomonede, nu doar Bitcoin.

 • Nasdaq Crypto Index, a fost dezvoltat în colaborare cu Nasdaq.
 • Acest ETF urmează comportamentul criptomonedelor Bitcoin, Ether, Litecoin, Chainlink, Uniswap, Bitcoin cash, Filecoin și Stellar.

ETF-uri australiene în Bitcoin și Ethereum

Australia dispune de asemenea de primele sale ETF-uri australiene legate de Bitcoin și Ethereum. Compania responsabilă este 21Shares, emitent de produse tranzacționate pe bursă (ETP) cu sediul în Elveția și principalul furnizor de ETF-uri. Există două fonduri de investiții tranzacționate cu o expunere rentabilă și directă la investiții în criptomonede.

 • 21Shares Bitcoin ETF
 • 21Shares Ethereum ETF


Ambele fonduri sunt tranzacționate pe bursa CBOE Australia.

Hashdex Nasdaq Bitcoin Reference Price ETF (BITH11)

ETF-ul Hashdex Nasdaq Bitcoin Reference Price ETF se distinge de concurență. Este primul ETF din lume care este sustenabil, cu scopul de a reduce emisiile de carbon emise de operațiunile sale. Astfel, fondul investește 0.15% din averea sa netă anuală în obligațiuni de carbon și proiecte pentru a reduce emisiile de carbon ale rețelei blockchain. Fondul urmează indicele de prețuri de referință Bitcoin de la Nasdaq.

ETF-uri BitcoinTicker
ETF de Bitcoin ProShares BitcoinBITO
Valkyrie Bitcoin StrategyBTF
Purpose Bitcoin ETFBTCC
Purpose Bitcoin ETFEBIT
Cryptocurrencies ETFETC
Nasdaq Crypto Index ETFHASH11
Hashdex Nasdaq Bitcoin Reference Price ETFBITH11

WisdomTree ETPs

Dispune de opt ETP-uri pe criptoactive, cum ar fi SOLW, ADAW și DOTW. În plus față de cele noi:

 • WisdomTree Bitcoin (BTCW)
 • WisdomTree Ethereum (ETHW)
 • WisdomTree Crypto Market (BLOC)
 • WisdomTree Crypto Altcoins (WALT)
 • WisdomTree Crypto Mega Cap Equal Weight ETPs (MEGA).

Puteți accesa ETP-urile pe criptoactive de la WisdomTree prin intermediul Börse Xetra, SIX, Bursa de Valori Elvețiană și bursele Euronext din Amsterdam și Paris.

Investiția în criptomonede, individual sau prin intermediul fondurilor, este ceva pentru care trebuie să fiți pregătiți, pe de o parte, având cunoștințe despre subiect și pe de altă parte adaptându-vă la lumea cripto care cuprinde tot mai multe sectoare care se adaptează la acest tip de tehnologie și criptomonede. Prin urmare, înainte de a investi în acest tip de produse, trebuie să fiți cât mai bine pregătiți pentru a evita pierderile de bani.

FAQ

Ce este un ETF?

Un ETF este un fond cotat pe bursă care de obicei urmarește evoluția unui activ, cum ar fi un indice sau o criptomonedă. Este mai ieftin de tranzacționat decât activul respectiv.

Când a fost creat Bitcoin și de către cine?

Bitcoin a fost lansat in 2009 de catre Satoshi Nakamoto – un pseudonim folosit de persoana sau persoanele din spatele Bitcoin.

Care alte criptomonede sunt populare (in afară de Bitcoin)?

În afară de Bitcoin, investitorii tranzacționează și alte criptomonede, cum ar fi Ethereum, Litecoin, Dogecoin, sau Ripple.

Articole similare