Împrumuturi de criptomonede: Ce sunt și care sunt cele mai bune platforme?

În lumea investițiilor în criptomonede, noțiunea de împrumuturi de criptomonede cu scopul de a obține dobânzi devine din ce în ce mai populară.

Ce înseamnă împrumuturi de criptomonede?

Un împrumut de criptomonede este un acord financiar, în care un utilizator solicită un împrumut de la o entitate, oferind propriile criptomonede ca garanție. Explicat într-un mod mai simplu, utilizatorul primește o anumită sumă de bani împrumutată -sub formă de criptomonede-, în schimbul angajamentului de a-și oferi criptomonedele ca garanție.

După cum vedem, funcționarea este similară cu un împrumut bancar clasic (în care se oferă alte active non-digitale ca garanție sau garanție).

Pe parcursul perioadei de împrumut, partea care a solicitat împrumutul trebuie să plătească dobânzi părții care a împrumutat banii; adică, trebuie să returneze totalitatea împrumutului plus dobânzile la sfârșitul termenului convenit.

Aflați în acest articol, vom trata:

 • Tipurile de împrumuturi care există
 • Cum funcționează (cu un exemplu practic)
 • Cele mai bune platforme

Părțile unui împrumut cu criptomonede

La fel ca în cazul unui împrumut bancar, vor exista două părți:

 • Împrumutător: partea care oferă împrumutul și care primește plata dobânzilor pe lângă banii împrumutați, ca recompensă sau „în recunoștință” pentru a fi realizat împrumutul. Împrumutătorul este de obicei o companie, instituție sau entitate de servicii de criptomonede.
 • Împrumutat: partea care sau solicită un împrumut. Returnează împrumutul cu dobânzi împrumutătorului. Împrumutatul este de obicei chiar investitorul (individual sau profesional).

Prin urmare, dacă împrumutatul nu respectă termenii acordului, împrumutătorul poate lichida garanția și recupera fondurile sale.

Principalul avantaj al împrumuturilor de criptomonede este că reprezintă o modalitate de a obține lichidități fără a fi nevoie să vindeți criptomonedele pe care împrumutatul le deține.

De exemplu, pe platforme precum Bit2Me, despre care vom vorbi mai târziu, poți primi împrumuturi în oricare dintre cele 3 stablecoins (EURT, USDT sau USDC), pentru care vei suporta o dobândă de 12%, dar care se va reduce în funcție de nivelul tău de utilizator pe platformă, conform următoarelor trepte:

Trepte
Nivelul 1 – 11,5%
Nivelul 2 – 11%
Nivelul 3 – 10,5%
Nivelul 4 – 10%
Nivelul 5 – 9,5%
Nivelul 6 – 9% (fără comisioane)
Nivelul 7 – 8% (fără comisioane)

Tipuri de împrumuturi de criptomonede | Cum funcționează?

Datorită interesului mare pe care îl stârnesc împrumuturile de criptomonede și piața care s-a creat în jurul lor, s-au dezvoltat diverse modele de împrumuturi de criptomonede.

Împrumuturi garantate

În acest tip de împrumuturi, împrumutatul (adică persoana sau entitatea care solicită împrumutul, de obicei entități în acest caz) oferă o garanție sub formă de criptomonede – sau alt activ digital – cedate împrumutătorului, în scopul de a asigura împrumutul.

Cu cuvinte mai simple: o parte cere un împrumut și cealaltă parte îl acordă. Partea care cere împrumutul oferă, un alt activ în schimb (de obicei activ digital sau criptomonedă în acest caz), pentru a acoperi rambursarea împrumutului în cazul în care nu ar fi posibilă rambursarea acestuia.

Dacă împrumutatul nu poate rambursa împrumutul și/sau plăti dobânzile, entitatea împrumutătoare poate „lichida o parte sau totalitatea garanției” pentru a recupera fondurile (adică, să păstreze o parte sau chiar totalitatea activului pe care împrumutatul îl oferise ca garanție și să facă cu ea ce vrea).

Acest tip de împrumut reduce riscul pentru împrumutător (amintiți-vă: partea care oferă împrumutul). De multe ori, permite împrumutatului să obțină rate mai bune de dobândă (adică, dobânzi mai mici de plătit), pe care trebuie să le returneze în schimbul lichidității împrumutate.

Peer-to-Peer

Modelul Peer-to-Peer, sau “P2P” cum este de obicei abreviat, conectează direct împrumutătorii și împrumutații, fără necesitatea unei instituții financiare ca intermediar. Sau, cu această instituție acționând doar ca platformă de “poartă” pentru transferuri și plăți.

Este necesar să subliniem că, în modul P2P, este obișnuit ca ambele părți să fie persoane fizice sau particulare (nu instituții sau companii), deși nu trebuie să fie neapărat așa.

Pe o platformă P2P, împrumutații pot solicita împrumuturi și împrumutătorii pot oferi fondurile lor la ratele de dobândă pe care ambele părți le agreează.

Această metodă oferă o flexibilitate mai mare în negocierea ratelor de dobândă. Dar are și mai multe riscuri.

Împrumuturi delegate

Împrumuturile delegate sunt ceva mai complexe decât cele anterioare. Sunt o formă de împrumut în care deținătorii de criptomonede pot „delega” capacitatea lor de creditare altor persoane.

Aceasta înseamnă că un prim utilizator / deținător de “X” criptomonede, poate permite ca o a doua persoană să utilizeze aceste criptomonede ca garanție pentru a obține un împrumut de la o a treia persoană, fără a transfera în niciun moment proprietatea sau titularitatea activului.

Deznodământul este evident: a doua parte (care, folosind lichiditatea sau “activul/ele X” al primei părți, a cerut un împrumut unei a treia părți) trebuie să returneze împrumutul plătind dobânda către a treia parte, iar a treia parte returnează colateralul (adică “activul/ele X” sau lichiditatea primei părți) către a doua parte.Aceasta transferă lichiditatea sau “activul/ele X” plus plata dobânzii înapoi către prima parte, adică către cel care deține “activul/ele X”.

Acest tip de împrumuturi sunt obișnuite pe platformele de finanțe descentralizate (DeFi).

Împrumuturi Flash

Într-un împrumut Flash, întregul proces de împrumut are loc într-o singură tranzacție pe blockchain: luarea împrumutului, utilizarea acestuia și restituirea.

De aceea în împrumuturile flash nu este necesară o garanție, deoarece totul se realizează într-o singură tranzacție.

Trebuie subliniat că, pentru ca tranzacția să fie executată cu succes, împrumutul trebuie returnat în același bloc al blockchain-ului în care a fost realizat, împreună cu dobânzile convenite. Altfel, întreaga tranzacție este inversată, ca și cum nu ar fi avut loc niciodată, și se revine la starea inițială fără consecințe.

Împrumuturile Flash sunt utilizate în principal pentru arbitraj sau pentru refinanțarea datoriilor. Sunt de asemenea specifice platformelor DeFi.

Top 5 cele mai bune platforme pentru împrumuturi de criptomonede

Astfel, făcute clarificările despre ce înseamnă împrumutul de criptomonede, și ce avantaje implică pentru toate părțile (și ce riscuri), trec la prezentarea unora dintre cele mai bune platforme de cripto lending:

 • Bit2Me
 • Binance
 • Kraken
 • Bitpanda
 • Uniswap

Bit2Me

Bit2Me este o platformă spaniolă lider în servicii de criptomonede. Este caracterizată prin oferirea de servicii mult mai largi decât simpla cumpărare și vânzare de criptomonede. Printre acestea, există posibilitatea de a face împrumuturi cu criptomonede, folosind o interfață ușor și plăcut de utilizat, potrivită pentru investitori de toate nivelurile.

 • 🏆 Reglementare: Banca Spaniei
 • 💼 Ce criptomonede pot împrumuta pentru a primi dobânzi?: 3; EURT, USDT sau USDC.
 • 💲 Tipuri de dobândă: De la 8%, până la 12% (în funcție de nivelul utilizatorului)
 • 📈 Platforme: Platformă proprie.
AvantajeDezavantaje
Dobânzi excelente❌ Predicțiile de performanță cu calculatorul pot crea așteptări false în cazul unor mișcări mari de preț în jos ale criptomonedei în cauză
Fără verificări de credit
✅ Fără comision de deschidere
✅ O bună varietate de criptomonede disponibile
✅ Ușurință și simplitate de utilizare
✅ Calculator de posibile recompense obținute
✅ Suport individual în 7 limbi

👉 Descoperă mai multe despre Bit2Me, în recenzia noastră: Recenzie Bit2Me: Comisioane, portofel, Pro, Earn și opinii

Binance

Binance este cel mai mare exchange de criptomonede din lume în ceea ce privește volumul de tranzacții. Oferă practic toată gama de servicii legate de criptomonede existente, având de asemenea o selecție uriașă de criptomonede disponibile.

Exchange-ul oferă diverse opțiuni de împrumuturi colateralizate, permițând utilizatorilor să obțină fonduri folosind criptomonedele lor ca garanție. În plus, Binance oferă și o platformă P2P, care facilitează acordurile de împrumut (și ratele de dobândă corespunzătoare) cu criptomonede între utilizatori particulari.

 • 🏆 Reglementare: Comisia pentru Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC)
 • 💼 Ce criptomonede pot împrumuta pentru a primi dobânzi?: Mai mult de 180 de criptomonede disponibile
 • 💲 Ratele dobânzii: Între 0,01% și 23,9%
 • 📈 Platforme: Proprie & TradingView integrat
AvantajeDezavantaje
✅ O varietate foarte mare de criptomonede disponibile❌ Platformă complexă, poate copleși investitorii mai puțin experți
✅ Are de asemenea o varietate enormă de servicii și produse❌ Oferă dobânzi mai mici decât multe alte platforme (în schimbul reputației sale bune și securității)
✅ Este una dintre cele mai sigure platforme de pe piață

Kraken

Kraken este una dintre cele mai mari, vechi și respectate schimburi de criptomonede din lume, cunoscut pentru securitatea și eficiența sa în executarea operațiunilor. Este popular atât printre utilizatorii începători cât și printre cei experimentați.

 • 🏆 Reglementare: FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) American
 • 💼 Ce criptomonede pot împrumuta pentru a primi dobânzi?: 19 criptomonede disponibile
 • 💲 Tipuri de dobândă: Între 0,1% și 21%
 • 📈 Platforme: Proprie & TradingView integrat
AvantajeDezavantaje
✅ Reputație mare în sector❌ Puține funcționalități sau servicii extra în afara operațiunilor pure
✅ Fiabilitate și securitate❌ Oferă dobânzi decente dar relativ scăzute în comparație cu alte platforme
✅ Ușurință în utilizare

Bitpanda

Bitpanda este o platformă de specială: este un hibrid între broker și schimb de criptomonede – oferă criptomonede individuale și fonduri/ETF-uri de criptomonede sau “cripto-indici”. De asemenea oferă acțiuni, ETF-uri și unele materii prime.

 • 🏆 Reglementare: Finanzmarktaufsicht – FMA (Austria) și BaFin (Germania)
 • 💼 Ce criptomonede pot împrumuta pentru a primi dobânzi?: 32 de criptomonede disponibile
 • 💲 Tipuri de dobândă: Între 1,5% și 25%
 • 📈 Platforme: Proprie
AvantajeDezavantaje
✅ Oferă o mare varietate de servicii❌ Comisioane mari
✅ Este posibil să operați atât criptomonede cât și alte active mai tradiționale❌ Puțină varietate de criptomonede disponibile în comparație cu alte platforme
✅ Excelentă experiență a utilizatorului

Uniswap

Bineînțeles, trebuia să vorbim în această listă despre Uniswap. Este principala platformă de finanțe descentralizate (DeFi) din lume în prezent. Uniswap este o platformă de finanțe descentralizate care permite utilizatorilor să schimbe criptomonede în mod descentralizat prin intermediul Smart Contracts, fără necesitatea unui intermediar tradițional.

Împrumuturi de criptomonede: Uniswap

Principalul obiectiv al Uniswap este de a oferi un schimb descentralizat de lichidități între utilizatori. Uniswap are nevoie de lichiditate în „Pools” ale protocolului său (containerele de criptomonede în care utilizatorii fac „Swaps” oferind o criptomonedă pentru a obține alta în schimb, ca o cumpărare/vânzare în scopuri practice). Pentru aceasta, permite utilizatorilor săi să furnizeze lichiditate „pools” ale protocolului., In schimbul furnizării acestei lichidități, utilizatorii câștigă un procent din operațiunile de tranzacționare în acel pool pe durata în care o furnizează.

În raport cu procentul total al criptomonedelor existente în pool reprezentat de suma împrumutată de utilizator, acesta va primi acel procent din comisioanele totale de tranzacționare ale pool-ului. Prin urmare, cu cât se furnizează mai multă lichiditate într-un pool, cu atât profituri mai mari va obține utilizatorul.

 • 🏆 Reglementare: Fiind o platformă DeFi, nu este reglementată
 • 💼 Ce criptomonede pot împrumuta pentru a primi dobânzi?: Există peste 1000 de monede disponibile și peste 2000 de perechi în care este posibil să furnizați lichiditate
 • 💲 Tipuri de dobândă: Variabile în funcție de % de lichiditate adus la pool
 • 📈 Platforme: Proprie
AvantajeDezavantaje
✅ Funcționează 100% cu tehnologie, fără a depinde de un intermediar uman❌ Lipsa reglementării poate fi periculoasă
✅ O gamă largă de criptomonede disponibile și de utilizat❌ În caz de probleme, nu poți apela la nicio entitate pentru a le rezolva (fără asistență pentru clienți)
✅ Se pot obține dobânzi mari (deși acest lucru implică riscuri)❌ Necesită un portofel digital, ceea ce îl face mai complex decât alte platforme centralizate

Ce cerințe trebuie să îndeplinească o bună platformă de împrumuturi de criptomonede?

Cerințe elementare:

 • Siguranță și conformitate regulatorie: Platforma trebuie să aibă măsuri de securitate robuste și să fie sub o reglementare oficială competentă.
 • Reputație: Putem căuta opinii și experiențe ale altor utilizatori cu platforma.
 • Dobânzi: Vom alege cea care ne recompensează cu cele mai bune rate ale dobânzii (deși securitatea trebuie să fie peste acest punct).
 • Transparență: Platforma trebuie să fie clară în ceea ce privește termenii, condițiile și comisioanele; altfel poate fi un “red flag”.
 • Asistență pentru clienți: Desigur, vom alege platformele care ne tratează cel mai bine și ne ajută să rezolvăm problemele noastre dacă apar.
 • Variație de criptomonede: În cazul în care există o varietate mică, ne putem simți limitați și “lipsiți de” opțiuni, ajungând să nu operăm în modul în care ne-am fi dorit ideal.
 • Ușurința de utilizare: În cele din urmă, odată ce devenim experți, probabil că putem utiliza aproape orice platformă cu o bună reglementare și securitate; cu toate acestea, ușurința de utilizare și faptul că platforma pe care o folosim este intuitivă ne poate economisi multe erori și dezamăgiri pe parcurs.

Exemplu de împrumut cu criptomonede la Bit2Me

În continuare, vom vedea un exemplu simplu de împrumut cu criptomonede pe platforma Bit2Me.

Aspecte importante:

 • Cât ai nevoie? Este ceea ce platforma, în acest caz Bit2Me, îți va împrumuta. Să presupunem că sunt 1.000 de unități monetare din una dintre stablecoins pe care le poți primi, de exemplu, USDT.
 • Garantie necesară: Este colateralul, garanția pe care o oferi pentru ca exchange-ul – în acest caz Bit2Me -, să îți poată face împrumutul. Astfel, în cazul în care la scadență, nu poți returna, exchange-ul va trage de aici.
 • LTV : Loan to Value. Este un raport între valoarea împrumutului primit și valoarea garanției. De exemplu, pentru 1.000 USD, ar trebui să oferi în BTC un colateral de 2.000 USD, astfel încât să obții un LTV de 50%.
 • Apoi, marcăm zilele până la scadența împrumutului pe care le dorim.
 • Dobânda anuală: Și în final, exchange-ul, în funcție de suma solicitată și nivelul nostru de utilizator, ne va indica care este dobândași totalul de USDT de returnat.

Cazuri de utilizare comune pentru împrumuturile cu criptomonede

Iată cele mai frecvente.

 1. Îmbunătățirea staking-ului: un program de staking cu criptomonede este acela în care îți împrumuți lichiditatea exchange-ului, în schimbul unei recompense. Ei bine, dacă această recompensă este de 15%, iar tu trebuie să plătești dobânzi pentru împrumut de 8% pentru aceeași perioadă de timp, să spunem că profitul tău real ar fi diferența. Dar desigur, trebuie să fii atent la fluctuațiile criptomonedei pe care o vei pune în staking.
 2. Leverage în investiții: împrumuturile cu criptomonede sunt utilizate în mod obișnuit pentru a crește capacitatea de investiție a utilizatorilor fără a-și lichida activele digitale. Astfel, le permit investitorilor să profite de fluctuațiile pieței pentru a obține potențial randamente mai mari fără a sacrifica proprietatea criptomonedelor lor.
 3. Gestionarea lichidității corporative: această gestionare include finanțarea operațiunilor comerciale, plata cheltuielilor operaționale sau profitarea de oportunități de creștere fără a compromite activele companiei.
 4. Diversificarea portofoliului: prin obținerea unui împrumut garantat cu criptomonede, poți explora alte oportunități de investiții – în interiorul sau în afara pieței criptomonedelor – fără a vinde activele tale digitale. Partea pozitivă este că facilitează diversificarea investițiilor fără a atrage impozite pentru vânzarea de criptomonede, permițând utilizatorilor să exploreze diferite clase de active.

Este mai bine un împrumut în criptomonede sau FIAT?

Alegerea unui împrumut în criptomonede sau în monedă FIAT depinde de nevoile și circumstanțele individului. Împrumuturile în criptomonede sunt atractive datorită accesibilității globale și birocrației reduse, beneficiind în special pe cei care caută să fie în afara sistemului bancar tradițional.

Cu toate acestea, volatilitatea criptomonedelor poate fi un risc deoarece dacă, cu o posibilă scădere a prețurilor criptomonedelor, valoarea garanției se reduce, este posibilă lichidarea garanției datorită scăderii valorii sale.

În rezumat, împrumuturile în criptomonede pot fi ideale pentru cei care caută eficiență și sunt capabili să gestioneze volatilitatea pieței.

Pro și contra ale împrumuturilor cu criptomonede

ProContra
Acces rapid și global: Permite accesul imediat la fonduri la nivel mondial fără intermediari financiari tradiționali.Volatilitatea pieței: Valoarea garanției poate fluctua semnificativ, afectând poziția financiară a împrumutatului.
Mai puține restricții și cerințe: Oferă mai multă ușurință și confidențialitate în obținerea împrumuturilor comparativ cu metodele tradiționale. Riscurile contractelor inteligente: Posibilele erori de programare pot fi exploatate de hackeri.
Fără limitări geografice: Disponibil pentru persoane din orice parte a lumii.❌ Protecție regulatorie mai mică: Împrumuturile cu criptomonede pot oferi mai puțină securitate juridică și regulatorie.
Flexibilitate și accesibilitate: În ciuda riscurilor, oferă mai multe opțiuni și accesibilitate decât împrumuturile tradiționale.

Pentru a obține sau a face un împrumut folosind criptoactive, există anumite aspecte de luat în considerare, cum ar fi dobânzile și valoarea de lichidare a activelor folosite ca garanție. Totuși, dacă aspectele necesare înainte de solicitarea împrumutului sunt gestionate corespunzător și se reduc astfel riscurile asociate, acestea sunt cu siguranță o opțiune foarte interesantă.

Cu acest lucru în minte, este important să alegeți un exchange care să faciliteze cât mai mult posibil acest proces, fiind cât mai transparent posibil, cum este cazul Bit2Me.

FAQ

Care este cel mai mare dezavantaj al imprumuturilor cu criptomonede?

Cel mai mare dezavantaj este că imprumutul se face de obicei intr-o criptomonedă egală cu $1 (e.g., USDT). Dacă moneda ta cripto scade în preț, va trebui să returnezi USDT, care ramâne constant.

Cât este un LTV recomandat?

Un Loan-To-Value recomandat este o rație de 50% – acest raport este foarte răspândit.

De ce se fac imprumuturi cu criptomonede?

Aceste împrumuturi oferă lichiditate fără a-ți vinde criptomonedele pe care le detii. Mulți găsesc această opțiune atractivă.

Articole similare