Staking cu criptomonede: Platforme de top și cum funcționează

În acest articol, vom dezvălui ce înseamnă staking cu criptomonede, ce beneficii aduce utilizatorilor, dar și care sunt platformele care oferă serviciul de staking. De asemenea, ne vom axa și pe alte aspecte esențiale care contribuie la facilitarea procesului de staking și crearea unui portofel cripto.

Exchange criptomonede

Ce înseamnă staking cu criptomonede?

În lumea cripto, conceptul de staking se divizează, în fapt, în două variante distincte, fiecare având propriile implicații și avantaje:

 • Staking-ul în blockchain este un proces prin care deținătorii anumitor criptomonede (în special criptomonede care sunt Proof of Stake, întrucât restul criptomonedelor nu permit staking-ul) își blochează activele într-un portofel cripto compatibil cu blockchain-ul. În acest fel, ei pot susține operațiunile acelei rețele, primind și recompense pentru asta.
 • Staking-ul în exchanges este un împrumut de lichiditate din partea deținătorului de criptomonede către exchanges. Acesta se angajează să le blocheze și să nu facă mișcări asupra acestora, în schimbul unui tip de dobândă plătit de exchange, similar cu un împrumut și cu plăți de dobândă “clasice”.

Cele mai bune platforme staking în România

După ce am aflat în ce constă conceptul de staking cu criptomonede, ne îndreptăm atenția asupra unui top al platformelor din România, care permit realizarea acestui proces.

Binance

Binance este una dintre cele mai cunoscute platforme cripto la nivel internațional, oferind celor pasionați o gamă diversificată de peste 100 de criptomonede. Aceasta a devenit populară mai ales datorită utilizării și a tranzacțiilor ce au avut loc în perioada 2020-2021.

Binance logo

Operatorul se axează pe furnizarea siguranței și securității necesare clienților. De asemenea, Binance pune la dispoziție un proces simplu și rapid în ceea ce privește staking-ul de criptomonede, ajutându-i pe investitori să obțină venituri pasive prin intermediul unor opțiuni dintre cele mai renumite.

 • 🏆 Reglementare: Autoritatea Suedeză de Supraveghere Financiară (FSA)
 • 💼 Numărul de cripto cu opțiunea staking: Variază în funcție de disponibilitatea și cererea de pe piață
 • Remunerație: Variază în funcție de moneda staking-ului și de durata împrumutului. Utilizatorii pot câștiga recompense sub formă de criptomonede pentru participarea la staking
 • 💲 Comisioane: 0.1%, iar pentru cei ce au un sold pozitiv în cont, acesta se va reduce la 0.075%. Comisioanele pentru cumpărături instantanee sunt de 2%
 • 📈 Platformă: Proprie

Avantaje:

Comisioane mici de cumpărare

Ofertă mare de criptomonede

✅ Oferă servicii similare cu cele ale unei bănci tradiționale

Dezavantaje

❌ Întreruperi individuale în verificarea contului

👉 Mai multe informații aici: Recenzii și păreri Binance: ofertă cripto, platformă și comisioane

Kraken

Kraken este unul dintre cele mai mari și vechi schimburi. De asemenea, la momentul actual, acesta este catalogat drept unul dintre cele mai bune schimburi de criptomonede.

Kraken staking cu criptomonede

Acest fapt se datorează complexității și varietății sale. Platforma pune la dispoziția utilizatorilor numeroase criptomonede listate, peste 200, precum și condiții bune în ceea ce privește comisioanele și operațiunile.

Cu toate acestea, activitatea sa a stârnit diverse curiozități din partea publicului. A fost fondat în anul 2011, puțin după apariția criptomonedelor, și își are sediul în San Francisco, SUA. Deși până în noiembrie 2023, a fost întotdeauna respectat și considerat sinonim cu securitatea înaltă, totuși Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă din Statele Unite (SEC) a acuzat Kraken de operare ilegală din anul 2018. Astfel, s-a descoperit că facilita în diverse moduri cumpărarea și vânzarea de criptoactive.

Totodată, SEC a indicat că datorită practicilor comerciale inadecvate și controlului intern deficitar, Kraken a ajuns să combine până la 33 de miliarde de dolari în activele clienților cu cele ale companiei. Acest lucru reprezintă o problemă gravă de gestionare și securitate pentru utilizatorii platformei. Rămâne totuși de văzut care sunt reacțiile companiei în acest sens.

Deși reputația sa a fost oarecum afectată de valul de controverse stârnit, totuși platforma oferă publicului un număr ridicat de beneficii.

 • 🏆 Reglementare: U. S. Securities and Exchange Commission (SEC)
 • 💼 Numărul de cripto cu opțiunea staking: 19
 • Remunerație: Între 0.15% și 26% în funcție de criptomonedă
 • 💲 Comisioane: Între 0.00% și 0.26% per tranzacție
 • 📈 Platformă: Proprie & TradingView integrat

Avantaje:

Comisioane mici

Experiență

Dezavantaje

❌ Nu este schimbul care să ofere cele mai multe active disponibile pentru staking

❌ Nu este schimbul care oferă cea mai bună remunerație pentru staking

❌ Acuzații de practici comerciale inadecvate din partea SEC

Staking cu criptomonede pe Coinbase

Coinbase este, în prezent, al doilea cel mai mare exchange din lume, după Binance. Platforma se remarcă prin faptul că este deosebit de ușor de utilizat, ceea ce încântă foarte mult investitorii care se află la început de drum în această industrie. De asemenea, se remarcă și prin serviciul său pentru instituții cu operațiuni mari.

Coinbase logo

Totodată, Coinbase a fost prima companie dedicată schimbului de criptomonede care a intrat la bursă (NASDAQ: COIN).

 • 🏆 Reglementare: U. S. Securities and Exchange Commission (SEC)
 • 💼 Numărul de cripto cu opțiunea staking: 8
 • Remunerație: Între 2% și 10% aprox.
 • 💲 Comisioane: între 0,5% și 4,5%
 • 📈 Platformă: Proprie

Avantaje:

✅ Utilizare facilă, platformă foarte intuitivă

✅ Varietate de criptomonede disponibile

Securitate și o bună reputație

Dezavantaje

Comisioanele cele mai mari de pe piață

Puține monede cu care este posibil să faci staking

👉 Pentru mai multe informații despre exchange-ul cel mai faimos din SUA, dar și aspecte cu privire la securitatea și reputația dobândită, puteți accesa recenzia noastră Opinii Coinbase – Pro, Wallet, Card

Staking cu criptomonede la Bit2Me

Bit2Me este un exchange de criptomonede veteran, născut în anul 2014, ale cărui servicii se desfășoară și pe teritoriul României.

Bit2me staking cu criptomonede

Platforma se poziționează în topul alegerilor și datorită popularității sale pentru faptul că a recrutat unele dintre cele mai puternice figuri din industrie. Prin acestea regăsim nume de impact precum fostul CEO al Mastercard în Spania, personalul de la Coinbase și Kraken, dar și multe altele. Acest lucru denotă cum, împreună cu istoricul său de succes, reușește să fie catalogat drept una dintre opțiunile mult apreciate de către investitorii în criptomonede.

Totuși, aceasta nu este doar o companie orientată către publicul de retail, ci oferă și servicii de consultanță web3, blockchain și tranzacționare a peste 200 de criptoactive pentru clienți instituționali.

În prezent, platforma este una dintre cele mai complete și de încredere pentru tranzacționarea criptomonedelor. Acest lucru se datorează atât din punct de vedere cantitativ, deoarece are peste 240 de criptomonede, 40 dintre ele aderând la programul său de staking, cunoscut sub numele de Bit2Me Earn, cât și din punct de vedere calitativ, întrucât furnizează o varietate de servicii de valoare pentru clienții săi. Printre acestea, persoanele pasionate vor putea beneficia de programe de împrumut, cashback, sau staking-ul menționat anterior.

 • 🏆 Reglementare: Banca Spaniei / CNMV
 • 💼 Numărul de criptomonede cu opțiunea de staking: 38
 • Remunerație: De la 2% la 35,5% pe an
 • 💲 Comisioane: 0,3% în medie (maxim 0,6%)
 • 📈 Platforme: Simple (propriu) și Pro (TradingView integrat).

Avantaje:

Securitate înaltă: nu este înregistrat în probleme fiscale, fără conflicte cu reglementatorii. De asemenea, criptomonedele din portofelul utilizatorilor au o asigurare de 150.000.000€ în colaborare cu Ledger Enterprise.

Personal profesionist în industrie și competent

Ușurință în utilizare

✅ Comisioane mici

Recompense excelente pentru staking

Dezavantaje:

Nu oferă produse derivate precum futures sau similare

Bitpanda

Bitpanda este un broker austriac care nu oferă doar posibilitatea de a opera cu criptomonede, ci și cu alte active precum acțiuni, ETF-uri, materii prime.

Bitpanda staking

Este unul dintre puținii brokeri „crypto friendly” care chiar oferă serviciul de a face staking cu criptomonede, lucru deloc obișnuit la brokerii mai clasici.

 • 🏆 Reglementare: Autoritatea Pieței Financiare din Austria (FMA) și Autorité des marchés financiers din Franța (AMF)
 • 💼 Numărul de cripto cu opțiunea staking: 29
 • Remunerație: Între 1% și 15% (în promoții speciale până la 40%)
 • 💲 Comisioane: 1,49%
 • 📈 Platformă: Proprie

Avantaje:

✅ Permite deținerea și operarea criptomonedelor și, de asemenea, operarea altor active

Companie reglementată și platformă sigură

✅ Oferă o varietate de criptomonede pentru staking

✅ Oferă o gamă largă de servicii și produse pentru investitor

Dezavantaje

Recompensele pentru staking sunt relativ mici

Tipuri de staking

Staking-ul poate fi realizat prin “clasicul” Proof of Stake (PoS), sau prin Delegated Proof of Stake (DPoS). În cele ce urmează, vom explica în ce fel funcționează fiecare dintre acestea.

Proof of Stake (PoS)

Proof of Stake (PoS) este un mecanism de consens care permite validarea tranzacțiilor și crearea de noi blocuri într-un blockchain, alegând validatorii în funcție de procentul lor de participare la blockchain.

Criptomonede precum Ethereum sau Algorand sunt exemple mari de criptomonede care funcționează prin PoS.

Delegated Proof of Stake (DPoS)

Delegated Proof of Stake (DPoS) este un mecanism similar cu Proof of Stake, cu diferența că în acest sistem se utilizează doar un subgrup specific de noduri. Ele sunt considerate ca fiind de încredere deoarece sunt alese prin voturile majoritare ale participanților la rețea.

Criptomonede precum Tron sau EOS, printre altele, funcționează cu DPoS.

Pentru a rezuma, Proof of Stake constă în validatori aleși pur și simplu pentru participarea lor. Delegated Proof of Stake se bazează pe un sistem de votare și delegare, pentru a alege un subgrup optim de noduri responsabile pentru crearea și validarea blocurilor.

Blocuri staking cu criptomonede

Atât PoS cât și DPoS, au un factor foarte important în comun: nu necesită nevoi mari de hardware. Acestea sunt însă esențiale pentru Proof of Work (PoW) care permite minarea Bitcoin și a altor criptomonede. În consecință, nici nu necesită cantități mari de energie ale criptomonedelor care funcționează cu acesta.

👉 Descoperă lumea cripto: Cum să investești în criptomonede | Ghid de bază pentru începători

De ce programele de staking permit obținerea de profituri?

Blockchain-urile au nevoie de noduri de criptomonede active pentru a crea noi blocuri și a valida tranzacțiile, pentru a rămâne astfel “vii” și, de asemenea, sigure. Din acest motiv, pentru a continua să fie competitive, blockchain-urile recompensează cu stimulente economice (sau, mai bine zis, “criptoeconomice”) utilizatorii care fac staking. Mai precis, vor fi recompensați cei care depun criptomonedele lor în nodurile acestor blockchain-uri (ca un fel de “vot” pentru acel nod).

Prin acest staking cu criptomonede, utilizatorii contribuie la îmbunătățirea și securizarea blockchain-urilor, aceștia fiind, la rândul lor, recompensați pentru activitatea realizată.

Este sigur să faci staking pe exchange-uri centralizate?

A face staking pe o bursă centralizată este la fel de sigur ca și bursa în sine. Dacă bursa este transparentă, onestă și caută să îmbunătățească ecosistemul blockchain în așa fel încât clienții săi să poată beneficia, staking-ul poate fi foarte sigur.

Cu toate acestea, dacă ne confruntăm cu o bursă frauduloasă sau care nu urmează bunele practici necesare, nu este sigur să faci staking pe acea bursă, ba chiar nu este sigur nici să deții criptomonede pe ea.

În acest sens, putem afirma că Bit2Me este una dintre cele mai sigure burse centralizate care există. În primul rând, pentru că este supusă reglementării MiCA europene, singura reglementare mondială clară în materie de criptoactive. În al doilea rând, utilizând această platformă, fondurile clienților sunt asigurate 100% (în caz de faliment) și depuse într-o instituție bancară.

👉 Și având în vedere că am vorbit despre platformele de staking cu criptomonede, poate că ești interesat și care sunt cele mai bune criptomonede în care să investești

Este posibil să faci staking pe schimburile descentralizate?

Da, este posibil să faci staking pe schimburile descentralizate sau DEX. DEX au așa-numitele “pools de lichiditate”, în care utilizatorii pot depune o criptomonedă și pot retrage alta. De asemenea, DEX recompensează acei utilizatori care își depun criptomonedele într-unul dintre pool-uri cu dobânzi. Acest lucru se realizează cu scopul de a menține întotdeauna o lichiditate care să garanteze operațiunile de cumpărare și vânzare pe DEX.

Unele dintre cele mai populare DEX sunt:

 • Uniswap
 • Sushiswap
 • Pancakeswap
 • 1inch

Este posibil să câștigi bani făcând staking cu criptomonede?

Pe parcursul articolului a devenit clar că este posibil să obții beneficii economice prin staking.

Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare un alt factor, și anume posibila devalorizare a criptomonedelor cu care facem staking.

Să luăm un exemplu pentru a ilustra mai bine această teorie: dacă facem staking pentru un an cu o criptomonedă și obținem un profit de 10%, dar acea criptomonedă scade cu 50% în aceeași perioadă, investiția noastră nu este rentabilă. Deși avem 110% din cantitatea de criptomonede în comparație cu ce aveam la începutul staking-ului, dacă valoarea sa a scăzut cu 50%, în total vom avea 55% din valoarea inițială pe care am investit-o la cumpărarea criptomonedei.

Prin urmare, staking-ul poate aduce recompense, dar implică și riscuri.

Cu ce criptomonede se poate face staking?

Există numeroase criptomonede cu care se poate face staking, și chiar un număr și mai mare dacă luăm în considerare staking-ul pe exchange-uri. De exemplu, la Bit2Me, putem face staking cu unele dintre cele mai mari criptomonede de pe piață, cum ar fi următoarele:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Tether USD (USDT)
 • USD Coin (USDC)
 • Polkadot (DOT)
 • Cardano (ADA)
 • Algorand (ALGO)
 • Solana (SOL)
 • Polygon (MATIC)
 • Avalanche (AVAX)
 • Tezos (XTZ)
 • Fantom (FTM)

Diferențele dintre staking cu criptomonede și programele de earning

După cum am văzut deja în secțiunea anterioară, staking-ul și programele de earning sunt două lucruri diferite, deși uneori poartă numele de staking și anumite programe de earning / lending.

Principala diferență între cele două este următoarea:

 • Pentru a face staking pe blockchain nu ar fi nevoie de nicio entitate intermediară. Utilizatorul pur și simplu blochează criptomonedele în portofelul digital relevant urmând procesul necesar, iar blockchain-ul îl va recompensa în portofelul său în mod automat. Cu toate acestea, pentru confortul utilizatorului, se poate efectua și staking în cadrul exchange-urilor centralizate, unde utilizatorul blochează criptomoneda, iar exchange-ul se ocupă de toată gestionarea suportului pentru blockchain. În schimb, recompensa va fi împărțită între client și exchange.
 • Pe de altă parte, earning-ul (și lending-ul) se face în sine cu o entitate (exchange), care are nevoie de lichiditate pentru ca exchange-ul să funcționeze cu succes și care este dispusă să recompenseze cu dobânzi pentru împrumutul acestei lichidități sub formă de criptomonede.

Rezumând, staking-ul se concentrează pe susținerea rețelei blockchain și obținerea de recompense. De asemenea, programele de lending constau în împrumuturi sau depozite de criptomonede la exchange-uri în schimbul obținerii de dobânzi.

Am cunoscut diferitele modalități de a face staking, beneficiile și riscurile acestora, și am văzut unele dintre cele mai bune exchange-uri. Sperăm că acest articol ți-a oferit toate informațiile necesare, și îți recomandăm să faci întotdeauna o cercetare profundă înainte de a face staking cu criptomonede.

Articole recomandate

Întrebări frecvente

Cine poate face staking cu criptomonede?

Metoda de staking cu criptomonede poate fi utilizată de către orice investitor interesat, indiferent de nivelul de experiență acumulat.

Putem face staking cu orice criptomonedă de pe piață?

Nu. Pentru a putea face staking cu criptomoneda dorită, este esențial ca aceasta să fie printre monedele native ale unui blockchain cu mecanism de consens de tip PoS.

Este legal să faci staking cu cripto?

Da. Staking-ul în industria cripto este o practică legală, fiind, de asemenea, și cea mai comună metodă de pe piață DeFi.

Articole similare