Formațiunea Head and Shoulders (Cap și umeri) explicată

Umar-cap-umar este o figură chartistă, adică, folosită în analiza chartistă. Această figură, care este desenată de prețul cotației pe grafic cu evoluția sa, anticipează o schimbare de tendință în cotația unui anumit activ financiar.

Umăr-cap-umăr anticipează o schimbare de tendință după apariția sa.

head and shoulders pattern

Este numit astfel deoarece graficul, după cum vom vedea mai târziu, reprezintă un umăr, un cap și un alt umăr, ca și cum ar fi vorba de trunchiul unui om.

Umăr-cap-umăr este una dintre cele mai reprezentative și importante figuri ale analizei chartiste. În acest sens, vorbim despre un tipar fiabil care apare la sfârșitul unui trend și care arată o potențială schimbare viitoare a acestuia. Aceasta formație este foarte utile in tranzacționarea cu Forex, de exemplu.

Chartismul și analiza chartistă

Înainte de a continua, este necesar să ne oprim pentru a cunoaște chartismul și analiza chartistă. Având în vedere că figura umăr-cap-umăr este o figură chartistă, utilizată în acest tip de analiză, este convenabil să o cunoaștem pentru a o aprofunda ulterior.

Spus asta, chartismul, sau analiza chartistă, este, în esență, ramura analizei tehnice care studiază graficele de prețuri, încercând să găsească modele care să permită prognozarea prețului viitor al unui anumit activ.

Conceptul de chartism provine de la chart, care în engleză înseamnă grafic.

Așadar, când ne referim la chartism, vorbim despre acea ramură care încearcă să găsească modele de comportament în prețul unui anumit activ. Pentru asta utilizează graficele de prețuri.

Trebuie menționat că vorbim despre analiza tehnică, adică o ramură a analizei bursiere care crede în capacitatea de a prognoza prețurile viitoare ale activelor pe baza studiului graficelor care reprezintă evoluția prețului acestor active.

👉 Vrei să le cunoști pe toate? Pentru asta, accesează următorul articol: citirea graficelor de trading pentru începători

Reprezentarea grafică a figurii cap și umeri

formatia umăr-cap-umăr

Există inversul cap și umeri?

Da, deși sunt figuri diferite, în practică anticipează același lucru: o schimbare de trend. Diferența este că schimbarea de trend va fi în sens opus.

După cum se poate observa în graficul de mai jos, este același tipar dar inversat.

invers head and shoulder pattern

Componente Head and shoulders patern

Cum se calculează ținta de preț?

Ținta de preț se calculează prin trasarea unei linii de la punctul cel mai de jos (in cazul unui umăr-cap-umăr inversat) pana la linia gatului. Apoi, se proiectează distanța de la linia gatului pentru a afla ținta de preț (linia portocalie in graficul de mai sus).

Ce este neckline (linia gatului)?

Aceasta reprezintă linia de gât, un element esențial în modelul de analiză tehnică umăr-cap-umăr sau varianta sa inversată, oferind semnale de inversare a tendinței. Linia de gât servește drept nivel de suport în cazul modelului tradițional umăr-cap-umăr, iar în formarea inversată, funcționează ca un nivel de rezistență.

Articole similare