High Frequency Trading (HFT): Ce este și cum afectează bursele?

HFT… High Frequency Trading. Ce este? Tranzactionarea de înaltă frecvență este o strategie foarte faimoasă pentru a opera pe piețele bursiere și care afectează în mare măsură bursele și comportamentul financiar. Din acest motiv, vom vedea în aceast articol tot ce trebuie să știi despre High Frequency Trading. În plus, îți aducem exemple și cazuri reale.

caracteristici high frequency trading

Istoria și originile High Frequency Trading

Tranzacționarea de înaltă frecvență a avut loc cel puțin din anii 1930, în principal sub formă de specialiști și operatori de puțuri care cumpărau și vindeau poziții în locația fizică a bursei, cu serviciu de telegraf de mare viteză către alte burse.

Totuși, adevăratul high frequency trading bazat pe calculatoare puternice s-a dezvoltat treptat din 1983 după ce NASDAQ a introdus o formă de tranzacționare pur electronică.

Evoluția sa a fost atât de mare încât la începutul secolului XXI, tranzacțiile HFT aveau un timp de execuție de câteva secunde, în timp ce în 2010 scăzuse la mili și chiar microsecunde. De fapt, până de curând, tranzacționarea de înaltă frecvență era un subiect puțin cunoscut în afara sectorului financiar. Un articol publicat de New York Times în iulie 2009 fiind unul dintre primele care a adus subiectul în atenția publicului.

Pe 2 septembrie 2013, Italia a devenit prima țară din lume care a introdus o taxă specifică pentru HFT, percepând o taxă de 0,02% pe tranzacțiile de capital care durează mai puțin de 0,5 secunde

Ce este High Frequency Trading (HFT)?

High-frequency trading (HFT) este un tip de tranzacționare care se realizează pe piețele financiare utilizând calculatoare puternice și algoritmi într-un mod automatizat. Principala sa virtute este viteza de procesare, permițând realizarea de tranzacții care durează fracțiuni de secundă.

Obiectivul său este de a capta pe termen foarte scurt o fracțiune de cent la fiecare operațiune. HFT-urile folosesc puțin levier (leverage) și nici nu acumulează poziții. Cel mult, le mențin de pe o zi pe alta.

Când vorbim de HFT, vorbim de volatilitate și de corelație globală a piețelor. Ultima estimare a volumului de afaceri prevede că tranzacțiile pe burse realizate de HFT în Statele Unite reprezintă aproximativ 65% din operațiuni, în timp ce în Europa este mai mic (în jur de 40%).

Cum funcționează tranzacțiile de înaltă frecvență?

Funcționarea unui HFT se bazează pe calculatoare care cumpără și vând acțiuni cu o viteză amețitoare. În unele piețe, cum ar fi Nasdaq, permit unor traderi să vadă stiva de ordine cu 30 de milisecunde înainte de a o arăta restului.

Aceasta le permite să obțină un avantaj cunoscând care va fi cererea imediată mai mare. Cu fiecare operațiune cu HFT se câștigă cenți, dar această operațiune se realizează de milioane de ori pe zi. În imaginea următoare putem vedea una dintre strategiile folosite de companiile de HFT:

funcționarea comerțului de înaltă frecvență

Un alt exemplu de practici realizate de companiile care utilizează HFT ar fi următorul:

Să ne Imaginăm un activ care se tranzacționează pe diferite Burse (NYSE, Tourquoise și ChiX). Când ChiX primește o comandă care se execută la un preț (și rămâne incompletă), algoritmii HFT intuiesc că acea comandă va fi completată pe o altă platformă, cum ar fi Turquoise și/sau NYSE.

În acel moment, HFT „se intercalează” anticipând cumpărarea acțiunilor pe o altă platformă și plasând o comandă de vânzare chiar înainte de sosirea comenzii inițiale, care va cumpăra inevitabil la prețul oferit de HFT. HFT obține o diferență minimă.

HTF au puterea necesară pentru a primi comanda când ajunge la ChiX și a o transmite către celelalte piețe. Astfel, oferă contraparte comenzii puternice de cumpărare sau vânzare despre care știu că va veni.

Pentru a evita să fie dezavantajați de această operațiune, marii investitori încearcă să-și programeze sistemele astfel încât comenzile lor să ajungă în același moment pe toate piețele, evitând astfel ca HFT să beneficieze de latența comenzilor.

Se presupune că HFT au informația despre comandă doar când aceasta ajunge pe o piață, altfel ar fi implicați într-o practică ilegală numită „front running”.

Cota de piață a High Frequency Trade (HFT)

Câtă influență totală au aceste mașini care fact HFT? Operațiunile lor sunt atât de mari încât să influențeze prețul unei acțiuni? Din păcate, datele par să indice că da.

Pentru 2009, în SUA, companiile de high frequency trading abia reprezentau 2% din totalul operatorilor, dar cu un volum de afaceri de 73%

Pentru 2010, Banca Angliei a estimat procente similare pentru cota de piață din Marea Britanie, ceea ce a sugerat și o cotă de HFT în Europa de aproximativ 40% din volumul comenzilor de acțiuni și între 5 și 10% în Asia, cu un potențial de creștere foarte rapid.

În 2012, conform unui studiu realizat de TABB Group, HFT au reprezentat peste 60% din tot volumul pieței de contracte futures de pe bursele americane.

In 2020, aproximativ 50% din operațiunile care au loc pe bursă sunt efectuate de aceste mașini de mare viteză. De fapt, se estimează că peste 20.000 de companii operează deja cu acest tip de sistem.

Deci, da, putem afirma că existența lor influențează semnificativ prețul de cotare al unei companii. Și tocmai pentru că influențează mult, vom vedea principalele strategii de investiții care există în high frequency trading.

Principalele strategii de High Frequency Trading (HFT)

Ca în orice strategie de investiții, există diferite tehnici disponibile cu care se poate opera. Și în continuare vom vedea cele trei tehnici cele mai utilizate în HFT

Strategii pentru Operarea cu Negocierea de Mare Frecvență
Tehnica de saturare
Tehnica de interferențe
Tehnica de înșelăciune
Tehnica de trading bazată pe știri

Tehnica de saturare

Constă în faptul că o serie de companii (HFT) detectează că piața va primi un ordin de cumpărare de acțiuni din partea unui investitor. Atunci, trimit o avalanșă de ordine pentru a cumpăra acțiunile la un anumit preț și apoi le pot vinde cu câțiva cenți mai sus înainte ca ordinul inițial al unui investitor să fie executat.

În acest fel, doar cei care operează mai rapid vor putea profita de această diferență de preț. Adică, se anticipează ordinelor pieței și le plasează la un preț ușor superior.

Tehnica de interferențe

Constă în trimiterea unui ordin și în aceeasi milisecunda eliminarea acestui ordin. În acest fel, bursa este derutată cu ordine care în foarte puține ocazii sunt executate.

Această strategie are ca scop inducerea în eroare a participanților, deoarece faptul că a fost deschisă poziția, chiar și pentru o milisecundă, va da pieței, și în special investitorilor mici, impresia că intră volum, ceea ce îi va motiva să deschidă noi poziții (dacă se potrivește cu strategia lor). Astfel, până când își vor da seama că a fost doar o interferență efectuată de aceste mașini, mulți traderi vor fi deja investiți și prinși.

Tehnica înșelăciunii

Constă în a pretinde că vei cumpăra acțiuni, lansând ordine de piață, dar intenția finală este de a vinde (și viceversa).

Trading bazat pe știri

Știrile despre orice companie cotată în format text electronic sunt disponibile din multe surse, inclusiv furnizori comerciali precum Bloomberg, site-uri web de știri publice și X (fosta Twitter).

În acest fel, sistemele automatizate pot identifica numele companiilor, cuvintele cheie și, uneori, semantica pentru a realiza tranzacții bazate pe știri înainte ca operatorii umani să poată procesa aceste știri.

Există o mulțime de strategii de investiții bazate pe HFT, printre care:

  • Umplerea cotațiilor
  • Trading de cotații de teletip (ticker-tape).
  • Arbitraj de evenimente
  • Arbitraj statistic
  • Indice de arbitraj

Diferența dintre latență și viteză în ordinele HTF

Viteza se măsoară în spațiu/timp, în timp ce latența este timpul care trece de la transmiterea ordinului până la executarea acestuia. Latența ia în considerare „semafoarele”, diferiții intermediari prin care trece ordinul până ajunge la destinație.

Flash Crash-ul din mai 2010 provocat de HFT

Flash Crash-ul din 6 mai 2010, a fost un eveniment neobișnuit până la acea dată în care Bursa de pe Wall Street s-a prăbușit cu o viteză mare, urmând un tipar nemaivăzut. Se credea că această posibilă cădere a burselor își avea originea în criza greacă. Măsurile de austeritate adoptate de guvernul grec provocaseră diverse altercații în țară (ajungând să moară două persoane), astfel încât atât planul financiar, cât și cel politic al Greciei erau teribile.

Dar unda de șoc nu provenea din țara europeană. Fondul de pensii american Wandell & Reed a vândut 75.000 de contracte cu o viteză incredibilă, ca și cum ar fi vrut să scape de acele titluri. El singur nu a putut destabiliza piața, toate companiile de HFT s-au contaminat de frica generată și au început să vândă la nivel de microsecunde.

Totul nu a durat mai mult de 14 minute. Bursa din Chicago a oprit prăbușirea întrerupând cotațiile timp de 5 secunde.

A fost un semnal de alarmă al pieței indicând până unde poate ajunge o prăbușire bursieră cu acest tip de practici. Acest fenomen, în care bursa se prăbușește cu o viteză amețitoare, este cunoscut sub numele de cădere bruscă sau flash crash.

Companii care operează cu HFT

Companiile care operează cu HFT folosesc simultan poziții scurte și lungi, lansând ordine limitate la un preț de piață ușor peste sau sub, în funcție de vânzare sau cumpărare. Cu aceasta, caută profitul sigur din diferența de preț și, pentru aceasta, au nevoie ca timpul de intrare pe piață să fie imediat. Sunt experți în arbitraj statistic, căutând discrepanțe de preț între valorile diferitelor clase de active.

Operațiunile de HFT îndeplinesc funcția de market makers sau furnizori ai acestora prin crearea de ofertă și cerere.

Unii dintre traderii care tranzacționeaza cele mai mari volume prin strategii HFT
Knight Capital Group
Getco LLC
Citadel LLC

Investigație pentru fraudă la companiile care utilizau HFT

FBI a deschis o investigație asupra companiilor care utilizau HFT pentru comiterea infracțiunii de trafic de informații privilegiate. Se investighează legăturile dintre operatorii de mare viteză și principalele burse. Practic, se examinează dacă companiile primesc un tratament preferențial care dezavantajează alți investitori.

Pentru FBI, investigația constituie o nouă modalitate de utilizare a informațiilor privilegiate; viteza. Se caută modele pe piață care ar putea dezvălui dacă unele dintre activitățile de tranzacționare încalcă legea. Vor trebui să demonstreze că aceste operațiuni au fost realizate cu intenție frauduloasă, ceea ce este mult mai complicat.

HFT afectează marii investitori sau ordinele mari în active puțin lichide

În 2014, brokerul DeGiro a realizat un studiu testând SOR (sistem al cărui scop este de a reduce costurile de tranzacție pentru investitorul final) folosit pentru a trimite ordine către diferite burse europene. Verificând că firmele de HFT sunt active pe piețele europene, platforma olandeză a elaborat un raport și a descoperit dovezi că operatorii care folosesc tranzacționarea de înaltă frecvență beneficiază de această rută de ordine în detrimentul marilor investitori sau al ordinelor mari în active puțin lichide.

FAQ

Ce este un bot de înaltă frecvență?

Este tehnologia utilizată pentru a folosi comerțul de înaltă frecvență. Prin intermediul botului se fac operațiuni pe diferite piețe globale în mod instantaneu și cu foarte puține erori.

Ce este un HTF Forex?

Este tranzacționarea de înaltă frecvență care utilizează o platformă super avansată unde se trimit multiple operațiuni pe piața valutară foarte rapid datorită tehnologiei sale puternice.

Ce sunt investițiile de frecvență?

Este aceeași definiție utilizată pentru HTF. Sunt investiții de înaltă frecvență.

Articole similare