Conducerea Rezervei Federale: Jerome Powell și revoluția financiară

Jerome Powell este actualul președinte al Rezervei Federale a Statelor Unite, poziție pe care o ocupă din anul 2018. Este cunoscut pentru gestionarea politicii monetare în perioade economice critice, inclusiv pandemia COVID-19.

Jerome H. Powell
Sursa: Wikipedia

În acest articol ne vom axa pe detalierea biografiei sale. Astfel, vom vedea începuturile sale la Universitatea Princeton, cariera sa, poziția actuală și deciziile cele mai controversate ca președinte al FED.

Cine este Jerome Powell?

Vom clasifica această secțiune în următoarele două etape:

Primii ani și educația

Jerome Hayden Powell s-a născut pe 4 februarie 1953 în Washington, D.C, și a fost unul dintre cei șase copii ai Patriciei Hayden și Jerome Powell Sr.

Părinții săi erau academicieni, mama sa era matematiciană și tatăl său un avocat în practică privată. De fapt, familia sa, de decenii, a dezvoltat o legătură puternică cu tradiția academică și profesională. Bunicul matern al lui Powell, James J. Hayden, a fost decan al Columbus School of Law la Universitatea Catolică din America. Ulterior a fost numit și conferențiar la Facultatea de Drept Georgetown​

Powell a urmat Georgetown Preparatory School, o școală pregătitoare universitară iezuită, de unde a absolvit în anul 1972.

După ce și-a finalizat anii de pregătire, Powell a intrat la Universitatea Princeton, unde a absolvit în 1975 cu o Diplomă în Științe Politice. Teza sa de licență a fost intitulată „South Africa: Forces for Change” (Africa de Sud: Forțe pentru Schimbare), ceea ce demonstrează interesul său timpuriu în teme de geopolitică, economie și internaționale.

South Africa Jerome Powell
Paper „South Africa: Forces for Change” – Jerome Powell

Cariera profesională în sectorul privat și în guvern

Powell și-a început cariera în New York ca asistent al judecătorului Ellsworth Van Graafeiland la Curtea de Apel a celui de-al doilea circuit. Ulterior, a lucrat în firme de avocatură și în domeniul bancar de investiții, inclusiv Dillon, Read & Co. Aici s-a specializat în finanțare, fuziuni și achiziții.

Cu toate acestea, saltul său în sectorul public a avut loc în 1990, când s-a alăturat Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ca Subsecretar de Finanțe Interne, unde a jucat un rol cheie în investigarea cazului Salomon Brothers. Printre alții chemați să depună mărturie a fost și Warren Buffett, care a promis „cooperare necondiționată”.

Warren Buffet
Warren Buffet în cazul Salomon Brtohers

Între 2010 și 2012, Powell a fost cercetător vizitator la Centrul de Politici Bipartizane, unde a lucrat la probleme legate de plafonul datoriei SUA. În 2012, a fost nominalizat de președintele Barack Obama pentru a se alătura Consiliului de Guvernatori al Rezervei Federale. În 2017, președintele Donald Trump l-a nominalizat pentru a fi președintele Rezervei Federale.

Jerome Powell și FED astăzi

Astfel, începând cu 5 februarie 2018, Jerome Powell este președintele Rezervei Federale a Statelor Unite. Pentru această funcție a fost renumit (pentru un al doilea mandat) în mai 2022 de președintele Joe Biden.

Jerome Powell
Jerome Powell în timpul unui interviu

În plus, Powell acționează și ca președinte al Comitetului Federal de Piață Deschisă (FOMC). Acesta este principalul organism de formulare a politicilor monetare ale Rezervei Federale.

Principalele puncte de conflict și controverse ca Președinte al FED

De când a preluat funcția, Powell a înfruntat mai multe focare de conflict semnificative:

Politica de rate ale dobânzii și inflație

În timpul crizei COVID-19, Powell a redus ratele dobânzii la niveluri aproape de zero. De asemenea, s-a ocupat și de lansarea unor programe de stimulare economică. Deși aceste măsuri au fost inițial bine primite, recuperarea economică rapidă, și creșterea ulterioară a inflației la niveluri superioare la 10%, au dus la critici pentru că nu a retras măsurile de stimulare la timp.

Rata inflatie
Grafic inflație 2020-2024

Ca răspuns, Powell a ordonat una dintre cele mai rapide creșteri ale ratelor dobânzii cunoscute, pentru a controla inflația cât mai repede posibil. Astfel, au fost declanșate și temerile unei posibile recesiuni, care nu pare că se stopează.

Această politică a generat tensiuni cu sectoarele guvernului și sectorul privat, îngrijorate de posibilele efecte negative asupra creșterii economice și a ocupării forței de muncă.

De fapt, Powell a fost criticat atât de cei care cred că a acționat prea târziu pentru a crește ratele dobânzii, cât și de cei care cred că politicile sale au fost prea agresive și ar putea duce la o recesiune.

Independența Rezervei Federale

Powell a trebuit să navigheze presiunea politică a diferitelor administrații prezidențiale. Fostul președinte Donald Trump, de exemplu, a criticat deschis deciziile lui Powell privind ratele dobânzii. Acest lucru a pus, la rândul său, la încercare independența Rezervei Federale.

Și nu degeaba, Powell a reiterat angajamentul său față de independența băncii centrale și luarea deciziilor bazate pe date economice, și nu pe presiuni politice.

Dereglementare financiară

Sub conducerea sa, Rezerva Federală a implementat unele măsuri de dereglementare, în special pentru băncile mici și medii. Acest lucru a fost bine primit de unele sectoare ale pieței, dar a generat preocupări printre apărătorii unei supravegheri financiare mai stricte. De asemenea, există și cei care îl consideră responsabilul final al crizei bancare din 2023.

Când va vorbi Jerome Powell?

Următoarea întâlnire a FED este întotdeauna unul dintre evenimentele cele mai urmărite de comunitatea investitorilor, și în special de traderii sau speculatorii piețelor de viitor.

Prin urmare, calendarul intervențiilor pentru anul 2024 este următorul:

 • 30-31 ianuarie.
 • 19-20 martie.
 • 30 aprilie-1 mai
 • 11-12 iunie
 • 30-31 iulie.
 • 17-18 septembrie.
 • 6-7 noiembrie.
 • 17-18 decembrie.

Totodată, în ceea ce privește programul, este esențial să subliniem:

 • Ora locală (SUA): În general, conferințele de presă încep la 2:30 p.m. ET (ora de Est), după ce declarația FOMC este publicată la 2:00 p.m. ET. , la sediul Rezervei Federale din Washington, D.C.
 • Ora din România: Dacă te uiți din România, vei putea să te sincronizezi cu intervenția lui. De obicei, prin canalele online, vei putea urmări începând cu ora 21.00, acesta începând să vorbească în jurul orei 21:30.

👉 Fii atent și la : Calendar ședințe BCE: Decizia privind ratele dobânzilor

Declarațiile lui Jerome Powell

În cele ce urmează, am întocmit o listă cu 8 citate celebre ale lui Jerome Powell în diversele sale declarații publice către mass-media.

 • Despre independența Rezervei Federale:

Suntem absolut angajați să servim publicul într-un mod nepartizan, nepolitic, în cea mai bună tradiție a Rezervei Federale.

 • Despre stabilitatea financiară:

Sistemul financiar este mult mai puternic și mai rezilient decât era înainte de criză.

 • Despre inflație:

Inflația care este persistent prea scăzută poate reprezenta riscuri serioase pentru economie.

 • Despre răspunsul la pandemia de COVID-19:

Suntem angajați să utilizăm toată gama noastră de instrumente pentru a sprijini economia în acest moment provocator.

 • Despre ocuparea forței de muncă:

Piața muncii puternică continuă să atragă oameni spre forța de muncă.

 • Despre politica monetară:

Obiectivul nostru principal este de a menține expansiunea economică, cu o piață a muncii puternică și o inflație apropiată de obiectivul nostru simetric de 2 la sută.

 • Despre riscurile economice:

Vom continua să monitorizăm aceste evoluții și să evaluăm implicațiile lor pentru perspectiva economică și inflație.

 • Despre tehnologie și finanțe:

Noile tehnologii au potențialul de a îmbunătăți sistemul de plăți, dar introduc și noi riscuri.

Viața personală a lui Jerome Powell

În final, menționăm că Jerome Powell este căsătorit cu Elissa Leonard din 1985 și au trei copii.

Aceștia locuiesc în Chevy Chase, Maryland. Pe lângă cariera sa profesională, Powell a fost activ în organizații caritabile și educaționale, inclusiv înființarea Center City Consortium, care susține școlile parohiale din Washington, D.C.

Familie Jerome Powell
Fotorgrafie Jerome Powell și Elissa Leonard

În concluzie, Powell deține o carieră distinsă atât în sectorul privat cât și în guvern. Lideratul său în Rezerva Federală a fost fundamental în momente critice, iar impactul său asupra politicii economice va continua să fie semnificativ în anii următori.

Întrebări frecvente

1. Pentru ce este cunoscut Jerome Powell în lumea tranzacțiilor?

Politica monetară sub conducerea sa a avut un impact semnificativ asupra pieței criptomonedelor. Investitorii urmăresc îndeaproape acțiunile și declarațiile sale pentru a anticipa mișcările pieței și pentru a lua decizii informate.

2. Este Jerome Powell cea mai puternică figură în cripto?

Nu. Zhao, care a fondat Binance în Shanghai în 2017, a devenit figura cea mai vizibilă în criptomonede.

3. Cum a devenit Jerome Powell popular?

Jerome Powell a devenit membru al Consiliului de Guvernatori ai Rezervei Federale după ce a fost nominalizat pentru acest post de către președintele Barack Obama în anul 2012.

Articole similare